Kickboxing. Ce este şi cine îl practică Moment de reculegere la sala de antrenament în memoria lui Marius Iulian Ursoi (galerie foto)

Foştii elevi ai lui Marius Iulian Ursoi de la CS Kickbox Ursoi Constanţa i-au cinstit acestuia memoria şi la antrenament. Campion mondial la Muay Thai, în 1997, antrenorul lor s-a stins tragic din viaţă, la numai 44 de ani

Luptători şi luptătoare, de la cei mici la cei mari, s-au înlănţuit în cerc, mână de mână, şi au ţinut un moment de reculegere. „Spiritul Kickbox Ursoi. Moment de reculegere ţinut la sală în memoria celui care a fost sensei Marius Iulian Ursoi!”, a fost mesajul care a însoţit fotografiile postate pe o reţea de socializare.
 
Trecut în nefiinţă în urmă cu opt zile, Marius Iulian Ursoi le lipseşte enorm şi sportivilor săi, care, după tragicul eveniment, au revenit la antrenamente, hotărâţi să lupte în continuare cu îndârjire în memoria celui care le-a destăinuit secretele sportului de contact şi care spun că le-a fost la sală, dar şi în viaţă, mai mult decât un antrenor.
 
„Lipseşte cineva, dar spiritul lui e în fiecare dintre noi. Vom lupta în continuare ca să îl facem mândri că suntem elevii săi”, „Spiritul lui va dăinui peste timp dacă ne unim toţi pentru el“, „Un antrenor şi un mentor pentru copii fără pereche” sau „Spiritul Kickbox Ursoi va merge înainte! Iar toţi copiii noştri trebuie să poarte cu mândrie acest nume pe tricouri şi să aducă în continuare victorii, aşa cum au învăţat de la profesorul lor Iulian Ursoi!”, au spus cei apropiaţi fostului campion mondial.

„Ursoi Marius, istoria unui campion”

Iulian Ursoi a fost un luptător celebru al Constanţei. La începutul anilor '90, a început să practice karate, cu Nicolae Mavrodin. A fost multiplu campion naţional, iar în 1997, în Thailanda, a devenit campion mondial la Muay Thai. Pe 28 ianuarie 2015, Nicolae Mavrodin a postat pe YouTube un filmuleţ despre Iulian Ursoi, intitulat „Ursoi Marius, istoria unui campion”. „Unul dintre elevii mei care mi-au marcat cariera anilor '90. Ursoi Marius Iulian este caracterizat de o ambiţie de fier, este omul care nu ştie ce înseamnă locul doi, un campion înnăscut”, arată Mavrodin. Video-ul conţine imagini din anul 1995, iar Nicolae Mavrodin menţionează, la final: „Iulian Marius Ursoi începe pregătirea în arte marţiale în anul 1991, la Liceul «Navrom», sub îndrumarea instructorului pe atunci Mavrodin Nicolae - centură neagră 1 Dan. În scurt timp, datorită ambiţiei, în 1992, devine vicecampion naţional. În anul 1994, devine campion naţional, iar în anul 1997 câştigă Cupa Mondială, vârful de lance al carierei sale. Sunt mândru că am un astfel de elev. Este un prieten de nădejde. Mult succes şi în cariera ta de antrenor, Ursule!”

Ce este Muay Thai

Potrivit wikipedia.org, Muay Thai sau boxul thailandez, sport naţional thailandez, este un stil de luptă derivat din artele marţiale thailandeze, care implică doar pumnii, picioarele, coatele şi genunchii. „Tradus mai larg, Muay Thai înseamnă modul de a lupta om la om fără arme al thailandezilor. În ultima vreme, termenul a dobândit o conotaţie de «sport sângeros», «luptă brutală» sau chiar «luptă fără reguli», lucru destul de adevărat cu numai câteva generaţii în urmă. Dacă depășim clișeele vehiculate în filmele de arte marţiale, Muay Thai înseamnă poate cea mai complexă și completă artă a luptei om la om prin schimb de lovituri. În Thailanda, el mai este denumit «arta celor opt arme», aceasta referindu-se la posibilitatea luptătorilor de a utiliza aproape tot ce poate fi «proiectil» într-o luptă: pumnii, picioarele, coatele și genunchii“, arată sursa citată.

Cei mai cunoscuţi elevi ai săi

Iulian Ursoi s-a retras din activitatea de sportiv în anul 2000, la vârsta de 28 de ani. A lucrat şi alături de celebrii Daniel Ghiţă şi Ciprian Sora. În ultimii ani, a pregătit sportivi de toate vârstele la CS Kickbox Ursoi, iniţiindu-i în kickboxing. Cei mai cunoscuţi elevi ai săi au fost Eduard Chelariu, Gabriel Topciu, Bogdan Brânzei, Robert Isop, Costin Ghindeanu, Liviu Iancu, Giulia Nagy, Maria Mărăndoiu sau Bogdan Tătaru, cu rezultate deosebite la toate competiţiile la care au participat. Eduard Chelariu, care evoluează acum în Superkombat, a lucrat opt ani cu Iulian Ursoi, cel care i-a pus mănuşile de luptător în mâini. „Kickboxingul este un grup de arte marţiale și lupte sportive în poziţie verticală, care utilizează lovituri cu mâinile și picioarele dezvoltate istoric din karate, Muay Thai și boxul clasic. Kickboxingul poate fi practicat ca autoapărare, fitness general sau ca sport de contact“, se menţionează pe wikipedia.org. „Sport asemănător cu boxul, în care se dau lovituri şi cu mâinile şi cu picioarele“, arată o altă sursă despre acest sport de contact.

A prins la public  

Conform Wikipedia.org, kickboxingul japonez își are originile în anii 1960, iar cel american a apărut la începutul anilor 1970. Kickboxingul poate fi considerat o artă marţială hibridă, formată prin combinarea elementelor din diverse stiluri tradiţionale de lupte. În România, kickboxingul a prins la public, iar în ultimii ani, graţie mediatizării de tip show şi a galelor de genul Superkombat ori, mai recent, Respect World Series, i-a luat faţa boxului. Filmele cu luptători celebri, precum Jean-Claude Van Damme, au inspirat numeroşi tineri din România să practice kickboxingul.

Români celebri 

După cum arată Wikipedia.org, în lume nu există un organism internaţional unitar de conducere. Printre cele mai importante foruri se numără International Combat Organisation (ICO), World Association of Kickboxing Organizations (WAKO), World Kickboxing Association (WKA), International Sport Karate Association (ISKA), International Kickboxing Federation (IKF), World Sport Kickboxing Federation (WKSF) ș.a. „Prin urmare, nu există un singur campionat mondial unitar de kickboxing, iar titlurile de campion sunt oferite de fiecare promoter individual în parte, cum ar fi K-1, Glory, Superkombat, Lumpinee Boxing Stadium ș.a. Competiţiile organizate sub egida diferitor organizaţii se conduc de diferite reguli, cum ar fi folosirea genunchilor sau a clinciurilor“, precizează Wikipedia. Cei mai cunoscuţi şi mediatizaţi luptători români sunt Daniel Ghiţă, Ciprian Sora, Ionuţ Iftimoaie, Cătălin Moroşanu, fraţii Andrei şi Bogdan Stoica, Benjamin Adegbuy, Sebastian Ciobanu ori Amansio Paraschiv.

Cinci constănţeni luptă la Iaşi, la Superkombat 

Sportivii constănţeni participă curent la galele profesioniste, iar în ultimii ani unii dintre ei au reuşit câteva meciuri şi lovituri memorabile, în special la Superkombat. La momentul actual, dintre practicanţii cunoscuţi de kickboxing de pe litoral se remarcă Eduard Chelariu (care a trecut de la Kickbox Ursoi la CS Pontica, unde e pregătit de Daniel Asaftei), Alex Filip, Ionuţ Şandur (Oyama Karate; antrenor, Marius Burlacu), Adrian Roşca (CS Bogdan Ciubotariu; antrenor, Samir Regep), Mădălin Crăciunică, Cosmin Mărcuţă (Keru Kento; antrenor, Lucian Stoicoci), Cristi Stoica (Tai-Chi-Do-Ryu; antrenor, Marcel Ilaşcu), Octavian Scoruş, Florin Aldea (Riko Fight; antrenor, Mirel Chiujdia), Cezar Andrieş sau Petrică Purcaru (CS Năvodari; antrenor, Marcel Jipeanu).
 
Pe 1 octombrie, la Iaşi, se va desfăşura o nouă gală Superkombat, în care, de la Constanţa, vor lupta Eduard Chelariu, Alex Filip, Adrian Roşca, Cristi Stoica şi Ionuţ Şandur.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

GABRYEL

06 Nov, 2018 20:21

AS DORI SI EU SA MA INSCRIU DACA SE POATE IMI PUTETI DA ADRESA

Articole asemanatoare

Șase ani de la moartea fostului campion mondial Marius Ursoi!

21 May 2022 10273

Cinci ani de la moartea fostului campion mondial Marius Ursoi (video)

20 Sep 2021 14826

„La AS Kickbox Ursoi, viitorul sună bine“ Victoria lui Costin Ghindeanu, de la gala „Urban Legend“, dedicată memoriei lui Marius Iulian Ursoi

03 Oct 2018 7244

„Va rămâne mereu în inima noastră!“ Moment de reculegere la Constanţa în memoria lui Marius Iulian Ursoi

31 May 2018 14317

Verdict final în cazul lui Ionel Ursoi şi Eugen Corneanu. Iniţial au luat cu executare

01 Feb 2018 6411

Victoriile, dedicate memoriei lui Marius Iulian Ursoi AS Kickbox Ursoi, pe podium. Şase participanţi, şase medalii. Numai aur şi argint (galerie foto)

08 Nov 2017 4884

Se împlineşte un an de la moartea fostului campion Cătălin Nagy - „Marius Iulian Ursoi ne lipseşte enorm“ (galerie foto)

19 Sep 2017 6024

Ionel Ursoi şi Eugen Corneanu au luat cu executare. Faţă de Marius Ursoi, procesul a încetat. S-a stabilit primul termen în apel

18 Jul 2017 9670

Succesele luptătorilor Kickbox Ursoi de la Cupa Keru Kento K-1, dedicate memoriei lui Marius Iulian Ursoi (galerie foto)

04 Apr 2017 8884

Eugen Corneanu a fost eliberat

31 Jan 2017 2860

Mandat de arestare preventivă pentru un apropiat al lui Ursoi

26 Jan 2017 2722

Un apropiat al lui Ursoi, prezentat instanţei astăzi

25 Jan 2017 2922

Interviu online cu Cătălin Nagy „Marius Iulian Ursoi le-a fost sportivilor săi ca un părinte, ca un frate mai mare”

26 Nov 2016 19259

Medalie, cupă şi diplomă de excelenţă in memoriam Victorii dedicate lui Marius Iulian Ursoi la Cupa Keru Kento K-1 (galerie foto)

09 Nov 2016 5089

Ce se va întâmpla cu dosarele lui Ursoi? (galerie foto)

26 Sep 2016 5434