Nicuşor Constantinescu, filmat de subalterni când era săltat de DNA Strigătul de luptă al procurorilor - „Ia-l de picioare!” (galerie foto)

La ieşirea din sediul DNA, Nicuşor a declarat, printre altele: „Am fost tratat ca un animal. (...) Este o acţiune politică. DNA este poliţia politică a lui Traian Băsescu. Nu am primit nicio citaţie. Nu am refuzat să mă prezint la nicio audiere. Forţele speciale s-au luptat cu mine. Puteau să vină la mine. DNA este o poliţie politică. (...) Mie mi-au spus angajaţii că în parcarea CJC sunt nişte persoane civile care vorbesc la staţii. M-am dus la ei şi au sărit pe mine. Facem lupte greco-romane prin parcare?”
 
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Daniel Constantinescu, a fost dus, ieri, mai mult cu forţa, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, unde a stat mai bine de o oră. Toată scena ridicării şefului CJC a fost filmată de mai multe persoane, două dintre ele angajate ale Consiliului Judeţean Constanţa. Conform filmului în cauză, distribuit jurnaliştilor de un salariat al consiliului, pentru că şeful CJC nu dorea să se urce în maşină, unul dintre procurori ar fi dorit ca Nicuşor Daniel Constantinescu să fie luat de picioare. „Planul” nu a mai fost pus în aplicare, iar după câteva minute de „negocieri”, şeful CJC a acceptat să se urce în automobilul organelor de anchetă. Faţă de preşedintele CJ Constanţa, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile. Nicuşor a spus că va face plângere împotriva celor care l-au obligat să urce în maşină.
 
Conform DNA, în sarcina preşedintelui CJC s-au reţinut şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave. „Există date şi indicii temeinice potrivit cărora învinuitul Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al CJC, în sensul că a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro), după cum urmează:
 1. 1.239.987,60 lei către Regia Autonomă Judeţeană Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, în cadrul proiectului de interes public judeţean „Caravana estivală a Judeţului Constanţa”; cheltuielile nu au avut legătură cu obiectivele proiectului (realizarea de perdele forestiere, reabilitare terenuri degradate, conservare biodiversitate naturală, dezvoltarea turismului ecvestru etc.), proiect adoptat prin Hotărârea CJ nr. 148/2010 şi nu au avut legătură cu Protocolul de colaborare cu autorităţi ale administraţiei publice şi instituţii, respectiv RA Romsilva, RAJDP Constanţa şi SC RAJA SA. În plus, cheltuielile au fost făcute fără să existe documentaţiile tehnico-economice prevăzute de lege (devize de ofertă şi procese verbale de recepţie care să ateste realitatea lucrărilor executate în 31 de localităţi şi conformitatea acestora cu cerinţele proiectului pe de o parte şi date şi informaţii privind coordonatele cadastrale aferente lucrărilor realizate pe de altă parte)”, conform DNA.
 
Lucrări de împădurire şi pepiniere
 
„2. 13.305.000 lei, reprezentând plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive; finanţarea şi plăţile au fost efectuate numai în baza hotărârilor CJ Constanţa (instituţie condusă de învinuit), cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/2005 care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi a prevederilor Legii nr. 69/2000 a Educaţiei fizice şi Sportului.

3. 5.094.836 lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii cu act in dom cultural; finanţarea şi plăţile au fost făcute în baza unei hotărâri a CJ Constanţa (instituţie condusă de învinuit), fără respectarea normelor legale în vigoare, prevăzute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi de O.G nr. 51/1998, actualizată, privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile şi regulile în care se pot asigura finanţări nerambursabile din fonduri publice.

4. 1.054.405,98 lei, rezultată din aceea că a acceptat şi a decontat o cotă de 23% din valoarea lucrărilor de împădurire şi pepiniere executate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, reprezentând cheltuieli indirecte, în loc de 18%, cât ar fi fost legal.

5. 761.749,06 lei, reprezentând o plată pentru lucrările de împădurire efectuate asupra unei suprafeţe de 50 de ha din comuna Independenţa, jud. Constanţa, în condiţiile în care contravaloarea acestor lucrări fusese deja achitată anterior, în anul 2011”, au mai informat procurorii.

 
Limitarea consumului de carburanţi
 

Mai departe, la punctul 6 se spune: „6. 1.650.925,04 lei, reprezentând plăţi nelegale către SC Domeniul Public şi Privat Judeţean Constanţa, respectiv contravaloarea închirierii unui număr de 11 autoturisme, cu încălcarea prevederilor OG nr. 80/2001 care impuneau limitarea consumului de carburanţi şi a numărului de autoturisme pentru toate instituţiile publice, inclusiv pentru consiliile judeţene (la un număr de şase autoturisme cu un consum lunar pe autoturism de 150 litri benzină/motorină) şi interdicţia închirierii de autoturisme de către toate instituţiile publice. Faptele sus menţionate s-au petrecut în cursul anului 2012 (punctele 1-5), respectiv perioada 2012/2012 (punctul 6)”, potrivit DNA.
 
Dosar separat
 
Organele de anchetă spun că, „într-un dosar separat, procurorii aceluiaşi serviciu teritorial au dispus începerea urmăririi penale şi extinderea cercetărilor faţă de Constantinescu Nicuşor Daniel, în calitate de preşedinte al CJ Constanţa, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea continuată de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave”.
„În această cauză separată, procurorii au constatat, prin rezoluţie, că există date şi indicii temeinice potrivit cărora învinuitul Constantinescu Nicuşor Daniel nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa în sensul că, în perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, nu a asigurat, potrivit legii, finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, dispunând rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a Centrului şi încercând, în două rânduri, să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupă în prezent. Aceste demersuri au afectat activitatea Centrului Militar Zonal Constanţa pe de o parte, iar pe de altă parte CJC a obţinut un folos patrimonial nejustificat din sumele neplătite Centrului.
De asemenea, în perioada mai 2012 - octombrie 2013, a refuzat să dispună, potrivit Legii nr. 446/2006, plata serviciilor de telefonie de care beneficia Centrul Militar Zonal Constanţa pentru îndeplinirea misiunilor specifice, în valoare de 3.958 lei. Aceste costuri au fost suportate de Ministerul Apărării Naţionale - Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii Bucureşti, fiind astfel provocat un prejudiciu patrimoniului acestei unităţi, în cuantum de 3.958 lei”, au mai informat organele de anchetă.
 
Mandat de aducere
 
Trebuie menţionat că preşedintele CJC a fost citat cu mandat de aducere la autorităţile în drept şi în procesul în care a fost acuzat de DNA de fapte de corupţie şi care s-a desfăşurat la Judecătoria Constanţa, dar la care preşedintele a refuzat să participe. Mai exact, încă de la debutul procesului în dosarul cu numărul 28590/212/2008, în care Nicuşor Constantinescu avea calitatea de acuzat, el le-a transmis judecătorului, prin intermediul avocatului său, faptul că nu doreşte să dea declaraţii în faţa instanţei şi că se prevalează de dreptul său la tăcere. Cu toate acestea, judecătorii au emis mandat de aducere pe numele său, considerând că acuzaţii trebuie să se prezinte la proces, chiar dacă sunt reprezentaţi prin avocaţi. Însă, de fiecare dată când a fost căutat de jandarmi pentru a pune în aplicare mandatul de aducere, preşedintele CJ Constanţa nu a fost de găsit. Aşa se face că au fost emise mai multe mandate de aducere de către judecători pe numele lui Nicuşor Constantinescu, însă niciunul dintre acestea nu a putut fi pus în aplicare, iar procesul a mers mai departe fără acuzat, ci doar cu avocatul acestuia.
 
Cine este Nicuşor
 
Nicuşor Constantinescu s-a născut pe 29 octombrie 1966. A absolvit Liceul „Mihai Viteazu” din Ploieşti şi Institutul de Marină Civilă Constanţa, Facultatea de Electromecanică, acolo unde a fost coleg cu Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa şi cu omul de afaceri Sorin Strutinski. De menţionat este că mai marele judeţului este partener de afaceri atât cu Mazăre, cât şi cu Strutinski.
În iunie 2012, social-democratul a candidat, din partea USL, pentru al treilea mandat la conducerea Consiliului Judeţean. Nicuşor Constantinescu face politică din 2000 şi este prim-vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa.
 
Medici cazaţi cu vedere la mare. Remember
 
Amintim că, în toamna anului 2012, Consiliul Judeţean decide să cazeze 20 de medici şi cinci angajaţi proprii în locuinţe de serviciu. „Surpriza” a fost aceea că cele 25 de persoane trebuiau să fie cazate în vile situate pe bulevardul Mamaia, la numerele 534, 538 şi 542. Adică în blocurile societăţii Stop SRL, administrată de Costică Zelcă. Cu alte cuvinte, în „paradisul” din cartierul Mamaia Summerland. „Consiliul Judeţean a achiziţionat prin licitaţie 25 de apartamente la noi, cu două şi trei camere. Dar s-a făcut licitaţie. Apartamentele erau complet utilate, s-au cazat medici în ele. Banii se dau în rate, pe cinci ani. Apartamentele au fost închiriate Consiliului Judeţean înainte. Un apartament de două camere are cam 70 mp, iar cele cu trei cam 120 mp”, spunea, la momentul respectiv, Costică Zelcă. Tot el menţiona atunci că preţul pentru un metru pătrat era de 860 de euro. Foarte mult, dacă luăm în calcul faptul că vorbim, totuşi, despre o instituţie bugetară.
 
 
Milioane de puieţi de salcâm
 
În ceea ce priveşte perdelele forestiere, amintim că, încă din anul 2009, Consiliul Judeţean Constanţa a demarat un proiect în acest sens, derulat prin Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa. În 2010, zece milioane de puieţi de salcâm au fost distribuiţi, în judeţ, pentru împădurirea suprafeţelor deşertificate din Dobrogea şi pentru realizarea de perdele forestiere de protecţie a drumurilor judeţene.
Totodată, amintim că în aprilie 2013 CJC-ul a donat o sută de mii de puieţi de salcâm judeţului Neamţ.
 
Ce spune şi Organizaţia Judeţeană Constanţa a Partidului Social Democrat
 
"Organizaţia Judeţeană Constanţa a Partidului Social Democrat condamnă virulent acţiunea abuzivă a poliţiei politice a lui Traian Băsescu, DNA-ul, care l-a avut drept ţintă pe Preşedintele Executiv Nicuşor Constantinescu în cursul zilei de 15 ianuarie 2014.
Partidul Social Democrat Constanţa acuză DNA de implicare în viaţa politică a României, având în vedere că acuzaţiile ce i se aduc lui Nicuşor Constantinescu sunt legate de principalele proiecte ale USL propuse în campania electorală din 2012 cetăţenilor judeţului Constanţa, proiecte confirmate de peste 250.000 de voturi.
PSD Constanţa îşi asumă deschis susţinerea pentru realizarea acestor proiecte confirmate legal prin Hotărâri ale Consiliului Judeţean şi îşi afirmă sprijinul total pentru Nicuşor Constantinescu".

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Directori din Consiliul Județean Constanța și oameni de afaceri, condamnați definitiv! Cererea de revizuire, respinsă

19 Apr 2024 1282

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 924

Se vinde pensiunea „Grindul Lupilor“, din Sinoe, aparținând Ideea Contrast SRL! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

19 Feb 2024 1114

Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul privind cadastrarea județului Constanța!

27 Jan 2024 931

Constanța. Răsturnare de situație în cazul insolvenței Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul sucursala Năvodari

03 Dec 2023 1530

Gabriel Mustaţă, transferat la Curtea de Apel Constanța Niţeanu Voichiţa Mihaela este noul judecător al dosarului privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu. Noul termen, februarie 2024

26 Nov 2023 1011

Înalta Curte a decis! Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu rămâne la Tribunalul Constanța!

23 Nov 2023 853

S-a cerut falimentul SC Xenoti SRL, firmă ce deține Hotelul Flora, din Mamaia! Iată decizia Tribunalului Constanța!

08 Nov 2023 1363

Curtea de Apel Constanța a suspendat intrarea în insolvență a companiei Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul - Sucursala Năvodari

01 Nov 2023 1083

Insolvență de răsunet la Constanța! Este vizată Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul sucursala Năvodari

19 Oct 2023 2369

DNA Constanța cere, la Înalta Curte, rejudecarea dosarului Combat Press!

17 Oct 2023 1087

Nicuşor Constantinescu, fostul șef al CJC, l-a recuzat pe judecătorul Ciprian Coadă, de la Curtea de Apel Constanța. Cererea respinsă

01 Sep 2023 3957

Moștenitorii lui Mihail Cârciog solicită falimentul SC Xenoti SRL, firmă ce deține Hotelul Flora, din Mamaia!

18 Jul 2023 2149

Judecătorii vorbesc de prescriptie Dosarul privind cadastrarea județului Constanța se apropie de final!

06 Jul 2023 2860

Nicuşor Constantinescu, fostul șef al CJC, a cerut alt judecător! L-a recuzat, pentru a doua oară, pe judecătorul Gabriel Mustaţă! Cererea, respinsă

27 Jun 2023 1439