Incendiu puternic pe bulevardul Mamaia. O femeie a sărit de la balcon Ce spune șeful ISU Dobrogea. Care este procedura în astfel de situații. Trebuia folosită salteaua de salvare?

  • O femeie a murit după ce a sărit de la balcon, în urma incendiului produs în apartament
  • Focul era localizat în casa acesteia, la etajul 6 al unui bloc de pe bulevardul Mamaia, din Constanța
  • Fiul femeii murise cu o lună înainte
  • Șeful ISU, Cristian Mihai Amarandei, a explicat pentru ZIUA de Constanța de ce nu au putut fi folosite saltele de salvare
  • Județul Constanța, prin ISU Dobrogea, are doar trei autoscări de incendiu
 
Un incendiu puternic a izbucnit ieri, 16 februarie, în centrul municipiului Constanța, pe bulevardul Mamaia. Din păcate, o femeie și-a pierdut viața după ce a sărit în gol de la etajul al șaselea al imobilului. Soțul acesteia a fost preluat de cadrele medicale conștient, cu arsuri pe față. Tragedia este cu atât mai puternică, mai ales că în urmă cu o lună copilul celor doi soți a pierit.
 

Salteaua de salvare

 
A fost pusă la îndoială de către opinia publică modul în care au intervenit pompierii la incendiu. Multe persoane consideră că ar fi trebuit ca pompierii să aibă fie o autoscară de incendiu, fie o saltea de salvare. Pentru a ne lămuri dacă procedura a fost respectată de către pompieri, inspectorul-șef al ISU Dobrogea, Cristian Mihai Amarandei, ne-a explicat în ce situații sunt folosite saltelele de salvare. „Acestea nu se află în echipamentul de bază al unei mașini de pompieri”, a spus în primul rând șeful ISU. „Folosirea unei saltele de salvare se face, conform protocolului, în situații de amenințări de suicid, când există o situație clară că cineva urmează să sară de la înălțime”, a mai spus Amarandei. Așa cum se poate vedea și în imaginile din filmările apărute în spațiul public, femeia a venit pe balcon prin fumul dens, s-a suit pe marginea balconului, iar cu ajutorul mâinilor s-a sprijinit până când s-a eliberat și a sărit de la etajul șase. Din păcate, la ISU Dobrogea, în acest moment, nu există astfel de saltele de salvare.
 
Femeia de 57 de ani a sărit de la balcon pentru a scăpa de flăcările și fumul de care era înconjurată. Conform pompierilor, în apartament se afla femeia, alături de soțul acesteia. „Echipa de intervenție a urcat pe casa scării la apartament și a deschis ușa pentru a elibera apartamentul de persoane. Până să ajungă echipa la etaj, femeia ar fi sărit, într-un moment de panică, de la geam. Din apartament a fost scos soțul femeii”, a spus șeful ISU.
 

Autoscara de incendiu

 
Purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Anca Chiriță, a transmis următoarele precizări cu privire la utilizarea scării de incendiu:
„Referitor la incendiul produs în această dimineață în municipiul Constanța, care s-a manifestat într-un apartament situat la etajul 6 al unui bloc de locuințe, facem următoarele precizări:
 
•      Apelul la numărul unic de urgență 112 a fost preluat de dispecerul ISU Constanța la ora 09.14
 
•      La ora 09.15 au fost alertate simultan următoarele echipaje: 1 ambulanță SMURD tip B2, 2 autospeciale de stingere și 1 autoscară.
 
•      Ambulanța SMURD tip B2 și cele 2 autospeciale de stingere au fost alertate din cadrul Detașamentului de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanța Oraș, care se află la aproximativ 2 km față de locul producerii incendiului. Primul echipaj care a ajuns la locul intervenției a fost ambulanța SMURD tip B2, la ora 09.21
 

•      Având în vedere că la Detașamentul de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanța Oraș nu există autoscară, aceasta a fost alertată din cadrul Detașamentului de Pompieri Palas.
 
•      Autoscara a ajuns la locul intervenției la ora 09.27, distanța parcursă fiind de 8 km. Ora la care femeia s-a desprins de la balcon a fost 09.25

 
•      Forțele aflate la locul intervenției în momentul sosirii autoscării erau 2 autospeciale de stingere, 1 ambulanță SMURD tip B, precum și 2 ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță.
 
•      La nivelul județului Constanța există 3 autoscări, repartizate astfel încât să acopere întreaga zonă de competență, astfel: Cernavodă, Medgidia și Constanța”.
 

Tragedie după tragedie

 
Totodată, nu este prima tragedie prin care trece familia de la începutul anului. Fiul acestora ar fi murit în luna ianuarie. „Din câte am înțeles, într-o cameră, femeia aprindea lumânări după ce fiul a murit acum cel mult o lună de zile”, a adăugat Amarandei, care a punctat că ar putea fi aceasta cauza incendiului.
 
Femeia de 57 de ani a sărit de la etajul al șaselea al imobilului, iar medicii au aplicat protocolul de resuscitare. Din nefericire, a fost declarat decesul acesteia.
 
Citește și:

Fiul femeii care s-a aruncat de la balconul în flăcări a murit în urmă cu o lună. Cauza incendiului ar fi altarul improvizat în casă

Momentul în care femeia cade de la balconul cuprins de flăcări, în Constanța

Incendiu la un apartament de pe bulevardul Mamaia, din Constanța
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cei afectați de epidemii sau calamități, incendiu sau accidente vor putea primi ajutoare de la autoritățile locale sau centrale

08 May 2021 238

Medgidia. Incendiu pe strada Călărași

07 May 2021 402

Județul Constanța Explozie la mănăstirea „Sfântul Gheorghe“ de lângă Tichilești

06 May 2021 951

Constanța. Explozie urmată de incendiu la un bloc (video)

06 May 2021 2142

Constanța Incendiu auto pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu

05 May 2021 850

Incendiu pe strada Recoltei din Năvodari

04 May 2021 726

Două incendii auto în județul Constanța în această seară

03 May 2021 985

Intervenții ale pompierilor în a doua zi de Paște Tulcea. Un bloc a fost cuprins de flăcări și un ied a căzut într-o fântână

03 May 2021 901

UPDATE Constanța. Incendiu în cartierul Henri Coandă (galerie foto și video)

03 May 2021 4401

Incendiu, în ziua de Paște, la un apartament din Constanța

03 May 2021 1500

Alertă la pompieri! Incendiu la o casă în Eforie Sud (video)

02 May 2021 2693

Județul Constanța Incendiu auto, noaptea trecută, în Chirnogeni

02 May 2021 933

Vrancea. Evanghelie intactă scoasă dintr-o biserică distrusă într-un incendiu. Sute de mesaje și peste o mie de distribuiri pe Facebook

01 May 2021 1523

Incendiu pe strada Tudor Vladimirescu din Constanța. De la ce a pornit

30 Apr 2021 778

ISU Dobrogea, recomandări pentru prevenirea incendiilor în perioada Sărbătorilor Pascale

29 Apr 2021 371