Metoda PCR! Aparatul Consiliul Județean Constanța, supradimensionat și în acest mandat

  • În Consiliul Judeţean Constanţa își desfășoară activitatea aproape 300 de angajaţi
  • În mai multe rânduri chiar președintele, Mihai Lupu a vorbit despre nevoie unei noi organigrame care ar putea conduce la o restructurare benefică
  • Până când această evaluare va fi realizată, la Consiliul Județean încă se mai fac angajări și promovări și permutări, inclusiv prin metoda PCR, care nu este doar acronimul fostului partid comunism ci și pentru : „Pile, Cunoștințe, Relații“
 
 
Asemenea predecesorilor săi și actualul șef al administrației județene conduce o instituție supradimensionată în care printre angajații moșteniți și-au făcut loc și alții noi.

Așa se face că în Consiliul Judeţean Constanţa își desfășoară activitatea aproape 300 de angajaţi.

Organigrama aprobată anul trecut avea 290 de posturi. Drept este că și în prezent mai există și funcții vacante.

Decizia de a eficientiza activitatea instituției este cât se poate de normală, după ce toate administrațiile au scăpat de sub control creșterea numărului de salariați.

Doar că decizii tranșante întârzie să apară iar în unele situații sunt deja tardive.

În mai multe rânduri președintele CJ, Mihai Lupu a vorbit despre nevoie unei noi organigrame care ar putea conduce chiar la o restructurare benefică funcționării aparatului administrației județene.

Teoretic anul acesta ar trebui să aibă se finalizeze un audit extern care să conducă la o politică de resurse umane, urmat de o evaluarea a angajaţilor şi modificarea în consecinţă a organigramei.

Ca în orice instituție publică, procesul de evaluare a personalului, fie că este vorba despre funcționari publici sau personal contractual are ca elemente de referință fișa postului, obiective, cunoștințe profesionale și abilități, calitatea, operativitatea și eficiența activităților desfășurate, capacitatea de a lucra în echipă, comunicare, disciplină, rezistență la stres și adaptabilitate, capacitatea de asumare a responsabilității, integritate și etică profesională.

În teorie, pentru că în realitate, la stat, scapă cine poate sau cine trebuie.


Până când această evaluare va fi realizată, la Consiliul Județean încă se mai fac angajări și promovări și permutări, inclusiv prin metoda PCR, care nu este doar acronimul fostului partid comunism ci și pentru : „Pile, Cunoștințe, Relații“.

Cu amendamentul că administrația județeană nu este singura instituție unde întâlnim astfel de practici, însă vom continua să prezentăm și situația din alte instituții.

Încă de la începutul mandatului, președintele CJ a ținut să-și facă echipa. Numirea consilierilor personali, chiar daca la vreme respectivă i-a ales pe considerente de prietenie, politice și cu bătaie lungă, este apanajul președintelui. O parte dintre consilieri au rămas, mulți dintre ei au plecat sau au devenit funcționari public, directori executivi în instituție etc.

Chiar și așa, în ultimul an și jumătate nu a fost prezentată o analiză serioasă de eficiență a cabinetului președintelui în forma actuală și, înainte de a angaja/aduce noi consilieri.



Singurul consilier care a rămas alături de Lupu de la începutul mandatului este un fost deputat liberal, Victor Manea. Acesta este și președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Dobrogea *ADI Dobrogea, așa cum se menționează și pe site-ul entității.

Însă analize sau rapoarte de activitate nu există nici privind randamentul celorlalți colaboratori ai președintelui, de la administratorul public, Gabriel Monea(n.r. vechi prieten și colaborator al lui Mihai Lupu din epoca romantică a PNL-ului local), numit prin dispoziție de președinte. Acesta mai este administrator și la Aeroportul Internațional de la Mihail Kogălniceanu.

Și actualul secretar general, Nesrin Geafar este tot o achiziție făcută de președinte în perioada de mercato de la finalul anului 2020.
Aceasta a venit în CJC de la Primăria Medgidia.

Inițial a ocupat funcția șef Serviciul gr.II la Juridic și Contencios/ Direcției Generale de Administrație Publică și Juridică, apoi în ianuarie 2021 a devenit prin dispoziție secretar general interimar și ulterior secretar general cu concurs, dar fără contracandidat.



În spațiul public nu se spune nimic despre acest lucru, pentru că GDPR nu mai permite publicarea datelor despre persoanele care susțin concursuri pe post.

După o scurtă perioadă de la preluarea mandatului, Mihai Lupu și-a dorit un alt director economic. Și l-a primit, în persoana Georgetei Emilia Țuțui. Prin dispozițiile șefului CJ,  nr.521/29.12.2020, încetează contractul individual de muncă al Emiliei Georgeta Țuțui, în calitate de consilier în cadrul Cabinetului Președintelui iar prin dispoziția nr. 522/29.12.2020, aceasta a fost numită Director General al Direcției Generale Economico-Financiară din cadrul CJ. Țuțui a susținut fără contracandidat în data de 28.12.2020 concursul pentru ocuparea unei funcţii publice de conducere în cadrul Direcției Generale Economico-Financiară. Țuțui a mai lucrat la Camera de Conturi Constanța.

Același traseu l-a avut și colega sa de partid, Cristina Monica Caterinici promovată de Mihai Lupu la conducerea Direcției de Turism și Coordonarea Instituțiilor de Cultură din Consiliul Județean Constanța. Caterinici, aceasta devenea al cincilea consilier personal al lui Mihai Lupu în noiembrie 2020. A mai fost și inspector superior la Compartimentul Comunicare, Protocol și Organizare Evenimente din cadrul Consiliului Județean Constanța. Mai face parte și din Consiliului de Administrației al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Mihai Lupu și-a dorit și un arhitect șef și l-a avut începând cu vara anului trecut. Eduard Ferencz căci despre el este vorba era consilier, clasa I, grad profesional superior, gradația 4 în cadrul Compartimentului Monitorizare Infrastructură Rutieră Județeană în cadrul Serviciului Urbanism, Programe Naționale de Dezvoltare Locală din Direcția Generală Tehnică, Urbanism și Amenajarea Teritoriului. Ferencz este din Hârșova, deține o licență de arhitect diplomat la Institutul de Arhitectură Ion Mincu din București și a mai lucrat în trecut ca arhitect-șef la primăria Cumpăna din județul Constanța și la primăria municipiului Fetești din județul Ialomița. Fratele acestuiaeste colonelul Daniel Mihai Ferencz, inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța.

Președintele și-a desemnat și un purtător de cuvânt la nivelul Biroului de Comunicare, Protocol și Evenimente. La început cu jumătate de normă, inspector superior. Este vorba despre fostul jurnalist Marian Cioacă.

Tot în 2021 l-a angajat pe funcția de consilier juridic, clasa I, grad profesional debutant în cadrul Serviciului Juridic și Contencios - Direcția Generală Administrație Publică și Juridică pe Edvin Mobin. Mobin n este ginerele lui Gelil Eserghep, consilierului onorofic al președintelui CJC, Mihai Lupu.
Potrivit organigramei Consiliul Județean are 10 consilieri juridici în Serviciul Juridic și Contencios din cadrul Direcției Generale de Administrație Publică și Juridică.

Zilele trecute, președintele CJ, Mihai Lupu a emis o dispoziție prin care acesta este transferat în funcția publică de execuție vacantă de consilier Juridic, clasa I, grad profesional debutant în cadrul Serviciului Administrație Publică, Relații Internaționale, Arhivă și ONG-uri - Direcția Generală Administrație Publică și Juridică pe perioada determinată, cu normă întreagă.



În mandatul lui Mihai Lupu au avut loc și câteva transferuri. De la Primăria Constanța au venit: Luminița Beca, desemnată consilierul de etică al Consiliului Județean Constanța, Cristinel Dragomir care este inspector, Vasile Laurențiu Mirea care a lucrat la CNAPMC dar deține și propria afacere sau Andreea Raluca Labeș, al cărei soț este unul dintre administratorii de la Regia Județeană Drumuri și Poduri Constanța.


Consiliul Județean Constanța are și o serie de instituții subordonate. Printre acestea și instituțiile de cultură. Ultima numire făcută de Mihai Lupu a fost la Centrul Cultural Judetțean "Teodor T. Burada" în persoana Ștefaniei Laura Stroe – Abibula. Recent l-a numit director interimar la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii și pe Iulian Călin. Și Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret Jean Constantin are un șef serviciu numit în acest mandat în persoana lui Daniel Cristian Oproiu.


Și directorii Spitalului Județean Constanța, instituție finanțată de CJ, au fost numiți tot în mandatul lui Mihai Lupu. Ionuț Cornel Ionescu a susținut și el concursul de manager fără a avea contracandidat. Inițial a fost unul dintre consilierii personali ai președintelui Consiliului Județean.



Și Aurelian Acsinte a primit o numire interimară la conducerea RAJDP alături de o echipă de administratori provizorii. Acsinte a precizat într-un interviu pentru ZIUA de Constanța că a fost mirat când i s-a propus preluarea acestei funcții, tocmai pentru că nu avea nicio susținere politică.

Nu în ultimul rând, ATOP este o instituție unde politicul se îmbină fericit cu reprezentanți ai instituțiilor de forță. Potrivit atribuițiilor, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică ar trebui să elaboreze anual un raport asupra eficienței activității unităților de poliție, care se dă publicității.

Ați citit vreodată vreun astfel de raport? Nici eu. Președintele ATOP este Ionela Gianina Topolov, consilier județean PNL, de profesie economist.
Cu sau fără rapoarte de activitate, companiile private și fiecare dintre noi facem un efort pentru a plăti taxele și impozitele. De aceea, angajările la stat ar trebui să fie făcute cu multă grijă față de banii publici.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:

Gelil Eserghep, consilierul onorific al președintelui CJ Constanța, pe probleme de minorități


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Componența comisiei de selecție ale proiectelor non-profit Consiliul Județean Constanța a alocat finanțări nerambursabile de 6 milioane de lei pentru cultură (DOCUMENT)

01 Apr 2024 1333

Aproximativ 200 de veterani din teatrele de operații au acum gratuitate pe mijloacele de transport în comun din municipiul Constanța(DOCUMENT)

01 Apr 2024 733

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 677

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 697

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 448

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 2074

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 837

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 675

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1473

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 788

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 781

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 882

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 845

Se prevalează de faptul că studiul ar fi o lucrare științifică Expertiza care ar recomada demolarea bazarului Gorbaciov, ținută la secret de conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL!

25 Feb 2024 2757

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1329