Deschidere editie

La mâna Curţii de Conturi În anul Centenarului, Consiliul Judeţean Constanţa, la un pas să taie fondurile pentru proiecte culturale! Cine este vinovat?

Sunt şanse extrem de mari ca, în anul Centenarului, Consiliul Judeţean Constanţa să nu mai organizeze nicio sesiune de finanţare pentru proiecte culturale. Cei care vor decide în ultima instanţă dacă vor fi sau nu alocate fonduri nerambursabile în baza Legii 350/2005, a Ordinului nr. 130/2006 privind finanţarea nerambursabilă şi a Ordonanţei nr. 51/1998 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor şi a proiectelor culturale sunt reprezentanţii Curţii de Conturi, care s-au aflat în ultima perioadă într-un control la nivelul administraţiei judeţene.

Din informaţiile noastre, inspectorii Curţii au constatat mai multe deficienţe la proiectele culturale derulate anul trecut de Consiliul Judeţean şi le-au cerut celor din executiv să realizeze un nou regulament de finanţare, dacă se vor mai aloca bani pentru aceste proiecte.
Suntem aproape de sfârşitul lunii iunie, iar noul regulament nu există sau, în cel mai bun caz, nu a fost finalizat, iar pe cel de anul trecut nu şi-l mai asumă nimeni. Apoi ar trebui ca documentaţia să fie aprobată de plenul Consiliului Judeţean, anunţul de participare să fie publicat în Monitor, să mai curgă cel puţin 30 de zile până la desfăşurarea selecţiei de oferte, respectiv declararea câştigătorilor. Toate aceste proceduri s-ar putea încheia, prin absurd, undeva prin toamnă, cu două-trei luni înainte de sfârşitul acestui an.
 
Şefa Direcţiei de Cultură a Consiliului Judeţean, Mihaela Anca Petrachi, nu ne-a putut oferi un răspuns legat de noul ghid şi de eventualele finanţări ale proiectelor culturale. „Preşedintele ştie cum şi ce va propune CJC în vederea alocării din buget pentru proiectele pe cultură pe Legea 350/2005“, ne-a spus Petrachi.
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, ne-a declarat că „deocamdată nu s-a stabilit nimic în privinţa fondurilor pentru proiectele culturale pentru că încă este aşteptat răspunsul Curţii de Conturi“.  Prin urmare, sursele noastre au avut dreptate.
 
Adio, proiecte anul acesta!
 
Dacă tot s-a ajuns aici, conducerea Consiliului Judeţean ar trebui să facă publice numele asociaţiilor, ale fundaţiilor sau ale ONG-urilor din cauza cărora, în anul Centenarului, nu se pot aloca bani pentru proiecte culturale. Noi le dăm doar un imbold, publicând mai jos numele tuturor ONG-urilor care anul trecut au primit finanţări de la Consiliul Judeţean.
 
În 2017, 5 milioane de lei au mers pe proiectele culturale
 
Iată care au fost în 2017 proiectele culturale de interes public declarate câştigătoare şi finanţate din bani publici, potrivit Legii 350/2005!
 
În urma evaluării proiectelor, şase asociaţii dintr-un total de 21 au întrunit punctajul minim de eligibilitate şi şi-au împărţit cele 5 milioane de lei puse la bătaie pentru proiectele culturale şi de interes general.
 
Asociaţiile care au întrunit punctajul necesar obţinerii de fonduri nerambursabile sunt: Asociaţia Eurocult, Asociaţia Terra Semper Fidelis Perspectiva pentru Viitor, Asociaţia Wild Art, Asociaţia Culturală Teatrelia, Fundaţia Umanitară Clopot şi Asociaţia Cultural Artistică Vulturii Carpaţilor.

Asociaţia Eurocult a întrunit 68,86 de puncte şi bugetul este în sumă totală de 705.405 lei, din care contribuţia autorităţii finanţatoare este de 625.405 lei şi contribuţia proprie, de 80.000 de lei. „Hang Out - 1st edition“ este titlul proiectului. Este un festival de muzică alternativă care s-a desfăşurat în perioada 11 - 13 august pe o plajă din Năvodari.
 
Asociaţia Terra Semper Fidelis Perspectivă pentru Viitor a întrunit 67 de puncte şi bugetul total este de 175.850 de lei, din care contribuţia autorităţii finanţatoare este de 157.971 de lei şi contribuţia proprie, de 17.879 de lei. Titlul proiectului este „Learning Corner“.
 
Asociaţia Wild Art a întrunit 76 de puncte şi bugetul total este în sumă de 115.136 de lei, din care contribuţia autorităţii finanţatoare este de 101.636 de lei şi contribuţia proprie, de 13.500 de lei. Titlul proiectului este „Galeria din pasaj - Virgil Coman“.
 
Asociaţia Culturală Teatrelia a întrunit 66,14 puncte şi bugetul total este în sumă de 734.300 de lei, din care contribuţia autorităţii finanţatoare este de 654.500 de lei şi contribuţia proprie, de 79.800 de lei. Titlul proiectului este „DRAM DRUM - Autobuzul Veseliei“.
 
Fundaţia Umanitară Clopot a întrunit 66,14 puncte şi bugetul total este în sumă de 1.227.563 de lei, din care contribuţia autorităţii finanţatoare este de 1.095.563 de lei şi contribuţia proprie, de 132.000 de lei. Titlul proiectului este „Art District 2017 - Festival Internaţional de Stradă, ediţia I“.
 
Asociaţia Cultural Artistică Vulturii Carpaţilor a întrunit 66 de puncte şi bugetul total este în sumă de 507.608 lei, din care contribuţia autorităţii finanţatoare este de 455.158 de lei şi contribuţia proprie, de 52.450 de lei. Titlul proiectului: „Exilul lui Ovidius la Pontul Euxin“. 
 
Programul anual de finanţare în domeniul sport merge mai departe
 
Din fericire, măcar programul anual de finanţare în domeniul sport merge mai departe la nivelul Consiliului Judeţean Constanţa. Administraţia judeţeană a făcut public luna aceasta programul anual prin care îşi propune să susţină acest domeniu cu finanţări nerambursabile din fonduri publice. Proiectele cluburilor sportive de drept privat şi ale asociaţiilor pe ramura de sport, în conformitate cu prevederile bugetare pentru anul 2018, au o valoare totală de 3.000.000 de lei. Finanţarea proiectelor se va face în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, cu modificările şi completările ulterioare, a Ordinului nr. 130/2006 privind finanţarea nerambursabilă din fonduri publice a proiectelor cluburilor sportive de drept privat şi ale asociaţiilor pe ramura de sport judeţene.
 
Programul anual de finanţare nerambursabilă destinat proiectelor, evenimentelor si programelor sportive de interes local (localităţi din judeţul Constanţa) are următoarele obiective:
a) evidenţierea contribuţiei semnificative şi constante a sportului de performanţă la reprezentarea şi sporirea prestigiului României pe plan internaţional;
b) susţinerea disciplinelor şi a probelor sportive, în funcţie de tradiţia şi de gradul de dezvoltare al fiecăreia la nivel naţional şi internaţional;
c) susţinerea activităţii de performanţă la nivelul copiilor şi juniorilor;
d) perfecţionarea sistemelor de selecţie, pregătire şi competiţionale pentru fiecare ramură de sport;
e) susţinerea procesului de redresare a jocurilor sportive, în funcţie de valoarea, tradiţia şi gradul de dezvoltare al fiecăruia la nivel naţional şi internaţional;
f) susţinerea sporturilor de iarnă în vederea amplificării la nivel naţional şi internaţional.

De asemenea, programul „Sportul pentru toţi“ are ca scop: menţinerea unei bune stări de sănătate şi consolidarea socializării cetăţenilor prin crearea unui cadru social şi organizatoric favorizant; încurajarea practicării activităţilor fizice şi sportive, în mod continuu, de cât mai mulţi cetăţeni; atragerea şi stimularea tuturor categoriilor de cetăţeni, fără nicio discriminare, în mod liber şi voluntar, independent sau în cadru organizat pentru practicarea activităţilor fizice şi sportive.

Atribuirea contractelor cu finanţare nerambursabilă se va face pe bază de selecţie de oferte de către comisii numite prin dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa. Atribuirea contractelor cu finanţare nerambursabilă se va face în limita fondurilor publice alocate programelor aprobate anual în bugetul judeţean.

Programul pe anul 2018 va cuprinde mai multe sesiuni de selecţie a ofertelor. Propunerile de proiecte se vor depune la Registratura autorităţii finanţatoare - Consiliul Judeţean Constanţa.
 
Citeşte şi:
 

În 2017, bugetul a intrat la apă Consiliul Judeţean Constanţa, finanţări nerambursabile de opt milioane de lei

Componenţa comisiilor Consiliului Judeţean Constanţa Ei au repartizat cele 8 milioane de lei din bugetul judeţului către asociaţiile culturale şi sportive

Cât pune la bătaie Consiliul Judeţean Constanţa Programul anual de finanţare nerambursabilă destinat proiectelor, evenimentelor şi programelor sportive de interes local

Ce mai coincidenţă! Evenimentul „Hang Out“, realizat cu bani publici de la Consiliul Judeţean, la doi paşi de afacerea asociatului Mirelei Matichescu (galerie foto + video)
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bogdan Huţucă (PNL) - „Pentru că nu au reuşit să ia banii de la Pilonul II, pesediştii fac acum tot posibilul să-l distrugă!“

12 Jan 2019 355

Tribunalul Bucureşti a dispus începerea judecării pe fond în dosarul Tel Drum

11 Jan 2019 253

Dosarul Tel Drum. Liviu Dragnea dă în judecată Comisia Europeană

06 Jan 2019 556

Ce sat din Delta Dunării va putea atrage fonduri europene pentru reţeaua de canalizare

03 Jan 2019 778

Prim-ministrul Viorica Dăncilă îşi doreşte ca România să aibă o aeronavă oficială pentru deplasările externe ale demnitarilor

27 Dec 2018 242

Delfinariul din Constanţa se va extinde, cu fonduri de la Ministerul Turismului

24 Dec 2018 385

Guvernul a adoptat Autoritățile publice locale vor putea obține mai ușor fonduri pentru investiții în turism

21 Dec 2018 321

Bani de la Guvern pentru judeţele Constanţa şi Tulcea. A doua alocare de fonduri din această lună pentru unele localităţi dobrogene

21 Dec 2018 1942

MAI. 19 autospeciale de intervenție și salvare de la înălțime vor intra în dotarea pompierilor

20 Dec 2018 291

Începe judecata unui responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului

17 Dec 2018 419

Cât vor câştiga anul viitor angajaţii din Primăria Constanţa (document)

17 Dec 2018 1751

Consiliul Judeţean Constanţa, licitaţie pentru proiectul „Restaurarea şi valorificarea cultural-turistică a Cetăţii Carsium“

15 Dec 2018 262

Ce spune Decebal Făgădău despre înfiinţarea „Alianţei Vestului”, ca pol de creştere şi dezvoltare

11 Dec 2018 741

Trimis în judecată de procurorii DNA Constanța pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene

10 Dec 2018 605

Huţucă (PNL) „Cu PSD, Constanța nu va putea să facă pasul spre dezvoltare și modernizare, fiind captivă mediocrității și incompetenței!”

10 Dec 2018 400