La al 44-lea termen, lucrurile se pot schimba Judecătorul care ar fi mers la cafea cu Traian Băsescu preia dosarul „Retrocedărilor din Constanţa” (documente)

Consiliul Superior al Magistraturii ar putea decide, azi, dacă judecătoarea Isabelle Tocan îi va lua locul Elenei Ursulescu la şefia Secţiei a II-a penale a Curţii de Apel Bucureşti
 
Dosarul cunoscut drept „Retrocedările din Constanţa” va fi redeschis, astăzi, pentru a 44-a oară, de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti. În condiţiile în care Elena Ursulescu, fostul preşedinte al completului de judecată 17 F Continuitate, care se ocupă de cauza mai sus precizată, s-a pensionat, locul ei va fi preluat de magistratul Stan Mustaţă, fostul şef al Secţiei 1 penale din aceeaşi instanţă. Foarte interesant, numele judecătorului Mustaţă a fost vehiculat ca fiind unul dintre cei doi magistraţi care s-au întâlnit la cafea cu preşedintele României, Traian Băsescu. De asemenea, numele judecătorului Mustaţă este legat şi de dosarul Rafo Oneşti, cauză în care omul de afaceri Corneliu Iacobov a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 7 ani de detenţie.
 
Secţia pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii va analiza, în şedinţa de azi, referatul Direcţiei Resurse Umane şi Organizare privind propunerea de delegare în funcţia de preşedinte al Secţiei a II-a penale a Curţii de Apel Bucureşti a judecătoarei Isabelle Tocan. De remarcat că Tocan este magistratul care a decis arestarea preventivă a judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, din Tribunalul Bucureşti, trimise în judecată pentru presupuse fapte de corupţie. Atât Viorica Dinu, cât şi Antonela Costache sunt suspectaţi că ar fi luat mită în cauza denumită generic „Şpaga de 1,2 milioane de euro” sau „Dinel Staicu”, botezată astfel de presa centrală. După cum precizam şi în ediţiile trecute, Lumeajustiţiei.ro arată că printre magistraţii care ar fi fost implicaţi în dosarul „Dinel Staicu” ar fi şi „judecători de la Curtea de Apel Bucureşti şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum Simona Neniţă, Ana Maria Dascălu, Stan Mustaţă sau Elena Ursulescu”.
 
Dosare „legate” de malul mării
 
Neniţă a fost preşedintele Completului 5 al Secţiei penale din Înalta Curte, instanţă care, la începutul lunii octombrie 2011, a respins propunerea de prelungire a mandatelor de arestare preventivă a unor acuzaţi din dosarul „Portul”. De altă parte, Elena Ursulescu a deţinut funcţia de preşedinte al Secţiei a II-a penale şi pentru cauze cu minori şi de familie din cadrul Curţii de Apel Bucureşti. De asemenea, Ursulescu a prezidat şi Completul de judecată 17F Continuitate, complet care judecă şi cunoscutul dosar al retrocedărilor din Constanţa, în care procurorii Anticorupţie au deferit justiţiei circa 40 de inculpaţi. În acest proces, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu presupusa restituire şi atribuirea „nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză”. Organele de anchetă spun că au calculat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro (din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa)”. La începutul acestei luni, preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat decretul privind eliberarea din funcţia de judecător la Curtea de Apel Bucureşti a magistratului Elena Ursulescu, care a ieşit pensie.

După cum arătam şi mai sus, azi, CSM ar putea decide dacă Isabelle Tocan îi va lua locul Elenei Ursulescu la şefia Secţiei a II-a penale a Curţii de
 Apel Bucureşti. Tot pentru azi este programat şi noul termen al dosarului „Retrocedărilor” din Constanţa. Potrivit unor surse bine informate, frâiele Completului de judecată 17F Continuitate (care judecă această cauză) vor fi preluate de judecătorul Stan Mustaţă, fost şef al Secţiei I penale din CAB. Foarte interesant, numele judecătorului Mustaţă a fost vehiculat ca fiind unul dintre cei doi magistraţi care s-au întâlnit la cafea cu preşedintele României, Traian Băsescu.
 
„Încredere”
 
Amintim că Ziuanews.ro arăta, pe data de 24 iulie, că „preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a dezvăluit că, în 2010, înainte de numirea judecătoarei Livia Stanciu în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a judecătoarei Aida Popa ca vicepreşedinte al instanţei supreme, a chemat la cafea, la Cotroceni, doi judecători în care avea încredere şi pe care i-a consultat cu privire la numirea noii conduceri a ICCJ”. Conform aceleiaşi surse, Traian Băsescu l-ar fi chemat la Cotroceni pe fostul preşedinte al Secţiei Penale de la Înalta Curte, Anton Pandrea, şi pe Stan Mustaţă. De menţionat că numele judecătorului Mustaţă este legat şi de dosarul lui Corneliu Iacobov, cauză în care omul de afaceri a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 7 ani de detenţie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Olimpiodor Antonescu, printre eiS-a aprobat redeschiderea urmării penale a mai multor ofiţeri de rang înalt din MAI

23 Jul 2014 4083

Fost lucrător în DNA şi IPJ Constanţa Dan Emil Manolachi, menţinut în arest de judecătoarea Isabelle Tocan

19 Jul 2014 2321