Deschidere editie

În baza unei hotărâri judecătorești, Primăria realizează un PUZ care să îi permită unei firme de apartament să ridice un hotel în parcul Tăbăcărie (II) (documente)

În ediţia de ieri, vă arătăm că parcul Tăbăcărie ar putea fi iar în pericol, din cauza unui nou proiect imobiliar care va fi dezvoltat în zonă. Mai exact, Primăria Constanţa a scos la licitaţie lucrări de prestări servicii arhitecturale, realizarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru o suprafaţă de 5 hectare care să vizeze zona situată între City Park Mall şi Delfinariu, zonă ce face parte, practic, din parcul Tăbăcărie.
 
Un semnal de alarmă în acest sens au tras şi reprezentanţii Asociaţiei „Verde Urban“, care promiteau „săpături în legătură cu noua manţocărie din parc”. Ceea ce au făcut, descoperind astfel că Primăria Constanţa a fost obligată de o hotărâre judecătorească dată în 2013 de Tribunalul Constanţa să realizeze un Plan Urbanistic Zonal în beneficiul unei persoane juridice, pentru zona situată între City Mall şi Delfinariu cu titlul: „Servicii de proiectare în vederea elaborării şi întocmirii documentaţiei de urbanism PUZ în municipiul Constanţa (II): Lot 1: PUZ - Delavrancea, Lot 2: PUZ - Marile bulevarde; Lot 3 : PUZ - Park&Ride Nord; Lot 4: PUZ - Spital Regional - Lot 5 : PUZ - Termo Stelis - Lot 6: PUZ - „Avantech Cont” (firmă cu acţiuni la purtător) - Lot 7 : PUZ - „Regenerare urbană Zona Balada”. Valoarea estimată a acestei licitaţii este de 1.015.927 de lei.
 
Cel puţin aşa îşi motivează gestul Primăria în răspunsul la solicitarea înaintată de reprezentanţii Asociaţiei „Verde Urban“. Mai exact, această persoană juridică este proprietara unui teren de 600 mp pe care, conform Certificatului de urbanism nr. 189/2012, doreşte să ridice un imobil P+5 cu destinaţia de hotel. Amplasamentul exact îl puteţi observa accesând galeria foto.
 
„Ce se mai poate observa este faptul ca pe respectivul amplasament se disting, precum antice vestigii, urmele vechii şine pe care circula trenuleţul. Fiind de notorietate pentru constănţeni, şi nu numai, faptul că respectivul trenuleţ străbătea parcul Tăbăcărie, aşteptăm cu interes şi uşor amuzament precizările obişnuite cum că terenul omului nu se află de fapt în parc, iar spaţiul verde, de fapt, e curţi-construcţii. Concluzionând, în baza unei hotărâri judecătoreşti - al cărei conţinut încă nu îl cunoaştem - Primăria va realiza un Plan Urbanistic Zonal care să îi permită unui investitor să ridice altă clădire în parcul Tăbăcărie”, susţin cei de la „Verde Urban”.
 
Cum a ajuns respectivul investitor să deţină teren în parc şi cum de a ajuns Primăria să piardă un proces ce vizează un teren situat în parc public sunt întrebările-cheie la care niciun reprezentant al Primăriei nu a răspuns şi nici nu are de gând s-o facă. Procesul s-a pierdut în mandatul de primar al lui Radu Mazăre.
 

Iată răspunsul Primăriei Constanţa în chestiunea PUZ-ului!


„Potrivit sentinţei civile nr. 1724/2013 pronunţate de Tribunalul Constanţa - Secţia de contencios administrativ şi fiscal în dosarul 1651/118/2012 pentru soluţionarea acţiunii în contencios administrativ formulată de SC Termo Stelis SRL în contradictoriu cu pârâţii Primarul municipiului Constanţa, municipiul Constanţa prin primar şi Consiliul Local, pentru anularea Certificatului de urbanism nr. 189/27.01.2012 şi obligarea primarului municipiului Constanţa la elaborarea PUZ-ului în conformitate cu documentaţia depusă de reclamanta pentru terenul în suprafaţă de 600 mp, situat în municipiul Constanta, str. Primăverii, zona parc Tăbăcărie.
 
Direcţia Urbanism trebuie să iniţieze procedura de achiziţie a serviciului de proiectare pentru elaborarea documentaţiei de urbanism - plan urbanistic zonal - care să studieze o zonă care să cuprindă terenul în suprafaţă de 600 mp.
În vederea punerii în aplicare a dispozitivului sentinţei civile nr. 1724/2013, Direcţia Urbanism a demarat procedura de iniţiere a documentaţiei de urbanism prin solicitarea de rectificare a bugetului local pentru alocarea fondurilor necesare elaborării planului urbanistic zonal pentru teritoriul în suprafaţă de aproximativ 5 ha situat în municipiul Constanta, reglementat prin HCL nr. 415/2003, format din terenurile cuprinse în UTR 20, UTR 18, UTR 3, UTR 12, UTR 5, UTR 1, UTR 16 şi UTR 17” (vezi secţiunea „Documente“).
 

SC Termo Stelis SRL, în datele Registrului Comerţului

 
Termo Stelis SRL este o firmă înfiinţată în anul 1994, cu sediul social într-un bloc de pe bulevardul I.Gh. Duca din municipiul Constanţa. Asociaţii firmei sunt Bujeana şi Taşu Şapera. Bărbatul este şi administratorul societăţii, care are ca obiect de activitate cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii. Situaţia financiară a societăţii în anul 2017 arată astfel: zero angajaţi, cifră de afaceri - zero, profit - 70.314 lei. Activele imobilizate au o valoare de 5.809.320 de lei.
 

Soţii Şapera construiesc de zor în municipiul Constanţa

 
În primăvara acestui an, Taşu Şapera şi Bujeana Şapera şi-au anunţat intenţia de a ridica o clădire de patru etaje pe aleea Veteranilor din municipiul Constanţa. Motiv pentru care cei doi investitori au depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa proiectul „Construire imobil P+3E-4 etaj retras cu destinaţia de locuinţe colective, cu locuri de parcare la parter, împrejmuire teren şi organizare de şantier“, în scopul obţinerii acordului de mediu.
 
Proiectul presupune construirea unui imobil cu regim de înălţime P+3E-4 retras, cu funcţiunea de locuinţe colective. Construcţia propusă va avea câte două apartamente pe nivel (cu două camere) şi va asigura locurile de parcare la parter. Imobilul va rămâne deschis la nivelul parterului pentru a se asigura parcajele auto necesare, pe o platformă betonată cu elevaţie maximă 0,30 m şi cu rampă de acces din aleea Veteranilor. Pe coordonata orizontală va rămâne doar nodul de circulaţie verticală format din casa scării şi lift acces persoane.
 
Perimetral, se vor planta gard viu şi arbuşti decorativi de dimensiuni mici şi mijlocii. Construcţia propusă va avea câte două apartamente pe nivel (cu două camere). Terenul pe care se doreşte realizarea investiţiei este amplasat pe aleea Veteranilor nr. 2 (fost careu G1, lot 2) şi se află în proprietatea beneficiarilor - Taşu Şapera şi Bujeana Şapera, conform dispoziţiei Primăriei Municipiului Constanţa nr. 3464/18.06.2008 şi procesului-verbal de predare-primire nr. 130354/08.09.2008.
 
Lotul de proprietate are suprafaţa de 250 mp, fiind liber de orice formă de ocupare, iar accesul pietonal şi cel auto se vor face de pe latura de sud din aleea Veteranilor. În total, în limita amplasamentului studiat se vor amenaja opt locuri de parcare. De asemenea, se va amenaja o suprafaţă de aproximativ 25 mp de spaţii verzi cu rol decorativ şi de protecţie.
 
Acelaşi Taşu Şapera mai construieşte pe strada Constantin Bobescu. Tot anul acesta, Primăria Constanţa a emis un nou certificat de urbanism pentru Helen Hostel SRL. Această firmă se pregăteşte să demareze investiţia imobiliară de pe strada Constantin Bobescu. Certificatul de urbanism nr. 838 presupune „Construire imobil S+P+2e cu destinaţia de locuinţe colective, cu parcare la subsol, împrejmuire teren şi organizare de şantier“. Adresa investiţiei este strada Constantin Bobescu nr. 68 (fostul careu XVI, lot 39).
 

Helen Hostel SRL, în datele Registrului Comerţului  


Înfiinţată în anul 2013, firma are sediul social în municipiul Constanţa. Capitalul social subscris, de 200 de lei, integral vărsat, este compus din 20 de părţi sociale. Valoarea unei părţi sociale este de 10 lei. Asociaţi în Helen Hostel SRL sunt Marinela Peştereanu, născută în 19.07.1978, în Constanţa, cu 80% din capitalul social, şi Taşu Şapera, născut pe 10.04.1950, în satul Sinoe, cu 20% din capitalul social. Administratorul firmei, care se ocupă de închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, este Stere Peştereanu.


Vom reveni.
 
Citeşte şi:
 
Parcul Tăbăcărie, masacrat din nou? Primăria Constanţa face licitaţie pentru un PUZ al zonei cuprinse între City Park Mall şi Delfinariu

 
Investiţie imobiliară pe aleea Veteranilor. Cine a solicitat acord de mediu de la APM Constanţa

 
Un nou certificat de urbanism pentru Helen Hostel SRL. Este vizat un imobil de pe strada Constantin Bobescu

 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Of

04 Sep, 2018 11:14

Domnia lui Mazare va genera nenorociri pentru Constanta, inca 50 de ani de acum inainte!

Articole asemanatoare

Decizie istorică la Constanța „Se recomandă întregirea terenului aferent monumentului istoric prin expropriere (...) și punerea în valoare a Porții Mari a Cetății Tomis“! (documente)

12 Nov 2018 3508

Curtea de Apel a trimis dosarul spre rejudecare. Mihai Petre vrea cu orice preţ suspendarea unui PUZ aprobat de Consiliul Local Municipal (document)

09 Nov 2018 722

PUZ devorator de spații verzi de pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, suspendat de Curtea de Apel Constanța (document)

08 Nov 2018 906

Ciprioţii de la Sigma Premium vor să transforme un imobil de pe strada Nicolae Iorga din Constanţa în spital? (document)

05 Nov 2018 1279

Proiect imobiliar futurist în Constanţa. Transevren SRL a solicitat aviz de la arhitectul-şef al municipiului (document)

03 Nov 2018 2680

Prefectura Constanţa cere în instanţă anularea unui PUZ al tulcenilor de la Cambela Prod (document)

02 Nov 2018 1132

Încă cinci ani de haos urbanistic. Consultarea populaţiei s-a realizat în 2016. Consilierii locali, chemaţi să prelungească, pentru a patra oară, Planul Urbanistic General (document)

30 Oct 2018 329

Investiție nouă în Techirghiol. Ce a răspuns APM Constanța solicitanților avizului de mediu

27 Oct 2018 434

Un proiect imobiliar de la Poarta 1 ce părea abandonat, revândut de proprietari, la mâna instanţei! Cine cere anularea PUZ-ului (document + galerie foto)

25 Oct 2018 4097

Alex Lux SRL a primit aviz de oportunitate pentru PUZ-ul care vizează un bloc în zona Riviera din Mamaia (document)

23 Oct 2018 929

Raportul de consultare a PUD-ului iniţiat de Black Waters SRL, publicat de municipalitate Bloc de şase etaje pe strada Mircea cel Bătrân, deasupra plajei Modern (galerie foto+document)

19 Oct 2018 1950

Municipalitatea, câştig de cauză la CNSC. A fost atribuit contractul pentru elaborarea documentaţiei de urbanism PUZ „Poarta 6 - Faleză Sud“

10 Oct 2018 585

Dacor Plast vrea elaborarea unui PUZ pentru construirea unui imobil pe bulevardul I.C. Brătianu (document)

27 Sep 2018 990

PUZ-ul lacului Tăbăcărie, pe masa Comisiei tehnice de urbanism. Actul, elaborat de o firmă din Miercurea Ciuc (document)

24 Sep 2018 1500

Incubator de afaceri pe strada Celulozei din municipiul Constanța. PUZ elaborat de investitor pentru reglementarea terenului (document)

18 Sep 2018 578

Cum va arăta imobilul de opt etaje ridicat de Waldy Com Sales & Logistics pe malul lacului Siutghiol (document)

17 Sep 2018 1339

PUZ-ul iniţiat de Five-Holding pentru teritoriul delimitat de Marvimex şi strada Eliberării, la mâna Comisiei tehnice de urbanism (document)

17 Sep 2018 1311

Amenajarea unui supermarket Penny în locul unei parcări de pe strada Eliberării, în atenţia Primăriei Constanţa (document)

17 Sep 2018 1174

Un nou spital în Constanţa. A fost solicitat aviz de oportunitate de la municipalitate (document)

15 Sep 2018 4691

Dezbatere publică pentru un imobil ridicat de doi constănţeni pe strada Smârdan

13 Sep 2018 454

Parcul Tăbăcărie, masacrat din nou? Primăria Constanţa face licitaţie pentru un PUZ al zonei cuprinse între City Park Mall şi Delfinariu

03 Sep 2018 8357

PUZ-ul iniţiat de Elena Epure pentru un bloc de pe strada Călăraşi, atacat în instanţă de „Constanţa Altfel“ (document)

31 Aug 2018 1731

Proprietarii unui teren agricol din Agigea se reprofilează. Vor construi un service auto (document)

28 Aug 2018 568

Proiectele discutate de Comisia de Urbanism a Consiliului Local. Printre ele, şi PUZ-ul care a „devorat“ spaţiile verzi de pe Lăpuşneanu! (documente)

28 Aug 2018 1192

O nouă investiţie imobiliară Elys Interdecor a iniţiat un PUZ pentru un teren situat pe strada Poporului, lângă Cimitirul Central

22 Aug 2018 920

Dumitru Pufleanu aşteaptă răspuns de la APM Constanţa pentru un PUZ care vizează zona Faleză Nord (document)

15 Aug 2018 560

Spaţiu verde de pe strada Soveja, vizavi de City Park Mall Constanţa, sacrificat pentru o investiţie imobiliară. Ce declară APM Constanţa (galerie foto)

15 Aug 2018 2192

Dezbatere publică pentru PUZ-ul iniţiat de milionarul de Top 300 Capital Virgil Călina

13 Aug 2018 983

Stere Lascu, asociat al Lascu Bros SRL, a primit răspuns de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa. Este vorba despre un PUZ. Detalii

11 Aug 2018 852

Răspuns şocant al proprietarului terenului de pe Lăpuşneanu unde au fost tăiaţi cei 15 copaci! Primăria oferă informaţii pe jumătate în acest caz. Unul dintre PUZ-uri este suspendat! (galerie foto + documente)

08 Aug 2018 5790

Răzvan Iacob a solicitat acord pentru consultarea publică privind o investiție imobiliară pe strada Soveja (document)

31 Jul 2018 352

PUZ-ul inițiat de Dumitru Pufleanu pentru un teren situat pe strada Pescarilor, la mâna Primăriei Constanța (document)

31 Jul 2018 609

Bloc pe spaţiul verde din faţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Investitorul aşteaptă răspunsul Comisiei de urbanism (document)

31 Jul 2018 3455

Cartier rezidenţial în zona magazinului Brick Raportul consultării publicului pentru PUZ-ul iniţiat de Five-Holding SA, Mobitom SA şi Sigma Trading SA, făcut public de Primăria Constanţa (document)

30 Jul 2018 1551

Vot în Comisia de Urbanism a CLM pentru benzinăria care va fi amenajată pe fosta autobază ICIL. Afacerea aparţine unui fost om politic constănţean (document)

26 Jul 2018 1572

Raport de activitate Consilierul local Romeo Rezeanu, luări de poziţie în ceea ce priveşte conformarea PUZ-urilor la exigenţele rezultate din modificările legislative (document)

20 Jul 2018 552

O nouă biserică urmează să fie ridicată în localitatea Ovidiu

18 Jul 2018 486

O firmă din Turcia este inițiatoarea unui PUZ pentru o investiție imobiliară pe bulevardul Mamaia. Detalii din proiect (document)

18 Jul 2018 579

Patronii restaurantului La Scoica au iniţiat un PUZ pentru un teren situat pe bulevardul Mamaia (document)

18 Jul 2018 1287

PUZ pentru zona Campingului Pescăresc - Mamaia Nord, iniţiat de milionarul de Top 300 Virgil Călina. Ce a solicitat de la ABADL

16 Jul 2018 1253

PUZ-ul pentru extinderea investiţiei de pe bulevardul Mamaia, al firmei Seaview Media SRL, deţinută de Ionuţ Barbu şi Elan Schwartzenberg, atacat în instanţă! (document)

07 Jul 2018 1638

Cine l-a sesizat pe prefect? Afacerile imobiliare pe spaţiul verde ale familiei care deţine Cimitirul Municipal Constanţa, în atenţia reprezentantului Guvernului în teritoriu! (document)

02 Jul 2018 5518

Revista presei locale

30 Jun 2018 500

Ședințele de Consiliu Local Municipal de la Constanța devin nefrecventabile. Printre nervi și vociferări, s-a votat regulamentul privind parcările. PUZ-urile cu probleme au fost retrase (galerie foto + document)

29 Jun 2018 1567

Asociaţia senatorului Chiţac le dă bătăi de cap angajaţilor Inspectoratului în Construcţii, prefectului şi arhitectului-şef Mihai Vânturache!

26 Jun 2018 1861

Respins în comisii, dar şi în plen Făgădău forţează mâna consilierilor locali. PUZ-ul patronului firmei de mobilă Ruana, din nou pe lista proiectelor CLM!

26 Jun 2018 3647

PUZ-ul care a „devorat“ spaţiile verzi de pe bulevardul Lăpuşneanu din Constanţa, atacat în instanţă de Instituţia Prefectului!

20 Jun 2018 2263

Cum va arăta cartierul rezidenţial din zona magazinului Brick? Cui aparţine şi ce paşi sunt de făcut (document)

06 Jun 2018 4218

Supermarket Penny în locul unei parcări, pe Eliberării. Rewe Projektentwicklung România aşteaptă răspuns de la Primăria Constanţa (galerie foto+document)

05 Jun 2018 3738

Evergreen Recycling SRL a primit răspuns de la Comisia tehnică de urbanism. Este vizat un bloc situat pe şoseaua Mangaliei (document)

01 Jun 2018 471