Deschidere editie

„Mâncători de suflete“, „needucaţi“ Educatoarea unei grădiniţe, sancţionată disciplinar de ISJ Constanţa. Povestea mai puţin ştiută a cazului

Protest cu copiii la grădiniţă, care au refuzat să mai intre la grupă din cauză că educatoarea ţipă şi are un comportament inadecvat. „De la ceilalţi părinţi am aflat că reclamanta (n.r. educatoarea) a ţipat la un copil, nu ştiu care, până ce acesta a făcut pe el şi a fost ţinut aşa până la terminarea programului, fără să fie anunţat părintele“, sunt declaraţiile unui părinte, date în faţa instanţei.
 
Evenimentele şi afirmaţiile amintite mai sus par scene desprinse din filme ori din poveşti de speriat copiii, însă sunt fapte ieşite la iveală pe parcursul procesului desfăşurat la instanţele constănţene.
 
Cazul a ajuns iniţial în atenţia judecătorilor Tribunalului Constanţa, în 2016, însă procesul s-a mutat apoi la Curtea de Apel, unde dosarul s-a judecat de două ori, astfel încât abia în 2018 magistraţii au luat o decizie în cauză.
Potrivit cererii iniţiale de chemare în judecată, formulată de educatoarea în cauză, aceasta a dat în judecată Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa întrucât fusese sancţionată disciplinar prin diminuarea salariului de bază cu 15% pe o perioadă de şase luni. De menţionat că decizia de sancţionare fusese luată de grădiniţa unde educatoarea îşi desfăşura activitatea, însă a fost contestată în zadar de educatoare la ISJ, astfel că procesul a vizat iniţial inspectoratul.
 
Pentru a reveni la cazul în sine, este de spus că decizia sancţionării a fost luată întrucât educatoarea ar fi avut un comportament inadecvat faţă de copiii şi părinţii grupei în cadrul căreia îşi desfăşura activitatea din grădiniţă, dar şi pentru nerespectarea programului de lucru, aceasta întârziind frecvent.
 

„Mâncători de suflete“

 
După cum se arată în cererea de chemare în judecată, citată pe site-ul www.rolii.ro, „angajatorul a reţinut că cei treisprezece părinţi implicaţi susţin că au încercat să discute cu doamna educatoare, aducându-i la cunoştinţă nemulţumirile lor, însă negăsind înţelegere şi disponibilitate, situaţia tensionată a degenerat, culminând cu hotărârea acestora de a nu-şi mai aduce copiii la grădiniţă până când nu se înlocuieşte cadrul didactic. (Timp de trei zile consecutive, doamna educatoare (...) a avut prezent un singur copil la grupă.)“
 
În acelaşi act se arată că educatoarea ar fi folosit, de asemenea, un ton ridicat şi cuvinte jignitoare la adresa copiilor şi părinţilor aflaţi în situaţii dezavantajate social, printre expresiile respective numărându-se „mâncători de suflete“, „needucaţi“, precum şi afirmaţia că nu este obligată să-i suporte pe copii.
 
Pe parcursul procesului, judecătorii au analizat dovezile care au dus iniţial la decizia de sancţionare a cadrului didactic, printre acestea numărându-se şi declaraţiile părinţilor. Instanţa i-a dat educatoarei posibilitatea de a alege doi martori dintre părinţi pentru a fi audiaţi de către judecători.
 

Martori aleşi de educatoare

 
Din păcate pentru cadrul didactic însă, chiar martorii propuşi de aceasta au confirmat folosirea tonului ridicat de către educatoare. „Copilul meu mi-a spus că doamna educatoare ţipă foarte mult la ei“, „nu am comunicat prea mult cu reclamanta, întrucât am fost deranjată de faptul că se exprima pe un ton foarte înalt, ţipând. În timp ce ţipa, repeta obsesiv că nu ţipă“ - sunt declaraţiile unuia dintre părinţi, consemnate în hotărârea încărcată pe site-ul www.rolii.ro.
Cel de-al doilea părinte audiat a declarat că a avut o perioadă grea alături de copilul său, micuţul refuzând să mai meargă la grădiniţă, plângând că „doamna este rea“. Acelaşi părinte a afirmat că „de la ceilalţi părinţi am aflat că reclamanta a ţipat la un copil, nu ştiu care, până acesta a făcut pe el şi a fost ţinut aşa până la terminarea programului, fără să fie anunţat părintele“, conform sursei citate anterior.
 
Toate aceste aspecte relatate de părinţi s-au concretizat în refuzul acestora de a-şi mai duce copiii la grădiniţă câtă vreme nu este schimbat cadrul didactic de la grupă. Aşa se face că, mai multe zile la rând, educatoarea a avut doar trei copii în grupă, iar într-o zi a avut un singur micuţ.
 
La capătul opus, educatoarea cu pricina a argumentat faptul că nu a existat decât un „conflict artificial“, ce ar fi culminat cu refuzul părinţilor de a mai aduce copiii la grădiniţă. 
După ce au analizat toate dovezile însă, judecătorii Curţii de Apel Constanţa au ajuns, în rejudecarea cazului, la concluzia că faptele pentru care educatoarea a fost sancţionată chiar există, că respectivul conflict nu este unul „artificial“ şi că sancţiunea a fost întemeiată.
În acest context, magistraţii au respins acţiunea promovată de educatoare ca nefondată.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Grădinița cu Program Prelungit „Little Kids” din Constanța angajează educatoare

24 Apr 2019 848

Caz șocant. Unei fetițe i s-ar fi administrat la creșă substanţe care i-ar fi provocat somnolenţă. Poliția a deschis o anchetă

08 Apr 2019 678

Ziua Porților Deschise, la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Constanţa

07 Mar 2019 998

Revista presei locale

15 Feb 2019 721

UPDATE Caz șocant la grădiniță. O fetiță nu a fost primită la serbarea de 1 Decembrie. Incredibil de ce a luat educatoarea această decizie

29 Nov 2018 1630

Fetiţă de aproape doi ani, bruscată de educatoare într-o grădiniţă privată din Constanţa

04 Oct 2018 4497

Editorial Pledoarie pentru copii. În goana după note mari, părinţi, nu faceţi greşeala să negociaţi educaţia, disciplina şi respectul!

10 Sep 2018 3980

Decese Constanţa 28 iunie 2018

28 Jun 2018 1438

Educatoarea suspectată că și-a ucis fetița de patru ani, trimisă în judecată. Detalii incredibile din anchetă

04 Jun 2018 797

Şocant! O minoră a fost călcată în picioare O educatoare din Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgenţă din Constanţa, condamnată definitiv

10 May 2018 2285

Ministerul Educației, despre evaluarea cadrelor didactice - ”Personalul este testat anual din punct de vedere medical şi psihologic”

14 Mar 2018 850

Femeia suspectată că și-a ucis fetița de patru ani este educatoare. Suspecta a încercat să se sinucidă după comiterea faptei

14 Mar 2018 940

865 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

07 Jun 2017 2002

Centru educațional angajează educatoare

17 May 2017 9028

Sondaj de opinie Ce spun părinţii despre legalizarea cadourilor pentru dascăli la ocazii speciale

13 Mar 2017 2069