Lista celor mai bogaţi constănţeni! Clasamentul oamenilor de afaceri pe 2019


Aşa cum ne-a obişnuit, an de an, revista Capital publică Top 300 cei mai bogaţi români. Averile acestora oscilează de la an la an, unii trecând prin acumulări de venituri consistente, iar alţii coborând locuri bune în top.


Nici constănţenii nu se lasă mai prejos, zeci de afacerişti locali sau oameni de afaceri care şi-au mărit conturile bancare în urma afacerilor de la malul mării aflându-se în acest top. Averile oamenilor de afaceri - fie că sunt din industria farmaceutică sau hotelieră, fie că activează în domeniul agriculturii -, ale sportivilor şi ale investitorilor din judeţul Constanţa însumează sute de milioane de euro, reprezentând aproape 10 procente din Topul Capital.


Primele trei poziţii reprezintă surpriza anului. Dragoş şi Adrian Pavăl reuşesc să ocupe prima poziţie în topul 300 Capital, cei doi afacerişti din Bacău reuşind să ridice compania Dedeman la cea mai profitabilă afacere românească. Într-o Europă în care piaţa de retail şi bricolaj este dominată de nume sonore, iată că la noi lucrurile stau cu totul altfel. Dedeman a avut o cifră de afaceri de 7,3 miliarde de lei în 2018. Dragoş şi Adrian Pavăl au o avere estimate de 2-2,1 miliarde de euro, în creştere faţă de anul 2018 când averea lor era estimate la 1,8 miliarde de euro.


Averea lui Ion Țiriac a rămas cam aceeaşi din anul precedent, însă a coborât o poziţie din topul milionarilor români, fiind detronat de succesul Dedeman. La 80 de ani, Țiriac are o avere de 1,9-2 miliarde de euro. A investit de-a lungul anilor în autoturisme, imobiliare, sport şi energie, educaţie sau în asigurări.


Poate una dintre cele mai interesante urcări în top este a lui Daniel Dines, care deţine compania UiPath. A ajuns pe locul 3 şi are o avere estimată la 1,2-1,3 miliarde de euro, în creştere faţă de 2018, când averea îi era cotată la 95-100 de milioane de euro. Este clar că domeniul IT & Software este viitorul afaceriştilor. Compania UiPath, lider mondial în domeniul roboţilor software specializaţi în preluarea muncilor repetitive făcute de angajaţi, este, la bază, cel mai de succes start-up românesc din toate timpurile.


Cu 3.000 de saloane de înfrumuseţare deţinute în toată lumea, afacerea creată de Anastasia Soare a avut parte de o creştere fabuloasă, putem spune, în ultimul an, reuşind să ajungă pe locul 4 în topul persoanelor bogate din România. 1,1 miliarde de euro valorează averea ei, în creştere faţă de 2018 de la 110 milioane de euro. Desigur, unul din motivele ascensiunii colosale stă în faptul că 49% din compania deţinută de Anastasia Soare a fost cumpărată de Sephora. Regina Sprâncenelor a de venit un adevărat simbol în industria frumuseţii, iar la 61 de ani îşi culege roadele.


Iată care sunt constănţenii de succes sau oamenii de afaceri care au cunoscut succesul în cadrul investiţiilor din judeţul Constanţa!


Pe locul 21 se situează Veronica Guşă de Drăgan. Averea ei, chiar dacă este în declin, rămâne una dintre cele mai bogate femei din România. Este proprietara Veronika Holding, un grup de firme activ în România şi în mai multe ţări din Europa. Femeia de afaceri a reuşit să investească în diverse domenii precum GPL, energie regenerabilă, domeniul naval, medical sau piaţa imobiliară. Butan Gas este cea mai cunoscută locomotivă de business din ţară, prin care a investit şi a câştigat bani şi pe raza judeţului Constanţa. Averea este constantă, fiind vorba de 240-250 de milioane de euro, coborând 4 poziţii faţă de anul trecut.


Gabriel Comănescu se poziţionează în 2019 pe locul 23 în topul milionarilor români. A urcat două poziţie faţă de 2018, iar banii din conturi s-au înmulţit, având o avere estimată la 210-250 milioane de euro. Soarele a ieşit din nou pe strada afaceristului constănţean, reuşind reconsolidarea pe piaţă a GSP-ului.


Pe 26 se află Ioan şi Viorel Micula, care au coborât două poziţii din top, averea lor fiind în creştere, ajungând la 205-210 milioane de euro. Cei doi bihoreni sunt cunoscuţi pentru afacerile de pe litoralul românesc. Ei deţin 12 hoteluri pe litoral, imobile achiziţionate între 2000 şi 2004.


Averea lui Claudiu Rădulescu îl coboară câteva poziţii pe afaceristul bucureştean ajungând pe 31, cu o avere de 154-159 milioane de euro. El se ocupă de energie şi distribuţie de gaze naturale. Este acţionar la Luxten Lighting Company, companie care şi-a lăsat amprenta pe iluminatul municipiului Constanţa, iar de sărbători în 2019, Luxten s-a ocupat de decoraţiunile de Crăciun din oraş.


Pe poziţia 36, se află Mohammad Murad, cu o avere în creştere cu aproximativ 20 de milioane de euro faţă de 2018. În prezent, afaceristul originar din Liban are o avere de 140-160 de milioane de euro. De origine libaneză, este cel mai mare investitor din turismul românesc. Anul acesta s-au împlinit 27 de ani de la înfiinţarea Spring Time. În 1998 a preluat pachetul majoritar de acţiuni de la Perla Majestic.


În 2005 a înfiinţat Phoenicia Hotels. Are mai multe hoteluri în Năvodari, Mamaia, Jupiter, Olimp şi Neptun. A achiziţionat cu 10 milioane de euro complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere din Olimp, iar investiţia pentru renovare se ridică la 15 milioane de euro. A preluat şi hotelul Lido din Bucureşti. În toamnă a deschis un magazine de tip outlet în Aeroportul Otopeni din apropierea Capitalei. Murad doreşte deschiderea a încă 15 astfel de magazine pentru a nu mai fi nevoiţi românii să călătorească pentru mărcile preferate care se găsesc în afara ţării.


As în industria navală, constănţeanul Gheorghe Bosânceanu se poziţionează pe locul 47 în Topul Capital, cu o avere estimată de 119-124 milioane de euro. Şantierul Naval Constanţa se află în proprietatea sa.


Verii Nicolae şi Ion Duşu se poziţionează pe locul 49 în topul 300 Capital. Conglomeratul Celco controlat de cei doi şi-a continuat expansiunea de-a lungul anilor 2018 şi 2019, ajungând în prezent la o avere în visteria afaceriştilor de 108-113 milioane de euro.


Corneliu şi Bogdan Idu se clasează pe locul 54. Afaceriştii din domeniul portuar au mărit averea de la 80 de milioane de euro la 100-110 milioane de euro. Cei doi controlează compania Octogon Gas&Logistics.


Pe locul 104 se situează Florin Cârstocea, coborând o poziţie în top. Controlează Rig Service, una dintre cele doar câteva firme din ţară specializate în activităţi pentru platformele de producţie şi foraj marin. Se află în conflict cu sindicatele pentru că nu doreşte mahorarea salariilor. Deţine şi Hotelul Central din Mamaia, dar şi campingul cu acelaşi nume. Averea sa este estimată la 59-61 milioane de euro.
Omer Susli se poziţionează pe locul 121.


Poziţia şi averea sunt identice cu cele de anul trecut, având suma de 48-50 de milioane de euro în portofoliu. Omer Susli este născut în Turcia, dar are domiciliul în Constanţa şi este proprietarul unor afaceri de success în domeniul materialelor de construcţii. Deţine Romptextil SA, Seach Chemicals SRL, dar şi Prefab Construct, Tempo Invest sau Travel Tips. A vândut lanţul de magazine Praktiker către britanicii KingFisher, dar doreşte să extindă HomeLux pe mai multe terenuri.


Pe locul 155 se află familia Chimişliu. Averea lor a crescut la 38-40 de milioane de euro faţă de anul trecut. Compania Biochem este un nume cu rezonanţă pe piaţa agriculturii, firma fiind înfiinţată în 1991 de către Constantin Chimişliu. Acum, acţionari majoritari sunt fiul lui, Bogdan, şi soţia lui.


Nicolae Bucovală ocupă poziţia 158, cu o avere estimate de 37-39 milioane de euro. Zona turismului are o voce importantă de ani de zile şi aceea este a lui Nicolae Bucovală. Omul de afaceri constănţean, în vârstă de 59 de ani a declarant pentru revista Capital că este dispus să ofere şi salarii de 2000-2500 de euro doar ca să aibă personal calificat în turism. Cea mai nouă tranzacţie a sa este achiziţia unui complex hotelier în Olimp, fostă perlă a litoralului românesc.


Cătălin Marius Bucur, de la Brise Group, ocupă locul 163 în top, cu o avere de 36-38 milioane de euro. Comerţul cu cereale i-a mers bine în anul 2019, reuşind să îşi păstreze o poziţie bună în clasamentul bogătaşilor români.
Pe locul 177 se poziţionează familia Muntmark. Averea lor se situează la aproximativ acelaşi nivel ca în 2018, fiind vorba de suma de 34-36 de milioane de euro. Grupul Monsson continuă să fie lider al dezvoltatorilor de parcuri eoliene din Uniunea Europeană. Andrei Muntmark a intrat în acţionariatul Gherman Properties, furnizor şi distribuitor de produse petroliere din Constanţa. Anul acesta, a obţinut de la Primăria Constanţa certificate de urbanism pentru refacerea fostului Hotel Bulevard în scopul organizării de spaţii de birouri.


Jucătoarea de tenis cea mai cunoscută din România, Simona Halep, continuă ascensiunea în topul 300 Capital. Averea sa a urcat la 34-36 de milioane de euro. Fiind pe locul 4 WTA, după ce a fost şi lider mondial, Simona a avut un an strălucit în afaceri. Investiţiile imobiliare au înflorit, a construit apartamente în Constanţa-Mamaia, fiind vândute foarte bine pe piaţa imobiliară. Afacerile fratelui sportivei au crescut semnificativ, doar în anul 2018.


Pe locul 238 se află afaceristul Grigore Comănescu. Afacerile lui au generat o avere de 27-29 de milioane de euro. Afaceristul constănţean a pus bazele Comprest Util în 1994. Deţine şi Asfalt Dobrogea, Somaco Construct, Complex Verona. Are în portofoliul Asfalt Dobrogea Autostrada A4 şi multe drumuri din oraşul Constanţa.


Nicolae Năstase are o avere de 26-28 de milioane de euro, cee ace îl clasează pe afaceristul constănţean pe locul 246. Vox Maris Grand Resort este cel mai mare complex turistic din staţiunea Costineşti.


Locul 252 este ocupat de constănţeanul Ion Dumitrache. Averea sa este estimată la 25,5-26,5 milioane de euro. Afaceristul deţine ETT Company SRL, dar şi 72,73% din acţiunile companiei Șantierului Naval Midia SA. Șantierul din Midia are o relaţie specială cu Forţele Navale Române, firma constănţeană câştigând de-a lungul timpului multe contracte pentru repararea navelor aparţinând armatei.


Mihail Adrian Andronic deţine 24-26 milioane de euro şi un prestigios loc 262 în topul Capital 300. El este „cheia” afacerii Murfatlar în România. Este asociat unic în firma Wine Solutions Network SRL. Firma s-a înregistrat în aprilie 2016 prin transferul în Bucureşti din Constanţa a SGS Green Consulting SRL. În februarie 2017 intră în posesia a tot ce înseamnă Murfatlar.


Gheorghe Hagi se află pe locul 271 în topul Capital, cu o avere în uşoară creştere, ajungând la 24-25 de milioane de euro. Are afaceri atât în turism, cât şi în sport. Este singurul fost mare internaţional român care a avut curajul să facă investiţii în realizarea unei academii de fotbal. Viitorul Constanţa a câştigat campionatul în anul 2017. Este şi proprietarul complexului Iaki din Mamaia.


Cu 23-25 de milioane de euro avere, Constantin Frăţilă ocupă locul 273 în topul milionarilor români. Fost arbitru, a investit la bursă acum 20 de ani. A investit la SIF-uri. Este membru în Comisia de Supraveghere la SIF Transilvania. Constănţeanul a fost numit în ianuarie preşedinte şi director la Comcm Constanţa.

Pe locul 293, încheiem topul constănţean cu familia Guci, cu o avere de 21-22 milioane de euro, în industria hotelieră şi imobiliară. Deţine trei hoteluri pe litoral - Hotel Guci în Constanţa, dar şi Modern şi Dorna. Este primul om din industria hotelieră care a introdus sistemul all inclusive.


Citeşte şi:

Cei mai bogaţi oameni de afaceri din judeţul Constanţa regăsiţi în Top 300. Lista completă a clasamentului pe 2018
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Societăți cu datorii la stat ANAF a publicat numelor datornicilor pe ultimul trimestru din 2023

05 Feb 2024 887

„Lumea moare pentru mai puțini bani decât la Mangalia“ Control judiciar menținut pentru trei afaceriști din București, trimiși în judecată de DNA

30 Aug 2023 8526

Licitația CJC pentru transportul de persoane, în atenția Curții de Apel Constanța. Victoria Marcon Star

12 Aug 2022 1217

Afaceriști trimiși în judecată în legătură cu un proiect din Mangalia! Tribunalul verifică mâine măsura preventivă

21 Jul 2022 1275

Afaceriști din București, menținuți în arest în legătură cu un proiect din Mangalia. Curtea de Apel, așteptată să se pronunțe azi

14 Jun 2022 1442

Autorizațiile de construire, anulate în instanță Compania care a construit blocul supraetajat de pe strada Zorelelor, la judecată cu Primăria Constanța. Ce răspuns a primit

19 May 2021 2104

Sunt vizaţi afaceriştii din Mamaia Hotărârea Consiliului Local Constanţa privind taxele şi impozitele locale pentru 2018, anulată parţial de judecători - definitiv!

14 Dec 2019 4728

Doi afacerişti sirieni, condamnaţi definitiv la Constanţa pentru dare de mită

02 Dec 2019 2372

Borcea, Camboianu şi Giurgiucanu nu au venit la procesul pentru moştenirea lui Petrică Iordache

30 Oct 2019 3086

Anastasia Soare, Inna, Simona Halep Constănţence faimoase în Top 50 femei de succes

24 Nov 2016 10142

Motorină, firme dizolvate şi protecţie „de sus“ Blejnar, Secăreanu şi afaceriştii cu 13 milioane de dolari „în buzunar“

11 Jun 2016 6973

RiseProject Oameni de afaceri din Constanţa, în scandalul #PanamaPapers

08 May 2016 12481

Percheziții la Constanța în dosarul Alfredo Afaceriști, arestați preventiv la cererea procurorilor DIICOT

28 May 2015 11041

Dezvăluiri Evz - Anchetă DNA inedită! Povestea cazematei MapN pe care Radu Mazăre voia să o vândă unor afacerişti

11 Apr 2015 3322

Primarul comunei Poarta Albă, în discuţii cu un grup de afacerişti turci interesaţi să investească în zonă

31 Mar 2015 2461