Mitu Mazare, constructorul locuintelor ieftine?!

deschidere.jpgGeamănul senatorului Alexandru Mazăre a stat alături de milionarii din Top 300 Capital, Dorin Mihai Lazia, fiul miliardarului Lucian Lazia, şef la ARGOS SA, şi Vasile Costea, de la ABC Val

Primarul Radu Mazăre, alături de viceprimarul Gabi Stan şi de un grup de funcţionari ai primăriei, s-a întâlnit, ieri, cu reprezentanţii băncilor constănţene şi ai instituţiilor financiare pentru a discuta modul în care tinerii pot beneficia de finanţări pentru a-şi achiziţiona locuinţe în blocurile care se construiesc în cartierul Baba Novac, în cadrul programului de locuinţe ieftine pentru tineri.

Pe la jumătatea întâlnirii, edilul a dat „liber" presei să participe la discuţii, mai mult pentru a-şi arăta „tăria". De mai multe ori, Mazăre a spus aproape obsesiv că el este „cel mai bine vândut în piaţă", pentru că nu a avut niciodată măcar o zi de întârziere la plăţi. „Ceas!", s-a descris edilul. Ceea ce nu a explicat Mazăre a fost prezenţa în încăpere a fratelui său mai mic, Mihai, care, după ştiinţa noastră şi după spusele edilului, activează în domeniul privat. În niciun caz nu este angajat al primăriei. Numai că Miţu, aşa cum este alintat de familie şi prieteni, a stat cuminte pe un scaun până în momentul în care bancherii au părăsit sala ovală a prefecturii, spaţiu în care au avut loc discuţiile. Înainte de a se ridica de pe scaun, Mazăre a rugat reprezentanţii firmelor care construiesc blocurile ce vor forma cartierul de locuinţe ieftine să mai rămână la discuţii. Şi acum... surpriză: printre cei rămaşi în încăpere s-a aflat şi Miţu Mazăre, care s-a aşezat tacticos la masă, alături de Dorin Mihai Lazia, fiul miliardarului Lucian Lazia, şef la ARGOS SA, şi de Vasile Costea, de la ABC Val.

intalnire_radu_mazare_bancheri_06.jpgCare-i treaba geamănului?!

Cu alte cuvinte, Miţu al nostru s-a aşezat la masa barosanilor de top 300 Capital. Numai că nu înţelegem ce căuta fratele primarului la discuţiile dintre acesta şi constructori. Şi asta în condiţiile în care s-a şi aşezat la masă în gaşca celor care ridică blocurile de pe Baba Novac. Să fie oare Miţu Mazăre implicat în vreuna dintre firmele constructoare de locuinţe pentru tineri? Curioşi, am încercat să găsim răspunsul la întrebare de la reprezentanţii primăriei. Aşa că l-am întrebat pe Liviu Tramudana, purtătorul de cuvânt al municipalităţii, în ce calitate s-a aflat la întâlnire Mihai Mazăre, geamănul senatorului Alexandru. Tramudana nu a făcut decât să zâmbească, să ridice din umeri (ca de obicei) şi să ne îndemne să vorbim direct cu „împricinatul". Însă răspunsul solicitat nu a venit. Totuşi, am încercat să aflăm cum stă treabă şi pe cale telefonică, de la acelaşi Tramudana, care a refuzat însă să mai răspundă la telefon. Reamintim că firmele implicate în construirea locuinţelor ieftine pentru tineri din Baba Novac sunt : ARGOS SA, COMCM, ABC VAL, Eucass, B.A.C. SRL, Imvest şi SC Shapir Structures SRL. Din partea cui o fi participat geamănul Mihai Mazăre la întrunire?

„Ne-am dus dracu'"

Revenind la discuţiile dintre primar şi bancheri, aceştia din urmă au ridicat o problemă foarte importantă: dacă tinerii vor accesa fonduri din programul Prima Casă pentru a-şi achiziţiona locuinţe în Baba Novac, atunci fondul se va bloca, în condiţiile în care ar veni o mie de cereri numai de la Constanţa. Mai mult, s-a discutat despre o cale de a facilita accesul tinerilor la informaţiile despre bănci, lucru neagreat în totalitate de primarul Radu Mazăre, care a răbufnit: „După ce că fac locuinţe ieftine, să-l mai şi scutesc de drumuri?". Până la urmă, s-a ajuns la concluzia că ar trebui ca pe site-ul primăriei să fie postate link-uri către paginile de Internet ale băncilor, pentru a facilita accesul la informaţie al celor interesaţi. În orice caz, Mazăre nici nu ia în calcul posibilitatea ca locuinţele să nu fie cumpărate în totalitate, asta în ciuda faptului că a asigurat constructorii că, în cazul unui eşec de piaţă, blocurile vor fi cumpărate de către primărie. În discuţie a intervenit Dorin Lazia, care a spus că până acum au fost contractate 10% dintre locuinţe, cu avans. „Dacă din 1.000 au luat 10%, este imposibil ca din 20.000 de cereri, câte mai avem, să nu găsim cumpărători şi pentru restul", a spus Lazia. Iar Mazăre a completat: „Dacă din 20.000 nu găsim, înseamnă că ne-am dus dracu'".

„16 bănci, 16 obiceiuri"

„Am avut astăzi o întâlnire, noi, primăria, constructorii locuinţelor ieftine pentru tineri şi băncile care ar putea finanţa tinerii în vederea cumpărării acestor garsoniere şi apartamente. Au fost în total 16 bănci şi instituţii financiare. În totalitate, s-au arătat dispuse să finanţeze tinerii şi constănţenii pentru a putea cumpăra apartamente făcute de primărie, au produse financiare diferite în care sunt cerinţe diferite, dar cu toţii sunt dispuşi să finanţeze tinerii. Îi rog pe toţi cei care ştiu că sunt şi au semnat contracte pentru apartamente în blocuri pe care le văd că sunt gata de finalizare să trateze foarte serios problema, pentru că, în curând, îi vom anunţa că trebuie să vine să semneze contractele definitive, să plătească avansul, să-şi găsească formulele de finanţare fiindcă apartamentele promise vor fi gata. În opinia mea şi după ce am discutat cu constructorii, primele şase blocuri vor fi gata, finalizate, ca să se poată muta în ele tinerii, cel mai târziu în luna martie a anului viitor", a declarat Mazăre, după întâlnire. Întrebat despre modalitatea în care beneficiarii vor fi anunţaţi cum vor trebui să procedeze pentru a intra în legătură cu băncile, edilul a spus că aceştia vor fi contactaţi, li se vor trimite scrisori acasă, însă vor fi informaţi şi prin intermediul mass-media: „Îi vom anunţa exact procedura pe care trebuie să o urmeze, dar, repet, trebuie să fie pregătiţi pentru că ne apropiem de finalizarea programului. Produsele pe care le oferă pentru creditare băncile sunt foarte diferite, pornind de la bănci care lucrează cu Prima Casă, unde sunt anumite condiţii, până la bănci care au nişte oferte foarte avantajoase, proprii, pentru care nu se cere nimic avans. Sigur că tinerii trebuie să probeze, în funcţie de banii pe care îi iau cu împrumut de la bancă, anumite venituri şi anumite locuri de muncă şi salarii sigure. Acum, depinde şi de cât vor să ia de la bancă. Sunt 16 bănci, 16 obiceiuri, nu pot să vin eu să dau o reţetă. Important este că toate băncile sunt dispuse să finanţeze tinerii constănţeni pentru a-şi cumpăra aceste locuinţe. Este foarte bine că programul nostru de locuinţe ieftine poate fi accesat prin Prima Casă, asta în condiţiile în care Prima Casă va funcţiona, pentru că am înţeles de la câţiva bancheri că, dacă le-ar veni câteva sute de solicitări, s-ar cam bloca". În total, cartierul din Baba Novac va avea 1.028 de unităţi locative: 324 garsoniere şi 704 apartamente. O garsonieră are o suprafaţă de aproximativ 32 mp, iar un apartament, 65 mp. Din câte se cunoaşte în prezent, numai 98 de tineri au plătit avansul pentru apartamente în noul cartier.

{mos_ri:Mitu Mazare} 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Matei Ionel

09 Nov, 2009 08:57

Mazare a adus in faliment firma SC ARGOS SA....datorit programului apartamente ieftine.Salariatii in numar de 1000 nu si-au luat salariile de 3 luni de zile.Dupa ce ca primesc o bruma de bani nici aia la timp.Rusine lui Lucian Lazia si fiului acestuia..

eu

28 Oct, 2009 12:01

sa vedeti mangle de case ce va da alde mazare

Articole asemanatoare

Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanţa angajează. Detalii

22 Apr 2024 660

Angajări Constanța Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” angajează medic specialist. Iată ce trebuie să faci

22 Apr 2024 365

#ConstantaEsteBine Valul 4 de energie – partea a doua – ziua 14. 22 aprilie 2024- Suntem în vârful valului de energie

22 Apr 2024 329

Angajări Constanța Cauți un loc de muncă? Sunt posturi vacante la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral

21 Apr 2024 756

Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militară 02311 Constanța angajează! Ce post este scos la concurs

20 Apr 2024 6790

Caută un loc de muncă? Liceul Tehnologic ”Nicolae Dumitrescu” Cumpăna, județul Constanța angajează

19 Apr 2024 692

Marcel Ciolacu Portul Constanţa, cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră

19 Apr 2024 560

Locuri de muncă Constanța Primăria Municipiului Mangalia scoate la concurs un post vacant. Detalii

19 Apr 2024 486

Este necesară o vechime de 6 ani și 6 luni Ce post scoate la concurs Universitatea „Ovidius” Constanța

19 Apr 2024 727

Spitalul Municipal Mangalia, județul Constanța angajează asistent medical pentru Secția Obstetrică ginecologie

18 Apr 2024 551

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 651

Angajări Constanța Ce post scoate la concurs Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord

18 Apr 2024 598

Angajări Constanța Spitalul Orășenesc Cernavodă scoate la concurs un pot vacant. Iată ce trebuie să faci

17 Apr 2024 437

Locuri de muncă Constanța Serviciul Public de Gospodărie Comunală Techirghiol angajează. Detalii

17 Apr 2024 467

Preotul Petrică Leașcu a intrat „în post și rugăciune la Curtea de Apel Constanța“! (FOTO+VIDEO)

16 Apr 2024 790