La revedere, taxă de linişte! Bun venit, taxă de monitorizare video/siguranţă? Ce spunea Făgădău în 2016 şi ce spune astăzi despre un nou bir!

 
În timp ce magistraţii au decis că taxa de linişte nu se mai poate încasa în municipiul Constanţa, deoarece a fost percepută fără respectarea prevederilor legale, mai mulţi aleşi locali susţin că municipalitatea pregăteşte pe viitor instituirea unui nou bir. Ar fi vorba despre o taxă care va asigura mentenanţa pentru sistemul de monitorizare video, pe care Primăria şi-l doreşte implementat la nivelul municipiului Constanţa.

Taxa de linişte rămâne suspendată

Judecătorii de la Curtea de Apel Constanţa au respins recursul formulat de Consiliul Local Constanţa împotriva deciziei luate de Tribunalul Constanţa, prin care s-a suspendat taxa de linişte din municipiu aferentă anului 2016. Decizia Curţii de Apel este definitivă. Pe data de 11 octombrie 2015, Tribunalul Constanţa a dispus suspendarea taxei de linişte aferente anului 2016. „Suspendă executarea în parte a HCL nr. 312/18.12.2015, respectiv: Anexa 5 - «Alte taxe administrate de Serviciul Public de Impozite, Taxe şi Alte Venituri ale Bugetului Local» - în ceea ce priveşte «Taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă» - Anexa 15 - Regulament de adoptare a taxelor speciale» în ceea ce priveşte art. 6 pct. 10.1 «Taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţ㻓, conform minutei judecătoreşti.

Taxa era utilizată pentru paza unor bunuri publice, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi a faptelor ilicite, antisociale, manifestate prin cerşetorie, furturi, tâlhărie şi prostituţie, pentru combaterea comerţului stradal neorganizat, prevenirea depunerilor de moloz şi gunoi menajer şi pentru prevenirea lipirii de afişe pe faţadele clădirilor, pe stâlpi şi pe copaci.

Vă reamintim că, pe data de 1 februarie a.c., Tribunalul Constanţa a anulat taxa mai sus precizată. Şi această decizie poate fi atacată la Curtea de Apel Constanţa. Pe 13 septembrie 2016, municipalitatea constănţeană înregistra prima înfrângere pe această speţă, după ce judecătorii Revi MogaRamona Poppa şi Nicolae Stanciu, de la Curtea de Apel Constanţa, au menţinut decizia de anulare a taxei de linişte din Constanţa, Mamaia şi Satul de Vacanţă. Taxa se încasa încă din anul este 2003, de la toţi operatorii economici, respectiv persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi persoane juridice care desfăşoară activităţi economice pe raza municipiului Constanţa, în staţiunea Mamaia şi în Satul de Vacanţă, indiferent de locaţia acestora. Taxa de linişte a adus în 2015 în vistieria bugetului local suma aproximativă de 6,7 milioane de lei. Decizia judecătorilor Revi Moga, Ramona Poppa şi Nicolae Stanciu viza taxa de linişte încasată în anul 2015.

Consilierii locali vorbesc despre o nouă taxă

Înainte ca instanţa să se pronunţe în ceea ce priveşte suspendarea taxei de linişte şi pe fondul înfrângerii suferite anul trecut în aceeaşi speţă, primarul Decebal Făgădău a vorbit, recent, într-un cerc în care se regăseau mai mulţi consilieri locali, despre o nouă taxă, care va lua locul celei pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa.
 
Andrei Popescu, consilier local municipal, susţine că primarul Decebal Făgădău va introduce pe viitor o taxă de monitorizare video, care urmează să fie plătită de toţi constănţenii, persoane fizice şi juridice. „Primarul mi-a propus să avem o discuţie pe acest subiect şi i-am spus că sunt de acord, dacă taxa va avea bază legală şi va fi aplicată corect“, a precizat Andrei Popescu, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa.
 
Despre introducerea noii taxe au informaţii în diverse stadii şi alţi consilieri. „A fost o discuţie de achiziţionare a unui sistem de monitorizare video şi despre o taxă aferentă“, spune şi liberalul Victor Constantin.
 
Şi unul dintre reprezentanţii PMP din CLM a auzit despre o astfel de discuţie. „Nu ştiu de când se va aplica, nici care va fi cuantumul, nici dacă o vor plăti doar agenţii economici sau întreaga populaţie, dar am auzit şi eu discuţii legate de această taxă. Ştiu doar că se lucrează…“, a spus şi Secil Cantaragiu.

Primarul Făgădău nu are în plan nicio taxă!

Contactat telefonic, primarul Decebal Făgădău spune că nici vorbă despre o astfel de taxă. „Eu fac administraţie, proiectul de buget pentru anul în curs a fost întocmit în decembrie 2016, între timp, a fost aprobat. Nu avem o asemenea taxă şi este total inoportun să vorbim în luna aprilie despre o taxă nouă. În momentul de faţă, în locul taxei de linişte, nu există nicio contribuţie la bugetul local“, afirmă primarul.
 
Insistăm totuşi să primim lămuriri, deoarece era limpede că o nouă taxă nu poate fi introdusă în mijlocul anului.
„Dar, pe viitor, pregătiţi ceva în acest sens?
- Mă preocupă siguranţa cetăţeanului şi am bugetat şi anul acesta o sumă pentru implementarea sistemului de monitorizare video în intersecţiile din municipiu. Vă repet: nu am nimic în plan, pe viitor, vom vedea. În calitate de primar, eu nu pot propune Consiliului Local decât proiecte în deplină legalitate“, a conchis primarul Constanţei.

Realizarea sistemului de monitorizare video, în proiectul electoral al primarului Făgădău

Realizarea sistemului de monitorizare video - SAFE CT se regăseşte în proiectul electoral cu care Decebal Făgădău a candidat pentru Primăria Constanţa în 2016, la capitolul „Ordine şi Siguranţă Publică“. Alte măsuri în acest domeniu pe care Fagădău le viza, în calitate de candidat la Primărie, erau: înfiinţarea şi dotarea Serviciului Public Poliţia Locală Constanţa – un poliţist local / 1.000 de locuitori, TelVerde Poliţie Municipală şi supravegherea video a zonelor perimetrale unităţilor de învăţământ.

 
Totodată, pe 24 martie, la dezbaterea publică a bugetului local pentru 2017, la scenă deschisă, primarul a precizat că se lucrează la un studiu de monitorizare video, iar în octombrie 2016, într-o declaraţie pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, primarul Făgădău afirma următoarele: „Orice taxă eliminată are un impact mai mare sau mai mic asupra bugetului local, deci ai la dispoziţie două variante: fie te mulţumeşti cu cât ai, fie cauţi alte soluţii de venituri. Varianta a doua a fost cea pentru care a optat municipalitatea. Am citit cu maximă atenţie motivarea instanţei (n.r. se referea la motivarea instanţei în cazul anulării taxei de linişte pentru 2015) şi, dacă instanţa a hotărât că a utiliza o taxă specială cu o destinaţie specială, care vizează doar agenţii economici, nicidecum constănţenii persoane fizice, nu s-a dirijat corect pentru asigurarea pazei pentru bunurile municipalităţii, vom veni cu o altă taxă pentru a implementa sistemul de supraveghere video la nivelul municipiului Constanţa, tocmai pentru a creşte nivelul de siguranţă. Desigur, cel puţin pentru început, noua taxă - din care va fi finanţat un amplu proiect ce are ca obiectiv montarea unui sistem de supraveghere video la nivelul municipiului Constanţa - va fi achitată de către agenţii economici. Vrem să facem acest sistem de siguranţă care să deservească şi agenţii economici, dar şi populaţia. Vom modifica taxa de linişte, o vom transforma într-o altă taxă, nu-i vom mări cuantumul, dar rezultatul va fi unul palpabil. Nu gardieni de pază care păzesc sau nu o statuie, o băncuţă, ci un sistem integrat de supraveghere video astfel încât constănţenii şi agenţii economici să fie în siguranţă. Vom merge la instanţă şi vom demonstra că vom utiliza suma exact pentru ce a fost instaurată. Legea conferă dreptul consiliilor locale să instituie taxe speciale cu destinaţie specială, taxe ce sunt cel mai uşor de controlat… Taxa nu este una împovărătoare şi a funcţionat 15 ani fără nicio problemă“.

De ce o viitoare taxă va fi pentru toţi constănţenii?

Răspunsul este simplu: dacă taxa nu va fi instituită pentru toate categoriile de contribuabili, atunci ea va putea fi atacată în justiţie şi desfiinţată, la fel ca taxa de linişte.
 
Totodată, înainte de instituirea oricărei taxe, se impune înfiinţarea unui serviciu public local nou, pentru a cărui funcţionare se instituie o nouă taxă. În altă ordine de idei, banii rezultaţi numai în scopurile pentru care au fost înfiinţate, adică pentru acoperirea cheltuielilor efectuate în vederea înfiinţării serviciilor publice de interes local şi finanţării cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare a acestor servicii.

 
„În speţă, CL (n.r. Consiliul Local) nu a înfiinţat servicii publice noi pentru a căror înfiinţare şi funcţionare să fie necesară perceperea unei taxe speciale. Aceste servicii publice au fost create anterior instituirii taxei speciale (e de notorietate faptul că Poliţia Comunitară, spre exemplu, a fost înfiinţată în anul 2008), în interesul întregii comunităţi a municipiului, vizând asigurarea ordinii publice, salubrizarea şi întreţinerea străzilor şi a zonelor publice, beneficiari ai unor asemenea servicii publice fiind toţi cetăţenii care se folosesc de serviciile de ordine publică, salubrizare şi întreţinere a zonelor publice“, se mai arată în motivarea judecătorilor care au declarat ilegală taxa de linişte aferentă anului 2015.
 
Totodată, instanţa a reţinut la acel moment că „este nelegală obligarea numai a unei categorii de persoane la plata taxei speciale de ordine publică, respectiv operatorii economici. Nu există niciun temei legal ca pentru o zonă publică să fie obligată numai o singură categorie de persoane la suportarea cheltuielilor de întreţinere şi salubrizare, respectiv a cheltuielilor pentru asigurarea ordinii publice. Astfel, legal analizând, plata taxei speciale ar trebui să reprezinte o contraprestaţie a agentului economic în schimbul unui serviciu public care i se prestează lui însuşi (art. 2, pct. 55, Legea 273/2006: «taxă - sumă plătită de o persoană fizică sau juridică, de regulă, pentru serviciile prestate acesteia de către un operator economic, o instituţie publică ori un serviciu public»), dar, raportat la situaţia concretă, operatorilor economici de pe raza municipiului Constanţa li se impune de fapt un veritabil impozit definit de Legea 273/2006 ca fiind «prelevarea obligatorie, fără contraprestaţie imediată, directă şi nerambursabilă, pentru satisfacerea necesităţilor de interes general» (art. 2, pct. 37). Or, toate efectele nocive pe care CL susţine că le-ar putea preveni sau combate prin această taxă sunt sancţionate prin legi speciale şi pot fi «combătute» prin aplicarea lor. De asemenea, Consiliul Local nu a făcut dovada creării unui fond special în care se colectează această taxă, destinat finanţării serviciului public prestat, şi nici a modului în care este finanţat acel serviciu public“.
 
„După cum este menţionat expres în actul atacat, este vorba despre o taxă, mai exact despre o sumă plătită în schimbul prestării unui serviciu, iar o persoană fizică sau juridică nu poate beneficia de un serviciu împotriva propriei sale voinţe. În concret, taxa de linişte nu îndeplineşte condiţiile principale de a fi utilă celor cărora li se adresează; serviciul să fie prestat în concret, să nu se suprapună cu alte servicii, prestate de alte instituţii, pentru care sunt instituite alte obligaţii de plată. Mai mult, este absurd şi lipsit de orice fundament legal să se instituie o taxă pentru respectarea unor dispoziţii prevăzute şi sancţionate prin legi speciale şi pentru ca organele care au anumite atribuţii legale în acest sens să-şi respecte şi să-şi îndeplinească aceste atribuţii“, se mai arată în documentele oficiale. Vom urmări acest subiect.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Andrei

12 Apr, 2017 09:29

Chiar se impunea acest sistem! Poate se vor rari furturile, raliurile de masini..

Articole asemanatoare

Licitații publice SPIT Constanța a atribuit contracte de aproape un 500.000 lei fără TVA pentru mentenanță la aplicațiile de taxe și impozite! (DOCUMENTE)

11 Mar 2024 461

De la cine a cumpărat SPIT Constanța servicii de mentenanță la modulele sistemului informatic? (DOCUMENTE)

08 Mar 2024 380

Consiliile locale pot acorda reduceri ale impozitelor persoanelor fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge pe parcursul unui an

06 Mar 2024 414

SPIT Constanța a atribuit noi contracte către Pink Post Solutions și TDL Soft Solutions (DOCUMENTE)

05 Mar 2024 433

De la cine a cumpărat SPIT Constanța servicii de administrare, asistență și întreținere servere software (DOCUMENTE)

03 Mar 2024 543

Decizie definitivă a Curții de Apel Constanța Fosta gimnastă Cătălina Ponor a pierdut procesul cu SPIT și trebue să plătească impozitul pentru sala de fitness deținută în oraș

23 Feb 2024 1118

Pink Post Solutions SRL a încheiat un nou contract cu Serviciul Public de Impozite, Taxe și alte Venituri ale Bugetului Local Constanța (DOCUMENT)

22 Feb 2024 693

Modalități de plată online a impozitelor și taxelor locale. Ce spune Primăria Constanța

21 Feb 2024 502

Licitații Constanța SPIT pregătește 120.000 de decizii de impunere. Pink Post Solutions SRL le livrează, cu peste 84.000 de euro (DOCUMENT)

16 Feb 2024 638

Primăria Constanța Decizii de impunere emise pentru anul fiscal 2024. Informații importante

16 Feb 2024 586

Detalii despre taxa de dezvoltare și promovare a turismului. Iată ce spune Primăria Constanța

06 Feb 2024 575

Licitații Constanța Zipper Services SRL, contract subsecvent cu SPIT Constanța pentru tipărirea deciziilor de impunere și a plicurilor aferente (DOCUMENT)

01 Feb 2024 728

Licitații Constanța Un nou contract câștigat de TDL Soft Solutions SRL cu SPIT. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

01 Feb 2024 619

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța și Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța, judecată la Curtea de Apel

30 Jan 2024 668

Licitații Constanța Larsen Consulting Services SRL, contract subsecvent cu SPIT Constanța pentru aplicația Tethys 2022 (DOCUMENT)

28 Jan 2024 756