„Îmi doresc un mandat în care tinerii români să fie actori, nu pioni” Alexandru Manda, numit în Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei

  • Începând cu 20 aprilie, România are un reprezentant în Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei pentru un mandat de 2 ani
  • Este vorba de Alexandru Manda, un tânăr de 23 de ani, din Constanța, care s-a remarcat de-a lungul timpului pentru activismul său în domeniul educației
  • Anul trecut, a fost desemnat Tânărul European al Anului de către Fundația Schwarzkopf și Forumul European de Tineret
 
Constănțeanul Alexandru Manda, în vârstă de 23 de ani, a fost numit oficial pe 20 aprilie 2022 în Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei pentru un mandat de 2 ani (2022-2023).
 
Numirea a fost făcută de reprezentanții permanenți ai celor 46 de state membre, reuniți în Comitetul Miniștrilor, la propunerea secretarului-general al Consiliului Europei, în urma unui amplu proces de selecție desfășurat de către Departamentul pentru Tineret. În Consiliul Consultativ pentru Tineret, Alexandru Manda va fi reprezentantul GEYC - Group of the European Youth for Change. 
 
Consiliul Consultativ pentru Tineret (CCJ) este o structură a Consiliului Europei formată din 30 de tineri, reprezentanți ai mediului neguvernamental de pe întreg continentul, fiind parte a sistemului de co-management a sectorului de tineret. Alături de reprezentanții guvernelor, membrii CCJ formează Consiliul Reunit pentru Tineret, organul Consiliului Europei care decide prioritățile, programele și activitățile organizației în domeniul tineretului. De asemenea, acesta propune Comitetului Miniștrilor adoptarea de recomandări adresate statelor membre. Consiliul Consultativ pentru Tineret formulează, către Consiliul Europei și organismele sale, propuneri și opinii pe teme care privesc problematica tinerilor, având rolul de a se asigura că interesele tinerilor sunt reprezentante în cadrul acțiunilor derulate de Consiliul Europei.
 
Cotidianul ZIUA de Constanța i-a adresat câteva întrebări tânărului Alexandru Manda care ne-a povestit puțin ce reprezintă această nouă provocare pentru el.


 

Pe 20 aprilie ai fost desemnat unul dintre cei 30 membri ai Consiliului Consultativ pentru Tineret al Consiliului European pentru perioada 2022-2023. Ce înseamnă această numire?

 
Consiliul Consultativ pentru Tineret este un organism al Consiliului Europei, format din 30 de tineri de pe întregul - reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale de tineret, care are rolul de a face vocea tinerilor auzită în activitățile, proiectele și programele Consiliului Europei. Numirea a fost făcută de reprezentanți permanenți ai statelor membre, reuniți în Comitetul Miniștrilor, la propunerea secretarului-general, în urma unui amplu proces de selecție.
 
Privesc această numire cu onoare și responsabilitate, ca o ocazie de a duce mai departe munca începută încă din anul 2013. Mai mult decât oricând, este important ca fiecare tânăr să aibă acces la drepturile sale fundamentale, educația fiind unul dintre cele mai importante instrumente pentru prosperitate și o dezvoltare unitară pe continent. Îmi doresc ca în acest mandat să promovez adoptarea de măsuri și politici concrete pentru creșterea accesului tinerilor la drepturile lor, mai ales a celor din comunități dezavantajate, iar aici mă refer la paleta largă a acelor nevoi de bază pentru un trai decent, printre care educație, sănătate, locuire și ocupare.
 

Ai început activitatea? Ce responsabilități sunt?

 
Am intrat în pâine imediat ce ne-a fost comunicată oficial decizia Comitetului Miniștrilor. Acum învățăm și noi în mod efectiv cum funcționează structura Consiliului Consultativ pentru Tineret, atât individiual, cât și în eco-sistemul organelor și organismelor Consiliului Europei. Urmează ca în perioada următoare să alegem conducerea Advisory Council pentru acest mandat, să ne împărțim portofoliile de lucru și să trecem la treaba. Prima întâlnire fizică o vom avea la Strasbourg la începutul lunii iunie.



 

Principalele priorități ale Consiliului Consultativ pentru Tineret în perioada următoare vor fi: (a) revitalizarea democrației, mai ales în sensul participării tinerilor la luarea deciziilor în comunități; (b) accesul tinerilor la drepturi, aici existând chiar două recomandări ale Comitetului Miniștrilor care trebuie implementate de către statele membre, mai ales în ceea ce ține de drepturile sociale - inclusiv accesul la educație al tinerilor din comunități dezavantajate; (c) societăți incluzive și promovarea păcii - cu accent pe combaterea discriminării și integrarea minorităților, precum și încurajarea dialogului pentru pace - cu atât mai important în contextul războiului din Ucraina.
 

Cum funcționează Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei?

 
 
Consiliul Consultativ pentru Tineret (CCJ) este o structură a Consiliului Europei formată din 30 de tineri, reprezentanți ai mediului neguvernamental de pe întreg continentul, fiind parte a sistemului de co-management a sectorului de tineret. Alături de reprezentanții guvernelor, membrii CCJ formează Consiliul Reunit pentru Tineret, organul Consiliului Europei care decide prioritățile, programele și activitățile organizației în domeniul tineretului. De asemenea, acesta propune Comitetului Miniștrilor adoptarea de recomandări adresate statelor membre. Consiliul Consultativ pentru Tineret formulează, către Consiliul Europei și organismele sale, propuneri și opinii pe teme care privesc problematica tinerilor, având rolul de a se asigura că interesele tinerilor sunt reprezentante în cadrul acțiunilor derulate de Consiliul Europei.
 
Funcționăm pe baza unor Termeni de Referință aprobați odată la 4 ani de către Comitetul Miniștrilor. Activitatea se desfășoară de la distanță, existând două întâlniri statutare pe an (în cadrul cărora luăm decizii alături de reprezentanții guvernelor) și nenumărate întâlniri de lucru, seminare și dezbateri - fizice și online.
 

În postarea ta de pe o rețea de socializare ai precizat că vei implica în mod activ tinerii – care sunt targeturile tale?

 
Îmi doresc un mandat în care tinerii români să fie actori, nu pioni. Îmi doresc să pot spune, la finalul anului 2023, că am reușit să promovez adoptarea unor măsuri concrete de creștere a accesului tinerilor la drepturile lor, precum și de îmbunătățire a participării acestora la viața civică, socială și politică. Iar acest lucru vreau să îl fac alături de tineri.
 
Îmi doresc ca politicile publice și măsurile propuse să reflecte în mod efectiv nevoile și dorințele tinerilor din România.
 

 

Povestește-ne ce ai făcut după încheierea activității la Asociația Elevilor din Constanța

 
În vara anului 2018, m-am alăturat echipei Societății Academice din România. Aici am coordonat proiectul Școli curate, o inițativă de creștere a bunei guvernări și a finanțării educației la nivel local prin implicarea elevilor și responsabilizarea autorităților. Am reușit ca în 2 ani să creștem cu 30 de milioane de euro bugetele educației din Vâlcea, Timiș, Bacău, Cluj și Mureș. De asemenea, am coordonat primul raport național privind respectarea dreptului constituțional la burse școlare - acesta ne-a arătat că doar 5% dintre primării, din totalul de 3182, respectau dreptul elevilor la burse sociale și de merit. Pe baza acestor date, am formulat mai multe propuneri și am coordonat o campanie națională care a contribuit la decizia Guvernului din anul 2021 de a aloca în premieră bani pentru plata de la nivel național a tuturor burselor din România la un cuantum minim obligatoriu (peste 110 mil. euro alocați în anul 2021).
 
Coordonez, de asemenea, Acceleratorul de implicare civică pentru tineri - o inițativă de creștere a implicării tinerilor din mediul rural și urbanul mic.
 
În anul 2021, am fost desemnat Tânărul European al Anului de către Fundația Schwarzkopf și Forumul European de Tineret.
 
Alexandru Manda este activ în viața civică încă din anul 2013, fiind cunoscut la nivel național pentru activismul său în domeniul educației. La doar 14 ani a fost membru fondator al primei asociații de elevi din România - Asociația Elevilor din Constanța, coordonând, din postura de reprezentant al elevilor, campanii pentru respectarea dreptului la burse școlare, aprobarea Statutului Elevului sau obținerea manualelor gratuite pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a. În ultimii trei ani, activitatea sa a fost concentrată pe creșterea finanțării educației la nivel local (peste 30 de milioane de euro în plus la bugetul educației din 5 județe), precum și pe respectarea la nivel național a dreptului elevilor la burse sociale și de merit, fiind promotor al asigurării din bugetul de stat a banilor pentru plata burselor. În prezent, Alexandru este student în anul al IV-lea la Facultatea de Drept a Universității din București. În cadrul GEYC, deține funcția de Vicepreședinte - responsabil de portofoliile Democrație și Drepturile Omului.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

Elevul care a cerut în instanță dizolvarea Consiliului Local Constanța este acum avocat și și-a deschis o firmă

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța Quartet Consulting SRL, fondată de constănțeanul Alexandru Bajdechi, a fost preluată de un asociat unic

20 Nov 2023 1077

Constănțeanul Alexandru Manda, membru în Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei, despre votul la 16 ani!

16 Dec 2022 1071

O nouă firmă pe piața de PR din Capitală, fondată de doi constănțeni

28 Sep 2022 1963

ZIUA-n amiza mare Alexandru Manda. „Probabil voi activa pe zona de acces la drepturi a tinerilor în Consiliul Consultativ pentru Tineret“ (VIDEO)

27 May 2022 2028

Alexandru Manda, „tânărul european al României”, la „ZIUA-n amiaza mare”

26 May 2022 2013

Elevul care a cerut în instanță dizolvarea Consiliului Local Constanța este acum avocat și și-a deschis o firmă

03 Feb 2022 2857

Învățământul constănțean, în doliu Stelian Marinescu, fostul director al Colegiului Național „Mihai Eminescu”, a încetat din viață

14 Jan 2022 11564

#ConstanțaEsteBine Constănțeanul Alexandru Manda a fost declarat Tânărul European al Anului 2021

26 Mar 2021 2806

Au fost alegeri la Asociația Elevilor din Constanța. Cine este noul președinte

23 Feb 2020 3236

Clinicul regional din cadrul programului pentru instruirea și licențierea antrenorilor de baschet, organizat la Constanța (galerie foto)

04 Apr 2019 1997

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 07 ianuarie 2019

08 Jan 2019 2697

Schimb de replici dure între „elevi“ şi vicepreşedintele Parlamentului European. „Este vorba fie despre repetenţi înrăiţi...“

30 Apr 2018 3693

„AEC nu este o asociație împotriva profesorilor“

02 Mar 2018 3314

Regretele liderului elevilor constănţeni

01 Mar 2018 1875

Avarie E-Distribuţie Dobrogea la Constanţa. Mai multe zone au rămas fără enegrie electrică

30 Oct 2017 3032