Lobby din partea Dobrogei şi Munteniei Primarii trag un semnal de alarma pe tema descentralizarii lui Dragnea - „Ce am descentralizat? Cinematografe care nu mai funcţionează?

Primarii nu stau cu mâinile în sân în aşteptarea variantei finale a proiectului privind descentralizarea, pus la cale, la centru, de liderii USL. Precizăm că Guvernul va prezenta proiectul de lege a descentralizării, marţea viitoare, Parlamentului, prin angajarea răspunderii. Varianta finală a proiectului de lege urmează să fie aprobată în şedinţa de joi a Executivului.
 
Şefii de autoritate locală, independenţi şi de toate culorile politice, din două regiuni importante ale României, Dobrogea şi Muntenia, au tras ieri un semnal de alarmă cu privire la descentralizarea pregătită de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice Locale, condus de Liviu Dragnea.
 
Mai mulţi primari din Constanţa, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor din Tulcea şi Muntenia au participat la simpozionul organizat de BTL Design în Năvodari, care a avut ca temă „Soluţii pentru modernizarea şi eficientizarea administraţiei publice locale”.
 
Discuţiile primarilor nu s-au îndreptat doar către descentralizare. Modalitatea greoaie de atragere a fondurilor europene, precum şi problema incompatibilităţii aleşilor locali, devenită un fenomen în România, au constituit, de asemenea, teme de discuţie. 
 
Urmează noi întâlniri. Trebuie să avem o discuţie, nu doar formală, cu toţi primarii de comune, de oraşe şi de municipii din România
 
Potrivit reprezentanţilor autorităţilor locale din Dobrogea şi Muntenia, descentralizarea trebuie să fie făcută de jos în sus şi nicidecum prin transferarea puterii de la Guvern la consiliile judeţene, aşa cum se întâmplă în momentul de faţă. De asemenea, primarii solicită să le fie asigurată resursa financiară, iar salariile în administraţia publică locală să crească.
„Ca şi descentralizarea, şi o bună accesare a fondurilor europene să se facă în condiţii bune şi România să acceseze fonduri europene la întreaga capacitate şi nu de sub 10%, aşa cum s-a întâmplat până acum; toate iniţiativele şi propunerile trebuie să vină de la primari”, a declarat preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România, Nicolae Matei. Pe tema unei mai bune accesări a fondurilor europene în perioada 2014 - 2020, preşedintele AOR le-a spus celor prezenţi la simpozion: „Trebuie să avem o discuţie, nu doar formală, cu toţi primarii de comune, de oraşe şi de municipii din România, şi propunerile care vin din partea primarilor trebuie să fie luate în serios, ca să putem să accesăm aceste fonduri europene”.
 
Niciun primar de oraş din România nu s-a putut lăuda cu vreo investiţie
 
Preşedintele AOR, Nicolae Matei, a precizat că la întâlnirea pe care a avut-o la Bucureşti, cea a Consiliului Director al AOR, „niciun primar de oraş din România nu s-a putut lăuda cu vreo investiţie în oraşul lui”. „Practic, impozităm şi-n momentul de faţă sărăcia”, a subliniat Nicolae Matei.

Potrivit preşedintelui AOR, „descentralizarea făcută astăzi este doar un început”. „Este făcută, dacă vreţi, foarte timid şi nu ştiu de ce şi de cine le este frică guvernanţilor să nu facă o descentralizare adevărată”, a mai spus Matei, care a precizat că nu asistăm la o descentralizare adevărată, ci la una mimată. 
 
Nu putem să vorbim despre descentralizare dacă Poliţia Rutieră nu dă doi bani pe noi!

 
„Ce am descentralizat? Cinematografele care nu mai funcţionează? Sau ceva  de pe la Direcţia Agricolă, care oricum nu ne ajută prea mult? Mediul?”, s-a întrebat retoric preşedintele AOR. „Nu putem să vorbim despre descentralizare dacă în oraşul meu, dar şi în celelalte oraşe din România, Poliţia Rutieră nu dă doi bani pe primari, Ordinea şi Liniştea Publică nu dă doi bani pe primari, poliţiştii de la Poliţia Naţională au salarii duble faţă de cele ale primarilor”, este de părere edilul Nicolae Matei. 
Totodată, potrivit preşedintelui AOR, „nu se poate vorbi de descentralizare dacă mai punem între Guvern şi primării încă un filtru - consiliile judeţene”. În acest sens, Nicolae Matei a atras atenţia că sunt preşedinţi de consilii judeţene care nu alocă banii de la Guvern oraşelor şi localităţilor ai căror şefi nu aparţin de aceeaşi culoare politică sau care fac parte din acelaşi partid, dar nu sunt agreaţi de conducere.
 
Proiectul lui Dragnea urmăreşte un control mai mare al şefilor de autoritate locală
 
Vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din România, filiala Constanţa, primarul Vasile Delicoti, a precizat că în momentul de faţă asistăm la o descentralizare făcută doar până la nivelul consiliilor judeţene. „Se transferă din puterea autorităţii centrale către puterea judeţeană şi atât. Practic, capii judeţelor vor avea control mai mare asupra primarilor. Eu cred că se doreşte un control mai mare al primarilor, pentru a-i putea folosi ca şi agenţi electorali, pentru că ei sunt cei care aduc voturi”, a explicat Delicoti. 
Vicepreşedintele AOR a mai declarat: „Descentralizarea este foarte necesară. Din păcate, tot timpul doar vorbim despre ea. Nu s-au făcut paşi până acum de nicio guvernare. Sper ca măcar de acum încolo, prin presiunile pe care le avem de la Uniunea Europeană, să facem această descentralizare”.
Potrivit vicepreşedintelui ACoR, prin descentralizare, localităţile trebuie să aibă posibilitatea să se dezvolte. „Prin lipsa descentralizării, orice primar stă la mâna Bucureştiului şi nu are nicio şansă să-şi dezvolte localitatea dacă Bucureştiul nu-i dă sprijin. Prin descentralizare, fiecare localitate, oraş ar putea să se dezvolte cu propriile resurse”, a mai spus Vasile Delicoti.
De asemenea, vicepreşedintele ACoR, filiala Constanţa, a precizat că autorităţile trebuie sprijinite să aibă resursa umană bine pregătită, pentru ca gradul de absorbţie a fondurilor europene să crească şi să nu fie de 10% şi în sesiunea 2014 - 2020. „Ai nevoie de resursă umană, şi logistică, şi financiară. Dacă nu ai bani, nu poţi angaja firme bune. Angajaţii, neavând posibilitatea să-i stimulezi, nu sunt de cea mai bună calitate, şi atunci proiectele întotdeauna dau chix”, a explicat Delicoti. Tot pentru încurajarea atragerii de fonduri europene, sesiunea de depunere a proiectelor trebuie să rămână deschisă permanent, ca în cazul Programului Operaţional Regional, şi nu doar o lună, susţine vicepreşedintele ACoR, filiala Constanţa.
 
Un strigăt al celor incomozi
 
La rândul lui, edilul de la Cernavodă, Gheorghe Hânsă, a declarat: „Acţiunile de acest gen sunt destinate să-i influenţăm, cât putem noi de tare, pe decidenţi să mai cedeze, nu numai din atribuţii, ci să cedeze către autorităţile locale resursele, pentru că aceasta ne interesează”. De asemenea, primarul a atras atenţia că în timp ce autorităţile locale colectează taxele şi impozitele în procent de 90%-100%, statul abia dacă adună 50% dintre acestea. „Le-am propus să mai redirecţioneze către noi adunarea taxelor, pentru că noi ştim să le adunăm mai bine”, a spus Hânsă.
Întrebaţi cum vor proceda pentru a le fi respectate doleanţele, Hânsă a răspuns: „Luaţi acesta ca un strigăt al nostru, ca multe altele. Şi pe la partidele noastre suntem, cei mai mulţi, de astăzi, de aici, de la întrunire, printre cei incomozi. Ne spunem ce avem de spus cu multă tărie, chiar dacă uneori nu place”.
 
Salarii mici, probleme mari la cofinanţarea proiectelor
 
Primarul de la Sulina, Aurel Dimitriu, a spus că un alt aspect important este ca Guvernul să ajute primăriile în privinţa cofinanţării proiectelor derulate. „Dacă Guvernul nu ne va ajuta cu bucăţica noastră, pe care trebuie să o dăm ca participare directă, a noastră, la aceste fonduri, nu ne vom putea descurca. Puţine primării sunt capabile să-şi plătească bucăţica, chiar dacă este de 2%”, a spus primarul de la Sulina, care a ridicat şi problema salariilor din administraţia publică locală şi a posturilor blocate. „Salariile sunt foarte mici şi nu putem angaja noi salariaţi pentru a-i suplini pe cei plecaţi la pensie sau care îşi dau demisia. Este greu, şi fără bani, şi să faci munca unor colegi care au plecat la pensie. Aceste două chestiuni, cea a salariilor şi a cofinanţărilor, dacă se rezolvă, e mare lucru!”, a spus primarul Aurel Dimitriu. 
 
Prea mulţi incompatibili
 
Ion Radu, managing director al BTL Design, organizatorul evenimentului, a ridicat problema incompatibilităţilor, dar şi pe cea a resursei financiare. „Numărul primarilor care sunt în această situaţie este foarte mare la nivel naţional. Cred că este o misiune grea. Dumneavoastră trebuie să veniţi în faţa oamenilor, să le povestiţi, trebuie să le arătaţi, trebuie să vă achitaţi de promisiunile pe care le-aţi făcut în campania electorală şi cred că acest lucru nu se poate fără resurse”, a declarat Ion Radu.
 
Guvernul, marele absent de la întrunirea cu Dobrogea şi Muntenia 
 
Reprezentanţii Guvernului nu s-au înghesuit să participe la întrunire. „Iniţial, ziua de joi a fost aleasă împreună cu reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene şi cu cei ai Dezvoltării Regionale, fiind o zi în care pot fi prezenţi specialişti din Guvern, pentru că nu este şedinţă de Guvern. Din păcate, la începutul săptămânii am fost anunţaţi că ziua de joi şi miercuri sunt blocate”, a declarat Ion Radu, care a mărturisit că în cea de-a doua parte a simpozionului i s-a promis că vor fi prezenţi la simpozion reprezentanţi de la Ministerul Agriculturii şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale. 
 
Deputatul Mihai Tararache a reprezentat Parlamentul
 
În schimb, Parlamentul a avut un reprezentant în persoana deputatului independent Mihai Tararache, care şi-a manifestat intenţia de a-i sprijini pe primari în demersul lor. Cu privire la descentralizare, Mihai Tararache a declarat: „Eu privesc descentralizarea ca şi primarii prezenţi astăzi la întrunire. Guvernarea locală cunoaşte cel mai bine problemele de fond ale comunităţii. Trebuie aduse acele decizii care privesc viaţa oamenilor de zi cu zi la nivel micro. Trebuie aduse cât mai aproape de cetăţean, adică la administraţiile publice locale. Administraţia centrală trebuie să se ocupe de politici marco pentru România”.
Edilul Nicolae Matei i-a solicitat deputatului să intervină pentru modificarea Ordonanţei 66/2011 privind corecţiile financiare pe proiecte europene. „Sunt oraşe şi comune în situaţie de faliment pentru că, din dorinţa primarilor de a dezvolta localităţile pe care le conduc, au accesat foarte multe fonduri europene şi au venit diferite foruri de control, după ce instituţiile abilitate le-au spus că totul este în regulă, şi le-au imputat 50% sau 100% din proiectele accesate, din cauza acestei ordonanţe”, a declarat Nicolae Matei. 
Potrivit edilului, şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat că această ordonanţă se impune a fi modificată radical sau chiar desfiinţată.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Colanul de Aur al A.Co.R. pentru rezultate remarcabile în anul 2023, adjudecat de Filiala Județeană Constanța

13 Feb 2024 1004

Ministrul Educației Palatele copiilor, cluburile copiilor și cluburile sportive școlare nu se desființează!

18 Jul 2022 1515

Descentralizarea Ministerului Turismului, proiect adoptat de guvern. Ce beneficii aduce această măsură

02 Aug 2018 1847

„Abordarea de până anul trecut a fost o problemă pentru România“ Ce vor primarii de municipii, reuniţi la Constanţa, de la Curtea de Conturi

30 Jun 2018 2219

Conferinţă la Ministerul Turismului Procedură de acreditare ca staţiune de interes local a satului pescăresc Vama Veche

10 May 2018 1922

Profit.ro Autorizarea hotelurilor, restaurantelor și barurilor va rămâne doar la nivel local. Ministerul Turismului intenționează să se retragă din procesul de autorizare

16 Apr 2018 2215

Consiliul Judeţean Constanţa, protocol de colaborare cu Ministerul Turismului (document)

27 Jul 2017 2900

Iată proiectele ce ar putea fi incluse pe agenda şedinţei Guvernului de azi. Ce memorandum are legătură cu CNE Cernavodă

12 Apr 2017 1981

Comasare, descentralizare, transparenţă şi competenţă la toate nivelurile Reforma în administraţie marca Dacian Cioloş

04 May 2016 4856

Ponta spune că descentralizarea lui Iohannis este percepută ca secesiune

06 Nov 2014 1713

Mazăre la sediul IPJ „E normal ca salvamarii să nu fie plătiţi de administraţia locală, plajele nu sunt la primării”

23 Sep 2014 2450

Litoral Tv Descentralizarea clasificării turistice, "În Arenă"

26 Aug 2014 2246

Litoral TV AOR și-a prezentat activitatea

25 Jun 2014 2460

UPDATE - Ce contează mai mult pentru Mazăre, Portul sau constănțenii? Edilul condiționează reducerea facturilor la energie termică cu descentralizarea Portului (vezi foto)

14 May 2014 2446

Scrisoarea lui Mazăre Ce promite primarul dacă se descentralizează Portul Constanţa. Iată conţinutul integral al misivei (document)

25 Apr 2014 4520