Licitația pentru reamenajarea centrului istoric al municipiului - etapa II a fost contestată la CNSC. Acuzații grave la adresa Primăriei Constanța (DOCUMENTE)

  • Primăria Constanța lansa în februarie 2022 în Sistemul Electronic de Achiziții Public anunțul privind execuția lucrărilor de construcții în cadrul proiectului “Reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al Municipiului Constanța - etapa II”
  • Reabilitarea și modernizarea cuprinde 27 de străzi și alei, în lungime totală de 2.679 m, din zona peninsulară
  • Potrivit Sistemului Electronic de Achiziții Public, comisia de evaluare din cadrul Primăriei Constanța a stabilit un câștigător pe 21 iulie 2022, însă achiziția apare în continuare ca fiind în desfășurare
  • Cel mai probabil este vorba despre asocierea Building Construction Mea  - G&M Road Building Engineering, care, potrivit raportului procedurii, a întrunit cel mai mare punctaj, cu o propunere financiară de 26.793.481,66 lei fără TVA
  • Una dintre companiile participante la licitație au depus o contestație la CNSC
  • Societatea solicită anularea rezultatul procedurii și acuză Primăria Constanța că le-a încălcat în mod flagrant dreptul la contestare a achiziției atât prin punerea la dispoziție în mod trunchiat a dosarului achiziției, cât și prin interzicerea nejustificată a accesului la documente

 
Primăria Constanța lansa în februarie 2022 în Sistemul Electronic de Achiziții Public anunțul privind execuția lucrărilor de construcții în cadrul proiectului “Reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al Municipiului Constanța - etapa II”.
 
Reabilitarea și modernizarea cuprinde 27 de străzi și alei, în lungime totală de 2.679 m, din zona peninsulară.

Amplasamentul obiectivului de investiţii se referă la următoarele străzi: Intrare Dragoş Vodă, Strada Plevnei, Strada Mihail Kogalniceanu,Strada Virtuţii, Strada Dragoş Vodă, Strada Ecaterina Varga, Strada Negru Vodă, Strada Vasile Turcanu, Strada Poştei, Strada Calatis, Strada Doinei, Strada C.A. Rosetti, Strada Zambaccian, Strada Sulmona, Strada Orientului, Strada Crangului, Strada 9 Mai, Strada Maior Gheorghe Şonţu, Strada Prof. Ion Cantacuzino, Strada Teodorescu Valahu (fosta Luntrei), Strada Cristea Georgescu, Strada Grigore Tocilescu, Strada Horia, Strada Constantin Brâncoveanu, Strada Reiner Francisc, Strada Basarabi, Strada Traian (Judecătoria Constanţa), precum şi la aleile din zona delimitată de străzile Regina Elisabeta, Remus Opreanu, Reiner Francisc şi Cristea Georgescu, pavimentul de pe platforma statuii Anghel Saligny, scara de acces din strada Termele Romane si scara de acces înspre B-dul Regina Elisabeta.
 
Potrivit anunțului, se vor efectua lucrări pentru  realizarea unui sistem rutier adaptat la circulația pietonală, se vor introduce instalații de iluminat compuse din corpuri și proiectoare de iluminat, stâlpi metalici și sistem de fixare al stâlpilor (fundațiile), dar și o rețea de canalizare pluvială care va colecta apele de pe clădiri și drumuri și vor fi descărcate în rețelele de canalizare existente.

De asemnea se va amenaja platforma din zona statuii Anghel Saligny și se vor efectua lucrări de reabilitare a scării de acces dinspre strada Termele Romane, dar la scara de acces dinspre B-dul Regina Elisabeta.

Proiectul mai cuprinde și dotarea zonei cu mobilier urban realizat în stilul Art Nouveau, respectiv bănci, coșuri de gunoi și scrumiere; amenajarea spațiului verde afectat de lucrări și amplasarea a 2 stații de bikesharing inteligent, cu 10 biciclete incluse/sistem.

Valoarea totală estimată a investiției este de 37.354.203 de lei cu TVA, iar fondurile vor fi asigurate de la Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional – POR.
 


 
Primăria Constanța a evaluat ofertele depuse de 7 ofertanți. Este vorba despre asocierilor care au ca lideri Corsa Construct SRL din Cernavodă, Europlus Construct SRL din Ilfov, Building Construction Mea din Capitală - G&M Road Building Engineering SRL din Argeș (n.r. figurează cu nenumărate contracte cu statul cât PSD a fost la putere în administrațiile centrale și locale. Alexandru Magdalena Emilia este asociată în ambele firme, în G&M alături de nașa fiului lui Niculae Bădălău, fost ministru al Economiei în guvernul PSD), ABC Val (n.r. a câștigat reamenajarea Integrată a zonei pietonale din Centrul Istoric al Municipiului Constanța. Contract câștigat de  valoare de 30 milioane lei, dar și restaurarea și reamenajarea integrată a Zonei Istorice – Piața Ovidiu. Contract în valoare de 11 milioane lei.),  asocierea Meva Concept SRL din București (n.r. compania care a câștigat lucrările pentru strada Ștefan cel Mare din Constanța), Sigeco Tecnis din Constanța și SSAB-AG SRL din Bacău.

 
Potrivit Sistemului Electronic de Achiziții Public, comisia de evaluare din cadrul Primăriei Constanța a stabilit un câștigător pe 21 iulie 2022, însă achiziția apare în continuare ca fiind în desfășurare.
 
Cel mai probabil, este vorba despre asocierea Building Construction Mea  - G&M Road Building Engineering, care, potrivit raportului procedurii, a întrunit cel mai mare punctaj, așa cum reiese din raportul atașat contestației depuse de una dintre companiile declarate necâștigătoare, cu o propunere financiară de 26.793.481,66 lei fără TVA.
 
 
Contestația a fost înregistrată la CNSC pe 1 august a.c. și poate fi studiată în secțiunea „documente”.  Facem mențiunea că deocamdată, Consiliul nu s-a pronunțat cu privire la această contestație.
 
 
Contestatara atrage atenția Consiliului Naționale pentru Soluționarea Constestațiilor asupra mai multor aspecte pe care autoritatea contractantă, adică Primăria Constanța, le-a ignorat, ca să nu spuneam astfel.


 
De pildă, partea referitoare la dalele care trebuie instalate - punctul 2 al contestației. Conform proiectului ar fi trebuit instalate dale de 7 cm, acum văd că se discută de dale de 6 cm. Unul dintre ofertanți afirmă că aceste dale de granit se pot procura exclusive din Turcia (știm că dalele precedente au fost procurate din China - pe paleții care existau în Zona Peninsulară apăreau etichete cu țara de origine). O grosime de 6 cm este foarte puțin, mai ales că granitul deja instalat este foarte puțin rezistent și are o grosime de 7 cm. La 6 cm este similar unui pavaj de curte, nicidecum de stradă. O altă probleme legate de importul dalelor asupra căreia se face referire în contestație este modul de formare a prețului, în condițiile în care pentru aducerea celor 33.000 mp de dale ar fi nevoie de 264 de camioane.
 
În aceeași contestație se precizează că 6 dintre asocieri nu îndeplinesc cerințe obligatorii din cuprinsul documentației de atribuire referitoare la sistemul bike - sharing și nici în ceea ce privește  cerințele referitoare la sistemul de avertizare pictonală, respectiv un sistern cu stâlpi semnalizați cu led integral în corpul stâlpului.


 
Asocierea care a formulat contestația solicită CNSC să admită reluarea procedurii prin reevaluarea ofertelor și să anuleze rezultatul procedurii și acuză Primăria Constanța că „le-a fost încălcat în mod flagrant dreptul la contestare a achiziției prin punerea la dispoziție în mod trunchiat a dosarului achiziției, cât și prin interzicerea nejustificată a accesului la documente”.
 
Se pare că asocierea care ar fi formulat contestația este formată din Europlus Construct - Daf Trans 2000 - Asceta IT Services SRL, clasată pe ultimul loc după punctajul obținut în urma aplicării criteriului de atribuire și algoritmului de calcul asociat.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Cine va realiza proiectul tehnic de reabilitare a Peninsulei constănțene, etapa II-a



 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitația pentru pază la locațiile Drumuri Județene Constanța SA, contestată la CNSC!

18 Apr 2024 450

Primăria Constanța pune la bătaie pentru acest eveniment peste 400.000 euro fără TVA Delia, Elena Gheorghe, Motans și Iuliana Beregoi vor concerta la Zilele Constanței 2024!

17 Apr 2024 848

Administrația Chițac bagă peste 1,4 milioane de euro în noul sediu al Poliției Locale Constanța

13 Apr 2024 797

Primăria Constanța vrea să plătească 700.000 de euro pentru servicii veterinare pentru gestionarea animalelor fără stăpân din municipiu

13 Apr 2024 482

Chiriile cresc de la un an la altul. Care sunt prețurile la început de an 2024, în municipiul Constanța?

02 Apr 2024 1573

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins contestația depusă de firma familiei directorului RAR, Marian Butnaru! Despre ce este vorba?

30 Mar 2024 634

Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, reclamat la CNSC. Este vizată o licitație pentru materiale sanitare. S-a dictat modificarea documentației de atribuire!

30 Mar 2024 559

Firme Constanța Decizii ale Adunării Generale a Acţionarilor Mamaia SA!

28 Mar 2024 537

MAEParticiparea secretarului de stat Ana Tinca la conferința „Schimbarea dinamicii în regiunea extinsă a Mării Negre”

21 Mar 2024 365

Administrația Fondului Imobiliar SRL scoate la licitație serviciile de curățenie în spațiile administrate. Contractul se ridică la peste 170.000 de euro fără TVA

19 Mar 2024 641

Acţionarii Model Constanța SA decid vânzarea unui teren situat la intrarea în zona peninsulară a municipiului Constanţa

18 Mar 2024 637

Decizii CNSC Licitația pentru achiziția de materiale sanitare organizată de Spitalul de Boli Infecțioase, contestată

16 Mar 2024 631

Convocare AGA Litoral SA Se aprobă oferta de cumpărare a unui teren intravilan şi a unei construcții situate în Mamaia, zona Club Castel

16 Mar 2024 626

Licitații publice Contract de peste 16 milioane de euro. Consiliul Județean Constanța a lansat o nouă licitație pentru lotul 3 de transport județean!

11 Mar 2024 1070

Achiziția pentru atribuirea contractului pentru pază și protecție în cadrul Direcției de Sănătate Publică a județului Constanța din nou contestată la CNSC! (DOCUMENT)

10 Mar 2024 697