Funcționarii publici din Primăria Constanța, trimiși în judecată în dosarul ''Riviera Residence", vor fi suspendați din funcție. Unii nu mai lucrează în instituție

  • Decebal Făgădău a fost trimis în judecată, miercuri, de procurorii DNA Constanța în dosarul "Riviera Residence", fiind acuzat de abuz în serviciu
  • Potrivit DNA este vorba despre o autorizație de construire pentru un complex rezidențial de lux ''Riviera Residence", care urma să fie construit pe plajă după ce Tribunalul Constanța anulase definitiv și irevocabil precedenta autorizație
  • În dosar mai este trimis în judecată și fostul primar Radu Mazăre, pentru complicitate la abuz în serviciu dar și mai mulți funcționari din Primăria Constanța
  • Secretarul interimar al Primăriei Constanța Antoanela Fulvia Dinescu urmează să fie suspendată prin ordin de primar din funcție
  • De asemenea și Nicoleta Constantin șef al Serviciului autorizații în construcții din primăriei şi adjunctul Direcţiei Administraţiei Publice Locale, Antonela Dinescu
  • Fostul arhitect șef al municipiului Elena Luiza Tănase nu mai lucrează în cadrul instituției, la fel și Mariana Munteanu, fost inspector la Direcția de Urbanism
  • Până în acest moment, la Primăria Constanța nu au fost primite documentele de la instanță privind trimiterea în judecată a funcționarilor publici


Decebal Făgădău a fost trimis în judecată, miercuri, de procurorii DNA Constanța în dosarul "Riviera Residence", fiind acuzat de abuz în serviciu.

Potrivit DNA este vorba despre o autorizație de construire pentru un complex rezidențial de lux ''Riviera Residence", care urma să fie construit pe plajă după ce Tribunalul Constanța anulase definitiv și irevocabil precedenta autorizație.

Judecătorii Tribunalului Constanța și-au argumentat decizia de a anula autorizația de construire a complexului rezidențial spunând că este încălcată legea care nu permite construirea imobilelor definitive pe nisip, la mai puțin de 100 de metri de mare.

În dosar mai este trimis în judecată și fostul primar Radu Mazăre, pentru complicitate la abuz în serviciu dar și mai mulți funcționari din Primăria Constanța.

Secretarul interimar al Primăriei Constanța Antoanela Fulvia Dinescu urmează să fie suspendată prin ordin de primar din funcție.

De asemenea și Nicoleta Constantin șef al Serviciului autorizații în construcții din primăriei şi adjunctul Direcţiei Administraţiei Publice Locale, Antonela Dinescu.

Fostul arhitect șef al municipiului Elena Luiza Tănase nu mai lucrează în cadrul instituției, la fel și Mariana Munteanu, fost inspector la Direcția de Urbanism.

Ce spune DNA în rechizitoriu

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:

Pe plaja din stațiunea Mamaia, județul Constanța, în zona centrală a stațiunii, ar fi fost construit, cu nerespectarea dispozițiilor legale, un imobil în regim P+5E-6E cu destinație cazare și alimentație publică. Imobilul a fost ridicat în baza unei autorizații de construire emise în anul 2009 de primăria municipiului Constanța.

În același an, Primăria municipiului Constanța și societatea constructoare au fost date în judecată de o altă societate comercială care deținea o construcție în imediata vecinătate a noului imobil, cerând anularea autorizației de construire.

Prin decizia civilă definitivă pronunțată de Curtea de Apel Constanța în anul 2012, autorizația de construire emisă de Primăria municipiului Constanța a fost desființată.

Interdicția de a construi în interiorul zonei de protecție, nerespectată
Instanța a reținut că, la emiterea autorizației de construire, nu s-ar fi respectat interdicția de a construi în interiorul zonei de protecție și că amplasarea imobilului ar fi situată în zona benzii litorale a Mării Negre în cuprinsul căreia sunt interzise orice fel de construcții definitive. De asemenea s-a mai reținut că autorizația de construcție ar fi fost emisă cu încălcarea dispozițiilor legale referitoare la respectarea drepturilor de servitute de vedere și servitute privind distanța dintre construcții.

În anul 2013, ca urmare a anulării autorizației de construcție, societatea reclamantă a cerut în instanță, printr-o nouă acțiune, și demolarea imobilului de lux, precum și obligarea Primăriei municipiului Constanța să emită actul administrativ de desființare a lucrărilor ce fuseseră executate în baza autorizației anulate.

La data de 22 august 2013, Primăria municipiului Constanța a cerut respingerea acțiunii ca nefondată, susținând că autorizația de construire anulată de instanță a fost modificată printr-o altă autorizație de construire emisă la data de 24.03.2011, autorizație neanulată și perfect valabilă.



În anul 2016, prin sentința civilă nr.745/2016, Tribunalul Constanța a dispus anularea autorizației de construire emisă la data de 03 septembrie 2013 de Primăria Municipiului Constanța, întrucât pe terenul pentru care s-a emis autorizația era deja construită o clădire (imobilul rezidențial ce fusese construit în proporție de 95% în baza autorizației anulate) prin urmare autorizația din anul 2013 a fost emisă nelegal. Decizia a fost anulată ulterior, ca urmare a faptului că părțile au ajuns la o înțelegere amiabilă.

Cei șase inculpați, funcționari în cadrul Primăriei Constanța la data respectivă, au reautorizat, în cursul anului 2013, în mod nelegal, construirea unui imobil de lux deja ridicat în proporție de 95% pe plaja din Mamaia, pentru care anterior, autorizația de construire inițială fusese anulată definitiv și irevocabil de instanța civilă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.
 

Documentele nu au ajuns la Primăria Constanța

Până în acest moment, la Primăria Constanța nu au fost primite documentele de la instanță privind trimiterea în judecată a funcționarilor publici din administrația publică locală.

Potrivit Codul administrativ, suspendarea raporturilor de serviciu ale funcționarilor publici poate interveni de drept, la inițiativa funcționarului public sau prin acordul părților, prin act administrativ, adică prin dispoziție semnată de primar.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Puiu cioara

24 Oct, 2020 07:35

Ar trebui adusa Mamaia la nivelulul anului 1990 !

Articole asemanatoare

Componența comisiei de selecție ale proiectelor non-profit Consiliul Județean Constanța a alocat finanțări nerambursabile de 6 milioane de lei pentru cultură (DOCUMENT)

01 Apr 2024 1320

Aproximativ 200 de veterani din teatrele de operații au acum gratuitate pe mijloacele de transport în comun din municipiul Constanța(DOCUMENT)

01 Apr 2024 725

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 673

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 694

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 444

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 2068

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 834

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 672

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1468

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 783

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 778

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 876

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 840

Se prevalează de faptul că studiul ar fi o lucrare științifică Expertiza care ar recomada demolarea bazarului Gorbaciov, ținută la secret de conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL!

25 Feb 2024 2754

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1317