Fost expert judiciar, condamnat în dosarul privind retrocedarea a 19 hectare din zona Carrefour

Trimis în judecată de procurorii din Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, cu rechizitoriul nr. 401/P/2016, în dosarul privind cele 19 hectare din zona Carrefour, F.D., un fost expert în cadrul Biroului de Expertize Judiciare de pe lângă Tribunalul Constanţa, a fost condamnat. Ieri, judecătorii din Tribunalul Constanţa au decis, după schimbarea încadrării juridice, condamnarea bărbatului la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, părţile vătămate fiind Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa, Primăria Constanţa şi persoana vătămată - parte civilă Gheorghe Alexa.
 

Povestea

 
În anul 2000, cinci persoane sunt împroprietărite, pe baza Legii 18, cu două terenuri situate în zona de ieşire din municipiul Constanţa spre Ovidiu, o zonă numai bună fie pentru construirea de centre comerciale (sunt câteva în zonă), fie pentru un cartier de locuinţe, conform romanialibera.ro. Cetăţenilor li s-au eliberat titluri de proprietate, pe două sole, A510 Constanţa şi A498 Constanţa (una de 15 şi una de 4 hectare), după care s-a realizat înscrierea în cartea funciară.
 
Doi ani mai târziu, o persoană din comuna Mihail Kogălniceanu, Zoea Rădulescu, a solicitat şi a obţinut eliberarea titlurilor de proprietate pentru 18 hectare situate în această localitate, tot pe sola A510, potrivit romanialibera.ro. Conform anchetatorilor, fiecare unitate administrativ-socială poate să aibă sola A510. Înseamnă a 510-a solă arabilă.
 
„Această solă A510 era învecinată cu drumul de exploatare spre Cogealac. Sola avea în total 130 de hectare. A fost împroprietărită şi pusă în posesie de Comisia de Fond Funciar din Kogălniceanu. Lucrurile se complică în anul 2008, când un expert judiciar atestă, în baza unei expertize extrajudiciare, că acea solă A510 situată în comuna Mihail Kogălniceanu este aceeaşi cu sola A510 situată în Constanţa. Cu alte cuvinte, expertul a spus că cele 130 de hectare din Kogălniceanu sunt, de fapt, cele 15 hectare din Constanţa. În baza expertizei prezentate judecătorului, Zoea Rădulescu a intrat în posesia celor 19 hectare de teren din Constanţa. Mai mult, cei cinci care primiseră suprafaţa din Constanţa au fost expropriaţi. Judecător în caz a fost Corina Jianu, care ulterior a fost trimisă în judecată pentru că ar fi primit mită un teren de 500 de metri pătraţi (…)“, conform romanialibera.ro
 

Înapoi în instanţă

 
Revenind la decizia de ieri a Tribunalului Constanţa, instanţa a stabilit un termen de supraveghere pe o durată de doi ani, timp în care inculpatul va respecta următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la serviciul de probaţiune la datele fixate de acest serviciu; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. 2 din C.pen., pe durata termenului de supraveghere inculpatul va executa obligaţia de a urma un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Constanţa.
 
Mai mult, cel în cauză va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 30 de zile, în cadrul Centrului de Formare profesională din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa sau în cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială Căminul pentru Persoane Vârstnice Constanţa, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă.
 
Tribunalul Constanţa a admis contestaţia formulată partea civilă Alexa Gheorghe şi de către petentul Duşu Ion, împotriva măsurii sechestrului asigurător instituită de procuror prin Ordonanţa nr. 401/P/2016 din data de 8.11.2016, emisă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Pe cale de consecinţă, instanţa a dispus ridicarea sechestrului asigurător instituită de procuror prin Ordonanţa nr. 401/P/2016 din data de 8.11.2016, emisă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.
 
Totodată, magistraţii au dispus „restabilirea situaţiei anterioare a comiterii infracţiunilor şi desfiinţarea în totalitate a înscrisurilor false, respectiv a expertizei depuse în data de 16.09.2008 în cadrul dosarului civil 63/212/2003 al Judecătoriei Constanţa şi a adresei nr. 3641/15.05.2000, emisă sub semnătura numiţilor Traian Dinu şi a unei persoane neidentificate, ambele fiind documente rezultate în urma comiterii faptelor în prezenta cauză“.
 

Tribunalul Constanţa a luat act că persoanele vătămate Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa şi Primăria Constanţa nu s-au constituit părţi civile în cauză şi a admis în parte acţiunea civilă formulată de persoana vătămată - partea civilă Alexa Gheorghe, obligând inculpatul să plătească către partea civilă Alexa Gheorghe 1.320.030,80 de lei cu titlu de daune materiale şi suma de 10.000 lei cu titlu de daune morale.
 
Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 532

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 2706

Teren în Piața Ovidiu Judecătorii din București explică de ce UAT Constanța prin primar Vergil Chițac a pierdut procesul deschis de Banca Națională a României (MOTIVARE+DOCUMENT)

07 Apr 2024 3587

Urmările Dosarului Retrocedărilor Mii de metri pătrați în Mamaia, disputați de Primăria Constanța și Habitat și Ambient SA! S-a stabilit data verdictului

06 Apr 2024 628

ANAR, victorie uriașă la Tribunalul Constanța! Apele Române recâștigă un teren din Faleză Nord, intabulat de Primăria Constanța! Judecătorii radiază dreptul de proprietate al municipalității (MINUTA)

03 Apr 2024 3137

Primarul din Constanța, obligat să emită un nou certificat de urbanism pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia. Fără mențiuni despre Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

27 Mar 2024 706

Dosarul Retrocedărilor, recuperarea prejudiciilor! Primăria Constanța, demers de 4,5 milioane de dolari la Curtea Supremă

24 Mar 2024 733

Tribunalul Constanța, despăgubiri dublate pe Legea 10 pentru o prăvălie cu beci de pe Șoseaua Mangaliei, preluată abuziv de comuniști!

24 Mar 2024 796

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 842

Dosarul Retrocedărilor Teren din Mamaia, zona Ceainăria Japoneză, pe masa Tribunalului Constanța! Când se pronunță instanța

12 Mar 2024 581

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 603

Teren din Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel explică de ce Apele Române nu pot revendica 500 mp din cartierul Faleză Nord! (MOTIVARE)

29 Feb 2024 989

Administrația Chițac vrea să recupereze 4,38 de milioane de dolari din Dosarul Retrocedărilor! Curtea de Apel s-a retras pentru deliberări

26 Feb 2024 521

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1387

Dosarul Retrocedărilor Beneficiar de top al retrocedărilor din Constanța, proces contra municipalității! S-a fixat primul termen

23 Feb 2024 937