ÎPS Teodosie, despre blestemul preoţesc. „Când am venit în Dobrogea, am făcut o slujbă pentru ridicarea blestemelor puse de preoţi“

  • ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a vorbit pe larg despre puterea blestemului preoțesc, în cadrul emisiunii „Cuvântul Ierarhului, Dialog Duhovnicesc cu Ascultătorii“, transmisă de Radio Dobrogea.
  • Explicațiile ÎPS Teodosie și lămuririle suplimentare despre cât de puternice sunt astfel de blesteme au venit în contextul unei întrebări formulate de un tânăr îngrijorat de fatpul că fosta sa prietenă l-a amenințat că se va duce la preot, să îl blesteme pentru că s-au despărțit.
  • „Chiar după ce am venit aici, în Dobrogea, în 2001, am mers într-o parohie și am făcut dezlegare de blestem pentru niște credincioși care au fost blestemați de preot, că nu se cuvenea așa ceva“, a explica ÎPS Teodosie.
 
Invitat la emisiunea „Cuvântul Ierarhului, Dialog Duhovnicesc cu Ascultătorii“, de pe Radio Dobrogea, postul oficial al Arhiepiscopiei Tomisului, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a vorbit inclusiv despre puterea blestemului preoțesc.
 
Explicațiile ÎPS Teodosie și lămuririle suplimentare despre cât de puternice sunt astfel de blesteme au venit în contextul unei întrebări formulate de un tânăr îngrijorat de fatpul că fosta sa prietenă l-a amenințat că se va duce la preot, să îl blesteme pentru că s-au despărțit.
 
Întrebarea a fost citită ÎPS Teodosie de către preotul Eugen Tănăsescu, realizatorul emisiunii.
 
„Următoarea întrebare este despre o relație, un tânăr a avut o relație cu o fată timp de cinci luni, necăsătoriți, din cauza unor neînțelegeri nu mai sunt împreună:
 
«Acum, ea zice că mă blestemă pe seama faptului că am fost împreună cu ea, am trăit împreună de comun acord și nu m-am căsătorit cu ea din cauza unor neînțelegeri. Ea zice că mă blestemă prin preot. Vreau să știu dacă blestemele ei sau ale unui preot s-ar putea lega de mine»“.
 
Răspunsul ÎPS Teodosie a fost următorul:
 
„Dacă sunteți vinovat, se pot lega, că Dumnezeu nu e nedrept. Cercetați-vă conștiința, mergeți la duhovnic, spovediți-vă, spuneți toate faptele pe care le-ați făcut împreună cu ea, ce i-ați promis, că ce iese din inimă trebuie să se și împlinească, spune Mântuitorul. Vedeți, sfătuiți-vă cu duhovnicul, dacă e nevoie, ne mai puneți întrebări, vă mai ajutăm, vă mai dăm sfaturi. Sigur, să nu fiți pasiv la aceasta. Și se găsește o formulă ca acel copil să fie ocrotit, să aibă un viitor acel copil“.
 
În continuare, Arhiepiscopul Tomisului a vorbit pe larg despre puterea blestemului preoțesc:

 
„Preoții, în general, nu trebuie să blesteme. Depinde la ce preot, dacă a fost ortodox sau altceva, că mai știu și altele. Eu am interzis preoților să blesteme pe cineva. Preotul trebuie doar să binecuvânteze“.
 

Totodată, Arhiepiscopul Tomisului a explicat că a luat măsuri în cazul în care a aflat despre astfel de blesteme preoțești, aici vorbind inclusiv despre slujba făcută în 2001, după întronizarea sa, pentru ridicarea blestemului:
 
„Dacă cineva a blestemat, l-am oprit de la slujbă până s-a căit și a cerut iertare și a făcut dezlegare. Chiar după ce am venit aici, în Dobrogea, în 2001, am mers într-o parohie și am făcut dezlegare de blestem pentru niște credincioși care au fost blestemați de preot, că nu se cuvenea așa ceva“.
 
Surse avizate atrag atenția asupra faptului că nu trebuie să ne îndoim de puterea blestemului. Totodată, acestea spun că blestemele puse de preot sunt cu atât mai puternice.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
ÎPS Teodosie, despre invazia din Ucraina „Cred că va înceta curând că Dumnezeu nu lasă rugăciunile neascultate” (VIDEO)
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Debut în instanță pentru ÎPS Teodosie, în procesul legate de salariile de la Universitatea Ovidius! Ce s-a întâmplat la primul termen

19 Apr 2024 210

Constanța Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 19-21 aprilie

18 Apr 2024 408

ÎPS Teodosie, contra Universității Ovidius, pentru 30.000 de euro! Procesul începe mâine

17 Apr 2024 499

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1358

Unde slujește în perioada următoare ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

15 Apr 2024 547

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 1976

Unde slujește în perioada următoare ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

11 Apr 2024 481

Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului în perioada următoare

09 Apr 2024 587

Judecătoarea Adriana Stoicescu s-a dezlănțuit după ce ÎPS Teodosie le-a recomandat creștinilor să nu se căsătorească cu femei divorțate

07 Apr 2024 2498

Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada următoare

05 Apr 2024 682

Unde va sluji IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, în perioada 2-5 aprilie

01 Apr 2024 539

Programul liturgic al IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada următoare

27 Mar 2024 609

Programul Liturgic al IPS Teodosie. Slujbe la Constanța și Suceava

25 Mar 2024 595

Sărbătoare mare pentru creștini! „La Buna Vestire a început legătura Cerului cu pământul“ (VIDEO)

25 Mar 2024 598

ÎPS Teodosie, primele declarații despre procesul cu Universitatea Ovidius – „Eu cu salariul meu făceam milostenie“ (VIDEO)

25 Mar 2024 1450