Moment emoţionant la Muzeul de Istorie Constanţa Învăţătoarea Siminica Boer, peste o jumătate de secol în slujba şcolii (galerie foto)

După 50 de ani dăruiţi educării şi instruirii micuţilor, învăţătoarea Siminica Boer a decis că este vremea să se retragă la odihna binemeritată.
 

Ieri, într-un cadru festiv, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, elevii din clasa a IV-a de la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Pantelimon i-au spus „adio“, celei care i-a învăţat să scrie şi să citească, i-a învăţat să iubească folclorul, să simtă româneşte şi să fie oameni. Activitatea desfăşurată, ieri, la muzeul constănţean, intitulată „Adio şorţuleţ pepit“, a fost dedicată elevilor învăţătoarei Siminica Boer, pregătiţi să păşească în clasa a V-a. La rândul lor, elevii din clasa a IV-a, membri ai ansamblului de jocuri dobrogene „Ulmetum junior“, care au în palmares zeci de premii şi trofee obţinute la diverse concursuri folclorice, au prezentat un scurt program artistic.
 
„Am activat ca învăţătoare peste 50 de ani. În ultimii patru ani, am lucrat la Şcoala Gimnazială nr. 1 din comuna Pantelimon. De zece ani, vin cu copiii la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, pentru a participa la diferite activităţi. Mai întâi, cu elevii din comuna Vulturu, care au făcut parte din ansamblul „Cartalu“, apoi cu elevii din Pantelimon, care fac parte din ansambul „Ulmetum junior“. Vreau, în primul rând, să spun că un mare merit în activităţile pe care am putut să le desfăşor cu elevii l-a avut primarul comunei Pantelimon, Vasile Neicu. Din păcate, a plecat la cele veşnice. Datorită dumnealui, am avut posibilitatea să ne deplasăm cu elevii la diferite concursuri şi festivalului folclorice. Am un mare respect pentru primarul nostru“, ne-a dezvăluit Siminica Boer. Din toamnă şi până acum, elevii de la ansamblul de jocuri dobrogene «Ulmetum junior» au câştigat cinci trofee la concursul «Caravana isteţilor», organizate de revista Bubu, sub egida UNESCO.
„Pe 11 iunie, mergem la gala laureaţilor a concursului «Caravana isteţilor», mai spus Siminica Boer. „De asemenea, avem şi susţinerea directorului Şcolii Gimnaziale nr, 1 din comuna Pantelimon, Georgiana Ionescu, care este mereu alături de noi, susţinându-ne în tot ce facem“, a mai subliniat Siminica Boer.
 
Muzeograf prof. Lavinia Dumitraşcu a ţinut să mulţumească învăţătoarei Siminica Boer pentru că a reuşit să le transmită zecilor de generaţii de copii dragostea faţă de folclorul românesc, faţă de istorie, faţă de Dobrogea. „Aceşti copii nu au stat la calculator. Şi sâmbăta, şi duminica, şi în zilele de vacanţă, aceşti copiii au mers la concursuri, făcând cinste Dobrogei, judeţului Constanţa şi comunei din care provin. Acum două săptămâni, ei au fost la Nisipari, unde au luat premiul I. Aceşti copii sunt foarte serioşi, fiind concentraţi pe ceea ce fac. De fiecare dată, au venit la activităţile desfăşurate la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Sunt copii care simt româneşte şi dobrogeneşte, sunt copii care stau în picioare atunci când se cântă imnul. Sunt copii disciplinaţi, care învaţă bine, care au bun simţ. Sunt nişte copii deosebiţi şi sper să rămână aşa! Mai doresc să vină cineva care va continua munca doamnei Boer şi să colaboreze în continuare cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa“, a declarat Lavinia Dumitraşcu.

Premii, certificate şi medalii 

Drept răsplată, micuţii au primit din partea directorului Şcolii Gimnaziale nr. 1 din comuna Pantelimon, Georgiana Ionescu, şi a învăţătoarei Siminica Boer câte o medalie, pe care este inscripţionat mesajul „Am învăţat, am reuşit!“, dar şi câte un certificat de absolvire a clasei a IV-a!

De surprize a avut parte şi muzeograful Lavinia Dumitraşcu, care a primit o diplomă din partea elevilor din clasa a IV-a a Şcolii Gimnaziale nr. Pantelimon. Nu în ultimul rând, reprezentanţii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa au oferit diplome de onoare învăţătoarei Siminica Boer şi directorul unităţii şcolare, Georgiana Ionescu. 

„Simţeam nevoia să stau cu copiii“ 

Siminica Boer a absolvit Liceul Pedagogic din Constanţa. A început activitatea didactică în localitatea Piatra, comuna Mihail Kogălniceanu. Ulterior, s-a transferat la Şcoala Gimnazială nr. 27 din Constanţa. Obligată de probleme persoane, un a fost detaşată la şcoala din Târnoveni, judeţul Arad. A reveni, ulterior, la Constanţa. Siminica Boer a ieşit la pensie acum 12 ani, de la Şcoala Gimnazială nr. 6. Dar dorul de elevi nu i-a permis să stea mult acasă şi a revenit la catedră.
 
„Simţeam nevoia să stau cu copiii. Am mers la Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi am fost repartizată la Şcoala Gimnazială din Vulturu. După mai mulţi ani de muncă, am ajuns la Şcoala Gimnazială nr.1 din Pantelimon. Mă bucur că în anul 2006, la şcoala din Vulturu, am înfiinţat primul meu ansamblu, „Cartalu“. Ulterior, am înfiinţat şi ansambul „Ulmetum junior“. Sunt foarte mândră de copiii mei“, ne-a mai dezvăluit învăţătoarea Siminica Boer.
 
„Îmi pare rău că anii au trecut atât de repede şi nu mai pot continua. Putere morală am. Nu o am pe cea fizică, din păcate. Le transmit tinerilor colegi multă sănătate. Să se respecte pe sine însuşi. Să aibă iubire şi respect faţă de ceea ce trebuie să facă. Iar când ajung în mediul rural, să nu uite că şi acolo sunt oameni, care au poate mai mult suflu pentru tradiţie, neam, istorie. Generozitatea să-i caracterizeze mereu. Şi multă bunăvoinţă“, a transmis învăţătoarea Siminica Boer.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.