Începe judecata privind retrocedarea a 25 de hectare din Brătianu. Legături cu cel mai mare dosar de corupţie din România (rechizitorii)

Verdict important în dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare din zona Brătianu, în care fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, a fost audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie, el fiind citat în calitate de martor. Printre inculpaţii cauzei se află Crinuţa Nicoleta Dumitrean, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi al Comisiei Centrale de Despăgubiri, omul de afaceri Horia Simu şi evaluatorul Alin Horaţiu Dima. Cel din urmă este judecat, din 2008, în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa.
 
Revenind la dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare din zona Brătianu, ieri, Simona Cîrnaru, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, a respins, ca neîntemeiate, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Crinuţa Nicoleta Dumitrean, Cristian Sebastian MihaiRemus Virgil BaciuCătălin Florin TeodorescuAttila Gabor MarkoOana VasilescuFlorentina Savu, Horia Simu şi Alin Horaţiu Dima. Totodată, instanţa a constatat legalitatea sesizării Înaltei Curţi prin rechizitoriul nr. 634/P/2015, emis la data de 20.07.2016 de către Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.
 
Pe cale de consecinţă, Curtea Supremă a dispus începerea judecăţii.
 
Decizia nu este însă definitivă, ea putând fi atacată cu drept de contestaţie în termen de trei zile de la comunicare.
 
Aşa cum menţionam şi mai sus, Alin Horaţiu Dima este judecat, din 2008, în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa, unde procurorii Anticorupţie vorbesc de o presupusă restituire şi atribuire aparent nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză, acţiune care ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro. Printre inculpaţii cauzei se numără, potrivit DNA, „membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primăriei Constanţa: Radu Ştefan Mazăre - fostul primar al municipiului Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu - fost consilier municipal, fost şef al CJC, Constantin Racu - fost director al Direcţiei Administraţie Publică, Daniela Ramona Dospinescu - directorul Direcţiei Patrimoniu, Ion Marica - directorul Direcţiei Tehnic-Investiţii, Dan Miron - fost consilier municipal şi consilierii juridici Cristian TălpăuNora Alina Chircă şi (fost) Bogdan Ghiţulescu, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de: abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată; fals intelectual, în formă continuată, şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni”.
 
Rechizitoriul acestui dosar poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente”.
 
Simona Cîrnaru, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, a făcut parte din completul care a judecat Dosarul Microsoft, denumit şi cel mai mare dosar de corupţie din România, unde au fost inculpaţi pentru fapte de corupţie fostul ministru Gabriel Sandu şi fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru şi Dorin Cocoş.
 
La finele judecăţii, afaceristul Nicolae Dumitru a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Fostul ministru Gabriel Sandu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, omul de afaceri Dorin Cocoș, la doi ani de închisoare cu executare, iar fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan, la trei ani de închisoare cu executare.
 

Citeşte şi 
 
Tehnici de retrocedare a 25 de hectare din zona Brătianu - Anadalchioi (rechizitoriu)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 3590

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3713

Teren în Piața Ovidiu Judecătorii din București explică de ce UAT Constanța prin primar Vergil Chițac a pierdut procesul deschis de Banca Națională a României (MOTIVARE+DOCUMENT)

07 Apr 2024 3639

Urmările Dosarului Retrocedărilor Mii de metri pătrați în Mamaia, disputați de Primăria Constanța și Habitat și Ambient SA! S-a stabilit data verdictului

06 Apr 2024 660

ANAR, victorie uriașă la Tribunalul Constanța! Apele Române recâștigă un teren din Faleză Nord, intabulat de Primăria Constanța! Judecătorii radiază dreptul de proprietate al municipalității (MINUTA)

03 Apr 2024 3204

Primarul din Constanța, obligat să emită un nou certificat de urbanism pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia. Fără mențiuni despre Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

27 Mar 2024 721

Dosarul Retrocedărilor, recuperarea prejudiciilor! Primăria Constanța, demers de 4,5 milioane de dolari la Curtea Supremă

24 Mar 2024 760

Tribunalul Constanța, despăgubiri dublate pe Legea 10 pentru o prăvălie cu beci de pe Șoseaua Mangaliei, preluată abuziv de comuniști!

24 Mar 2024 826

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 857

Dosarul Retrocedărilor Teren din Mamaia, zona Ceainăria Japoneză, pe masa Tribunalului Constanța! Când se pronunță instanța

12 Mar 2024 602

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 624

Teren din Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel explică de ce Apele Române nu pot revendica 500 mp din cartierul Faleză Nord! (MOTIVARE)

29 Feb 2024 1016

Administrația Chițac vrea să recupereze 4,38 de milioane de dolari din Dosarul Retrocedărilor! Curtea de Apel s-a retras pentru deliberări

26 Feb 2024 532

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1422

Dosarul Retrocedărilor Beneficiar de top al retrocedărilor din Constanța, proces contra municipalității! S-a fixat primul termen

23 Feb 2024 956