Ne-a scris primarul. „Dragă constănţeanule...” Mazăre revine cu epistole şi face promisiuni „cum n-a văzut Parisul” (document)

Constănţenii care au primit deja, de la SPIT, plicul cu hârtiile legate de taxele şi impozitele aferente anului 2014 au avut o surpriză. Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, li se adresează din nou, prin intermediul unei scrisori. Edilul şef îşi cere scuze, promite, explică. Toate acestea într-o epistolă pe alocuri lacrimogenă. Deh, 2014 e an electoral, cu europarlamentare, referendum pentru revizuirea Constituţiei şi alegeri prezidenţiale...
 
După urările de „sănătate, viaţă lungă şi fericire”, primarul municipiului Constanţa, social democratul Radu Mazăre, îşi începe mărturisirile. Edilul şef susţine că motivul pentru care Constanţa a fost luminată auster în timpul sărbătorilor de iarnă a fost acela că s-a impus o chivernisire a bugetului local. „Ulterior, am înţeles că oamenii doreau altceva, aşa că, de la anul, oraşul tău va râde de Sărbători, iar eu voi fi în cartierul tău, cu tine în stradă, şi vom sărbători revelionul aşa cum n-a văzut Parisul”, promite Mazăre. Ce anume va diferenţia bugetul din 2013 de cel din 2014 astfel încât să nu se mai impună o „chivernisire” a acestuia?!?
 
„Noutate absolută”
 
Şeful administraţiei publice locale vorbeşte şi despre „iniţierea proiectului de realizare a 87 de locuri de joacă revoluţionare în spaţiile deja existente şi crearea altora noi”.
De asemenea, Mazăre promite realizarea unei străzi noi străzi „ce va lega strada Baba Novac de strada Dezrobirii, în zona străzii Eliberării” şi care, susţine el, va fi în beneficiul locuitorilor din Baba Novac.
În aceeaşi ordine de idei, edilul şef promite că, în 2014, vor mai fi plantaţi 100.000 de copaci (salcâmi, mesteceni etc.) „pentru finalizarea acestui proiect de înverzire a Constanţei”.
„Programul de asfaltare va continua cu realizarea de parcări şi trotuare în cartiere şi pe bulevarde (Tomis şi Al. Lăpuşneanu) şi cu străzi noi în cartierele Palazu Mare şi Compozitori. Totodată, pentru fluidizarea traficului, vom realiza încă nouă sensuri giratorii”, promite şeful municipalităţii tomitane.
 
„Premieră”
 
Edilul şef nu se opreşte aici cu şirul promisiunilor. Astfel, Mazăre le spune constănţenilor, în scrisoarea trimisă, că în toamna anului 2014 vor pedala împreună „pe prima porţiune a pistei de biciclete din România care, în premieră, va lega două oraşe - Constanţa şi Năvodari”. Pista ar trebui să înceapă în zona Dioda din Constanţa şi să continue pe bulevardul Mamaia, spre staţiunea Mamaia şi spre Năvodari.
Previzibil, primarul aminteşte şi de restaurarea Pieţei Ovidiu şi reamenajarea Falezei care, spune el, vor continua. Tot aici, Radu Mazăre menţionează că încă 21 de străzi vor fi reabilitate, dar şi că administraţia locală va demara amenajarea Parcului Carol I şi construirea tronsonului I al şoselei de coastă.
 

Promite finalizarea pasarelelor, deşi lucrările sunt sistate
 
Următoarea promisiune face referire la reabilitarea a 60% din promenada staţiunii Mamaia, precum şi la finalizarea celor trei pasarele pietonale din staţiune, poziţionate în zona Sat Vacanţă, zona Cazino şi zona Hotel Rex. Amintim însă că municipalitatea a emis, spre finalul anului trecut, un ordin de sistare a lucrărilor la cele trei pasarele din cauza unor lucrări neprevăzute.

Construcţia unei parcări cu şapte etaje în Mamaia, reabilitarea parcului Tăbăcărie şi a Parcului Arheologic sunt promisiuni care, de asemenea, figurează în scrisoarea lui Radu Mazăre către constănţeni.
 
„Cazinoul, această bijuterie a noastră”. Fonduri europene sau investiţii private?
 
Interesant, primarul aduce în discuţie şi Cazinoul din Constanţa. „Să ştii că situaţia Cazinoului mă preocupă foarte serios şi că încerc în permanenţă găsirea unei soluţii. Îţi promit că, într-un fel sau altul, voi reabilita această bijuterie a noastră cu fonduri europene sau cu investiţii private”, declară Mazăre. Dată fiind ruina în care se găseşte astăzi clădirea emblematică a Constanţei nu putem să nu ne întrebăm: oare preocuparea edilului e direct proporţională cu starea de degradare extrem de avansată a Cazinoului?
Este oportun să amintim că, în toamna anului trecut, reprezentanţii municipalităţii susţineau că la începutul lui 2013 a fost aprobată finanţarea pentru reabilitarea Cazinoului, la momentul respectiv lucrându-se la elaborarea documentaţiei. Ce să înţeleagă constănţenii din promisiunea primarului? Că procedura prin care această clădire - simbol va fi reabilitată e încă incertă?
 
De unde vin banii
Aşa cum se specifică în epistola şefului administraţiei publice locale, toate investiţiile menţionate vor fi realizate cu bani europeni, „municipalitatea accesând fonduri în valoare de 68,5 milioane de euro”.
 
Din seria promisiunilor apuse
 
Primarul Constanţei a făcut astfel de promisiuni şi în 2012, înaintea alegerilor parlamentare, şi tot prin intermediul unei scrisori. La momentul respectiv, Mazăre declara: „Pentru viitor, am convenit cu Guvernul Ponta ca CET-ul, deţinut momentan de stat - cel care vinde şi stabileşte valoarea atât de mare a gigacaloriei, să fie transferat la primărie, urmând ca, ulterior, printr-o investiţie privată în sistemul de producţie şi distribuţie a energiei termice, să reuşesc -sss ŞI VĂ PROMIT ACEST LUCRU - să reduc facturile tuturor”. În septembrie 2013, viceprimarul Decebal Făgădău anunţa: „Cel mai optimist termen pentru Consiliul Local Constanţa să identifice posibilitatea de a investi în CET este martie 2015”. Aşadar, nici măcar 2014, ci, la propriu, la ani distanţă de data la care a fost făcută promisiunea. Între timp, facturile constănţenilor pentru încălzire au rămas la fel de mari, ba chiar au fost majorate, în sezonul rece 2012-2013, cu 5%, ca urmare a faptului că Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat solicitarea CET de majorare a preţului. Constănţenii plătesc şi acum una dintre cele mai scumpe gigacalorii din ţară.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Centru in Paragina

23 Jan, 2014 15:42

Unde se poate plimba un Constantean in afara de Mamaia? Nicaieri pt ca centrul Constantei respectiv zona Stefan cel Mare este toata in paragina. Este uluitor cum un oras de asa anvergura nu are centru, nu ar fi si in interesul primariei ca oamenii sa cheltuiasca bani si in centru cum fac vara in Mamaia? Nu am vazut in toata tara un singur oras sa fie in aceasta situatie.

aolph h

23 Jan, 2014 14:37

da,da ! o sa fie bine si,la vara cald ! bunii mei dobrogeni ,constanteni ! ganditi-va bine ,pe cine votati,pentru ca, ei oricum fura voturile ,din cei care nu se prezinta ! asa au fost la toate scrutinurile .! au echipa de iminaginat ,la furaciune !

teodor

23 Jan, 2014 11:10

Redactia ziarului Ziua a crezut ca este o scrisoare.Eu vad ca este doar o "Adeverinta de ...".Adeverinta asta care poate fi numita si "Dovada" este singura hatie care va ramane la dosar,dupa ce Mazare nu va mai fi primar.In rest,"verba volant,scripta manent".Sa aveti pace !

elena

23 Jan, 2014 08:02

A MARIT IMPOZITUL PENTRU VEDETELE-VIPURI NOI CONSTANTENII SI TURISTII ROMANI NU AVEM UNDE FACE PLAJE. ORASUL GEME DE MIZERIE,GROPI,NU PUTEM MERGE NICI PE TROTUAR DIN CAUZA MASINILOR PARCATE ILEGAL.NISIPUL LA MAMAIA ESTE PLIN DE MOLOZ SI CIOBURILE DE FAIANTA DE GRESIE SI FAIANTA.

Articole asemanatoare

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, află miercuri dacă va fi eliberat condiționat!

16 Apr 2024 567

Administrația Chițac, în proces cu Mazăre și Nicușor pentru Fundația Fantasio! Surpriză la Tribunalul Constanța (MINUTA)

14 Apr 2024 585

Administrația Chițac încearcă să recupereze în instanță terenul vilei unde a stat Radu Mazăre! Ce s-a întâmplat la Tribunalul Constanța

09 Apr 2024 602

Administrația Chițac, proces pe 10.000 de euro cu Mazăre, Nicușor și Fundația Fantasio! Judecătorii s-au retras pentru deliberări

02 Apr 2024 584

Fotoreportaj Constanța Pasarela emblematică din Mamaia, abandonată și inaccesibilă turiștilor (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 788

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 796

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 595

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 815

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1382

Se vinde pensiunea „Grindul Lupilor“, din Sinoe, aparținând Ideea Contrast SRL! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

19 Feb 2024 1083

Proces pe vila în care a stat Mazăre! Dosarul, amânat pentru studierea actelor depuse

13 Feb 2024 940

Mazăre și Nicușor, dați în judecată de administrația Chițac! Judecătoria Constanța și-a declinat competența

09 Feb 2024 1457

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, victorie la Curtea Supremă! La mijloc sunt aproape 3 milioane de dolari (MINUTA)

07 Feb 2024 1652

Radu Mazăre jr., la ceas aniversar! A schimbat prefixul

31 Jan 2024 1300

Fiul lui Radu Mazăre s-a lansat în afaceri! Iată ce domeniu a ales Răducu Mazăre

02 Jan 2024 7038