Judecătorii se pronunţă azi în dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare din zona Brătianu - Anadalchioi (rechizitorii)

Membrii Comisiei sunt acuzaţi că nu au constatat faptul că Alin Horaţiu Dima „a supraevaluat terenul respectiv, deşi aveau cunoştinţă de faptul că suprafaţa respectivă era situată în extravilanul municipiului Constanţa şi avea destinaţia de teren agricol“, conform DNA.
 
Judecătorii din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României se vor pronunţa azi în dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare din zona Brătianu, cauză în care printre inculpaţi se află Crinuţa Nicoleta Dumitrean, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi al Comisiei Centrale de Despăgubiri, omul de afaceri Horia Simu şi evaluatorul Alin Horaţiu Dima. În acest dosar, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a fost audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie, el fiind citat în calitate de martor. 

Mazăre, martor în dosarul Crinuţei Dumitrean, fosta şefă a ANRP
 
De menţionat că Alin Horaţiu Dima este judecat, din 2008, în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa, unde procurorii Anticorupţie vorbesc de o presupusă restituire şi atribuire aparent nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză, acţiune care ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro. Rechizitoriul acestui dosar poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente”.
 
Revenind la dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare din zona Brătianu, azi, Înalta Curte ar putea constata legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Mai mult decât atât, instanţa poate dispune începerea judecăţii în prezenta cauză. Tot azi, judecătorii ar putea constata neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului şi ar putea dispune restituirea cauzei către Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de Combatere a Corupţiei, în vederea refacerii ori completării actului de sesizare a instanţei.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA arată că, „la data de 22 octombrie 2009, inculpatul Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziţionat drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren situată în municipiul Constanţa, preţul cesiunii fiind de 700.000 de euro“.
 
De la acea dată, spun cei de la Anticorupţie, Horia Simu ar fi iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi al unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor, prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare.
 
„Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpaţii Dumitrean Crinuţa NicoletaMihai Cristian SebastianBaciu Remus VirgilVasilescu OanaBogdan DragoşTeodorescu Cătălin Florin şi Marko Atilla Gabor, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente) şi a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 25 de hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 de euro (35 de euro/mp), echivalentul a 37.243.500 de lei“, potrivit rechizitoriului.
 

Banii ar reprezenta o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.715.000 de euro, echivalentul a 32.838.126 de lei, ceea ce ar fi provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat, concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către Horia Simu şi alte persoane beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de 32.209.990,76 de lei.

Tehnici de retrocedare a 25 de hectare din zona Brătianu - Anadalchioi (rechizitoriu)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proces important la Tribunalul Constanța! Este vizată casa lui Radu Mazăre! Cine judecă dosarul

22 Sep 2021 1440

Răsturnare de situație! Decizie definitivă pentru parcarea de lângă Plaja Modern, din Constanța!

21 Sep 2021 1562

Atenție, șoferi! Judecătorii din Constanța, decizie de ultim moment privind parcarea de lângă Plaja Modern!

14 Sep 2021 2804

„Ultimele săptămâni au fost un iad“ Dragoș Săvulescu, condamnat cu executare în Dosarul Retrocedărilor din Constanța, este din nou un om liber

13 Sep 2021 785

Doi inculpați din dosarul Retrocedărilor, condamnați cu executare, eliberați condiționat

08 Sep 2021 3281

Teren din retrocedări și vecini nemulțumiți PUZ-ul pentru un bloc de șapte etaje din Faleză Nord, contestat la Curtea de Apel Constanța

08 Sep 2021 1755

Condamnat în Dosarul Retrocedărilor Constantin Racu, fostul şef al Direcţiei Administraţie Publică, va fi eliberat condiționat

06 Sep 2021 3415

Plaja, retrocedările și primarul „Război rece“ cu Primăria Constanța pentru parcarea de la Modern! Zona este complet închisă! (galerie foto+document)

02 Sep 2021 2968

Care au fost primele pedepse Curtea Supremă reia judecata în dosarul celor 25 de hectare retrocedate în zona (Anadalchioi) Brătianu - Constanța

31 Aug 2021 1921

Se cere anularea autorizației de construire pentru un bloc de pe bulevardul Mamaia. Ce s-a decis ieri în instanță

31 Aug 2021 1314

Retrocedări suprapuse în inima Constanței! Încurcăturile primelor terenuri retrocedate și „amestecate“ de echipa Mazăre, greu de rezolvat chiar și după 18 ani!

23 Aug 2021 2596

Dragoș Săvulescu pus în libertate, în Grecia! Cum a încercat să scape de pedeapsa din Dosarul Retrocedărilor din Constanța (document)

13 Aug 2021 1410

De ce s-au opus judecătorii din Constanța radierii sechestrului de pe un teren vizat de Dosarul Retrocedărilor

12 Aug 2021 1189

Uraganul imobiliar al Retrocedărilor din Constanța, clătinat de judecătorii de la Tribunal! Sentința ce i-ar putea afecta pe toți proprietarii terenurilor retrocedate

09 Aug 2021 2871

Pretenții de milioane de euro și dolari Inculpații din Dosarul Retrocedărilor, dați în judecată de municipalitate. Când vor avea loc primele termene

05 Aug 2021 2007