Inculpații achitați! Accident mortal în șantierul Damen Shipyards Mangalia. Tragedia a avut loc acum 11 ani. Dosarul, în apel

 
 
  • Povestea tragică începe în dimineața zilei de 18 iunie 2011, în jurul orelor 09.30, când un muncitor a fost lovit de cârligul unei macarale.
  • La scur timp, acesta a fost transportat la Spitalul Municipal Mangalia, unde a fost diagnosticat cu politraumatism ale membrelor și hemoragie internă, iar din cauza stării medicale grave a fost transportat de urgență la Spitalul Clinic Județean Constanța, unde la data de 18.06.2011, a decedat.
  • Ancheta procurorilor a durat aproximativ cinci ani. 
 
Magistrații din Constanța încearcă de 11 ani să stabilească circumstanțele în care a avut loc un accident mortal de muncă în șantierul Damen Shipyards Mangalia! În cauză, procurorii au trimis în judecată două persoane: un macaragiu și un operator responsabil cu supravegherea și verificarea tehnică a instalațiilor (RSTVI), acesta având ca atribuții responsabilitatea cu supravegherea și instruirea profesională a personalului de exploatare. Cei doi au fost achitați în primă instanță pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă, în baza art. 16 alin. 1 lit. b C.pr.pen -fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
Povestea tragică începe în dimineața zilei de 18 iunie 2011, în jurul orelor 09.30, când un muncitor a fost lovit de cârligul unei macarale.
 
La scur timp, acesta a fost transportat la Spitalul Municipal Mangalia, unde a fost diagnosticat cu politraumatism ale membrelor și hemoragie internă, iar din cauza stării medicale grave a fost transportat de urgență la Spitalul Clinic Județean Constanța, unde la data de 18.06.2011, a decedat.
 
Ancheta procurorilor a durat aproximativ cinci ani. 
 
În aprilie 2016, procurorii au trimis în judecată două persoane: E.A., macaragiu în cadrul unei societăți subcontractoare, și N.M., operator responsabil cu supravegherea și verificarea tehnică a instalațiilor (RSTVI), acesta având ca atribuții responsabilitatea cu supravegherea și instruirea profesională a personalului de exploatare.
 
În luna februarie 2019, instanța a decis achitarea inculpaților pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă, în baza art. 16 alin. 1 lit. b C.pr.pen -fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
De asemenea, instanța a dispus încetarea procesului penal față de cei doi inculpați pentru comiterea infracțiunii de nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, ca urmare a intervenirii prescripșiei.
 

În continuare, magistrații au stabilit în sarcina inculpatului N.M. pedeapsa amenzii penale, hotărând un număr de 180 zile – amendă şi stabileşte suma corespunzătoare unei zile – amendă la valoarea de 30 lei, astfel încât inculpatul urmează să achite către stat amenda în valoare totală de 5400 lei.
 
Instanța a amânat aplicarea pedepsei amenzii penale, pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

 
Magistrații au respins ca neîntemeiate acțiunile civile promovate de părțile civile în cauză în contradictoriu cu inculpații și cu partea responsabilă civilmente.
 
Decizia Judecătoriei Mangalia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care prin Hotarârea nr. 696/2020, din 18 septembrie 2020, a dispus rejudecarea cauzei de către Judecătoria Mangalia.
 
Zis și făcut!
 
Dosarul s-a întors la Judecătoria Mangalia, instanță care prin Hotarârea nr. 219/2022, din 15.06.2022, a dispus achitarea macaragiului, pentru săvârşirea infracșiunii de ucidere din culpă, totodată dispunând încetarea procesului penal față de acesta pentru săvârşirea infracțiunii de nerespectare a obligaţiilor şi a măsurilor stabilite cu privire la securitatea și sănătatea în muncă.
 
În continuare, judecătorii din București au dispus achitarea operatorului responsabil cu supravegherea și verificarea tehnică a instalațiilor, pentru săvârşirea infracțiunii de ucidere din culpă și au decis încetarea procesului penal față de inculpat pentru săvârşirea infracțiunii de nerespectare a obligaţiilor şi a măsurilor stabilite cu privire la securitatea și sănătatea în muncă.
 
Judecătoria Mangalia a mai dispus încetarea procesului penal față de acesta, pentru săvârşirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
 
Foarte important de menționat, magistrații au respins ca nefondate acțiunile civile formulate de părțile civile, în contradictoriu cu inculpații și cu părţile responsabile civilmente Crane Service SRL şi Damen Shipyards Mangalia SA (fostă D.M.H.I. SA).
 
Decizia Judecătoriei Mangalia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță ce va lua o decizie definitivă.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Sursă: portal instanțe de judecată și rolii.ro.

Foto cu rol ilustrativ.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Tragedie la Tulcea, în drum spre Constanța! Un mort și trei răniți. Sentință definitivă
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Un nou termen la Judecătoria Mangalia în dosarul tragediei de la 2 Mai! Cererea de schimbare a încadrării juridice, respinsă de instanță (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 1138

Accident cu doi morți aproape de Mangalia, în 2018! Sentință definitivă la Curtea de Apel Constanța

15 Mar 2024 1010

Inspecția Judiciară s-a autosesizat în cazul judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu, de la Judecătoria Mangalia! A întrebat dacă Sebi, decedat în accidentul de la 2 Mai, este în sală

23 Feb 2024 3187

Cine este magistratul care judecă dosarul accidentului mortal de la 2 Mai

22 Feb 2024 2741

Matei Vlad Pascu, acuzat de tragedia de la 2 Mai, cere, din nou, să fie eliberat din arest!

21 Feb 2024 1111

Justiție Constanța Începe procesul lui Matei Vlad Pascu, șoferul implicat în tragedia de la 2 Mai (RECHIZITORIU)

11 Dec 2023 2078

Exclusiv! Filmul tragediei de la 2 Mai explicat de procurorii din Mangalia! Rechizitoriu după moartea a doi copii (DOCUMENT)

12 Oct 2023 2201

Șeful Poliției Rutiere Constanța, adjunctul IPJ Constanța și șefii de la Poliția Mangalia și Vama Veche, demiși din funcție după tragedia rutieră de la 2 mai (VIDEO)

23 Aug 2023 4563

Oficial de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia despre accidentul mortal dintre Costinești și Tuzla

23 Aug 2023 1028

Iată câte aparate Drug test are în dotare IPJ Constanța! Ministrul Cătălin Predoiu a trimis Corpul de Control la Constanța (VIDEO)

22 Aug 2023 1855

Doi tineri morți Oficial de la Parchet! Ce spun procurorii despre tragedia rutieră de la 2 Mai

21 Aug 2023 1504

Șoferul implicat în accidentul mortal dintre localitățile 2 Mai și Vama Veche dus la Spitalul din Mangalia (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Aug 2023 7214

Accident mortal în șantierul Damen Shipyards Mangalia! Inculpații achitați definitiv la 12 ani după tragedie

30 Jun 2023 2126

Condamnare de ultim moment! Accident mortal pe DN 39, Constanța - Mangalia! Sentința este cu executare

23 Feb 2023 7818

Gheorghe Moldovan, primarul din Albești, este înmormântat azi! (FOTO+VIDEO)

08 Feb 2023 6174