Motiv de gâlceavă politică Liberalii din Consiliul Judeţean vor modificarea programului cultural al Centrului „Teodor T. Burada“ şi suspendarea Festivalului Berii (document)

Consilierii judeţeni se reunesc la sfârşitul acestei săptămâni să voteze, printre altele, şi bugetele instituţiilor subordonate. Printre acestea, şi Centrul Cultural „Teodor T. Burada“, condus de Doina Voivozeanu.
 
Premergător şedinţei de CJC, aleşii judeţeni s-au întrunit în comisiile de specialitate pentru a discuta pe marginea proiectelor propuse. Bugetul Centrului „Teodor T. Burada” a reprezentat în ultimii ani motiv de gâlceavă politică între puterea şi opoziţia din CJC. Justificat, totuşi, având în vedere că bugetele pentru evenimente nu pot fi controlate la sânge, după cum afirmă aleşii judeţeni liberali.
 
Liberalii din Comisiile de buget şi investiţii - patrimoniu au avizat negativ bugetul centrului şi au introdus un amendament prin care au solicitat modificarea programului cultural al instituţiei pentru anul în curs, după cum ne-a declarat George Niculescu, consilier judeţean PNL. Amendamentul nu a trecut, însă liberalii sunt decişi să revină cu el şi în plenul şedinţei de vineri.
 

PNL cere suspendarea Festivalului Berii, ediţia III

 
Un eveniment de trei zile, pe care CJC vrea să îl organizeze în perioada 3-5 mai, Festivalul Berii, ajuns la ediţia III-a, în noua formulă, are alocat un buget exorbitant: 400.000 de lei. Aleşii judeţeni ai PNL au propus suspendarea acestui festival. Motivul: evenimentul nu are niciun impact cultural, aşa cum este prezentat, înghite prea mulţi bani care nu pot fi controlaţi. PNL vrea ca 250.000 de lei din banii alocaţi festivalului să fie utilizaţi pentru amenajarea unui teren de sport necesar unuia dintre centrele şcolare pentru educaţie incluzivă, adică pentru copiii cu nevoi speciale iar restul banilor să fie redirecţionaţi către sănătate.
 
Un alt eveniment din programul cultural al centrului, contestat de aleşii judeţeni ai PNL este „Sărbătoarea Tradiţiilor şi Meşteşugurilor Dobrogene”, programat să se desfăşoare în luna septembrie, care are un buget de 450.000 de lei. Pentru acest eveniment, PNL a propus alocarea a 100.000 de lei, bani pe care îi consideră arhisuficienţi. Acest eveniment vine să înlocuiască „Sărbătoarea Recoltei şi Vinului Dobrogean”, inventată de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu. Şi atunci, ca şi astăzi, mai afirmă liberalii, aceste evenimente sunt menite să toace banii publici. „Nu este posibil ca dintr-un buget total de 1.600.000 de lei, două dintre evenimente care au şi un îndoielnic caracter cultural să consume 850.000 de lei”, afirmă George Niculescu de la PNL.
 
Opinia liberalilor este susţinută şi de consilierul judeţean PMP Florin Goidea, care spune că nu va vota nici el bugetul Centrului „Teodor T. Burada”. Rămâne de văzut cum se vor poziţiona cei doi aleşi judeţeni de la ALDE, care în comisiile de specialitate s-au abţinut de la vot.
 

Ce alte evenimente mai pregăteşte Centrul „Teodor T. Burada” anul acesta?

 
Aşa cum aflăm din proiectul de buget al centrului (vezi secţiunea „Documente”), în 2019, instituţia are un buget de investiţii de 80.000 de lei în aparatură şi un program de eveniment bugetat astfel: „Pe urmele lui Teodor Burada”, o cercetare antropologică evaluată la 30.000 lei, „Dobrogea de poveste” -audiobook - 12.000 lei, „Conservarea prin ediţii anastatice a patrimoniului de carte dobrogeană de referinţă” - 60.000 lei, spectacole dobrogene - 60.000 lei, Festivalul Berii - 400.000 lei, Concurs naţional de pian - 15.000 lei, Tabără de pictură -8.000 lei, Sărbătoarea Multiculturalităţii dobrogene -20.000 lei, Sărbătoarea Tradiţiilor şi Meşteşugurilor Dobrogene - 450.000 lei, Festivalul Naţional de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu” de la Topalu -150.000 lei, Festivalul Internaţional „Dobrogea la Porţile Balcanilor” - 140.000 lei şi tradiţii şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou - 15.000 lei.
 
Separat, Centrul Multifuncţional pentru Tineret „Jean Constantin” va avea un buget de 210.000 lei pentru mai multe proiecte culturale de artă şi cinematografice. Cel mai costisitor va fi Festivalul Internaţional de Film „Glycon”, estimat la 100.000 lei.
Totodată, Secţia de Exploatare a Filmului din cadrul Centrului „Burada“ primeşte un buget de 25.000 de lei pentru proiecţii de filme documentare şi un concurs de „Arta Actorului”, programat pentru luna iunie.

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință de CJC Mihai Lupu forțează retragerea județului Constanța din Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța. Care sunt celelalte proiecte? (DOCUMENTE)

18 Apr 2024 421

Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L. execută lucrările Proiectul de salvare și punere în valoare a Mormântului pictat hypogeu s-a majorat cu 10%! (DOCUMENTE)

17 Apr 2024 398

Asociația de Dezvoltare Durabilă Constanța a lansat două licitații Președintele Mihai Lupu – „CJC va depune plângere penală“ - VIDEO

17 Apr 2024 460

Noi numiri în CA-urile spitalelor din subordinea Consiliului Județean Constanța, după revocarea lui Sorin Ciutureanu (DOCUMENTE)

17 Apr 2024 504

LIVE TEXT Ședință extraordinară a Consiliului Județean Constanța. Ordinea de zi, suplimentată cu încă un proiect (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 841

Licitații directe CJC cumpără servicii de publicitate aferente unui proiect finanțat prin PNNR. Despre ce este vorba?

16 Apr 2024 446

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 595

Consilierii județeni din Constanța se întrunesc pentru a aproba actualizarea indicatorilor tehnico – economici pentru reabilitarea Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” (DOCUMENT)

16 Apr 2024 315

Sorin Ciutureanu, revocat din Consiliile de Administrație ale spitalelor aflate în subordinea CJ Constanța (DOCUMENT)

16 Apr 2024 718

Mihai Lupu vrea să retragă Consiliul Județean Constanța din Asociația de Dezvoltare Durabilă (DOCUMENT)

16 Apr 2024 728

Marius Mocanu, fostul avocat al lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, executat silit de fiscul din Constanța (DOCUMENT)

14 Apr 2024 5901

Ședință CJ Constanța Sumă de peste patru milioane de euro alocată pentru reabilitarea Bibliotecii Județene. Este vizată creșterea eficienței energetice (DOCUMENT)

14 Apr 2024 483

Ședință Consiliul Județean Constanța Reabilitarea, modernizarea și dotarea „Casei Albe” din Constanța, estimată la peste 11,2 milioane de euro!

14 Apr 2024 830

Cumpărări directe Digital Tehno Plus SRL a semnat cu CJC Constanța. Firma va repara stemele de detectare incendiu, instalate în Centrul Militar Zonal și Pavilionul Expozițional (DOCUMENT)

14 Apr 2024 425

Consiliul Județean Constanța achiziționează aparatură IT în vederea îmbunătățirii actului educațional. Sunt vizate școlile speciale din subordinea instituției!

11 Apr 2024 378