Deschidere editie

Iată de ce a fost suspendat Regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa! (document)

Cotidianul ZIUA de Constanţa prezintă motivarea judecătorilor de la Tribunalul Constanţa în dosarul în care s-a dispus suspendarea hotărârii Consiliului Local Constanţa nr.371/27.09.2018 privind aprobarea Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa. În prezent, dosarul se află la Curtea de Apel Constanţa, primul termen nefiind încă stabilit.  
 
În motivare, judecătorii de la Secţia de contencios administrativ şi fiscal din Tribunalul Constanţa arată, printre altele, următoarele aspecte:
 
„Fără a analiza în fond actul administrativ- HCLM Constanţa nr. 371 din 27.09.2018  pentru aprobarea Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa, este clar, aşa cum rezultă din titlul hotărârii, că se instituie reguli care restricţionează accesul liber într-o zonă publică a oraşului Constanţa, reguli ce vor fi analizate aprofundat  de instanţa de fond“.
 
„Însă, prin aprobarea unor reguli de acces în zona peninsulară pentru circulaţia rutieră prin instituirea unor permise de acces în mod logic se restricţionează libera circulaţie a persoanelor în zonă (drept consfinţit de Constituţia României), cu consecinţa restrângerii unor drepturi ale persoanelor fizice şi juridice rezidente în zona peninsulară -proporţionalitatea, necesitatea restrângerii acestor drepturi,  măsura acestor ingerinţe în exercitarea drepturilor de proprietate ale persoanelor rezidente urmează să fie analizate la fondul cauzei, dar instanţa apreciază că  restrângerea acestor drepturi reprezintă împrejurări vădite de fapt capabile să producă o îndoială serioasă cu privire la legalitatea actului administrativ în cauza de faţă“, conform motivării.
 
În continuare, magistraţii arată că „noţiunea de pagubă iminentă a fost definită în art.2 alin. (1) lit.ş) din Legea nr.554/2004 ca fiind prejudiciu material viitor şi previzibil sau, după caz, perturbarea previzibilă gravă a funcţionării unei autorităţi publice sau a unui serviciu public“.
 
„Producerea pagubei trebuie sà constea într-o consecinţă a executării, nu în însăşi executarea actului administrativ atacat, întrucât s-ar ajunge la concluzia că cerinţa referitoare la iminenţa producerii unei pagube este presupusă în majoritatea cazurilor executării unui act administrativ. Acest lucru este inadmisibil, deoarece ar contraveni caracterului de excepţie al instituţiei suspendării executării actului administrativ. Astfel, în ceea ce priveşte paguba iminentă, instanţa constată că reclamantul (Asociaţia Piaţa Ovidiu) face dovada producerii unei astfel de pagube iminente, ireparabile sau dificil de reparat membrilor asociaţiei reclamante, agenţi economici ce-şi desfăşoară activitatea în zona peninsulară, restrângerea accesului în zona peninsulară produce o restrângere a vadului comercial, o diminuare a clientelei“.
 
„Instanţa reţine astfel că  sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art.15 prin raportare la motivele prevăzute de art.14 din Legea nr.554/2004 pentru suspendarea executării actului administrativ contestat de reclamant. În ceea ce priveşte durata  termenului de suspendare a executării, acesta este un termen ce poate fi stabilit de instanţă cu încadrarea în limitele prescrise de dispoziţiile art.15 din Legea nr.554/2004 actualizată, respectiv până la soluţionarea definitivă a cauzei, apreciind în acest caz ca suspendarea să fie dispusă până la pronunţarea instanţei de fond asupra legalităţii actului administrativ atacat, având în vedere că acţiunea în anulare a actului administrativ a fost formulată separat, dosar în care se analizează legalitatea actului administrativ“.
 
Având în vedere considerentele de fapt şi dispoziţiile legale aplicabile, instanţa a reţinut că sunt îndeplinite condiţiile (...) pentru suspendarea executării actului administrativ şi, în consecinţă, a admis cererea şi a dispus suspendarea executării actului administrativ - hotărârea Consiliului Local Constanţa nr.371/27.09.2018 privind aprobarea Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa până la pronunţarea instanţei de fond.
 
Motivarea completă poate fi citită integral accesând secţiunea „Documente“.
 
Sursa text: rolii.ro

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecătorii au decis! Este vizat Regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa!

15 Oct 2019 1002

Azi, un nou termen în instanţă Judecătorii analizează cererea de anulare a Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa

03 Oct 2019 445

Consiliul Local Municipal a declarat recurs. Este vizat regulamentul de acces în zona peninsulară

26 Sep 2019 582

Dosarul privind Regulamentul de acces în zona peninsulară, amânat pentru 3 octombrie

20 Sep 2019 823

Dosarul privind Regulamentul de acces în zona Peninsulară a fost amânat!

19 Sep 2019 553

Pe 19 septembrie se decide soarta Regulamentului de acces! Locuitorii din peninsulă, petiţie în sprijinul menţinerii restricţionării traficului în zonă

06 Sep 2019 888

Amânare în dosarul privind Regulamentul de acces în zona Peninsulară

20 Jun 2019 1623

Grupul de Iniţiativă Civică „Peninsula“, pe poziţii antagonice cu afaceriştii din zonă. Nu este de acord cu suspendarea regulamentului de acces

10 Jun 2019 2127

CLM, chemat în judecată Asociația „Piața Ovidiu“ a atacat în instanță regulamentul de acces în zona peninsulară

19 Apr 2019 1710

Primăria Constanța A început montarea noilor indicatoare rutiere, în zona peninsulară. Unde poți depune cererile pentru obținerea permiselor de acces (galerie foto)

11 Mar 2019 1133

Primăria Municipiului Constanța Permise de acces şi noi indicatoare rutiere în zona peninsulară

07 Mar 2019 898

Începând cu data de 15 martie, constănțenii pot depune cererile pentru obținerea permiselor de acces în zona peninsulară

07 Mar 2019 935

Sondaj de opinie Majoritatea respondenţilor sunt mulţumiţi că zona peninsulară a Constanţei va deveni pietonală

18 Feb 2019 646

Sondaj de opinie Sunteţi mulţumiţi de faptul că zona peninsulară a municipiului Constanţa va deveni pietonală?

11 Feb 2019 1393

Zona peninsulară a Constanței, pietonală! Care sunt zonele cu restricţii ?

10 Feb 2019 1045