L-a „eliberat“ pe Valentin Preda Cine este judecătoarea care decide, azi, libertatea lui Nicuşor Constantinescu (rechizitorii + documente)

 Dacă, azi, mandatul de arestare emis pe numele preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa va fi anulat, Nicuşor Constantinescu rămâne sub control judiciar

Proces important la Curtea de Apel Bucureşti! Azi, judecătorii din capitală vor analiza, începând cu ora 9.00, contestaţia formulată de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Daniel Constantinescu, împotriva mandatului de arestare preventivă emis pe numele său. Acţiunea promovată de preşedintele CJC a fost repartizată completului de judecată C12 CP- Contestaţii, prezidat de judecătoarea Raluca Moroşanu, din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, formator la Institutul Naţional al Magistraturii şi la Şcoala Naţională de Grefieri. Judecătoarea lui Nicuşor Constantinescu a fost membru în comisia de elaborare a proiectului noului Cod de procedură penală. Nu este de trecut cu vederea faptul că Raluca Moroşanu l-a „eliberat“ pe Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi fost consilier al primarului Constanţei, Radu Mazăre, trimis în judecată pentru divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională. Mai precis, judecătoarea a admis plângerea formulată de Preda împotriva ordonanţei emise la data de 17 mai 2013 de DNA, revocând măsura obligării de a nu părăsi municipiul Bucureşti. 

 Aproape de finele lunii trecute, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Tribunalul Bucureşti a înlocuit măsura controlului judiciar luat faţă de preşedintele CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu, cu cea a arestului preventiv. Nemulţumit de hotărârea Tribunalului, şeful CJC a formulat contestaţie, aceasta fiind repartizată, după cum arătam şi mai sus, judecătoarei Raluca Moroşanu, din cadrul Curţii de Apel Bucureşti. Primul termen al dosarului a fost stabilit pentru azi, ora 9.00. De menţionat că, în cazul în care Raluca Moroşanu va admite contestaţia lui Nicuşor Constantinescu şi va anula mandatul de arestare, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa va rămâne sub control judiciar. Raluca Moroşanu a fost numit judecător prin decret prezidenţial în octombrie 2000, la Judecătoria Sectorului 3.

 Lucrări de specialitate 

Conform hamangiu.ro, Moroşanu este formator la Institutul Naţional al Magistraturii şi la Şcoala Naţională de Grefieri. De asemenea, potrivit aceleaşi surse, judecătoarea a fost membru în comisia de elaborare a proiectului noului Cod de procedură penală. Site-ul citat mai informează că Raluca Moroşanu „este autor şi coautor al mai multor lucrări de specialitate, printre care: «Ghid privind dispoziţiile noilor coduri, penal şi de procedură penală, în materia minorilor» - Ministerul Justiţiei, 2011-2012 (în colaborare cu Simona Franguloiu); «Instituţii şi infracţiuni în noul Cod penal - ghid destinat formării formatorilor Şcolii Naţionale de Grefieri» - 2010 (în colaborare cu Florin Streteanu); «Culegere de practică judiciară în materie penală pe anul 2007 a Curţii de Apel Bucureşti» (în colectiv), Editura Wolters Kluwer, 2008; «Codul de procedură penală comentat. Executarea hotărârilor penale» (în colaborare cu Nicolae Volonciu), Editura Hamangiu, 2007; «Aspecte controversate în materia graţierii» - Editura Hamangiu, 2007.“



 Mirela Popescu, opinie separată 

După cum arătam şi mai sus, Raluca Moroşanu este judecătoarea care l-a „eliberat“ pe Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi fost consilier al primarului Constanţei, Radu Mazăre, trimis în judecată pentru divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională. Mai precis, judecătoarea a admis, pe data de 23 mai 2013, plângerea formulată de Preda împotriva ordonanţei emise la data de 17 mai 2013 de către DNA, revocând măsura obligării de a nu părăsi municipiul Bucureşti. Hotărârea judecătoarei i-a nemulţumit pe procurorii Anticorupţie, aceştia formulând o contestaţie la Curtea Supremă de Justiţie a României. Pe data de 31 mai 2013, Francisca Vasile şi Iulian Dragomir, judecători au Curţii Supreme, au respins contestaţia procurorilor DNA, menţinând decizia Ralucăi Moroşanu. De menţionat că, la acea dată, opinie separată a făcut judecătoarea Mirela Popescu, din Înalta Curte, care dorea menţinerea lui Preda sub efectul ordonanţei din 17 mai 2013.  

 Averea şi interesele 

Potrivit unei declaraţii de avere, Raluca Moroşanu deţine o parte dintr-un apartament situat în Bucureşti şi o parte dintr-un autoturism marca Dacia, model 1310. La data de 30 aprilie 2010, judecătoarea i-a vândut fratelui său un automobil marca Renault Clio, cu 1.000 de euro. Tot acestuia, Raluca Moroşanu i-a împrumutat suma de 37.500 de lei. În ceea ce priveşte activele financiare, Moroşanu are bani puşi la saltea (lei şi euro), dar şi datorii, la Banca Comercială Română, până în 2018. În declaraţia de interese, judecătoarea care decide azi libertatea şefului CJC a notat că deţine 500 de acţiuni, în valoare de 50 de lei, la Bere Băuturi Popeşti Leordeni. Într-o altă declaraţie de interese, Raluca Moroşanu a notat că este acţionar şi la SC Stirom SA (specializată în articole de sticlărie).
 
Preşedintele CJC a fost deferit justiţiei de procurorii Anticorupţie în două cauze separate. Concret, pe 25 aprilie, DNA Constanţa a dispus trimiterea în judecată a lui Nicuşor Constantinescu, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată.


Citeşte rechizitoriul aici.

De asemenea, pe data de 27 mai, şeful CJC a fost trimis în judecată, sub control judiciar, şi de procurorii DNA de la Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie, alături de Adrian George Gâmbuţeanu, directorul general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa.

 Citeşte rechizitoriul aici.

Cele două dosare au fost trimise spre soluţionare Tribunalului Bucureşti.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Veste bună pentru Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al CJC! I s-a modificat regimul de executare

18 Sep 2019 2427

Iată decizia judecătorilor Nicuşor Constantinescu a cerut să fie eliberat

18 Mar 2019 2549

Tribunalul Constanţa i-a dat o veste proastă lui Nicuşor Constantinescu!

05 Dec 2018 2444

Nicuşor Constantinescu, avertisment în penitenciar. Ce a făcut fostul şef al CJC

17 Oct 2018 2329

Dosar „Geotop 2001“ Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată pentru a şaptea oară

25 Nov 2016 3289

Nicuşor Constantinescu cere să fie pus în libertate. Decizia finală, luată azi (rechizitorii)

08 Jul 2016 2722

Nicuşor Daniel Constantinescu - „Pedofilii şi criminalii sunt cercetaţi în libertate“

28 Jun 2016 2875

Nicuşor Constantinescu, absent la Curtea de Apel

01 Jun 2016 2145

Ce le va cere, azi, Nicuşor Constantinescu judecătorilor care l-au arestat preventiv

01 Jun 2016 1823

Înalta Curte a amânat pentru 28 iunie cererea lui Nicuşor Constantinescu de punere în libertate

31 May 2016 2448

Geanina Terceanu, arestată de Raluca Moroşanu. I-a dat o veste proastă lui Nicuşor Constantinescu (documente)

24 Nov 2015 4417

Judecătorul Dumitru Mirancea a respins cererea de arestare a lui Nicuşor Constantinescu

06 Nov 2015 2139

Oprescu, pus în libertate de judecătoarea care a respins arestarea lui Nicuşor Constantinescu

30 Oct 2015 2543

Ultimul, dosarul elicopterului prăbuşit în Siutghiol Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată pentru a şasea oară de DNA (rechizitorii+galerie foto)

30 Jun 2015 2827

UPDATE 3 - Nicușor Constantinescu, președintele CJC, a fost trimis în judecată în dosarul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol

29 Jun 2015 2432