Deschidere editie

Mega-afacerea Tel Drum şi fondurile europeneDrumul de succes al firmei privatizate sub tutela lui Liviu Dragnea trece prin Ovidiu - Nazarcea

cap_1.jpgJurnaliştii de la Evenimentul Zilei au readus în actualitate o temă dezbătută şi în ediţii anterioare ale ZIUA de Constanţa: prosperitatea societăţii Tel Drum SA Alexandria - fosta societate de drumuri a Consiliului Judeţean Teleorman, actualmente firmă privată, hrănită din bani publici.

„Istoria celor nouă ani în care o mică firmă de drumuri a scurs sute de milioane de euro din bugetul Consiliului Judeţean Teleorman este radiografia perfectă a corupţiei din România. Afacerea TEL DRUM de la Teleorman capătă tot mai mult imaginea unui ghem de interese financiare de tip mafiot. Avem un binom perfect în acest caz: pe de-o parte, Liviu Dragnea - politicianul, preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi lider politic la nivel naţional. Pe cealaltă parte îl avem pe Marian Fişcuci - afaceristul, responsabilul falangei economice a întregului angrenaj. Împreună au transformat societatea de drumuri TEL DRUM într-o maşinărie colosală de produs bani. Timp de 10 ani nimeni nu i-a deranjat pe cei doi nici măcar cu o întrebare", relatau în ediţia de ieri jurnaliştii Evenimentului Zilei în materialul intitulat „Tel Drum - puşculiţa cu milioane de euro a lui Liviu Dragnea".

Tel Drum ia de la CJC 300 de miliarde pentru DJ Nazarcea - Ovidiu

În ediţia de pe 15 august 2010, ZIUA de Constanţa relata despre tunul de 300 de miliarde de lei vechi dat de Tel Drum la Consiliul Judeţean Constanţa prin obţinerea contractului de reabilitare a DJ 228 Nazarcea - Ovidiu - lucrări finanţate din bani europeni. Reamintim, ca şi în urmă cu aproape un an, că Tel Drum a aparţinut iniţial Consiliului Judeţean Teleorman, al cărui preşedinte este nimeni altul decât social-democratul Liviu Dragnea - apropiat al preşedintelui CJC Nicuşor Constantinescu. Dintr-un material publicat în ziarul „Informaţia Teleormanului", am aflat întreaga poveste a acestei societăţi, care a aparţinut iniţial Consiliului Judeţean Teleorman, dar care a ajuns ulterior pe mâinile unor particulari.

Istoricul Tel Drum

Spicuim, aşadar, din materialul intitulat „Istoria mega-afacerii Tel Drum şi ultimele «tunuri» date". „29.06.1999: Tel Drum a fost înmatriculată la Registrul Comerţului, având ca acţionar unic Consiliul Judeţean Teleorman.
Anul 2000: odată cu câştigarea alegerilor şi ocuparea de către Liviu Nicolae Dragnea a funcţiei de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, începe drumul spre succes al SC Tel Drum SA (...)

Începutul anului 2001: în urma aprobării consilierilor judeţeni, mai multe lucrări de reparaţii ale drumurilor judeţene, în valoare totală de 16 miliarde de lei, sunt încredinţate direct firmei prietenului de la Giurgiu al lui Dragnea, SC Atal SRL.

25.05.2001: consilierii judeţeni aprobă contractarea de către Consiliul Judeţean a unui credit de 15,4 miliarde de lei, de la BRD, pentru achiziţionarea unui utilaj numit «tren reciclator»".

„Pentru ca afacerea să fie cât mai acoperită, în aceeaşi şedinţă extraordinară din 25 mai 2001, în care s-a hotărât scoaterea la vânzare a acţiunilor Tel Drum, s-au aflat pe ordinea de zi şi două proiecte de hotărâre privind un împrumut extern de 10 milioane de dolari, cu garanţia statului, în scopul realizării de investiţii pe drumuri judeţene. În eventualitatea vânzării acţiunilor Tel Drum, noul proprietar (privat, de data aceasta) ar fi beneficiat de un front de lucru în următorii doi ani şi de o finanţare certă, pentru care s-a împrumutat Consiliul Judeţean Teleorman şi a garantat statul român", mai relatau jurnaliştii Informaţiei Teleormanului. Aceeaşi publicaţie relata că Tel Drum a fost vândută lui Marian Fişcuci, apropiat al baronului PSD, cu patru miliarde de lei, „în timp ce activul net contabil era de 20 de miliarde de lei", după cum aflăm din acelaşi ziar.

Evenimentul Zilei: „La botezul TEL Drum, 10 miliarde cadou de la Dragnea"

„Imediat după privatizare, TEL DRUM începe să câştige miraculos toate licitaţiile de drumuri. Un amănunt foarte important: imediat ce-a înstrăinat societatea, CJ face un împrumut de 10 miliarde de lei pentru reparaţii de drumuri, astfel că TEL DRUM primeşte „combustibil" pentru a demara în trombă afacerile. Marian Fişcuci plătise 8 miliarde de lei, în rate, deşi societatea era evaluată la 20 de miliarde. Totul a fost subevaluat printr-o balanţă contabilă de la 31 noiembrie 2011 şi nu de la 31 decembrie, cum era normal. Printr-un simplu artificiu, valoarea unei acţiuni a scăzut de la 25.000 de lei la 6.369 de lei. Mai târziu, terenul pe care se afla baza de producţie şi sediul TEL DRUM a fost subevaluat de 10 ori, fiind vândut de CJ cu 137 de milioane de lei, în timp ce un teren cu aceeaşi suprafaţă, din Alexandria, era tranzacţionat în 2002 cu 1,43 miliarde de lei. Prin acest artificiu, CJ a mai rămas doar cu 0,8% din acţiunile TEL DRUM", informează Evenimentul Zilei în ediţia de ieri, titrând: „La botezul TEL Drum, 10 miliarde cadou de la Dragnea". Iar relatările despre parteneriatul dintre preşedintele CJ Liviu Dragnea şi afaceristul Marian Fişcuci sunt multe şi detaliate.

Parteneriatul cu CJC anticipat de ZIUA de Constanţa

ZIUA de Constanţa anticipa parteneriatul dintre Tel Drum şi CJ Constanţa încă din luna aprilie a anului trecut, aşadar cu patru luni înainte de parafarea contractului de 300 de miliarde de lei vechi pentru DJ 228 Nazarcea - Ovidiu, obţinut de la instituţia condusă de Nicuşor Constantinescu. În materialul „Umbra lui Dragnea pe drumurile judeţene" relatam faptul că locuitorii satelor adiacente DJ 381 Medgidia - Valea Dacilor afirmau că au văzut utilajele Tel Drum lucrând la această cale rutieră. De precizat că pentru reabilitarea acelui drum nu am văzut publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) niciun anunţ de licitaţie.

Întrebat, la momentul respectiv, dacă lucrările au fost executate şi prin colaborarea cu SC Tel Drum SA, vicele CJC Cristian Darie a negat categoric iniţial, răspunzându-ne: „În niciun caz". El a adăugat că s-a colaborat cu o altă firmă, însă întrebat care este numele acestei firme, Cristian Darie nu a ştiut să ne zică. Spunându-i că avem informaţii de pe plan local privind participarea acestei firme la lucrarea de pe DJ 381 şi că SC Tel Drum SA Alexandria este printre puţinele firme deţinătoare ale unui asemenea utilaj, a cărui valoare este, în prezent, de zeci de miliarde de lei vechi, vicepreşedintele Darie nu a exclus ca, până la urmă, lucrările să fie fost executate şi cu implicarea Tel Drum. „S-ar putea dânşii să fi fost", a spus atunci Darie.

Dragnea: „Eu nu spun că nu-l cunosc pe Fişcuci"

Tel Drum a fost alimentată consistent mai ales din fondurile publice ale CJ Teleorman, după cum relatează Evenimentul Zilei. „Sumele primite în ultimii nouă ani de către TEL DRUM de la Consiliul Judeţean condus de Liviu Dragnea sunt colosale. Ca idee, numai în 2007 firma de casă a liderului PSD primeşte 73,9 milioane RON, sumă ameţitoare pentru un asfaltator local şi care n-a ieşit niciodată din Teleorman. Iar toţi banii aveau o singură sursă: Consiliul Judeţean. Sunt zeci de pagini cu exemple de lucrări contractate fără licitaţii. Afacerea TEL DRUM este o ilustrare de-o acurateţe impecabilă a transferului banilor publici în conturile personale ale unor baroni locali", se mai arată în materialul jurnaliştilor Evenimentului Zilei intitulat „Tel Drum - puşculiţa cu milioane de euro a lui Liviu Dragnea".

„Eu nu spun că nu-l cunosc pe Fişcuci, cum s-a înţeles, ci am spus că nu cunosc cine sunt acţionarii TEL DRUM sau ai altor societăţi care au contracte cu Consiliul Judeţean Teleorman", a fost declaraţia dată Evenimentului Zilei de Liviu Dragnea - preşedinte CJ Teleorman şi secretar general al PSD.

Contactat anul trecut în legătură cu lucrările ce ar fi fost efectuate de Tel Drum pe DJ 381, declaraţia lui Dragnea pentru ZIUA de Constanţa a fost: „Tel Drum este o firmă privată".


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decizii importante luate în Adunarea Generală a Asociaţilor societăţii Aliment Murfatlar

30 Dec 2018 390

S-a dispus închiderea procedurii insolvenţei împotriva firmei Muntenia Estival 2002, controlată de Mihaela Borcea. Se convoacă AGA pentru decizii importante

29 Dec 2018 484

Modificări în cadrul societății Tomis SA

28 Dec 2018 303

A fost convocată AGA Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa

26 Nov 2018 746

Cum au fost împărțite părțile sociale ale Black Sea Services după decesul asociatului Adrian Iancu

17 Nov 2018 751

Ordinea de zi a şedinţei ordinare a acţionarilor CN APM Constanţa de la sfârşitul lunii, completată. Ce subiect important va fi adus în atenţie

09 Oct 2018 1016

Adunarea Generală a Acţionarilor CN APM Constanţa, convocată la sfârşitul lunii. Cine rămâne şi cine pleacă dintre membrii Consiliului de Administraţie

02 Oct 2018 1829

Societatea Balneoterapia Saturn SRL va fi dizolvată. Cine a luat decizia și când va intra în vigoare

01 Oct 2018 544

Acţionarii societăţii Restaurant Tomis SA au ales un nou administrator

28 Sep 2018 435

Ce schimbări s-au făcut în societatea în care este asociată fiica omului de afaceri Liviu Bamburic

28 Sep 2018 452

Ce decizii au fost luate în cadrul Adunării Generale a Acționarilor societății CI-CO. Cine au fost aleși ca membri în CA

18 Sep 2018 397

Modificări în Şantierul Naval Mangalia, înregistrate în Monitorul Oficial al României

03 Aug 2018 692

Acţionarii Aviaţia Utilitară Bucureşti SA, convocaţi în AGA şi AGEA (document)

24 Jul 2018 719

Constănţeanul Gelu Dae, numit membru provizoriu în Consiliul de Administraţie al Metrorex. Decizia, publicată în Monitorul Oficial

23 Jul 2018 1296