Lumina Sfântă de la Ierusalim, la Constanţa. Pe cine a delegat Arhiepiscopia Tomisului să preia Lumina şi cum ajunge în parohii

Şi în acest an, constănţenii vor avea parte de Lumina Sfântă de la Ierusalim, care va fi adusă în România, în seara zilei de sâmbătă, cu un avion special, de o delegaţie a Patriarhiei Române. Delegaţia va fi condusă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul. Sfânta Lumină va fi oferită la slujba de Înviere de către Patriarhul BOR, Daniel, clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală. Ulterior, delegaţii din toată ţara vor ajunge la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“ din Bucureşti - salonul oficial - în seara zilei de 15 aprilie, în jurul orei 18.30, pentru a primi Sfânta Lumină de la Ierusalim.
 
Sfânta Lumină va fi dusă către toţi credincioşii din România. „Componenţa delegaţiei de la Constanţa va fi stabilită sâmbătă dimineaţă de către ÎPS Teodosie“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. În acest context, reamintim că, anii trecuţi, delegaţia Arhiepiscopiei Tomisului a fost condusă de exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Tomisului, Benedict Georgescu.
 
Tot Eugen Tănăsescu ne-a spus că delegaţia din Constanţa va împărţi Lumina Sântă delegaţiilor protoieriilor cu care se va întâlni la ieşirile de pe Autostrada A2. Ulterior, fiecare parohie va lua Lumina Sfântă de la protoieria de care aparţine. Şi astfel, Sfânta Lumină de la Ierusalim va ajunge în casele fiecărui creştin ortodox.

Miracol al ortodoxiei

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an, de Paşte, la Ierusalim, când, în timpul vecerniei din Sâmbăta Mare, între orele 12.30 şi 14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc ce se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an, şi care, în primele minute, nu frige. Lumina este adusă credincioşilor de Patriarhul Ierusalimului. Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare, pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare, sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii. După desfăşurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt.
 
La intrare, Patriarhul este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în „Capela Îngerului“, însoţit, conform tradiţiei, numai de un arab de religie islamică. Mai departe, Patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespezii. După rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra. Rolul Patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în „Capela Îngerului“. Ulterior, Patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, apoi iese şi împarte lumină credincioşilor.

Citeşte şi:

Lumina Sfântă s-a aprins astăzi în Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim

Imagini de la Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim, unde a fost primită Lumina Sfântă (video)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oferit Sfânta Lumină credincioșilor (GALERIE FOTO + VIDEO)

16 Apr 2023 2661

Sfânta Lumină a fost adusă de la Ierusalim, la București

15 Apr 2023 1102

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seară. Cum va fi împărţită tuturor parohiilor

15 Apr 2023 1184

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim și anul acesta și va fi oferită delegaţilor eparhiilor prezenţi la Aeroportul Internaţional "Otopeni"

11 Apr 2023 1104

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România

23 Apr 2022 1739

Lumina Sfântă s-a aprins la Sfântul Mormânt din Ierusalim (LIVE VIDEO)

23 Apr 2022 4214

Pastorala de Paște a Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie „Suntem cu adevărat cu Dumnezeu prin această Lumină” (VIDEO)

23 Apr 2022 3535

Paște 2022 Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim în România sâmbătă seară

18 Apr 2022 1695

Cine aduce astăzi, în Arhiepiscopia Tomisului, Lumina Sfântă

01 May 2021 3083

Sfânta Lumină a ajuns la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim

01 May 2021 2335

„Iubiţi credincioşi, vă invit la Înviere, este loc pentru toţi!“ Îndrumările ÎPS Teodosie pentru Noaptea de Înviere. Cum se va desfășura slujba de Paște

29 Apr 2021 2661

Patriarhia Română Sfânta Lumină de la Ierusalim ajunge în România în Sâmbăta Mare

27 Apr 2021 1541

Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns în România

18 Apr 2020 3327

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, sosește diseară cu Lumina Sfântă la malul Mării Negre. Care e programul slujbei de Înviere

18 Apr 2020 4145

Cine va aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim, la Constanța

27 Apr 2019 2712