Joi se schimbă Contractul Colectiv de Muncă. Dar să vedeţi cum e cel actual Prime, sporuri, bani de haine, la Consiliul Judeţean Constanţa (document)

DESCHIDERE_Contract_munca_cjc_2.jpgConsilierii judeţeni se vor întâlni joi, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Judeţean Constanţa, în care vor discuta şi analiza mai multe proiecte de hotărâre. Printre acestea se află şi aprobarea Contractului colectiv de muncă al angajaţilor din cadrul aparatului de specialitate al CJC.

Dar ce prevedea oare Contractul colectiv de muncă din 2012? La o simplă analiză vedem că angajaţii CJC-ului au beneficiat de sporuri, alocaţii, indemnizaţii etc.

Dar să vedem de ce beneficii au avut parte, pe bani publici, funcţionarii publici din cadrul CJC în anul care se încheie. Astfel, potrivit articolului 28, Contractul colectiv de muncă din 2012 presupunea ca angajatorul să aloce, în măsura posibilităţilor, fondurile necesare organizării următoarelor sărbători: Pomul de Crăciun, 8 Martie, 1 Decembrie, Mielul de Paşte şi 1 Iunie. De asemenea, angajaţii şi membrii familiilor lor au putut beneficia de bilete de tratament şi de odihnă în staţiuni balneoclimaterice şi turistice prin sindicat, cu reducere de până la jumătate din preţ (articolul 29). Pentru acoperirea unei părţi din masa de prânz, angajaţii au primit câte 12 lei neimpozabili pentru fiecare zi lucrătoare (art. 36). Tot anul acesta, funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul CJC au beneficiat de mai multe drepturi sociale, constând în sporuri, alocaţii şi indemnizaţii. Aşadar, angajaţii CJC au primit sporuri pentru orele suplimentare lucrate peste programul normal de muncă, în zilele libere şi în zilele de sărbători legale, pentru lucrul în timpul nopţii, pentru lucrul în condiţii vătămătoare determinate de acţiunea câmpurilor electromagnetice, spor pentru stabilitate şi securitate în muncă. Funcţionarii publici care au titlul de „doctor" au beneficiat de un spor de 15% din salariul de bază, pentru titlul ştiinţific. Pe lângă indemnizaţia de concediu, angajaţii CJC au beneficiat şi de o indemnizaţie de vacanţă egală cu venitul din luna plecării în concediu. La sărbătorile de Paşti şi de Crăciun, angajaţii au putut beneficia şi de o alocaţie în cuantumul unui venit mediu realizat pe unitate aferent lunii anterioare celei în care s-a acordat. De parcă nu s-ar găsi destui doritori de angajare în municipiu, salariaţilor CJC care locuiesc în altă localitate li se decontează cheltuielile de transport (art. 39). Un alt punct al Contactului de muncă în vigoare, mai exact articolul 45, presupunea ca angajaţii care s-au pensionat să primească o indemnizaţie egală cu două salarii medii brute. În afară de ajutoarele prevăzute de lege, angajaţii CJC au beneficiat de ajutoare în cuantum de două salarii medii brute în cazul primei căsătorii, în cazul naşterii primului copil sau în cazul decesului unei rude de gradul I. Şi în cazul decesului angajatului, familia ar urma să primească un ajutor în cuantum de două salarii medii brute (art. 46). Cât priveşte concediul de odihnă neefectuat, acesta a putut fi compensat în bani.

Şi mai sunt

Dacă se constată că se lucrează în condiţii vătămătoare determinate de acţiunea câmpurilor electromagnetice de radiofrecvenţă, se mai acordă, după expertizarea locurilor de muncă, un procent de 10%, calculat la salariul de bază.

Există clase de salarizare şi acestea se acordă pentru vechimea în muncă de la trei până la peste 20 de ani cu sporuri de la trei până la nouă clase succesive de salarizare suplimentare.

Mare grijă are CJC de angajaţii săi ca nu cumva să plece: le dă un spor de stabilitate şi securitate în muncă de 15%, dar şi unul tot de 15% de confidenţialitate, să nu cumva să iasă vreun secret de acolo, din sediu.

Şi bani de haine se dau

Potrivit documentului la care facem referire, pentru anumite categorii de personal stabilite de angajator şi de sindicat şi cu atribuţii de a reprezenta CJC în relaţii cu terţii, se poate acorda lunar o alocaţie de reprezentare pentru acoperirea şi a unei părţi din cheltuielile cu îmbrăcămintea, în cuantum de 20%, calculată la salariul de bază.

Dar sporurile de toate felurile sunt multe şi diferite şi ele se pot vedea pe documentul ataşat la acest material.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Natație Sportivii de la Atena Sport Club Constanța, multe clasări pe podium la Campionatul Regional (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 527

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. Voința Săcele, scorul etapei

27 Mar 2024 996

Primăria Năvodari repară locul de joacă din Parcul Ion Dobre. Ce societate se va ocupa de lucrări (DOCUMENT)

26 Mar 2024 494

ISJ Constanța a inaugurat două terenuri de sport pentru elevii constănțeni (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 625

Aleșii locali vor aproba procedurile de închiriere a terenului de sport al Școlii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” și a unei săli de clasă a Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 455

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța vrea să obțină în instanță suspendarea hotărârii Consiliului Local Constanța prin care a fost revocat dreptul de folosință gratuită a sediului (DOCUMENT)

23 Mar 2024 1637

Clubul Sportiv Dinamo București va avea o arenă multifuncțională modernă! Câte locuri va avea arena

21 Mar 2024 469

Încălțăminte sport contrafăcută, descoperită în Portul Constanţa

21 Mar 2024 357

Prima întâlnire transnațională în cadrul proiectului Protecting Children in Sport Developing Safe and Inclusive Sport Organizations la Universitatea Ovidius Constanța

20 Mar 2024 448

Primăria a emis certificatele de urbanism Două școli și o grădiniță din Palazu Mare și Constanța vor avea săli de sport

20 Mar 2024 512

SC Agrement Sport Club SRL solicită de la Agenția de protecție a mediului obținerea autorizației de mediu, amplasat în Mamaia Sat

20 Mar 2024 304

Tulceanul Sorin Andrici stabilește un nou record pentru România în competiția din Spania

19 Mar 2024 451

UPDATE Simona Halep și-a aflat adversara de la Miami!

18 Mar 2024 647

Județul Tulcea Sportivii de performanță, susținuți financiar mai degrabă de familii

13 Mar 2024 493

Cumpărări directe Constanța Construirea terenului de sport cu balon de la Băltăgești costă aproape 710.000 lei (DOCUMENT)

12 Mar 2024 574