In Memoriam Tamara Buciuceanu-Botez. Amintiri de la ultimul spectacol jucat la Constanţa

Pe scena Casei de cultură a sindicatelor din Constanţa au urcat de-a lungul anilor, datorită eforturilor managerului Gheorghe Ungureanu, mari actori ai scenei româneşti, precum: Olga Tudorache, Tamara Buciuceanu, Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Florin Piersic, Dan Puric, Ştefan Radof, Gheorghe Dinică, Horaţiu Mălăele, Ion Caramitru, Tudor Gheorghe.
 
Recenta dispariţie a celebrei actriţe Tamara Buciuceanu-Botez a prilejuit rememorarea ultimei sale prezenţe pe această scenă. 
Ieri, Gheorghe Ungureanu declara pentru ZIUA de Constanţa că regretata actriţă s-a aflat la Constanţa ultima oară pe 13 octombrie 2009, cu spectacolul de comedie „Divorţul de Aur“, în care, alături de Sorin Frâncu, a oferit spectatorilor întâlnirea cu povestea familiei Piteştean şi cu problemele mărunte ale cuplului obişnuit, transpuse în replici amuzante sau profunde.
 
„Mi-amintesc că, după spectacol, mi-a spus: «Să ştii, directore, că pe mine mă cheamă şi Botez!» Am mai încercat şi acum doi ani să o invit pe scena Casei de cultură, dar mi-a spus că nu se mai poate”, povestea Gheorghe Ungureanu.
 
Din cele nouă decenii de existenţă, aproape şapte le-a dedicat carierei sale impresionante, pentru care avea să fie răsplătită cu nenumărate aplauze, dar şi cu premii. 
Îndrăgita actriţă a fost celebrată, la 26 iunie 2016, la Sibiu, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), prilej cu care „Doamna comediei româneşti“ a mărturisit că se simte „extraordinar, foarte tânără, bucuroasă şi fericită” că publicul nu a uitat-o.
 
„Am trăit două vieţi: a mea, care peste o lună face 87 de ani, şi tot a mea - 64 de ani de teatru. Mă simt foarte tânără, bucuroasă, fericită că văd atâta lume. Înseamnă că nu m-a uitat nimeni. (...) Şi pentru că mie nu îmi place să vorbesc mult decât când joc sau filmez pe scenă, vreau să închei aşa, ca să nu vă plictisesc: de mic copil, m-am gândit ce o să mă fac dacă mă întreabă cineva. Am să iau de la capăt ceea ce am făcut. Şi când nu veţi mirosi flori de câmp pe scenă seara, poate vă veţi întreba atunci unde o fi plecat Tamara. Vă mulţumesc că nu m-aţi uitat“, a declarat Tamara Buciuceanu-Botez, la primirea premiului de excelenţă pentru întreaga carieră.
 
Sursa foto: Casa de cultură a sindicatelor Constanţa
 
Citeşte şi:
 
Astăzi, actriţa Tamara Buciuceanu-Botez împlineşte 90 de ani
 
Semn de înaltă apreciere Ordinul Naţional „Steaua României”, conferit Tamarei Buciuceanu Botez
 
Tamara Buciuceanu-Botez si-a amintit de braga dobrogeana
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Holiday D'sign Consult, zeci de contracte cu Primăria Constanța. A mai câștigat unul, pentru reactualizarea unui studiu de fezabilitate

29 Jan 2022 357

Pericol în trafic! Șofer băut în zona Casa de Cultură din Constanța (GALERIE FOTO)

22 Jan 2022 1934

Arhiepiscopia Tomisului dă în judecată Primăria și Consiliul Local Constanța, dacă va fi aprobată revocarea dreptului de administrare asupra terenului de la Casa de Cultură!

23 Nov 2021 5071

#Dobrogea143 Ziua Dobrogei, marcată la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Nov 2021 2318

Se cere anularea Autorizaţiei de construire a Catedralei Eroilor „Sfânta Treime“, de la Casa de Cultură. Când va fi luată decizia finală

09 Nov 2021 1141

Asociația Constanța Altfel încearcă să anuleze Autorizaţia de Construire a Catedralei Eroilor „Sfânta Treime“, de lângă Casa de Cultură (document + galerie foto)

15 Sep 2021 2081

Constanța. Accident cu victimă. Două auto implicate

28 Jul 2021 1054

Spectacole și ateliere, organizate la Tulcea, în cadrul Festivalului „Săptămâna interetnică”

27 Jul 2021 2063

Florin-Vasile Cîțu este așteptat, mâine, la alegerile PNL Constanța de elevii protestatari

25 Jul 2021 1682

Primăria Constanța achiziţionează serviciul de elaborare documentație pentru parcarea publică multietajată din zona Casa de Cultură

15 Jul 2021 885

Conferința județeană de alegeri la PNL Constanța cu participarea greilor, Ludovic Orban și Florin Cîțu. Huțucă candidează pentru un nou mandat de președinte

13 Jul 2021 2920

Greii PNL, Ludovic Orban și Florin Cîțu, împreună la Constanța. Conferința județeană a fost stabilită după programul "prezidențiabililor"

12 Jul 2021 2784

Sensul giratoriu de la intersecția bulevardului Alexandru Lăpușneanu cu strada Nicolae Iorga, desființat. Constănțeanul supărat – „V-ați bătut joc de oraș. O să fie un haos la Casa de Cultură!

05 Jul 2021 4017

Congresul regional al Martorilor lui Iehova, desfășurat online. Tema anului – „Puternici datorită credinței!”

02 Jul 2021 3016

Casa de Cultură „Carsium“ din Hârșova angajează bibliotecar

22 Jun 2021 1105