Deschidere editie

Interviu cu procurorul sef Laurentiu Bratosin, seful DIICOT Constanta Cine ne asculta telefoanele, de ce si cum

deschidere.jpgProcurorul-şef Laurenţiu Bratosin: „Nicio instituţie din cele chemate prin lege într-o anchetă penală nu poate să-şi permită să facă interceptări în alte condiţii decât cele prevăzute de lege"

Trăind în ţara celor şapte servicii secrete, românii în general, şi constănţenii în special, indiferent de categoria socială din care fac parte sau de statutul lor, au impresia că sunt ascultaţi non-stop. Aşa-zisa isterie a spionilor a ajuns atât de departe încât, fără distincţie, cuvinte de alint, aventuri sau apucături sexuale mai puţin obişnuite ale vorbitorilor - toate constituie, în opinia cetăţenilor, subiecte de maxim interes pentru serviciile secrete. Laurenţiu Bratosin, procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Constanţa, vine să contrazică toate aceste teorii ale conspiraţiei. În contextul în care oamenii au ajuns, practic, obsedaţi de ideea că sunt ascultaţi, şeful DIICOT Constanţa a fost de acord să ne acorde un interviu, în care ne-a explicat procedura concretă şi modalitatea prin care se poate obţine autorizarea interceptărilor într-un dosar, situaţiile în care pot fi ascultate persoanele, dar şi cât de mult contează interceptările.

Cel mai adesea, oamenii asociază ideea de interceptare a convorbirilor cu DIICOT, DNA, dar şi cu alte structuri ale statului...

Aceasta este din cauză că infracţiunile date prin lege în competenţa DIICOT şi DNA sunt cele pentru care se prevede că se poate autoriza interceptarea convorbirilor.

Care este procedura prin care se poate obţine interceptarea convorbirilor, într-un dosar penal?

În primul rând, vreau să subliniez că interceptările pot fi cerute doar de către procuror, nimeni altcineva (nici cu un eventual acord al persoanei interceptate), nu poate să ceară instanţei acest lucru. Aspectele privind modalitatea în care se autorizează interceptarea convorbirilor sunt reglementate în articolele 911 - 916 din Codul de procedură penală. Procedural, autorizaţiile privind interceptările sunt date de preşedintele instanţei căreia îi revine competenţa să judece cauza în primă instanţă, ca regulă, sau instanţei corespunzătoare în grad acesteia, în a cărei circumscripţie se află sediul Parchetului care efectuează urmărirea penală. De regulă, autorizaţia se dă de către preşedintele instanţei sau, în lipsa lui, de către judecătorul desemnat de preşedinte. Este de menţionat că solicitarea privind autorizarea interceptărilor se dă în şedinţă secretă, respectiv în camera de consiliu.

Doar suspecţii sunt înregistraţi

Cât de „greu" cântăresc interceptările în luarea unei decizii de condamnare de către instanţă? Care este rolul interceptărilor într-un dosar?

Rolul interceptărilor în dosare este subliniat de articolul 911 din Codul de procedură penală, respectiv pentru stabilirea situaţiei de fapt, a unei eventuale activităţi infracţionale cu care organul de urmărire penală a fost sesizat sau s-a autosesizat, ori pentru identificarea sau localizarea participanţilor la respectiva activitate infracţională. Cât de „greu" cântăresc? Informaţiile obţinute în urma interceptărilor nu cântăresc nici mai mult, nici mai puţin decât alte mijloace de probă, ele sunt evaluate de procuror, la urmărirea penală, şi de către judecător în cursul judecăţii, alături de toate celelalte probe administrate. Conform procedurii penale române, probele nu au valoare prestabilită, se apreciază unele prin altele şi însumate.

Se spune că un dosar în care există şi interceptări are o anumită „greutate", unii considerând că acestea ar implica o anchetă complexă. Aşa este?

Da, de regulă, interceptările implică o anchetă complexă.

interceptari_-_parchet_diicot.jpgAvocaţii susţin aproape totdeauna că interceptările constituie probe indirecte, de care, preferabil, instanţa nu ar trebui să ţină seama. Şi totuşi...

Rostul avocatului, în instanţă, este să-şi apere clientul şi să combată probele care, în opinia anchetatorilor, susţin învinuirea persoanei cercetate. Şi atunci, evident că şi despre probele obţinute în urma interceptărilor se fac diverse aprecieri de către aceştia, una putând fi să nu se ţină seama de ele, din varii considerente, de nelegalitate sau de netemeinicie. Dar, aşa cum am precizat, ele nu pot fi ignorate dacă se coroborează cu alte probe.

Cât de importante sunt interceptările pentru o anchetă?

Sunt importante, mai ales atunci când eşti sesizat cu privire la o activitate infracţională şi nu ai alte posibilităţi de investigaţie care să-ţi demonstreze că cele sesizate sunt sau nu reale.

Oricine poate fi înregistrat?

Oricine poate fi înregistrat, dar este vorba despre orice persoană care este suspectă că a săvârşit sau că va săvârşi o infracţiune şi pentru care se fac cercetări în cadrul unui dosar penal.

Prins în flagrant cu heroina

Puteţi da exemple de cazuri, din trecut, în care interceptările să se fi dovedit a fi vitale?

A existat un dosar cu un cetăţean pe care îl suspectam că face trafic de droguri pe relaţia Turcia - Spania, prin România. Printre alte procedee de investigaţie legale, s-a utilizat şi interceptarea. Ca urmare şi a interceptărilor, dar şi doar a acestora, individul a fost prins în flagrant după ce a introdus în România 15 kg de heroină. Persoana în cauză a fost condamnată la o pedeapsă de peste 15 ani cu închisoarea, iar la acest moment se află încă în executarea pedepsei. A fost vitală interceptarea pentru că, în lipsa acestui mijloc, exista posibilitatea ca acesta să nu fie prins în flagrant.

S-a întâmplat să fie surprinse, cu ocazia interceptărilor autorizate, chestii sau aspecte neobişnuite (aventuri sau cuvinte de alint, de pildă)?

Există nenumărate situaţii când, pe lângă convorbirile ce interesează ancheta, sunt şi convorbiri despre cu totul alte subiecte, dar anchetatorul nu ia în considerare decât convorbirile care privesc fapta şi persoanele pentru care se fac cercetări. Aceste aspecte sunt reglementate de articolul 913 din Codul de procedură penală.

Există o isterie a interceptărilor. Oamenii, indiferent de statutul sau condiţia lor, au impresia că sunt ascultaţi non-stop de „băieţii cu ochii albaştri". Aşa este?

Nu, nu este aşa. Nicio instituţie din cele chemate prin lege într-o anchetă penală nu poate să-şi permită să facă interceptările în alte condiţii decât cele prevăzute de lege.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Pop Adiana

26 Mar, 2018 11:55

jar mancati

SURMELIS ARGENTINA PUSA

09 Jun, 2010 13:17

Cine l-a ”ajutat” pe ”fostul” camatar ,proxenet si traficant sa devina SEF la POLITIA de FRONTIERA HARSOVA, avand doar 3 luni de POST UNIVERSITAR de POLITIE BUCURESTI ??? Poate aceleasi persoane au aprobat si infiintarea unei firme de PAZA si GARDA pe teritoriul orasului HARSOVA de Constanta. Nu trebuie sa neglijam informatia in care fostul primar liberal IONEL CHIRITA a fost CONSILIERUL PERSONAL al ministrului MAI ,CRISTIAN DAVID, ce raspundea si de activitatea SECURISTILOR adevarati ai ROMANIEI ,specializati si dotati cu aparatura ultra-performanta ce include si sistemul de supraveghere PSIHOTRONICA ROMANEASCA. Sigur este ,ca sistemul folosit pe teritoriul orasului HARSOVA de Constanta nu este de provenienta romana ci este CUMPARAT , cu banii bugetului local din alte SURSE EXTERNE, poate rusesti, nu-i asa ???

SURMELIS ARGENTINA PUSA

08 Jun, 2010 11:01

Întrebare pentru d-l procuror sef LAURENTIU BRATOSIN , sef la DIICOT CONSTANTA : Cum este posibil ca in municipiul CONSTANTA sau in judet sa nu fie depistat nimeni ca face ascultari ilegale pe mobile si nu numai, tinand cont ca infractionalitatea este foarte activa ??? RASPUNSURI logice:1) Infractorii sunt dotati cu aparate mult mai performante ce concureaza cu adevarata SECURITATE ROMANA. 2) O parte din securitatea ROMANA fraternizeaza cu infractorii.3)O parte din securitate fratenizeaza cu ”oameni politici” cazuti de la putere.4) Firmele de PAZA si GARDA fac doua servicii PARALELE, una LEGALA ,iar alta ILEGALA, dar sunt protejati de OAMENI POLITICI corupti, POLITIE corupta,SECURITATE corupta. Caz concret. Firma de PAZA si GARDA ”CARSIUM” are sediul in aceeasi cladire cu sediul partidului PNL ce este decazut de la putere local si pe tara.Sunt sigura ca acest partid LIBERAL ,care nu este considerat usa de biserica , se foloseste de serviciile acestei firme de supraveghere in mod ilegal pentru a fi cu un pas inaintea celor care nu-i SUSTIN HOTIILE , ilegalitatile ,in general.In 2008, liberalul IONEL CHIRITA a fost invinuit de VIOLAREA SECRETULUI CORESPONDENTEI in care era implicata o scrisoare cu AR adresata PRESEDINTELUI ROMANIEI.Mai tarziu a fost invinuit ca a sustras documente din PRIMARIE.TOT liberalul IONEL CHIRITA a fost invinuit ca a furat foarte multi bani din bugetul primariei orasului HARSOVA de Constanta .Acelasi liberal se lauda acum ca a facut multe lucruri bune pentru orasul HARSOVA de Constanta, dar nu spune ca NIMIC nu a reusit sa dea in FOLOSINTA , ceeace CONTEAZA FOARTE MULT,aruncand VINA ,acum,pe PSD si PDL, cum era si de asteptat . In 2000 avea o vila la DURAU , iar in 2008 avea 8 vile si alte firme personale.Inseamna ca postul de PRIMAR la imbogatit pe EL si deloc orasul HARSOVA pentru care a lucrat ca BUGETAR LIBEAL.

justice

08 Jun, 2010 10:16

se inregistreaza la greu-legea spune ca dupa sase luni trebuie sa ti se aduca la cunostinta ca ai fost inregistrat -ati auzit de un caz de genul asat? nu...sint mai rai ca pe timpul lui ceausescu-sa se inregisteze intre ei cind iau spaga-vezi dosarul deliorga de la csm desecretizati l - avocatul mafiei nita acum procuror - adina florea epure judecatoarea nita nasta si multi altii

Articole asemanatoare

Interviu online cu Alexandru Nicolcioiu, consilier al directorului general al KMG International „Rafinăria Petromidia este una dintre cele mai moderne din România şi din Europa Centrală şi de Est“

25 Sep 2018 1092

Atletul veteran Vasile Apetroaie, din Eforie Nord, pe locul întâi la semimaratonul „Porţile Deltei“, de la Tulcea (galerie foto)

25 Sep 2018 198

Echipamente de uz casnic pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa (document)

25 Sep 2018 146

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Vasile Sârbu - „Adrian V. Rădulescu a fost un foarte bun patriot“ (galerie foto inedită)

25 Sep 2018 166

Lucica Simona Căpăţînă, soţia fostului manager al Spitalului Judeţean Constanţa, are un nou asociat

25 Sep 2018 276

Accident rutier între două autoturisme pe Autostrada A1. O persoană rănită

24 Sep 2018 230

Accident pe DN 7. Un autocamion a lovit parapetul median. Este blocat sensul de deplasare către Vâlcea

24 Sep 2018 198

Imagini de la accidentul mortal de pe Autostrada Soarelui. Un bărbat a murit după ce s-a răsturnat cu mașina (galerie foto)

24 Sep 2018 548

Decizie publicată în Monitorul Oficial. Toni Greblă, fost judecător la Curtea Constituţională, numit în funcţia de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru

24 Sep 2018 195

Ce spune ministrul Carmen Dan despre punerea sub acuzare a unor şefi din Jandarmerie după protestul din 10 august

24 Sep 2018 266

Preşedintele Klaus Iohannis participă la New York, la cea de a 73-a sesiune a Adunării Generale a ONU

24 Sep 2018 176

Ministerul Justiției a primit de la CSM situaţia evaluărilor în cazul procurorului general, Augustin Lazăr. Ce mesaj a transmis ministrul Tudorel Toader

24 Sep 2018 316

PUZ-ul lacului Tăbăcărie, pe masa Comisiei tehnice de urbanism. Actul, elaborat de o firmă din Miercurea Ciuc (document)

24 Sep 2018 1283

Carambol pe DN 6, judeţul Teleorman. Şase autoturisme, implicate

23 Sep 2018 411

UPDATE S-a activat Planul Roşu de intervenţie Accident rutier grav pe DN 2. Patru morţi şi patru răniţi. O maşină înmatriculată în Constanţa, implicată

23 Sep 2018 2039

Avertizare de ultimă oră Vreme rece în toată țara. Ce spun meteorologii

23 Sep 2018 1039

Accident rutier grav pe DN 67. O persoană decedată

23 Sep 2018 490

Accident pe DN 1 între două autoturisme. Care este starea victimelor

23 Sep 2018 251

Sute de apeluri într-o singură zi la 112 pentru a solicita intervenția polițiștilor. Câte amenzi au fost aplicate

23 Sep 2018 209

Accident rutier grav pe DN2. Două persoane decedate și una rănită

23 Sep 2018 394

Tragedia dimineţii în România. Accident rutier grav. Un mort. Coliziune între un camion şi un autoturism. Intervenţie SMURD

23 Sep 2018 3582

Traficul rutier a fost oprit pe DN22 Constanța-Tulcea, în zona Babadag după un grav accident rutier. Trei persoane au ajuns la spital

22 Sep 2018 7332

UPDATE. Accident rutier grav pe Autostrada Soarelui. Un autoturism s-a răsturnat, iar un bărbat a murit pe loc. Traficul, restricționat în zonă

22 Sep 2018 7795

Incendiu în apropierea Autostrăzii A1. Traficul a fost restricționat. Cum se circulă în zonă

22 Sep 2018 256

Colegiul Tehnic „Tomis“ din Constanța are nevoie de reabilitare generală. Ce măsuri va lua conducerea

22 Sep 2018 270

Licitaţiile lunii octombrie la ANAF Constanţa. Iată ce puteţi cumpăra cu bani puţini!

22 Sep 2018 1858

Președintele PSD susține că acţiunea Parchetului General privind punerea sub acuzare a şefilor Jandarmeriei are ca scop "timorarea forţelor de ordine din România"

21 Sep 2018 242

Excluderea Gabrielei Firea din PSD propusă în cadrul şedinţei Comitetului Executiv

21 Sep 2018 232

Gabriela Firea, după CExN „Cred că a fost prima şedinţă CEx în care s-au dezbătut cu foarte multă sinceritate problemele care ne frământă“

21 Sep 2018 231

Oficial de la Parchetul General. Șefi din Jandarmeria Română, urmăriți penal pentru violențele de la protestul din 10 august

21 Sep 2018 212

Gabriela Firea - "Se vrea excluderea mea din PSD. Nu demisionăm"

21 Sep 2018 222

Şeful Jandarmeriei, la Parchetul General. Ce au scandat mai mulţi protestatari

21 Sep 2018 218

Romfish Marina SRL și-a schimbat sediul social

21 Sep 2018 240

ALDE va merge pe negociere politică pentru păstrarea funcţiei de vicepreşedinte al CJC

21 Sep 2018 444

Directorul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, membru în Consiliul de Administraţie al Registrului Auto Român (document)

21 Sep 2018 422

Procurorul Adina Florea, propusă la conducerea DNA, audiată la Parchetul General în cazul protocolului publicat de Darius Vâlcov

20 Sep 2018 323

Șefii Jandarmeriei Române, citați la Parchetul General în dosarul protestelor din 10 august

20 Sep 2018 368

Accident rutier grav pe DN65. Un autoturism a intrat în coliziune frontală cu un autocamion. Un bărbat a murit

20 Sep 2018 359

Telefoanele românilor au sunat în acelaşi timp. Mesajul de alertă i-a speriat

20 Sep 2018 2117

Întâlnire publică, la Constanţa. Vor participa Consiliului Mondial Român şi CCINA

20 Sep 2018 245

Decizii adoptate în Adunarea Generală Extraordinară a acționarilor FC Viitorul SA

20 Sep 2018 777

Câştiguri fabuloase ale directorului general al Registrului Auto Român. A încasat peste 400.000 de lei într-un singur an (document)

20 Sep 2018 667

Emilian Schwartzenberg a ieşit din Seaview Advertising SRL. Către cine a cesionat părţile sociale deţinute

20 Sep 2018 1399

Decrete de decorare, semnate de Klaus Iohannis. Cine a primit distincţii

19 Sep 2018 295

PÎCCJ a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu fostul preot Cristian Pomohaci. Despre ce este vorba

19 Sep 2018 474

A murit celebrul comentator sportiv Gheorghe Şoană

19 Sep 2018 454

Munca zilierilor în atentia ITM Constanţa

19 Sep 2018 299

Un nou termen în dosarul lui Dragoș Poteleanu, fostul director general al CJAS Constanța

19 Sep 2018 274

CCINA Constanţa. Întâlnire publică ʺComunicarea publică la nivelul comunității locale, factor de antrenare a corpurilor profesionaleʺ

19 Sep 2018 256

Cât a încasat de la RAR şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa (document)

19 Sep 2018 700