Militarul căruia i-a fost furată arma a fost trimis în judecată! Iată care sunt acuzațiile. Modificări importante pentru militari anunțate de ministrul Apărării (VIDEO+FOTO)

  • Militarul va fi judecat de instanțele militare pentru încălcare de consemn și fals.
  • Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța continuă ancheta pentru depistarea persoanei care ar fi sustras arma de la militar.
  • În urma descoperirii, Vasile Dîncu, ministrul Arpărării, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că vor fi instalate camere de supraveghere la toate unitățile militare.
  • „Eu zic să îl mai pună să facă curățenie (nr., pe militar), poate așa aflăm cine a tras în noi la Revoluție, unde este Flota României, unde sunt banii de la Caritas, unde este Elodia etc.“, a comentat știrea un utilizator al rețelelor de socializare.
 
Procurori militari l-au trimis în judecată pe ostașul căruia i-a fost furată arma din dotare, în timp ce se afla în timpul serviciului!
 
Surse judiciare au explicat că acesta va fi judecat pentru încălcare de consemn, dar și fals, pentru că acesta ar fi declarat că a lăsat telefonul mobil la poartă, însă el a luat dispozitivul în obiectiv.
 
Între timp, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța continuă ancheta pentru depistarea persoanei care ar fi sustras arma de la militar.
 
Explicații importante în legătură cu împrejurările în care a fost găsită arma au fost oferite, pentru ZIUA de Constanța, de către magistrtul Viorel Teliceanu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Magistratul Viorel Teliceanu - prim-procuror al Parchetului Tribunalului Constanța
 
„Arma a fost găsită chiar de militarul căruia i-a fost sustrasă. Se afla la o distanță de 200 de metri față de unitatea militară, la marginea unui drum care duce spre unitatea. Aceasta era ascunsă sub o saltea, cumva abandonată în perimetru, aproape de o zonă mai bogată în vegetație“, a explicat magistratul.


 
Muniția, recuperată în totalitate
 
De asemenea, acesta a precizat că „militarul în cauză a fost audiat cu privire la aceste aspecte și a susținut că, întâmplător, când se întorcea la o altă unitate unde își desfășura activitatea de la unitatea de unde provenea inițial, mergea pe stradă și a observat această saltea, a dat cu piciorul. A observat întâi o parte a armei, mai exact, cureaua acesteia și, ridicând salteaua din acel stufăriș, a identificat arma, ulterior și-a anunțat și colegii, mai precis, superiorii despre această armă. Au fost anunțate și organele de poliție care s-au prezentat și a fost identificată arma, care prezenta semne avansate de degradare, avea pânze de păinajeni, semn că stătea acolo de multă vreme“.
 
Șeful Parchetului Tribunalului a explicat, în același timp, că „a fost recuperată și muniția, în totalitate, nu a fost folosită și nici nu există riscul să fie folosită pe viitor“.
 
Precizăm aici că era vorba despre muniția de război aferentă armei militarului.
 
Amintim, căutările pentru arma sustrasă din Centrul 110 Comunicații și Informatică  din Mamaia Sat au început chiar în seara zilei de 19 martie 2022, imediat ce s-a raportat dispariția acesteia. Militarul a declarat că a fost atacat de o persoană, s-a luptat cu această, însă a fost deposedat de armă și muniția de răboi aferentă.
 
Filtre ale oamenilor legii au împânzit imediat Mamaia, dar și Constanța și regiunile învecinate, în căutarea suspectului, înarmat cu pușca militarului agresat.
 
După zeci de supoziții și teorii ale conspirației, la aproape patru luni distanță de la acest moment, iată că arma și muniția au fost descoperite chiar de către cel care le pierduse.Camere video în unitățile militare
 
În urma descoperirii, Vasile Dîncu, ministrul Arpărării, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că vor fi instalate camere de supraveghere la toate unitățile militare.
 
„În momentul acesta, ne bucurăm pentru faptul că arma s-a găsit și încărcătorul, de asemenea, cu toată muniția intactă. Avem din acest punct de vedere o veste bună. Nu mai există un pericol. Evident, în acest moment, Parchetul Militar și Parchetul civil anchetează atât pierderea și celelalte elemente care țin de găsirea acestei arme. Alte informații nu avem în acest moment. În momentul în care se va încheia ancheta, vom informa opinia publică cu privire despre acest fapt“, a spus ministrul.
 
„Ne-a ajutat și pe noi găsirea armei ca să modificăm puțin condițiile în care se desfășoară aceste posturi de pază. Am luat decizia să punem camere de supraveghere la toate unitățile medicale și la toate punctele subordonate. Suntem în procedură, avem documentele făcute în interior, probabil se vor face licitații locale pentru punctele respective. Avem această decizie luată“, a completat șeful Apărării Naționale.
 
„Condițiile lor (nr., ale militarilor) nu sunt cele mai bune. Cei mai mulți dintre ei au salariile mici. Încercăm, acum, să schimbăm condițiile de salarizare pentru că pot avea și două locuri de muncă și vin în posturile de pază fără să se odihnească, au probleme legate de asta. Eu îi înțeleg“, a declarat pentru cotidianul ZIUA de Constanța ministrul Apărării, Vasile Dîncu.
 
„Să îl mai pună la curățenie, așa aflăm unde este Flota“
 
Între timp, instanțele militare vor analiza cazul militarului din Constanța acuzat de încălcare de consemn și fals.
 
În paralel, în mediul online nu au întârziat să apară reacții cu privire la descoperirea armei.
 
Pe pagina de Facebook ZIUA de Constanța, dar și în grupurile de profil, oamenii nu s-au sfiit să își exprime părerile.
 
„Pe cine protesc ăștia! Nu cred în scenariul pe care l-au creat!“
 
„Eu zic să îl mai pună să facă curățenie, poate așa aflăm cine a tras în noi la Revoluție, unde este Flota României, unde sunt banii de la Caritas, unde este Elodia etc.“
 
„Ce poveste frumoasă și cu final fericit. Numai că a durat cam mult să o compuneți, din Martie“
 
La fel de neîncrezători cu privire la această descoperire s-au arătat și membrii grupurilor de profil militar de pe aceeași rețea de socializare.
 
În întreg acest context, rămâne de văzut când va ajunge Parchetul Tribunalului Constanța la o concluzie cu privire la identitatea ori existența suspectului ce ar fi furat arma și care va fi aceasta.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. 
 
Citește și
A fost găsită arma de care a fost deposedat militarul constănțean. Unde se afla și cine a găsit-o
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, la ceas aniversar! Sărbătorește 125 de ani de existență

05 Oct 2022 387

Batalionul 341 Infanterie "Constanța" participă la exercițiului militar multinațional "Seven Stars-22" (GALERIE FOTO)

04 Oct 2022 446

Ministrul Apărării Naționale mesaj la începutul anului universitar „Mă adresez celor care reprezintă viitorul Armatei României. Misiunea voastră este grea, dar nobilă“

03 Oct 2022 396

Exerciții tactice cu trageri de luptă în Poligonul Babadag (GALERIE FOTO)

03 Oct 2022 357

Mândru că îmi reprezint țara!-mesajul unui elev tulcean din cadrul Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”. Realizările cu care se mândrește (GALERIE FOTO)

02 Oct 2022 399

Lansare de carte a directorului adjunct, prof. dr. Adrian Ilie, „Absolvenți ai Liceului Militar de Marină Alexandru Ioan Cuza Constanța (1973-1998). Cariere militare în Forțele Navale Române“

02 Oct 2022 465

Militar de 22 de ani, găsit mort la o unitate militară. Unde s-a produs tragedia

02 Oct 2022 929

Șase militari români, certificați ca experți în arma infanterie de către Forțele Terestre ale SUA (GALERIE FOTO)

02 Oct 2022 420

Prima ședință de tragere pentru elevii de anul I ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale (GALERIE FOTO)

30 Sep 2022 440

UPDATE Percheziții la Baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu!

30 Sep 2022 1054

Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța achiziționează frigidere medicale și dispozitiv încălzire sânge și soluții perfuzabile (DOCUMENTE)

28 Sep 2022 478

Săptămâna europeană a sportului, marcată la Brigada 9 Mecanizată ”Mărășești” Constanța. Clasamentul la cross (GALERIE FOTO)

28 Sep 2022 465

Aproximativ 800 de militari români și americani, la exercițiul „Mărăşeşti 22.2” din Poligonul Babadag

27 Sep 2022 541

Fost ofițer SRI Dobrogea a bătut palma cu DNA! A fost desemnat Tribunalul Militar care să analizeze cauza

24 Sep 2022 1039

Imaginează-ți cum ar fi să devii marinar militar! Explorează oportunitățile la Biblioteca Naţională a României

24 Sep 2022 520