Deschidere editie

Interviu cu procurorul sef Laurentiu Bratosin, seful DIICOT Constanta Cine ne asculta telefoanele, de ce si cum

deschidere.jpgProcurorul-şef Laurenţiu Bratosin: „Nicio instituţie din cele chemate prin lege într-o anchetă penală nu poate să-şi permită să facă interceptări în alte condiţii decât cele prevăzute de lege"

Trăind în ţara celor şapte servicii secrete, românii în general, şi constănţenii în special, indiferent de categoria socială din care fac parte sau de statutul lor, au impresia că sunt ascultaţi non-stop. Aşa-zisa isterie a spionilor a ajuns atât de departe încât, fără distincţie, cuvinte de alint, aventuri sau apucături sexuale mai puţin obişnuite ale vorbitorilor - toate constituie, în opinia cetăţenilor, subiecte de maxim interes pentru serviciile secrete. Laurenţiu Bratosin, procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Constanţa, vine să contrazică toate aceste teorii ale conspiraţiei. În contextul în care oamenii au ajuns, practic, obsedaţi de ideea că sunt ascultaţi, şeful DIICOT Constanţa a fost de acord să ne acorde un interviu, în care ne-a explicat procedura concretă şi modalitatea prin care se poate obţine autorizarea interceptărilor într-un dosar, situaţiile în care pot fi ascultate persoanele, dar şi cât de mult contează interceptările.

Cel mai adesea, oamenii asociază ideea de interceptare a convorbirilor cu DIICOT, DNA, dar şi cu alte structuri ale statului...

Aceasta este din cauză că infracţiunile date prin lege în competenţa DIICOT şi DNA sunt cele pentru care se prevede că se poate autoriza interceptarea convorbirilor.

Care este procedura prin care se poate obţine interceptarea convorbirilor, într-un dosar penal?

În primul rând, vreau să subliniez că interceptările pot fi cerute doar de către procuror, nimeni altcineva (nici cu un eventual acord al persoanei interceptate), nu poate să ceară instanţei acest lucru. Aspectele privind modalitatea în care se autorizează interceptarea convorbirilor sunt reglementate în articolele 911 - 916 din Codul de procedură penală. Procedural, autorizaţiile privind interceptările sunt date de preşedintele instanţei căreia îi revine competenţa să judece cauza în primă instanţă, ca regulă, sau instanţei corespunzătoare în grad acesteia, în a cărei circumscripţie se află sediul Parchetului care efectuează urmărirea penală. De regulă, autorizaţia se dă de către preşedintele instanţei sau, în lipsa lui, de către judecătorul desemnat de preşedinte. Este de menţionat că solicitarea privind autorizarea interceptărilor se dă în şedinţă secretă, respectiv în camera de consiliu.

Doar suspecţii sunt înregistraţi

Cât de „greu" cântăresc interceptările în luarea unei decizii de condamnare de către instanţă? Care este rolul interceptărilor într-un dosar?

Rolul interceptărilor în dosare este subliniat de articolul 911 din Codul de procedură penală, respectiv pentru stabilirea situaţiei de fapt, a unei eventuale activităţi infracţionale cu care organul de urmărire penală a fost sesizat sau s-a autosesizat, ori pentru identificarea sau localizarea participanţilor la respectiva activitate infracţională. Cât de „greu" cântăresc? Informaţiile obţinute în urma interceptărilor nu cântăresc nici mai mult, nici mai puţin decât alte mijloace de probă, ele sunt evaluate de procuror, la urmărirea penală, şi de către judecător în cursul judecăţii, alături de toate celelalte probe administrate. Conform procedurii penale române, probele nu au valoare prestabilită, se apreciază unele prin altele şi însumate.

Se spune că un dosar în care există şi interceptări are o anumită „greutate", unii considerând că acestea ar implica o anchetă complexă. Aşa este?

Da, de regulă, interceptările implică o anchetă complexă.

interceptari_-_parchet_diicot.jpgAvocaţii susţin aproape totdeauna că interceptările constituie probe indirecte, de care, preferabil, instanţa nu ar trebui să ţină seama. Şi totuşi...

Rostul avocatului, în instanţă, este să-şi apere clientul şi să combată probele care, în opinia anchetatorilor, susţin învinuirea persoanei cercetate. Şi atunci, evident că şi despre probele obţinute în urma interceptărilor se fac diverse aprecieri de către aceştia, una putând fi să nu se ţină seama de ele, din varii considerente, de nelegalitate sau de netemeinicie. Dar, aşa cum am precizat, ele nu pot fi ignorate dacă se coroborează cu alte probe.

Cât de importante sunt interceptările pentru o anchetă?

Sunt importante, mai ales atunci când eşti sesizat cu privire la o activitate infracţională şi nu ai alte posibilităţi de investigaţie care să-ţi demonstreze că cele sesizate sunt sau nu reale.

Oricine poate fi înregistrat?

Oricine poate fi înregistrat, dar este vorba despre orice persoană care este suspectă că a săvârşit sau că va săvârşi o infracţiune şi pentru care se fac cercetări în cadrul unui dosar penal.

Prins în flagrant cu heroina

Puteţi da exemple de cazuri, din trecut, în care interceptările să se fi dovedit a fi vitale?

A existat un dosar cu un cetăţean pe care îl suspectam că face trafic de droguri pe relaţia Turcia - Spania, prin România. Printre alte procedee de investigaţie legale, s-a utilizat şi interceptarea. Ca urmare şi a interceptărilor, dar şi doar a acestora, individul a fost prins în flagrant după ce a introdus în România 15 kg de heroină. Persoana în cauză a fost condamnată la o pedeapsă de peste 15 ani cu închisoarea, iar la acest moment se află încă în executarea pedepsei. A fost vitală interceptarea pentru că, în lipsa acestui mijloc, exista posibilitatea ca acesta să nu fie prins în flagrant.

S-a întâmplat să fie surprinse, cu ocazia interceptărilor autorizate, chestii sau aspecte neobişnuite (aventuri sau cuvinte de alint, de pildă)?

Există nenumărate situaţii când, pe lângă convorbirile ce interesează ancheta, sunt şi convorbiri despre cu totul alte subiecte, dar anchetatorul nu ia în considerare decât convorbirile care privesc fapta şi persoanele pentru care se fac cercetări. Aceste aspecte sunt reglementate de articolul 913 din Codul de procedură penală.

Există o isterie a interceptărilor. Oamenii, indiferent de statutul sau condiţia lor, au impresia că sunt ascultaţi non-stop de „băieţii cu ochii albaştri". Aşa este?

Nu, nu este aşa. Nicio instituţie din cele chemate prin lege într-o anchetă penală nu poate să-şi permită să facă interceptările în alte condiţii decât cele prevăzute de lege.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Pop Adiana

26 Mar, 2018 11:55

jar mancati

SURMELIS ARGENTINA PUSA

09 Jun, 2010 13:17

Cine l-a ”ajutat” pe ”fostul” camatar ,proxenet si traficant sa devina SEF la POLITIA de FRONTIERA HARSOVA, avand doar 3 luni de POST UNIVERSITAR de POLITIE BUCURESTI ??? Poate aceleasi persoane au aprobat si infiintarea unei firme de PAZA si GARDA pe teritoriul orasului HARSOVA de Constanta. Nu trebuie sa neglijam informatia in care fostul primar liberal IONEL CHIRITA a fost CONSILIERUL PERSONAL al ministrului MAI ,CRISTIAN DAVID, ce raspundea si de activitatea SECURISTILOR adevarati ai ROMANIEI ,specializati si dotati cu aparatura ultra-performanta ce include si sistemul de supraveghere PSIHOTRONICA ROMANEASCA. Sigur este ,ca sistemul folosit pe teritoriul orasului HARSOVA de Constanta nu este de provenienta romana ci este CUMPARAT , cu banii bugetului local din alte SURSE EXTERNE, poate rusesti, nu-i asa ???

SURMELIS ARGENTINA PUSA

08 Jun, 2010 11:01

Întrebare pentru d-l procuror sef LAURENTIU BRATOSIN , sef la DIICOT CONSTANTA : Cum este posibil ca in municipiul CONSTANTA sau in judet sa nu fie depistat nimeni ca face ascultari ilegale pe mobile si nu numai, tinand cont ca infractionalitatea este foarte activa ??? RASPUNSURI logice:1) Infractorii sunt dotati cu aparate mult mai performante ce concureaza cu adevarata SECURITATE ROMANA. 2) O parte din securitatea ROMANA fraternizeaza cu infractorii.3)O parte din securitate fratenizeaza cu ”oameni politici” cazuti de la putere.4) Firmele de PAZA si GARDA fac doua servicii PARALELE, una LEGALA ,iar alta ILEGALA, dar sunt protejati de OAMENI POLITICI corupti, POLITIE corupta,SECURITATE corupta. Caz concret. Firma de PAZA si GARDA ”CARSIUM” are sediul in aceeasi cladire cu sediul partidului PNL ce este decazut de la putere local si pe tara.Sunt sigura ca acest partid LIBERAL ,care nu este considerat usa de biserica , se foloseste de serviciile acestei firme de supraveghere in mod ilegal pentru a fi cu un pas inaintea celor care nu-i SUSTIN HOTIILE , ilegalitatile ,in general.In 2008, liberalul IONEL CHIRITA a fost invinuit de VIOLAREA SECRETULUI CORESPONDENTEI in care era implicata o scrisoare cu AR adresata PRESEDINTELUI ROMANIEI.Mai tarziu a fost invinuit ca a sustras documente din PRIMARIE.TOT liberalul IONEL CHIRITA a fost invinuit ca a furat foarte multi bani din bugetul primariei orasului HARSOVA de Constanta .Acelasi liberal se lauda acum ca a facut multe lucruri bune pentru orasul HARSOVA de Constanta, dar nu spune ca NIMIC nu a reusit sa dea in FOLOSINTA , ceeace CONTEAZA FOARTE MULT,aruncand VINA ,acum,pe PSD si PDL, cum era si de asteptat . In 2000 avea o vila la DURAU , iar in 2008 avea 8 vile si alte firme personale.Inseamna ca postul de PRIMAR la imbogatit pe EL si deloc orasul HARSOVA pentru care a lucrat ca BUGETAR LIBEAL.

justice

08 Jun, 2010 10:16

se inregistreaza la greu-legea spune ca dupa sase luni trebuie sa ti se aduca la cunostinta ca ai fost inregistrat -ati auzit de un caz de genul asat? nu...sint mai rai ca pe timpul lui ceausescu-sa se inregisteze intre ei cind iau spaga-vezi dosarul deliorga de la csm desecretizati l - avocatul mafiei nita acum procuror - adina florea epure judecatoarea nita nasta si multi altii

Articole asemanatoare

Accident rutier pe DN1. Un TIR şi un autocar, implicate. Pasageri răniţi

21 Nov 2018 227

Guvernul României, întrunire cu Conferinţa Preşedinţilor din Parlamentul European la Palatul Victoria

21 Nov 2018 181

Județul Vâlcea. 100 de stejari plantați pentru marcarea Centenarului Marii Uniri (galerie foto)

20 Nov 2018 185

Cei peste 70 migranți de pe nava din Libia, debarcați astăzi. La bordul navei erau și marinari români

20 Nov 2018 267

Poliţia Română a demarat acţiunea naţională „Foc de artificii”. În ce situații nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice

20 Nov 2018 182

Anunț important de la ANRE. Ce se întâmplă cu preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici de la 1 ianuarie 2019

20 Nov 2018 527

Sute de amenzi au fost aplicate de polițiștii locali din Constanța anul acesta. Vizați, agenții economici. Ce nereguli au sancționat agenții

20 Nov 2018 216

Circulaţia rutieră este restricţionată pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa. Măsura luată pentru efectuarea de lucrări în carosabil

20 Nov 2018 231

Circulaţia feroviară este oprită între localităţile Topliţa şi Gheorgheni din cauza unei fisuri apărute la şina de cale ferată

20 Nov 2018 173

Ce societate se ocupă cu asfaltarea drumurilor din localitatea Plopeni, comuna Chirnogeni, județul Constanța. Ce valoare are contractul (document)

20 Nov 2018 275

UPDATE. Porniți la drum? Cum se circulă în această dimineață pe drumurile din țară. Portul Midia este închis, din cauza vântului puternic

20 Nov 2018 211

Bicicliştii constănţeni, un nou marş pentru susţinerea transportului nemotorizat

20 Nov 2018 330

DNA Constanţa l-a trimis în judecată pe Daniel Linteş, fostul şef al companiei SOCEP. Azi, un nou termen

20 Nov 2018 396

Lansare de carte „Comoara din Deltă“, la Tulcea. Autorii cărţii sunt 27 de copii

19 Nov 2018 341

Schimbări în Guvernul Dăncilă. Care sunt noutăţile

19 Nov 2018 468

Accident rutier pe DN 29B. Implicate un autoturism şi un microbuz cu şase persoane. Traficul este oprit

19 Nov 2018 296

Accident rutier pe Autostrada A3. O persoană rănită. Două autoturisme implicate

19 Nov 2018 299

Trafic oprit pe DN 15 D. Un autotren implicat

19 Nov 2018 239

Trafic aglomerat pe Autostrada A1. S-a format coloană de maşini

19 Nov 2018 445

Atenţie şoferi. Cum se circulă pe drumurile din ţară. Porturile Midia şi Mangalia sunt închise

19 Nov 2018 423

Alertă la pompieri. Un incendiu a izbucnit pe bulevardul IC Brătianu din Constanţa. Ce arde

19 Nov 2018 391

Primarul Gabriela Firea susține că greva generală de la metrou anunţată pentru săptămâna viitoare ar putea bloca Bucureştiul

18 Nov 2018 235

Accident rutier în Mureş. Un microbuz cu pasageri, implicat. Mai mulţi răniţi

18 Nov 2018 238

Porturile de la malul Mării Negre, redeschide

18 Nov 2018 247

InfoTrafic Cum se circulă pe drumurile principale ale României. Porturile Midia şi Mangalia, închise

18 Nov 2018 447

Spitalul Municipal Mangalia, județul Constanța angajează. Nu se solicită studii superioare și vechime

17 Nov 2018 3053

Accident rutier pe DN 72. Două autoturisme implicate. Doi răniți

17 Nov 2018 335

Accident rutier pe DN2. O persoană rănită grav. Traficul este îngreunat

17 Nov 2018 365

UPDATE. Trafic feroviar întrerupt pe Magistrala 400. Două șine de cale ferată, fisurate

17 Nov 2018 347

Ce decizii au fost luate în AGOA Societăţii Şantierul Naval 2 Mai - S.A., Mangalia. Cine sunt administratorii provizorii numiţi în funcţie

17 Nov 2018 853

Impact Developer&Contractor. Schimbări în conducerea societăţii. Despre companie

17 Nov 2018 388

Lucrări de demolare la un imobil de pe strada Mihai Viteazu, vizavi de Consulatul General al Federației Ruse din Constanța (galerie foto)

17 Nov 2018 884

Atenție șoferi Polei pe mai multe artere rutiere din judeţul Tulcea

16 Nov 2018 329

Accident rutier pe DN 1. Cinci autoturisme implicate. Trafic restricționat

16 Nov 2018 282

Acţionarii societăţii BTT Perla Costineştiului, convocaţi în AGOA. Ce achiziţii a efectuat firma

16 Nov 2018 248

Atenţie unde vă parcaţi autoturismele! Ce spune Primăria Constanţa. Unde sunaţi în caz de urgenţă

16 Nov 2018 1267

Schimbare în conducerea societății Salubrizare și Gospodărie Cumpăna. Cine este noul director general al firmei

15 Nov 2018 321

Şapte soldaţi ("Căşti Albastre") din misiunea ONU în R.D. Congo au fost ucişi

15 Nov 2018 241

Circulația pe DN3, între localităţile Băneasa şi Lipniţa, judeţul Constanţa a fost reluată după patru ore. Un bărbat a murit într-un accident

15 Nov 2018 456

Generalul Nicolae-Ionel Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, întrevedere cu omologul său polonez. Ce subiecte au fost dezbătutre

15 Nov 2018 211

Incendiu violent la o fabrică de mobilă. Mai multe echipaje de pompieri intervin. Patru hale, cuprinse de flăcări

15 Nov 2018 313

Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, în măsură să asigure cadrul de instruire a structurilor subordonate și afiliate

15 Nov 2018 217

Trafic oprit pe DN1 în zona Azuga după un accident rutier. Trei autoturisme, implicate. O victimă, încarcerată

15 Nov 2018 973

MAE. A fost inaugurat oficial Consulatul General al României la Miami

15 Nov 2018 294

Fiul lui Carmen Adamescu este audiat de polițiști. În ce dosar este audiat acesta

14 Nov 2018 231

Mii de amenzi aplicate anul acesta de polițiștii locali din Constanța. Numărul sancțiunilor a crescut de aproape 8 ori față de anul trecut (galerie foto)

14 Nov 2018 318

Circulaţia rutieră este oprită pe DN 65 după un grav accident rutier. Patru autovehicule, implicate. Două victime

14 Nov 2018 312

ISJ Constanţa recunoaşte decalajul dintre şcolile din mediul urban şi cele din mediul rural şi existenţa unor licee particulare cu rata de promovare zero la bacalaureat

14 Nov 2018 883

Coliziune între un tractor şi un autoturism, în judeţul Giurgiu. O persoană, rănită grav

13 Nov 2018 208

Ce amenzi au aplicat poliţiştii locali, pentru cei care perturbă liniştea publică (galerie foto)

13 Nov 2018 392