Mandila, Stelu Enache si Mircea Iacob - lantul afacerilor lui Emilian Leonte

deschidere.jpgCazul Băhăian şi ramificaţiile sale la Constanţa

Ramificaţiile afacerilor clanului fostului şef al jocului piramidal Sabina Product se întind în Constanţa şi ne dezvăluie nume cunoscute

Mafia s-a mutat în Constanţa. Sau cel puţin stilul ei de operare. Crimele clanului lui Sergiu Băhăian au îngrozit întreaga opinie publică. Doi oameni îngropaţi în ciment, probabil de vii şi alţi doi înecaţi. Lucian Cernat Emilian Leonte, Ionel Ulezu şi Petrică Captalan au fost primii pe lista victimelor clanului Băhăian. Nu se ştie însă, ce va urma...

În cursul nopţii de sămbătă spre duminică, Valentin Şlepac şi Adrian Grigoraş au primit mandate de arestare preventivă, pentru 25 de zile, emise pe numele lor de judecătorii Tribunalului Constanţa. Pe de altă parte, Sergiu Băhăian, capul reţelei infracţionale a primit mandat pentru 29 de zile. Gruparea mafiotă pare să fi luat fiinţă în 2006, acesta fiind şi anul în care a fost comis primul omor, cel puţin din datele deţinute de anchetatori pănă la acest moment. Potrivit datelor oficiale, DIICOT Constanţa, BCCO Constanţa şi Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa „au identificat un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul de a obţine în mod ilicit beneficii materiale importante prin comiterea unor infracţiuni de înşelăciune în dauna mai multor societăţi comerciale cu ocazia încheierii şi executării unor contracte comerciale". Cei care au pus bazele reţelei par să fi fost, conform informaţiilor oficiale, Sergiu Băhăian şi Valentin Şlepac. Ulterior, au aderat Adrian Grigoraş, Lucian Cernat, Emilian Leonte, Ionel Ulezu, Petrică Captalan, Marin Piciog şi Petre Piciog. Mecanismul de obţinere a sumelor fabuloase de bani era, în esenţă, unul destul de simplu. Anchetatorii au stabilit că pe numele unora dintre membrii reţelei au fost înfiinţate sau preluate, la iniţiativa lui Băhăian, aproximativ 40 de firme cu diverse obiecte de activitate, prin intermediul cărora au desfăşurat o multitudine de operaţiuni comerciale. Cel mai des, mafioţii achiziţionau mărfuri pe care le achitau cu instrumente de plată fără acoperire în bancă. În plus, aceştia obţineau finanţări în mod fraudulos prin „gajarea aceluiaşi bun în mai multe rănduri, la diverse bănci". Nu în ultimul rănd, membrii reţelei achiziţionau în sistem leasing autoturisme prin intermediul unei firme înfiinţate pe o identitate fictivă. Prejudiciul total a fost evaluat de anchetatori la o sumă ce depăşeşte 800.000 de euro. Numai că, gaşca fiind prea mare, la un moment dat, o parte dintre partenerii lui Şlepac şi lui Băhăian au fost... anihilaţi. Ramificaţiile afacerilor clanului fostului şef al jocului piramidal Sabina Product se întind în Constanţa şi ne dezvăluie nume cunoscute cum ar fi Gheorghe Măndilă, fost membru al Partidului Noua Generaţie, al lui Gigi Becali şi actual democrat-liberal, Stelu Enache, partener de afaceri cu politicianul, cunoscut mai ales datorită duetelor muzicale pe care le-a înregistrat împreună cu Ovidiu Lipan - Ţăndărică şi Mircea Iacob, preşedintele clubului de box Mira, cel la care a fost legitimat şi pugilistul Ionuţ Gheorghe.

sergiu_bahaian_-_sursa_facebook.jpgHolding-ul de pe Meşterul Manole

Toţi aceştia pot fi regăsiţi în istoria afaceristică a unuia dintre cei asasinaţi, Emilian Leonte. Născut în prima zi a lui 1961, Leonte a preluat, de-a lungul timpului, mai multe societăţi comerciale, majoritatea în combinaţie cu Ion Bujin, un tănăr din Dumbrăveni, actualmente arestat pentru tălhărie. Spre exemplu, în noiembrie 2007, Bujin şi Leonte au cesionat de la Eugen Barbu şi Ioana Beidaut, părţile sociale ale SC Delta Con Imex SRL. Registrul Comerţului ne arată că cel care a fost implicat în reţeaua infracţională dezvoltată de Băhăian, împreună cu tănărul său partener de afaceri au împărţit în mod egal părţile sociale preluate şi au schimbat sediul firmei Delta Con Imex pe strada Meşterul Manole nr. 89, parter, biroul nr. 17. De altfel, adresa pare numitorul comun al afacerilor preluate de cei doi.

Tot în 2007, Emilian Leonte, de această dată singur, a preluat de la Aneta Zărnescu părţile sociale ale SC Iza-Cris SRL, cu sediul în Hărşova, pe strada Păcii, nr. 6. SC Star Fridom SRL a fost preluată la sfărşitul lui 2007, de la Gheorghe Stănescu din Tulcea. Un personaj cunoscut intervine în 2007, în cercul afacerilor viciate „desenat" de Bojin şi Leonte. Pe 6 noiembrie, Mircea Iacob şi-a cesionat către cei doi părţile sociale la SC Mira SRL. Noii asociaţi au preluat atăt activul căt şi pasivul societăţii. Iacob este nimeni altul decăt preşedintele clubului de box Mira, la care a fost legitimat pentru o lungă perioadă de vreme şi pugilistul Ionuţ Gheorghe. Numai că, se pare că amnezia l-a lovit deodată pe Mircea Iacob, care spune că nu-şi aduce aminte de tranzacţie. „Nu mai ştiu. Trebuie să mă uit. Nu am actele aici. Nu m-am ocupat eu", a băiguit Iacob.

leonte_strada_mesterul_manole_nr_89.jpgÎngrămădeală în biroul 20

2008 a fost un an plin pentru Leonte & Co. Pe 6 ianuarie, Bojin şi partenerul său, care şi-a găsit sfărşitul în Canalul Dunăre - Marea Neagra au preluat de la Petruş şi Marioara Şerban societatea Orizont Şerban SRL. Obiectul principal de activitate al firmei a fost schimbat în baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor, iar sediul a fost mutat, evident, pe strada Meşterul Manole la numărul 89. De data aceasta a fost „folosit" biroul 21. La numai zece zile distanţă a venit răndul lui Dan Valeriu Cosgarea, Adrian Calenici şi Maria Livia Nicolau să-şi cesioneze părţile sociale către Bujin şi Leonte. Societatea se numeşte Fil - Remero SRL şi i se păstrase un loc în biroul 20, de pe aceeaşi stradă, Meşterul Manole. În aceeaşi lună, Registrul Comerţului ne spune că Leonte şi Bojin au preluat societatea Valentino Management Constant Consult. Mai interesante sunt numele celor care şi-au cesionat părţile sociale: Mihaela şi Valentin Şlepac, nimeni altul decăt criminalul lui Leonte. Acesta şi-a recunoscut fapta şi a spus că a acţionat la comanda lui Băhăian. SC Valentino Management Constant Consult SRL s-a mutat în biroul 15 de pe Meşterul Manole. A urmat preluarea societăţii Cyma Design SRL, de la Mihaela-Ancuţa Ispas. De data aceasta, părţile sociale nu au mai fost împărţite în mod egal: Bojin 5%, Leonte 95%. Sediul a fost stabilit pe Meşterul Manole, biroul 20. În aceeaşi încăpere cu Fil-Remero SRL. La numai trei zile distanţă, Bojin şi Leonte devin asociaţii societăţii Delta Force Security SRL, ale cărei părţi sociale le-au preluat de la Tiberiu Adrian Matei. Şi, se pare că cei doi au cam rămas fără birouri din moment ce aceasta devenise deja ce-a de-a treia firmă cu sediul pe str. Meşterul Manole, nr. 89, biroul 20.

Măndilă şi Stelu vs Leonte şi Bojin

Acum dăm peste numele cu rezonanţă din afacerile lui Emilian Leonte. În ianuarie 2008, „echipei de aur" Băhăian şi Leonte i se intersectează traiectoria afacerilor cu Gheorghe Măndilă, fost PNG-ist de-al lui Becali, actual PD-L-ist şi cu Stere Enache, cunoscut mai degrabă sub numele de Stelu, căntăreţ de origine aromănă. Cei doi sunt cunoscuţi ca parteneri de afaceri numai că, în 2008 au decis să-şi cesioneze părţile sociale la SC Neo Platonica SRL. Cu doi ani înainte de primire/predare, societatea trecuse printr-un proces de fuziune. În 2006, SC Alexandridii SRL fuzionase prin absorbţie cu SC Neo Platonica, cu sediul în Mamaia, zona Harlequin Romance (cunoscut restaurant pe malul lacului Siutghiol, proprietatea lui Măndilă şi a lui Enache). Şi Neo Platonica se înscrie pe lista firmelor din biroul 20. Contactaţi telefonic, Gheorghe Măndilă şi Stelu Enache au declarat că nu-şi mai amintesc foarte multe despre cei către care au cesionat părţile sociale. „A murit?! Dumnezeu sa-l ierte", a exclamat Măndilă la aflarea veştii că Leonte a fost asasinat. „Stelu s-a ocupat de acte şi aşa mai departe. Mai bine vorbiţi cu el, eu doar m-am dus să semnez actele", a mai spus PD-L-istul. Partenerul său de afaceri de la acea dată, căntăreţul Stelu Enache îşi aminteşte că s-au decis să văndă firma în urma unei dispute ca între prieteni. „Eu şi George eram certaţi atunci şi am vrut să o terminăm cu afacerile, că nu mai mergea. Ne-am decis să dăm firma şi cineva apropiat nouă a văzut un anunţ la ziar că oamenii ăştia căutau o firmă cu rulaj mare. Ei o vroiau ca să ia credite. Nu ne-am întălnit cu ei decăt cănd am semnat actele. Ne-au dat 200 de euro şi asta a fost", a precizat Stelu Enache, cel care a căntat cu Ovidiu Lipan - Ţăndărică. Ce nu se ştie este modul în care ar fi putut Bojin şi Leonte să obţină credite pe Neo Platonica, din moment ce societatea avea foarte multe datorii, procese intentate din această cauză şi a rămas la fel de datoare mult timp după preluare. Pe lista creditorilor se aflau, încă din 2006, Agrirom, Consumer Product Network şi Decoratex International SA. În aceeaşi lună ianuarie, una plină de activitate pentru afaceriştii Leonte şi Bojin, s-a mai făcut o „tranzacţie". Cei doi au preluat SC General Management Construct de la asasinul Şlepac şi Nicolae Mîrşu. De altfel, cei doi au fost un soi de furnizori de afaceri pentru Emilian Leonte şi Ion Bojin. De la Şlepac şi Mîrşu, afaceriştii de carton au mai preluat SC Bol - Impex, SC Gregorious Expert Management SRL şi SC Guardian Constant Consult SRL.

X5 pe credit

Evident, s-a păstrat pattern-ul. Au preluat societăţile şi au început să ceară credite la bănci. Numai pe numele SC Iza - Cris SRL s-a contractat un credit, în 2007, scadent în 2010. Aceeaşi societate a fost garantul pentru achiziţionarea unui BMW X5, în valoare de 277.665 de lei. Registrul Comerţului ni-l arată încă pe Leonte ca fiind asociat în SC Mira SRL, SC Bol - Impex SRL, SC Delta Con Impex, SC Guardian Constant Consult, SC General Management Construction, SC European Company Control, SC Fil-Romero SRL, SC Valentino Management Constant Consult, SC Gregorious Expert Management SRL, SC Neo Platonica SRL, SC Delta Force Security SRL, SC Iza - Cris, SC Cyma Design şi SC Star Fridom SRL.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

RECHINUL

19 Jan, 2010 13:22

asa mai aflam si noi despre mafiotii din constanta

soooper

19 Jan, 2010 03:36

wow daca aude tzandarica nu il mai ia in turneu :)))))))

Articole asemanatoare

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 360

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 604

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 673

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 473

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 542

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 534

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 723

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3370

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 13944

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 903

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 905

Baza sportivă de pe malul lacului Siutghiol, din Constanța, miza unui proces intentat de Clubul Sportiv Electrica Președinte Dumitru Frățilă face acuzații -„Nu ne putem desfășura activitatea!“

23 Mar 2024 1929

Scupra, primar Ovidiu „Nu mă interesează funcțiile în partid. (...) Florin Mitroi știe că se bazează pe sprijinul meu! "

17 Mar 2024 1304

UPDATE George Scupra a demisionat din funcția de președinte al Ligii Aleșilor Locali din organizația județeană a PNL Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 2801

UPDATE Trei primari PNL din județul Constanța, vizați de intoxicări din partea PSD Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 6813