Nicuşor Constantinescu, un preşedinte de consiliu judeţean acuzat de peste 50 de infracţiuni (rechizitorii+galerie foto)



Felicia Tăicuţu, director general al Direcţiei Economico-Financiare din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, va fi suspendată la întoarcerea la muncă

 
Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a fost plasat în arest la domiciliu. Ieri, judecătoarea Valentin Boboc, din Curtea de Apel Constanţa, a anulat mandatul de arestare preventivă emis pe data de 20 februarie de judecătorul Lucian Lică, din Tribunalul Constanţa, şi a luat faţă de şeful CJC măsura arestului la domiciliu. Tot ieri, judecătoarea Iulia Cezara Suciu, din Tribunalul Constanţa, a analizat cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de înlocuire a controlului judiciar cu măsura arestului preventiv în dosarul în care Nicuşor Constantinescu a fost deferit Justiţiei pentru subfinanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa. Iulia Cezara Suciu se va pronunţa azi asupra solicitării DNA. În contextul în care preşedintele Consiliului Judeţean este judecat în patru dosare şi cercetat în cel de-al cincilea, ZIUA de Constanţa prezintă cele peste 50 de infracţiuni reţinute de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în sarcina lui Constantinescu.  
   
Pe data de 28 octombrie 2008, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în deja celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa, pe membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primăriei Constanţa: „Mazăre Radu Ştefan - primarul municipiului Constanţa, Constantinescu Nicuşor Daniel - fost consilier municipal, Racu Constantin - fost director al Direcţiei Administraţie Publică, Dospinescu Daniela Ramona - directorul Direcţiei Patrimoniu, Marica Ion - directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Miron Dan - fost consilier municipal şi pe consilierii juridici Tălpău Cristian, Chircă Nora Alina şi (fost) Ghiţulescu Bogdan“. În sarcina acestora s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Rechizitoriul poate fi citit accesând secţiunea „Documente“

Pe data de 25 aprilie 2014, DNA Constanţa l-a trimis în judecată pe şeful CJC, pentru abuz în serviciu în formă continuată.
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu (abuz în serviciu) - DNA Constanţa 

 
Pe data de 27 mai 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie l-au deferit Justiţiei pe preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa pentru complicitate la trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite şi pentru 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase necuvenite.

Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu / Adrian George Gâmbuţeanu - DNA Bucureşti (partea 1) 


 
La jumătatea lunii noiembrie 2014, DNA Constanţa a trimis în judecată 19 inculpaţi (persoane fizice şi juridice), în legătură cu un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Judeţean Constanţa şi de  peste 1 milion de lei în dauna statului român. Printre inculpaţi se află şi Constantinescu, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de abuz în serviciu în formă continuată (şase infracţiuni), spălare a banilor şi constituirea unui grup infracţional organizat.
 

Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu alături de alte 18 persoane (document) 

 
Trei luni mai târziu, DNA Constanţa a anunţat punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 19 februarie, ora 17:00, până la data de 20 februarie, ora 17:00, a lui Constantinescu. Şeful CJC este acuzat de abuz în serviciu (trei infracţiuni, dintre care două în formă continuată), de constituire a unui grup infracţional organizat, de coruperea alegătorilor (două infracţiuni), de conflict de interese (zece infracţiuni, dintre care cinci în formă continuată), dar şi de tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată. 
 
Acuzațiile care i se aduc lui Nicușor Constantinescu 
 
În acest ultim dosar menţionat, judecătorul Lucian Lică, din Tribunalul Constanţa, a decis arestarea preventivă a şefului CJC pentru o perioadă de 30 de zile. Ieri, judecătoarea Valentina Boboc, din Curtea de Apel Constanţa, a anulat mandatul emis de Lucian Lică şi a luat faţă de Nicuşor Constantinescu măsura arestului la domiciliu. Aici, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa va aştepta decizia judecătoarei Iulia Cezara Suciu, din Tribunalul Constanţa, cu privire la solicitarea DNA de înlocuire a controlului judiciar cu măsura arestului preventiv în dosarul în care Constantinescu este acuzat de subfinanţarea Centrului Militar Zonal.

„Este normal aşa ceva?“ 

„Am fost citat pentru ora 9.00. Am intrat în sală la ora 14.00. Este normal aşa ceva? Am stat într-o celulă foarte mică. Sunt un om bolnav de cancer. Nu am încălcat controlul judiciar impus de magistraţi, aşa cum susţine DNA. Toate prevederile au fost respectate punctual. M-am prezentat la Poliţia şi la toate instanţele de judecată, dar şi când am fost solicitat de organele de urmărire penală. Am respectat şi controlul judiciar impus de Curtea de Apel Bucureşti“, a declarat şeful CJC în faţa judecătoarei Suciu. Cu privire la acuzaţia DNA conform căreia, la data de 8.01.2015, ar fi emis o dispoziţie prin care aparent în mod nelegal ar fi deposedat-o pe Felicia Tăicuţu de atribuţiile funcţiei de director general al Direcţiei Economico-Financiare din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, totodată retrăgându-i acesteia dreptul de acordare a vizei de control, DNA menţionează: „Prin aceasta, inculpatul i-a provocat persoanei respective o vătămare nepatrimonială a drepturilor şi a intereselor legitime privind exercitarea atribuţiilor unui post pe care îl ocupase prin concurs, cât şi o pagubă patrimonială reprezentată de diminuarea salariului“. În replică, şeful CJC a spus: „Viza i-am luat-o pentru că oricum nu o utiliza. Dispoziţia mea nu i-a afectat venitul. (...) Tăicuţu Felicia a făcut plângere la DNA probabil pentru a-şi acoperi propria vinovăţie. Acum ea e în concediu. Va fi suspendată la întoarcerea la muncă“, a precizat Constantinescu, precizând că Tăicuţu a fost trimisă în judecată alături de el în dosarul celor 19 inculpaţi (persoane fizice şi juridice), în legătură cu un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna CJC şi de peste 1 milion de lei în dauna statului român.

„Plăţile către Soti Cable şi Conpress au fost legale“ 

„Plăţile către Soti Cable şi Conpress au fost legale. În luna ianuarie 2015, am fost notificaţi de Soti cu privire la faptul că CJC nu şi-a respectat obligaţiile contractuale. Nu şi-ar fi primit banii din luna mai 2014. Penalităţile au fost calculate la 72.000 de lei. În urma unei întâlniri, suma de 72.000 de lei s-a şters şi am convenit ca CJC să facă plăţile restante. (...) Banii pentru firma de pază Conpress erau o restanţă din 2014. Mi-a fost prezentată la plată. CJC are contracte de pază şi cu alte firme specializate în servicii de pază. Nu se poate spune că fosta mea firmă am introdus-o eu peste tot“, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.      

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.