Deschidere editie

Lecţia lui Dumitraşcu! Lecţia lui Făgădău! PNL manipulează grosolan. Profesorul nu a fost colaborator al Securităţii (galerie foto+document)


 
Consilierii locali constănţeni au votat împotriva acordării titlului de cetăţean de onoare profesorului Gheorghe Dumitraşcu. Cu şase voturi împotrivă şi 15 pentru, profesorul Gheorghe Dumitraşcu, unul dintre fondatorii Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, nu a putut deveni cetăţean de onoare al oraşului Constanţa.

Propunerea a fost făcută de viceprimarul Decebal Făgădău, care l-a avut ca diriginte pe prof. Dumitraşcu la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“. După vot, Făgădău şi-a cerut scuze în faţa profesorului, asigurându-l că, în momentul în care va exista stabilitate în Consiliul Local, va readuce din nou în plen propunerea. Profesorul Gheorghe Dumitraşcu, fost deputat PDSR de Constanţa, deşi afectat de votul consilierilor, spune că se aştepta să i se întâmple ceva. „Am presimţit că îmi vor face ceva flăcăii ăştia. Merg înainte“, a spus profesorul, părăsind sala alături de familie. Gheorghe Dumitraşcu a transmis că nu-şi mai doreşte acest titlu pe viitor. 
 
Potrivit informaţiilor obţinute, voturile împotrivă au venit de la patru liberali - Radu Matei, Stelian Gima, Raluca Trandafir şi Sorina Tuşa, consilier independent, Tudorel Chesoi şi un PSD-ist. Totuşi, votul decisiv a fost, se pare, de la PSD, iar liberalii susţin că l-ar fi avertizat pe Făgădău în legătură cu poziţia lor, însă viceprimarul a fost sigur de majoritatea din Consiliu. De altfel, liberalii au cerut, la începutul şedinţei, chiar retragerea proiectului care făcea referire la acordarea titlului de cetăţean de onoare profesorului Dumitraşcu. Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg.

Poliţe mai vechi, plătite de Haşotti prin intermediul liberalilor

Se vede că, după atâţia ani de societate democratică şi deschisă, mulţi n-au învăţat nimic. Liberalii au dovedit că au rămas sub nivelul propagandiştilor din anii '50. În încercarea de a umili o personalitate-simbol a Dobrogei, se adevereşte că cel care a dirijat votul de ieri din Consiliul Local este senatorul Puiu Haşotti. Un consilier liberal, „montat“ de acelaşi senator, şi-a motivat votul printr-o mare inepţie, aceea conform căreia Dumitraşcu ar fi fost colaborator al Securităţii şi nu ar avea operă istorică. Ceilalţi trei liberali au votat în virtutea inerţiei, dar la sugestia colegului lor. Ulterior, acelaşi consilier a declarat că îi pare rău pentru contribuţia negativă pe care a avut-o la momentul care ar fi trebuit să fie unul aniversar, ieri, în şedinţa CLM.
 
Chiar dacă nu au făcut declaraţii oficiale, ci doar şi-au motivat votul de ieri, atunci când au fost întrebaţi punctual, liberalii au trasat, ieri, „drumul Golgotei“ pentru un patriot român, cu care Constanţa ar fi trebuit să se mândrească. Acest consilier a recunoscut că informaţiile care se dovedesc inexacte sunt de inspiraţie senatorială şi tocmai din acest motiv îi las răgazul acestui consilier să vorbească public despre „substanţa cu care a fost înveninat“.


 
Votul împotriva lui Dumitraşcu pare asumat de tot Partidul Naţional Liberal. De la preşedintele Dragomir, la consilierul Matei şi cu siguranţă şi de Haşotti, care nu a putut fi contactat.
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa publică, în secţiunea Documente“ din ediţia online, decizia de necolaborare cu Securitatea pe care profesorul Dumitraşcu a primit-o în urma unei solicitări personale de la Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor fostei Securităţi. Documentul a fost solicitat de profesor în calitate de luptător pentru victoria Revoluţiei din 1989.
 
Controversele din jurul operei istorice a profesorului Dumitraşcu au fost vehiculate nu doar de liberali, ci şi de o parte a colectivului de cadre didactice ale Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii „Ovidius“, în contextul unei solicitări venite din partea redactorului-şef al revistei de cultură „Manifest Româneşte“, tânărul Ştefan Paraschiv, prin care acesta solicita sprijinul în ceea ce priveşte acordarea titlului de Profesor Emerit lui Gheorghe Dumitraşcu, istoric (doctor în Istorie al Facultăţii de Istorie - Universitatea Bucureşti, 1976), cercetător, om politic de primă mărime şi prezenţă remarcabilă în viaţa culturală a României ultimilor 50 de ani. Profesorul din Nisipari a fost, ieri, mai presus decât orice consilier local! Indiferent de consecinţele morale ale unui vot politic, la cei 76 de ani, Gheorghe Dumitraşcu este o personalitate cu merite extraordinare, care a dus o viaţă închinată istoriei României, prin opera sa reuşind să devină unul dintre cei mai apreciaţi istorici şi profesori de istorie, un exemplu de conduită civică, dar şi unul de slujire a intereselor învăţământului şi ale statului român.
 
Menţionăm că am încercat să luăm legătura cu senatorul Puiu Haşotti, însă acesta nu a răspuns apelurilor noastre. Dacă ne va transmite un punct de vedere, acesta va fi publicat ulterior.

Bavaru - „Am fost şocaţi de situaţia din Consiliul Local. Însă, în 2002, şi Mazăre m-a tăiat de pe lista cetăţenilor de onoare”
 
Fostul rector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa Adrian Bavaru, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, s-a declarat şocat de situaţia creată în şedinţa Consiliului Local Constanţa, după ce şase consilieri au votat împotriva acordării titlului de cetăţean de onoare al municipiului profesorului Gheorghe Dumitraşcu. „Am fost şocat de cele întâmplate. Este o palmă dată intelectualilor şi oraşului Constanţa. Nu vreau să încep să mă simt vinovat că pe mine m-au votat. Deşi, în cazul meu, se poate vorbi despre o reparaţie morală făcută de actualul viceprimar şi de consilierii PSD. Eram rector la «Ovidius», prin 2002, 2003, plecasem într-o  delegaţie, şi l-am desemnat pe colegul meu - prorector, pe atunci, - Victor Ciupină să ridice pentru amândoi titlul de cetăţean de onoare. Fusesem propuşi şi atunci, iar din pix, primarul de la acea vreme, Radu Mazăre, ne-a şters pur si simplu de pe convocator. Politicienii nu au nevoie de oameni de valoare, au nevoie de oameni care să le permită să-şi rezolve interesele.
 
Întâmplarea asta seamănă foarte mult cu ce s-a întâmplat ieri, cu amendamentul că noi nu am mai fost chemaţi în şedinţă să fim umiliţi. Ne-au anunţat că Mazăre nu ne vrea şi aici s-a încheiat discuţia. Atunci a fost PSD, acum PNL, ăştia sunt oamenii politici. Chiar o să vorbesc la PNL, să înţeleg şi eu ce s-a întâmplat, fiindcă profesorul Dumitraşcu a avut poate un rol mult mai mare decât noi în ceea ce astăzi se numeşte Universitatea «Ovidius». Noi am construit, dar dânsul a  ajutat la punerea bazei acestei şcoli superioare de la Constanţa”, a povestit Adrian Bavaru.

P.S. Vom reveni în ediţia de mâine cu o continuare a acestui subiect, deoarece o parte din această răzbunare sau făcătură îşi are geneza într-o instituţie publică, de cultură, din judeţ, acolo unde senatorul Haşotti încearcă să-şi menţină cu orice preţ influenţa.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prin Societatea de Științe Istorice din România, filiala Constanța Au fost acordate Premiile „Virgil Coman“ și „Gheorghe Dumitrașcu“ (galerie foto)

27 Jan 2018 1365

Societatea de Ştiinţe Istorice din România, filiala Constanţa, acordă Premiul „Gheorghe Dumitraşcu“

18 Jan 2018 993

Mesaj emoționant la un an de la dispariția prof. dr. Univ Gheorghe Dumitrașcu. „Tati, a trecut un an de când nu ne-am văzut decât în vise“

17 Jan 2018 841

Un an de la dispariția prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu. Rude, studenți și colegi prezenți la parastasul din Cimitirul Central Constanța (galerie foto)

13 Jan 2018 1426

#SărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu pentru compozitorul Dumitru Lupu

13 Dec 2017 1128

Controverse la vârf pentru Palatul Copiilor, Casa Soarelui și terenul de la Pavilionul Expozițional

29 Nov 2017 1288

Consiliul Judeţean Constanţa va acorda titlul de cetăţean de onoare post-mortem prof. Gheorghe Dumitraşcu

22 Nov 2017 2674

Profesorul Gheorghe Dumitrașcu ar fi împlinit 78 de ani. A contribuit decisiv la înfiinţarea Universităţii „Ovidius” din Constanţa

25 Sep 2017 1749

După şase luni de la votul din CLM Am căutat la pas străzile „Virgil Coman“ şi „Gheorghe Dumitraşcu“. Fizic, ele încă nu există. Explicaţiile municipalităţii!

16 Sep 2017 2335

Interviu online Lavinia Dumitraşcu a rememorat revolta pe care a simţit-o când lui Gheorghe Dumitraşcu i-a fost refuzat de penelişti titlul de cetăţean de onoare al Constanţei

14 Sep 2017 4330

Simpozion dedicat zilei de 9 Mai, organizat la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa

08 May 2017 1136

Mesaj emoţionant al Laviniei Dumitrașcu în memoria tatălui său

31 Mar 2017 1284

Consilierii locali vor vota pentru atribuirea numelor unor străzi In memoriam Gheorghe Dumitraşcu şi Virgil Coman

24 Feb 2017 1031

Strada Dianei nu îşi schimbă încă numele în Gheorghe Dumitraşcu. S-a amânat pentru o şedinţă ulterioară

31 Jan 2017 976

Rămas-bun, drag Profesor! Gheorghe Dumitraşcu a fost înmormântat cu tricolorul (galerie foto)

20 Jan 2017 2779

UPDATE 2. Slujba de înhumare a profesorului Gheorghe Dumitraşcu s-a încheiat. "Adio, domnule profesor Dumitraşcu, adio prietene!"(galerie foto+video)

19 Jan 2017 2543

Editorial Frânturi de gânduri la marea trecere a unui mare OM, Gheorghe Dumitraşcu

19 Jan 2017 2016

Îşi va dormi somnul de veci alături de soţia sa Gheorghe Dumitraşcu, un mare om şi profesor, condus azi pe ultimul drum

19 Jan 2017 3185

Decebal Făgădău va propune ca o stradă din Constanța să poarte numele profesorului Gheorghe Dumitrașcu

18 Jan 2017 1649

In memoriam Gheorghe Dumitraşcu „Profesorul ne lasă moștenire modelul implicării cu toată ființa în ceea ce un om construiește”

18 Jan 2017 1344

Ţuţuianu deplânge trecerea la cele veşnice a lui Gheorghe Dumitraşcu - „Constanţa pierde un mare istoric”

18 Jan 2017 1495

Trupul lui Gheorghe Dumitrașcu va fi depus azi la casa mortuară a Cimitirului central

18 Jan 2017 1990

Editorial Lecția de dobrogenism a Profesorului

18 Jan 2017 3545

Evocări O instituţie get-beget dobrogeană. Panairul de la Medgidia /viziune ştiinţifico-subiectivă/

17 Jan 2017 2113

Prof.univ.Dr. Gh. Dumitraşcu - Câteva file răsleţe din istoria unui sat, adică a câtorva oameni ai lui

17 Jan 2017 5005

La despărțire de Profesorul, Omul, Prietenul Gheorghe Dumitrașcu Lavinia Dumitrașcu - Cuvinte despre tata

17 Jan 2017 20808

UPDATE 2. „Venea la cursuri cu geanta plină de cărţi" Inima profesorului Gheorghe Dumitraşcu a încetat să mai bată

17 Jan 2017 38034

Fiica profesorului Gheorghe Dumitraşcu, scrisoare deschisă către liberali - „E cazul să vă cereţi scuze public pentru că v-aţi îndoit de coloana vertebrală a tatălui meu“

03 Apr 2016 2608

Rectorul Rugină îi "urechează" pe consilierii locali

01 Apr 2016 975

Pentru Gheorghe Dragomir, politicianul primează? „Profesorul Dumitraşcu, DA, politicianul, NU!”

01 Apr 2016 2985

PMP despre profesorul Gheorghe Dumitrașcu – „Să vă fie rușine, domnilor consilieri locali!”

31 Mar 2016 1299

Editorial Constanţa l-a umilit pe profesorul Gheorghe Dumitraşcu!

31 Mar 2016 2884

Premieră rușinoasă la Constanța! Consilierii locali NU i-au acordat profesorului Dumitrașcu titlul de cetățean de onoare! (video)

30 Mar 2016 8073

Primarul interimar analizează Profesorul Gheorghe Dumitraşcu ar putea deveni cetăţean de onoare al Constanţei! (documente)

10 Feb 2016 4491

Doliu în învăţământul constănţean

06 Mar 2014 2237

Constanţa, pe „harta” traficului de minori Vezi lista celor 17 persoane arestate la cererea procurorilor DIICOT

06 Dec 2013 2359

Percheziţii marca DIICOT 18 persoane suspectate de trafic de persoane şi de minori”. Iată lista arestaţilor!

25 Nov 2013 2663

Numãr unic dosar 1137/842/2012

16 Dec 2012 905

Accident cu patru victime

17 Sep 2012 971

Se întâmplă la Comorova Constănţeni la Şcoala de Vară „Revoluţia Română din Decembrie 1989"

05 Sep 2012 3262

Program spectacole - 7–13 nov. 2011

07 Nov 2011 902

Constanţa TV, Subiectul zilei cu Anamaria Funda Cum a influenţat religia dezvoltarea României

19 Nov 2010 1387

PNL vrea demiterea Robertei Anastase

15 Nov 2010 952

Daniela Vlădescu şi Metin Cerchez, oamenii lui Vadim la Constanţa

01 Nov 2010 6035

Dincă mai vrea o tură la DSVSA

30 Oct 2010 1072

Misterioasa călătorie a senatorului Banias a trădat primarii PDL

11 Oct 2010 1655

Chesoi de la PNŢCD şi-a lăsat baltă firma de taxi

09 Oct 2010 612

Duţu se dezice de PNL?!

29 Sep 2010 1567

Haşotti cere ajutorul parlamentarilor PSD şi PDL

27 Sep 2010 1055

Iată lista experţilor medicali din Constanţa

27 Aug 2010 8119