Legea de alimentare cu energie termică ar putea interzice debranşările de la RADET! Noi amendamente! Asociaţiile de proprietari ameninţă cu Haga! (documente)

Debranşările de la sistemele de încălzire centralizată în scopul instalării de centrale termice de apartament sau de bloc ar putea fi interzise, potrivit unui proiect de lege aflat aproape de votul în plen în Camera Deputaţilor. Este vorba de un proiect de modificare a Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006. Acesta a fost iniţiat în anul 2008 de către deputaţii Iulian Iancu (PSD) şi Dan-Radu Ruşanu, Mircea CiopragaIoan Cristea şi Ioan-Silviu Lefter (PNL). Proiectul a trecut de Senat şi trimis la Camera Deputaţilor.
 
În acelaşi an, Comisiile pentru Administraţie publică şi amenajarea teritoriului, respectiv cea Juridică, de disciplină şi imunităţi au eliberat avize pozitive. De şapte ani, proiectul de lege a fost uitat în sertarele Camerei Deputaţilor. La sfârşitul lunii trecute, deputaţii din Comisia pentru Industrii şi servicii au emis un raport favorabil pentru acest proiect, care conţine mai multe amendamente, comparativ cu varianta adoptată de Senat. În această comisie figurează şi Mihai Tararache, deputat PNL, dar şi Iulian Iancu, care candidează pentru un mandat de deputat pentru PSD în judeţul Constanţa.

Care sunt modificările introduse de deputaţi

Cea mai importantă modificare introdusă este cea care stipulează că „deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu şi debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică”.
Legea în vigoare defineşte „zona unitară de încălzire” ca pe un areal geografic aparţinând unei unităţi administrativ-teritoriale în interiorul căruia se poate promova o singură soluţie tehnică de încălzire. Zonele unitare de încălzire se stabilesc ca atare de către primării. La Constanţa, zonele unitare au fost stabilite prin HCLM 429/2008, după cum ne-a declarat directorul RADET, Liviu Popa. În cazul în care legea va trece cu amendamentele propuse, se va impune o nouă trasare a zonelor unitare, susţine oficialul regiei de termoficare. Potrivit schemei din 2008, Popa apreciază că aproape tot municipiul intră în această zonă unitară, acolo unde există reţele de distribuţie termică.
Prevederile O91/2007 al ANRSC au permis însă debranşările şi în Constanţa, a adăugat directorul RADET.
 
Legea în vigoare nu stipulează nicăieri în mod expres interdicţia de debranşare în zonele unitare de încălzire, în pofida definiţiei acestora, ceea ce a făcut ca, în multe localităţi unde au fost stabilite astfel de zone de către municipalităţi şi au fost interzise debranşările, locatarii şi asociaţiile de proprietari să dea în judecată primăriile şi să câştige, inclusiv în baza legislaţiei europene privind drepturile omului care garantează libertatea de alegere a furnizorilor de servicii.
 
De cele mai multe ori, refuzul operatorului de energie termică de a proceda la debranşarea apartamentelor proprietate a reclamanţilor de la reţeaua publică de energie termică a fost motivat de împrejurarea că nu există debranşări anterioare în condominiu, astfel cum acesta este definit de art. 250 din Ordinul nr. 91/2007, coroborat cu HCLM nr.429/2008, o atare condiţie fiind impusă de art. 249 din acelaşi act normativ, potrivit căruia „deconectările individuale nu se pot executa în acele condominii în care nu s-au produs deconectări anterioare intrării în vigoare a prezentului regulament”.
 
Într-adevăr, art. 2, alin.,2, lit. g) din Regulamentul-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică, aprobat prin Ordinul nr. 91/20.03.2007, prevede că „serviciul de alimentare cu energie termică se înfiinţează, se organizează şi funcţionează pe baza următoarelor principii: […] g) un condominiu - un sistem de încălzire”.
 
Însă, potrivit art. 2, lit. i) din Legea nr. 114/1996, astfel cum a fost modificată prin OUG nr. 210/2008, condominiul este definit ca fiind „imobilul format din teren cu una sau mai multe construcţii, dintre care unele proprietăţi sunt comune, iar restul sunt proprietăţi individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă şi câte o carte funciară individuală pentru fiecare unitate individuală aflată în proprietate exclusivă, care poate fi reprezentată de locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie, după caz.
Constituie condominiu: un corp de clădire multietajat sau, în condiţiile în care se poate delimita proprietatea comună, fiecare tronson cu una sau mai multe scări din cadrul acestuia”.
 
De asemenea, art. 5, pct. 7 din Legea nr. 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică prevede că prin condominiu se înţelege imobil, bloc de locuinţe, clădire - proprietate imobiliară din care unele părţi sunt proprietăţi individuale, reprezentate de apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, iar restul, din părţi aflate în proprietate comună. Prin asimilare poate fi definit condominiu şi un tronson, cu una sau mai multe scări, din cadrul clădirii de locuit, în condiţiile în care se poate delimita proprietatea comună.

 
În raport de definiţiile legale, este evident că blocul în care se află locuinţele reclamanţilor, cu scările aferente, se constituie într-un condominiu.
 

Dacă legea va fi adoptată în forma în care a ieşit de la Comisia de Industrii din Camera Deputaţilor, debranşările de la RADET-uri nu vor mai fi posibile, nici individual (pe apartamente), pe apartamente, nici colectiv (pe blocuri), acolo unde primăriile vor decreta zone unitare de încălzire centralizată.

Conducerea RADET nu comentează legea, o aplică!

Directorul RADET, Liviu Popa, nu a dorit să comenteze proiectul de lege. „Nu putem spune cum va fi legea, bună sau rea, noi, ca operator, doar o vom aplica”, spune acesta.
 
Totuşi, proiectul a ajuns la toate RADET-urile din ţară şi fiecare a avut posibilitatea de a formula amendamente. Unul dintre amendamentele acceptate, potrivit lui Popa, aparţine RADET Constanţa şi sună astfel: „Pentru debranşarea integrală a unui bloc de locuinţe, posibilă, evident, doar în afara zonelor unitare de încălzire centralizată, va fi nevoie de acordul scris al tuturor membrilor asociaţiei de proprietari, nu doar de decizia majorităţii acestora în cadrul adunării generale, cum prevede legea în vigoare”.
 
Directorul RADET ar fi vrut ca proiectul de lege să soluţioneze şi activitatea asociaţiilor de proprietari, în mod unitar, în sensul că nu există stipulată o regulă de repartizare a consumului, aceasta rămâne la latitudinea preşedintelui de asociaţie care, de multe ori, nedreptăţeşte consumatorii, a precizat Liviu Popa.
 
Potrivit acestuia „regulile de repartizare generează cheltuieli unor categorii de consumatori, care, de pildă, nu-şi închid repartitoarele pe perioada sezonului rece. Alţii o fac şi nu au consum, însă, de fapt, ei beneficiază, potrivit legilor fizicii, de căldura generată de ceilalţi locatari”, explică directorul regiei de termoficare.
 
Acelaşi proiect legislativ stipulează că nu vor mai fi posibile debranşările individuale fără a pune nimic în loc, iar alternativele nu vor fi la latitudinea fiecărui consumator. Mai exact, încălzirea centrală va putea fi înlocuită doar cu metoda de încălzire stabilită de Primărie pentru respectiva zonă.
Proiectul de lege mai prevede ca Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice să fie desemnat ca autoritate responsabilă de coordonarea, controlul şi monitorizarea serviciului de alimentare cu energie termică a populaţiei şi de elaborarea politicilor energetice în domeniu.

„Va ieşi lumea în stradă, repet, în această formă nu va putea fi aplicată la nivelul municipiului Constanţa!”

Vicepreşedintele Uniunii Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari din Constanţa, Vasile Hîrţescu, spune că acest proiect de modificare a Legii 325/2006 este tardiv şi imposibil de aplicat în municipiul Constanţa.
 
„Este o nebunie, oamenii vor merge la Haga, pentru că, în forma actuală, proiectul încalcă Legea Drepturilor Omului, care stipulează că fiecare este liber să-şi aleagă sursa de căldură potrivit veniturilor. Sper să nu treacă această lege, iar dacă totuşi va trece, nu cred că va putea fi pusă în practică. Am spus-o în repetate rânduri, mă doare sufletul că am asistat în toţi aceşti ani la distrugerea sistemului centralizat, însă, în acest moment, nicio lege nu va putea stopa invazia montărilor de centrale termice sau a debranşărilor. Va ieşi lumea în stradă, repet, în această formă nu va putea fi aplicată la nivelul municipiului Constanţa”, a conchis vicepreşedintele pe probleme tehnice al UJAPC.
 
Afirmaţiile acestuia sunt, întrucâtva, susţinute şi de atenţionarea Avocatului Poporului, care a atras atenţia în primăvara acestui an că, „prin elemente de legislaţie secundară, se impun restricţii suplimentare la debranşări şi deconectări, care limitează nelegitim libertatea individuală de alegere a sistemului de încălzire”.
 
Avocatul Poporului se referea la anumite prevederi din Regulamentul-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică, elaborat de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice şi valabil din 2007.

Sursa foto: ZIUA de Constanţa


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Laurentiu

23 Sep, 2017 11:58

Cred ca astia trebuie actionati la CEDO pentru ingradirea dreptiului de libera alegere a cetateanului. Au o problema de afacere cu RADET, sa si-o rezolve (ex:sa faca oferte transparente si atractive, etc. ) ... este problema lor, nu a noastra. La mine in casa, doar eu decid ce cumpar si ce aleg pentru familia mea. Nu ma intereseaza problemele lor personale (salarii grase, firme capusa, etc.).

George

09 Feb, 2017 14:58

Prostiii. Dau legi în beneficiul lor. Până când Gkl. produsă de RADET nu va fi mai ieftină ca Gkl. produsă de o centrală de apartament, nimeni nu va accepta legile lor proaste. Au fost surzi și Mazăre și acest Popa atunci cănd erau sfătuiți să subvenționeze Gkl. , nu omul. Din rațiuni electorale, nu au vrut. Vă amintiți ce spunea Mazăre? ,, Cum să subvenționez eu pe navigatorul care câștigă mii de euro? Subvenționez omul sărac." Astfel Navigatorul Și-a montat centrală proprie iar la RADET au mai rămas doar cei dependenți de subvenție. Și uite așa apare FALIMENTUL. De ce nu s-au debranșat bucureștenii, că doar au gaze de foarte mult timp? Pentru că primarii deștepți au subvenționat Gkl.

fara nume

04 Nov, 2016 15:04

zona unitara de incalzire, conform definitiei legii este zona ...bla bla.....unde se poate promova O SINGURA SOLUTIE TEHNICA DE INCALZIRE!!!! orice logica primara ne conduce la o singura concluzie...nu ma pot debransa de la RADET acolo unde exista numai RADET.....ce atata tam tam...

Taran serb

03 Nov, 2016 10:03

Taranul serb,dupa cum bine stiti,este(a fost) taranul legat de pamantul mosierului.Asistam la o reintoarcere a Evului mediu la romani.Numai ca de data asta taranul este inlocuit de proprietarul apartamentului si pamantul cu teava RADET-ului.Vrei sau nu,ai bani sau nu ai bani,proprietarul serb are o datorie la RADET.Daca nu ai bani de caldura casa ta este pusa in vanzare ca sa acopere cheltuielile RADET-ului.In plus,RADET-ul,primaria sau statul stabileste pretul energiei termice fara sa-l intrebe pe "serb".Intr-un fel este o forma de sclavie moderna.In realitate se urmareste altceva.Cetateanul trebuie sa inteleaga ca dumnezeul lui (cu d mic) locuieste in primarie si dumnezeul primarului este partidul.Partidul iti asigura hrana(ajutoare sociale),partidul te incalzeste,partidul iti acorda subventii,partidul este in toate.Tu trebuie doar sa-l votezi pe primar,sau sa votezi partidul care-ti promite cel mai mic pret la caldura si cel mai mare pachetel cu mancare. Legea asta va pica probabil la CCR.Daca nu va pica la CCR,va fi si mai rau pentru domnul Popa dar mai ales pentru administratia locala.Primarul sa se pregateasca de revolte in strada sau de o demisie.Nu vad niciun primar care sa reziste mai mult de 2 ierni reci.

Articole asemanatoare

Amânare în dosarul în care municipiul Constanța și Consiliul Local au fost date în judecată de lichidatorul judiciar al falimentarului RADET!

28 Feb 2024 947

Falimentul RADET Constanța, amânat pentru anul 2024! În ce stadiu este dosarul în care se cere tragerea la răspundere pentru situației regiei

07 Oct 2023 3501

Termoficare Constanța anunță când revine apa caldă. Vezi dacă te afli printre cei vizați

14 Aug 2023 988

Se cere tragerea la răspundere pentru intrarea în faliment a companiei RADET Constanța! S-a fixat ziua pronunțării

12 Jun 2023 2059

Al patrulea împrumut acordat pentru Termoficare Constanta SRL de la înființare! Restanțele de plată către Electrocentrale Constanța SA se apropie de 80 de milioane de lei(DOCUMENTE)

15 Feb 2023 1763

Încă o avarie la Constanța! Țâșnește apă fiartă din asfalt pe strada Semănătorului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

31 Jan 2023 2217

RADET Constanța, în faliment! Noul termen al dosarului, în aprilie

14 Jan 2023 2317

Proces pe circa nouă hectare de teren, din Constanța, pe masa judecătorilor de la Tribunal. Dosarul se deschide azi!

09 Jan 2023 1770

Mai există fezabilitate pentru noul CET promis constănțenilor?

24 Nov 2022 2155

Un fost candidat la Primăria Constanța s-a retras dintr-o firmă. Societatea a fost preluată de o rudă, ex-administrator al falimentarei RADET

01 Nov 2022 2628

Consiliul Local Constanța, dat în judecată de lichidatorul judiciar al RADET! Iată ce se cere

29 Oct 2022 1709

RADET Constanța, în faliment! Se cere tragerea la răspundere a fostelor organe de conducere! Anunțul tribunalului

15 Sep 2022 4922

Avarie majoră pe rețeaua de apă caldă din municipiul Constanța. Nu a fost reluată furnizarea apei calde după revizia de două săptămâni

01 Sep 2022 2738

UPDATE Avarie Termoficare în municipiul Constanța în apropierea Spitalului de Boli Infecțioase. Mai multe cartiere, fără apă caldă (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Jul 2022 3159

Întreruperi ENEL în județul Constanța Mai multe autoservice-uri, punct termic RADET și Stația de Taxare pod Vadu Oii, fără curent electric

15 Jun 2022 1465