Furtună la Constanța! Ce trebuie să faci dacă îți cade un copac pe mașină

Imagine de la eveniment, Sursa foto: ZIUA de Constanța
  • În jurul orei 3.00 meteorologii au emis și o avertizare cod portocaliu de vreme rea ce a vizat atât municipiul Constanța
  • Pentru a putea primi despăgubiri, trebuie intentat un proces, iar în urma expertizelor se poate da răspuns favorabil sau nu.
 
 
Noaptea de duminică spre luni nu a fost așa cum se așteptau zeci de persoane care s-au trezit cu mai mulți copaci smulși și aruncați pe mașină sau casă. Din nefericire, urmează un drum anevoios pentru recuperarea pagubei, dar nu unul imposibil.
 
Când un copac cade peste un autoturism dauna poate fi chiar totală, iar dacă nu există asigurare CASCO, proprietarul are un drum anevoios în față. Desigur, în cele din urmă trebuie chemată în instanță primăria sau cine administrează drumul pe care se afla copacu.
           
În jurul orei 3.00 meteorologii au emis și o avertizare cod portocaliu de vreme rea ce a vizat atât municipiul Constanța cât și alte localități din județ. Conform meteorologilor erau așteptate frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări ale vântului și vijelii (cu viteze în general de 55...75 km/h), precum și grindină, și cantităţi de apă de peste 20...30 l/mp şi izolat 40...50 l/mp.
 
Intervenții ISU Dobrogea în noaptea de duminică spre luni:
 
  • Copac cazut pe carosabil la intrare în localitatea Cumpăna, dupa sensul giratoriu. 
  • Descarcerarea de la Detașamentul Fripis a intervenit în cazul unei crengi căzute pe două mașini pe strada M Kogălniceanu din Constanța. 
  • Copac căzut in Constanta, pe aleea Nalbei. 
  • Inundatie casa in Constana, strada Verde. 
  • Copac cazut pe carosabil la iesire din localitatea Comana spre localitatea Negru Voda.
  • Masina cu 2 persoane in interior blocata in apa, in Constanta str. Soveja, langa McDonalds. 
  • Inundație la biserica Sf. Filoftea in Constanta, Șoseaua Mangaliei. 
  • Copac cazut in Constanta, str. Maramureș intersectie cu Banu Mihalcea.
  • Copac cazut in Constanta, str. Nicolae Grindeanu. 
  • Copac cazut in loc. Constanta, str. Theodor Sperantia. 
  • Copac cazut pe carosabil in Constanta, str. Unirii. 
  • Copac cazut pe o masina, in loc. Constanta, aleea Curcubeului. 
  • Degajare copac cazut, Constanta, str. Belsugului nr 20.
  • Degajare copac cazut, Constanta, str. Gavril Muzicescu. 
  • Degajare copac si stalp cazut, Constanta, str. Hortensiei.
  • Degajare copac cazut pe masina, Constanta, str. Chiliei,nr.1. 
  • Degajare copac cazut pe masina, Constanta, str. Liliacului, nr.4, bl. C1, sc.1.
  • Copac cazut pe 2 autoturisme, Constanta, str. 1 Mai nr.1 la bloc. H9.
  • Degajare copac cazut pe carosabil, Constanta, str. Ion Corvin, nr. 15.
  • Degajare copac cazut pe casa, Constanta, intersectia str. Baba Novac cu str. Dorului.
  • Copac cazut pe cabluri, Constanta, str. Ion Voda nr.39.
 

Oficial ISU Dobrogea

 
Timp de 24 de ore, județul Constanța s-a aflat sub cinci atenționări și avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu de fenomene hidrometeorologice severe, în urma cărora s-au produs inundații, iar mai mulți copaci au căzut din cauza vântului puternic pe carosabil, peste autoturisme sau diferite elemente de strucură, producând pagube materiale. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.
       
În acest interval, aproximativ 150 de pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au executat peste 30 de misiuni în vederea înlăturării efectelor negative produse ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme.
       
Astfel, au fost înlăturați 27 de copaci căzuți pe carosabil, autoturisme ori spații de locuit și anexe. Au fost afectate 14 autoturisme, din care unul a fost extras din apă de pompierii militari. În interior se aflau două persoane care nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.
       

Două case și o anexă au fost avariate de copacii care au căzut din cauza vântului puternic iar alte două case și un lăcaș de cult au fost inundate, echipajele ISU Dobrogea fiind solicitate să intervină pentru înlăturarea efectelor negative și evacuarea apei.
 

Furtunile de vară pot produce pagube urâte, mai ales de la intensificările puternice ale vântului care pot smulge copacii din pământ și aceștia riscă să cadă pe autoturismele parcate în oraș.

 
De altfel, avem un precedent în data de 3 august 2019. Zeci, dacă nu chiar sute de copaci au fost puşi la pământ, iar mulţi locuitori s-au trezit cu maşinile avariate, după ce arborii s-au izbit de autoturismele lor. Pentru a putea primi despăgubiri, trebuie intentat un proces, iar în urma expertizelor se poate da răspuns favorabil sau nu.

 

Ce trebuie să facă o persoană dacă se trezeşte cu un copac pe maşină



Şoferii trebuie să plătească anual o poliţă de răspundere civilă auto, dar asigurarea aceasta nu prevede despăgubiri pentru cazurile în care maşina a fost avariată în urma unor fenomene naturale, în cazul de faţă, furtună. Dacă maşina a fost avariată de un copac căzut, oamenii pot da în judecată primăria sau administratorul străzii, asta pentru a recupera daunele.



Dacă există încheiată o poliţă de asigurare CASCO, lucrurile sunt mult mai simple. În acest caz, tot ce trebuie să facă o persoană este să anunţe compania de asigurări care a emis poliţa de cele întâmplate, iar agenţii vor veni, vor evalua duna şi vor repara maşina în cel mai scurt timp.

 

Caz concret


 
Un astfel de caz, amintim, a fost înregistrat în urma furtunii din august 2019. Un dosar a fost înregistrat de către Judecătoria Constanţa în data de 17 decembrie 2019. Dosarul avea ca obiect o acţiune în răspundere delictuală. Constănţeanca a fost una dintre persoanele peste a cărei maşină a căzut un copac într-o parcare din zona Tomis Nord, dauna vehiculului fiind totală.


Potrivit devizului, contravaloarea reparaţiilor autoturismului se ridică la suma de 59.830,82 de lei, pentru care reclamanta cere daune materiale. De asemenea, reclamanta invocă faptul că a făcut solicitări de despăgubire, însă pârâtul Primarul Municipiului Constanţa, prin adresă, a respins cererea.

 
Mai mult, reclamanta a precizat că a fost depusă o adresă la Primăria Constanţa, la care municipalitatea a răspuns în data de 11 aprilie 2019 prin care a refuzat toaletarea pomilor de pe strada Adamclisi, unde s-a petrecut evenimentul menţionat, inclusiv cei din zona în care se afla copacul căzut pe maşina victimei. Pe lângă daunele materiale, constănţeanca a mai cerut 10.000 de lei daune morale, dar şi despăgubiri în valoare de 500 lei pe lună, începând cu data de 4 august 2019, pentru incapacitatea de a folosi autoturismul în interes propriu, fiindu-i afectată activitatea de zi cu zi.

 

Cum se soluționează un astfel de caz


 
Tot punctual discutăm, Unitatea Administrativ-Teritorială (UAT) Municipiul Constanţa a fost obligată, în primă instanţă, de magistraţii Judecătoriei Constanţa să deconteze reparaţiile efectuate la un automobil peste care s-a prăbuşit un copac.

 
Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanţa, la începutul lunii octombrie 2017, o societate de asigurări auto (reclamantă) a solicitat obligarea Unităţii Administrativ-Teritoriale (UAT) Municipiul Constanţa - prin Primar (pârâtă) la plata sumei de peste 11.000 de lei, cu titlu de despăgubiri, a dobânzii legale penalizatoare aferente acestei sume, precum şi la plata cheltuielilor de judecată.

 
În motivare, reclamanta a arătat că, la începutul anului 2017, pe raza municipiului Constanţa a avut loc un eveniment constând în avarierea unui auto marca Mercedes, model Smart, prin căderea unui copac plantat pe domeniul public.
 
De menţionat că, la data producerii evenimentului, pentru autoturismul respectiv exista poliţa de asigurare facultativă pentru riscul de avarii tip CASCO. Asigurătorul a acordat asigurarea cuvenită în cuantum total de 11.300 de lei, sumă ce reprezintă contravaloarea întregului prejudiciu înregistrat la auto reparat.

 
Unitatea Administrativ-Teritorială a Municipiului Constanţa a solicitat respingerea cererii ca neîntemeiată, arătând că Asociaţia de Proprietari nu a depus nicio cerere de tăiere/toaletare arbori şi că arborii din faţa blocului menţionat, fiind de talie mică şi cu o stare fitosanitară bună, nu prezintă pericol de prăbuşire.
 
 
„În acest sens, activitatea de tăiere şi toaletare arbori are drept scop tăierea arborilor uscaţi, care prezintă pericol de cădere, precum şi toaletarea arborilor ale căror ramuri au crescut excesiv. Nu există dovezi cu privire la împrejurările producerii accidentului, neputându-se, astfel, stabili culpa pârâtei pentru producerea avariilor la autoturismul asigurat de reclamantă. Incidentul s-a produs din cauze naturale, ca urmare a unor fenomene meteorologice extreme (viscol) ce nu puteau fi anticipate şi care au constituit cauza căderii copacului şi implicit a producerii prejudiciului reclamantei. În acest sens, pârâta a făcut trimitere la dispoziţiile art. 1351 Cod Civil, invocând forţa majoră, ca o cauză exoneratoare de răspundere. În probaţiune, pârâta a solicitat proba cu înscrisuri“, conform motivării.

 
În final, instanţa a admis cererea de chemare în judecată formulată de reclamantă şi a dispus obligarea UAT Municipiul Constanţa a sumei de 11.300 de lei cu titlu de debit principal, reprezentând despăgubiri, a sumei de 498,05 lei, reprezentând dobânda legală penalizatoare calculată la debitul principal de la data de (…)2017 până la data de (…)2017 şi a dobânzii legale penalizatoare calculate la debitul principal, în continuare, până la plata lui efectivă.
 
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Bilanțul furtunii violente de la Constanța. Străzi inundate și copaci căzuți peste mașinile parcate (GALERIE FOTO+VIDEO)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constănțeanul supărat UPDATE O barieră improvizată sugrumă un copac pe strada Mihai Eminescu din Constanța! Accesul pentru populație, parțial blocat (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 1206

Constănțeanul supărat Un copac înclinat din cartierul Km. 4-5 sperie locuitorii din zonă. Un bărbat a sesizat Primăria Constanța

08 Apr 2024 895

UPDATE Accident rutier în Eforie Sud, județul Constanța. O mașină a intrat în copac (Galerie FOTO+VIDEO)

07 Apr 2024 1704

Accident rutier, în Constanța. O mașină a intrat într-un copac (Galerie FOTO)

06 Apr 2024 1039

Intervenție de urgență pe strada Orizontului din municipiul Constanța! Ce s-a întâmplat

02 Apr 2024 744

IGPR Infotrafic Trafic restricționat pe DN 17

29 Mar 2024 430

Trei turiști, răniți în Deltă, după ce un copac a căzut peste ei

13 Mar 2024 632

Mașină izbită de un copac, în județul Tulcea. Ce spun polițiștii

04 Mar 2024 583

Parc nou în Constanța, în memoria celor dragi trecuți în neființă (Galerie FOTO+VIDEO)

02 Mar 2024 7002

Știri Constanța Accident rutier pe strada Soveja. Intervin pompierii

18 Feb 2024 2886

Un elicopter Black Hawk survola desupra Spitalului Județean, din Constanța (FOTO+VIDEO)

16 Jan 2024 4067

Un copac a căzut peste un bărbat! Intervine elicopterul SMURD

09 Jan 2024 1248

O șoferiță a încurcat frâna cu acceleraţia şi a făcut accident în curtea unui spital!

29 Dec 2023 1397

Județul Constanța Persoană rănită într-un accident rutier între Lipnița și Băneasa. Victima, preluată de elicopterul SMURD

29 Dec 2023 3156

LIVE VIDEO IPS Teodosie, despre simbolistica bradului- „Darurile din brad simbolizează virtuțile“ (VIDEO)

21 Dec 2023 1060