Deschidere editie

Modificări substanţiale în statutul asociaţiei de proprietari. A fost aprobat şi publicat în Monitorul Oficial (documente)

În Monitorul Oficial al României, Partea I, numărul 149 din data de 25 februarie 2019, a fost publicat Ordinul privind aprobarea conţinutului-cadru al statutului asociaţiei de proprietari şi al regulamentului condominiului. Este vorba de transpunerea legii cu numărul 196 din 2018 în documente oficiale pe care fiecare asociaţie de proprietari trebuie să le aibă.
 
Astfel, a fost aprobat ordinul viceprim-ministrului, ministrul Dezvoltării regionale şi administraţiei publice, prin care se aprobă conţinutul-cadru al statutului asociaţiei de proprietari şi conţinutul-cadru al regulamentului condominiului. Ordinul intră în vigoare în termen de trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.
 
Remarcăm mai multe puncte interesante, care transpun legea dată în urmă cu câteva luni, pentru care s-au făcut ultimele reglementări.
 
La art. 6 este definită asociaţia de proprietari astfel: „Este forma juridică de organizare şi de reprezentare a intereselor comune ale proprietarilor din condominiu, cu personalitate juridică, fără scop lucrativ, apolitică şi fără scop patrimonial, înfiinţată în condiţiile legii, care are ca scop administrarea, exploatarea, întreţinerea, repararea, reabilitarea şi modernizarea proprietăţii comune, menţinerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor şi asumarea obligaţiilor de către toţi proprietarii”.
 
Veniturile şi cheltuielile asociaţiei sunt clar definite în cadrul art. 7.
„Art. 7 - (1) Toate veniturile obţinute din exploatarea proprietăţii comune, precum amplasarea mijloacelor de publicitate, amplasarea de antene, închirierea spaţiilor comune şi altele asemenea, inclusiv veniturile din dobânzi bancare, aparţin asociaţiei de proprietari, alimentează numai fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi nu se plătesc proprietarilor.
(2) Lista acestor venituri, precum şi cheltuielile aferente lor sunt prezentate semestrial, într-un raport afişat la avizierul asociaţiei, şi se evidenţiază în registrul unic de venituri şi cheltuieli al asociaţiei de proprietari, conform Legii nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor”.
 
Membrii asociaţiei de proprietari aprobă un fond de reparaţii anual, iar sumele încasate se depun într-un cont bancar unic al asociaţiei de locatari, administratorul eliberând chitanţă separată. De asemenea, fondul de rulment este stabilit separat.
 
Este reglementată şi cota penalităţilor pe care o asociaţie de proprietari o poate încasa pentru cei care întârzie cu plata datoriilor. „Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalităţi pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalităţile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată, fără ca suma penalităţilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat”.
 
Este reglementată şi situaţia în care, dacă un proprietar are stricăciuni în locuinţa sa care afectează alte locuinţe, acesta este obligat să suporte cheltuielile pentru reparaţii. „(3) În cadrul proprietăţii individuale, proprietarul are obligaţia să păstreze şi să întreţină în stare de funcţionare şi siguranţă spaţiile interioare, echipamentele şi instalaţiile din dotarea tehnică a proprietăţii individuale, respectiv instalaţiile sanitare, de încălzire, canalizare, alimentare cu energie electrică, gaz, apă, precum şi altele de această natură, pe cheltuiala sa, astfel încât să nu aducă prejudicii celorlalţi proprietari din condominiu.
 
(4) Dacă proprietarul unei locuinţe ori al unui spaţiu cu altă destinaţie provoacă daune oricărei părţi din proprietatea comună sau din proprietatea individuală a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar are obligaţia să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru lucrările de reparaţii”.
 
Pentru cei care au datorii la întreţinere şi nu se înţeleg cu administratorul imobilului, există articolul 40. „Asociaţia de proprietari, prin preşedinte, are dreptul de a acţiona în instanţă, conform prevederilor art. 78 din Legea nr. 196/2018, proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afişarea listei, informând membrii asociaţiei prin afişare la avizier”.
Desigur, în cadrul adunărilor generale ale asociaţilor de proprietari pot fi adoptate alte articole, cu acordul membrilor proprietari ai imobilului. Regulamentul trebuie să respecte prevederile legii în vigoare.
 
În secţiunea „Documente” puteţi vizualiza integral atât statutul pentru asociaţiile de proprietari, după cum a fost publicat în Monitorul Oficial, cât şi conţinutul-cadru al regulamentului condominiului.
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce se întâmplă cu cei care emit avize psihologice false pentru șoferii profesioniști. Ordin publicat în Monitorul Oficial

23 Mar 2019 217

Cum a terminat anul financiar 2018 „Habitat for Humanity“, asociația care a construit mai multe case la Cumpăna

23 Mar 2019 195

Valentin Ionescu s-a retras din funcția de administrator al firmei Sisteme Internaționale de Afaceri SA. Cine a fost numit în locul lui

23 Mar 2019 352

Trei generali din Serviciul de Informaţii Externe au fost trecuţi în rezervă. Ce se arată în documentele oficiale despre aceştia

19 Mar 2019 1541

Cum sunt împărţite fermele de porci din România. Clasificarea, aprobată de Ministerul Agriculturii şi publicată în Monitorul Oficial

19 Mar 2019 528

Bugetul pentru anul 2019. Ce sume vor ajunge la Constanţa şi pentru cine

18 Mar 2019 1370

Modificări într-o societate comercială a unui fost politician liberal constănţean. Acesta deţine un restaurant şi un hotel în zona peninsulară

16 Mar 2019 308

Coleg cu Mazăre şi Constantinescu, Valentin Gheorghe Ionescu nu mai este administrator al firmei Compania de Servicii şi Consultanţă SA

16 Mar 2019 1095

Ce a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader,despre o eventuală remaniere din funcție

14 Mar 2019 307

Modificări în acţionariatul societăţii Complex Savoy Mamaia

14 Mar 2019 218

Modificări privind regulamentul de organizare şi funcţionare a colegiilor naţionale militare. Ce schimbări sunt

14 Mar 2019 554

Legea Educaţiei Naţionale a fost modificată şi publicată în Monitorul Oficial

14 Mar 2019 632

Trebuie ştiut. A fost publicată în Monitorul Oficial norma ASF privind evidența participanților la fondurile de pensii administrate privat

13 Mar 2019 1867

Victor Negrescu, numit consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă

12 Mar 2019 310

Avalanşă de schimbări la vârful Ministerului Transporturilor. Decizii ale primului ministru Dăncilă. Cine vine, cine pleacă, şi de ce

12 Mar 2019 1378