Mironescu „Am luat-o-n bot"

desch.jpgÎn opinia lui Băluţ, niciun sistem de vot nu este bun, liberalul Mihei crede că PNL are probleme în municipiu # Duţu se gândeşte să se retragă, iar Onaca spune că îşi ia vacanţă # Mironescu, în schimb, recunoaşte: „Am luat-o în bot"

Nebunia parlamentarelor s-a încheiat, mandatele au fost împărţite, fotoliile din Parlament au fost ocupate, iar mulţi dintre deputaţii şi senatorii din legislatura trecută au rămas pe dinafara jocului politic.

La Constanţa, şase din foştii parlamentari nu au reuşit să-şi asigure prelungirea mandatului.

Unul dintre ei este deputatul PSD, Lucian Băluţ, care în ciuda scorului foarte mare pe care l-a obţinut, 49,64% din voturi, a pierdut mandatul la redistribuire, în favoarea liberalului Mihai Lupu, care a avut 21,78 %. Lucian Băluţ ne-a declarat că se va retrage din politică doar dacă i-o va cere conducerea partidului, dar că, în ciuda faptului că nu a reuşit să-şi prelungească mandatul, apreciază faptul că 15.511 alegători i-au acordat votul. Activitatea viitoare a lui Lucian Băluţ nu va cunoaşte mari schimbări, în afara faptului că nu se va mai duce la Parlament. „Sunt profesor universitar. Mâine am ore. Vreau să vă spun că nici nu mi-am dus cartea de muncă la Parlament. Tot la universitate este", ne-a declarat social-democratul. În ce priveşte sistemul de vot uninominal, Lucian Băluţ a declarat: „Există o teoremă care a luat Premiul Nobel. Se numeşte Teorema votului şi spune că niciun sistem de vot nu e bun. Acest tip de vot mă dezavantajează pe mine, dar are marele avantaj de a respecta proporţionalitatea numărului total de voturi".

Mihei: „Votul uninominal a şubrezit unitatea partidelor"

Un alt deputat constănţean care a spus adio pentru moment Parlamentului este şi liberalul Andrian Mihei. El ne-a declarat că va face în continuare ceea ce a făcut până acum: „Viaţa merge înainte. Mă voi ocupa în continuare de politică, voi preda la UMC, dar voi avea timp să mă ocup şi de afacerile mele". În ce priveşte rezultatul obţinut în alegeri, 9,63%, fostul deputat afirmă că este justificat, având în vedere faptul că, pe teren, a constatat că lumea nici nu ştia de la ce partid este. „PNL pe municipiul Constanţa are o problemă. S-a văzut şi la alegerile locale. Nu au reuşit să se mobilizeze. Organizaţia municipală nu s-a făcut simţită", a arătat liberalul. Liberalul este de părere că ar fi obţinut un procent mai mare dacă ar fi candidat în sudul judeţului. „Eu am reuşit să mă fac foarte cunoscut în zona Băneasa, acolo unde eu am fost responsabil de zonă. Dar având cunoştinţe legate de mediul de afaceri şi de zona portuară, mi-am zis că vor fi mai bine puse în valoare într-un colegiu urban şi mi-am dorit să candidez pe municipiu. Ştiam că e foarte dificil, având în vedere faptul că aici este un primar PSD, dar mi-am asumat acest risc", a spus Andrian Mihei. El a adăugat că legea votului uninominal conţine anumite nereguli, printre care şi faptul că departajarea partidelor se face pe procente, iar între candidaţi pe voturi. „Orice lege poate fi îmbunătăţită. Această lege introduce o competiţie în cadrul partidelor. Acest lucru nu a făcut decât să şubrezească unitatea partidelor", a mai spus liberalul şi a recunoscut că s-a făcut simţită concurenţa şi în rândul PNL. „Am simţit cu toţii acest lucru", a încheiat Andrian Mihei.Duţu:

„Mă gândesc să mă retrag din politică"

Fostul deputat democrat-liberal Stelian Duţu a candidat ca independent şi a pierdut. El a obţinut un scor de aproape 8% şi a ţinut să precizeze că „niciun independent din ţară nu a luat mai mult de 1%". „Am candidat de unul singur, împotriva tuturor", a subliniat Duţu, adăugând că, deşi a fost vorba despre vot uninominal, nu a contat opţiunea pentru un anume candidat, ci opţiunea politică. El a mulţumit tuturor celor care l-au votat şi a spus că se gândeşte să se retragă din politică. „Mă voi decide", a spus fostul şef al PD-L Constanţa, adăugând că, în viitor, se va dedica mai mult familiei.


Mironescu: „Mă voi implica mai mult"


Fost coleg de partid cu Stelian Duţu, şi Laurenţiu Mironescu a recunoscut că a „luat-o în bot", după cum singur a afirmat. Cu toate acestea, chiar dacă nu va mai trece curând pragul Parlamentului, fostul deputat a spus că se va implica şi mai mult în politica partidului său. „Faptul că PD-L a obţinut cu 10% mai mult decât avea a arătat că partidul are resurse. Vin europarlamentarele, vin prezidenţialele şi trebuie să ne mobilizăm pentru a-l susţine pe preşedintele Traian Băsescu la alegeri. Mă voi implica la fel de mult, dacă nu mai mult, în politică", a spus Mironescu.

În ce priveşte scorul obţinut, Mironescu nu a dat vina pe imperfecţiunile legii, ci pe faptul că a candidat într-un colegiu dominat de PSD. „37% în inima PSD înseamnă foarte mult pentru mine", a încheiat el.

Dorel_Onaca_02.jpgOnaca: „Îmi iau o binemeritată vacanţă"

Nici fostul senator Dorel Onaca nu a reuşit să acumuleze un număr suficient de voturi, care să îi asigure prelungirea mandatului. Cele 29,85 de procente nu sunt, însă, o dezamăgire pentru fostul senator, care a spus că îşi va lua o binemeritată vacanţă, după o activitate de 12 ani în Parlament şi un continuu du-te-vino între Bucureşti şi Constanţa. Dorel Onaca a declarat că îşi va susţine în continuare colegii şi se va dedica afacerilor, dar şi activităţii juridice ca avocat al Baroului Bucureşti, precum şi carierei universitare. Democrat-liberalul a spus că nu este dezamăgit de scorul obţinut. „Eram dezamăgit dacă intram eu în Senat şi pierdea partidul", a adăugat Dorel Onaca.

Mircea_Iustian_121.jpgIustian: „Îmi rezerv un timp de gândire"

Fostul deputat PD-L Mircea Iustian ne-a declarat că îi vor trebui câteva zile pentru a se gândi ce va face în viitor. „Prefer să îmi rezerv un timp de gândire", a spus el. În ce priveşte sistemul de vot uninominal, în urma căruia a rămas pe banca de rezerve a partidului, cu un scor de 34,33%, democrat-liberalul a precizat că legea nu a fost cea mai inspirată. El a spus că „votul uninominal nu se conjugă cu repartiţia proporţională", adăugând că singurul sistem de vot implementat cu succes, care îmbină aceste două variante, este cel din Germania, unde funcţionează din 1953.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 449

Baza sportivă de pe malul lacului Siutghiol, din Constanța, miza unui proces intentat de Clubul Sportiv Electrica Președinte Dumitru Frățilă face acuzații -„Nu ne putem desfășura activitatea!“

23 Mar 2024 1839

Scupra, primar Ovidiu „Nu mă interesează funcțiile în partid. (...) Florin Mitroi știe că se bazează pe sprijinul meu! "

17 Mar 2024 1190

UPDATE George Scupra a demisionat din funcția de președinte al Ligii Aleșilor Locali din organizația județeană a PNL Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 1518

UPDATE Trei primari PNL din județul Constanța, vizați de intoxicări din partea PSD Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 1285

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 677

Iată cine vrea să conducă judecătoriile din Mangalia și Medgidia! (DOCUMENTE)

05 Mar 2024 946

Mesajul lui Emil Constantinescu despre trecerea în neființă a lui Max Bădin „Regret profund că nu mai este printre noi și că nu am avut ocazia să-mi iau rămas bun”

02 Mar 2024 752

Conferința județeană a PUSL Constanța. Chiforeanu -președinte, Eserghep-primvicepreședinte (FOTO+VIDEO)

01 Mar 2024 1121

ZIUA LIVE Interviu cu Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, despre proiecte și noutăți pentru pasionații de fotografie

27 Feb 2024 725

ZIUA LIVE Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, despre proiecte și noutăți pentru pasionații de fotografie

26 Feb 2024 1002

Preşedintele CNAS, Valeria Herdea „În România sunt peste 200.000 de pacienţi oncologici”

19 Feb 2024 880

Remus Zăgan, ales președinte al Senatului Universității Maritime din Constanța. Averea și interesele (DOCUMENTE)

19 Feb 2024 1274

Alegeri interne la UAR, Sucursala Constanța. Liviu Merdinian, președinte pentru următorii patru ani

19 Feb 2024 760

Are termen să predea absolut toate actele partidului în original Șoșoacă a divorțat politic de soțul său!

18 Feb 2024 1257