Nimic despre „Casa Soarelui“ După 13 ani, Executivul a aprobat totuşi noii indicatori tehnico-economici pentru „Varianta de ocolire a municipiului Constanţa cu profil de autostradă“! (documente)

Guvernul României s-a întrunit ieri în şedinţă. Printre proiectele de acte normative incluse pe agenda şedinţei nu s-a regăsit, aşa cum anunţase conducerea Consiliului Judeţean Constanţa, şi hotărârea de Guvern pentru transmiterea imobilului în care a funcţionat „Casa Soarelui“, de pe strada Piatra nr. 4, din domeniul public al statului în domeniul public al judeţului Constanţa. După preluarea clădirii, administraţia judeţeană urma să predea imobilul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Andrei“ Constanţa.
 
În judeţul Constanţa sunt înregistraţi peste 25.000 de bolnavi oncologici. Vă reamintim că, la 1 septembrie 2017, Centrul Paliativ „Casa Soarelui“, care în ultimii zece ani a oferit asistenţă de specialitate miilor de pacienţi diagnosticaţi cu cancer, s-a văzut nevoit să pună lacătul pe uşă. Pentru fiecare caz internat, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate deconta 235 de lei/zi, bani suficienţi pentru ca aceşti oameni să fie trataţi cum se cuvine. Îngrijirea paliativă presupune îngrijirea activă totală a pacienţilor a căror boală nu mai răspunde la tratamentul curativ. 
 

Proiect revizuit după 13 ani de la aprobare

 
În schimb, Executivul a aprobat proiectul de hotărâre ce vizează modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1327/2005 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Varianta de ocolire a municipiului Constanţa cu profil de autostradă“.
 
Menţionăm că, pe 27 octombrie 2005, pe când premier era Călin Popescu Tăriceanu, iar Gheorghe Dobre - ministru al Transporturilor, a fost aprobată în şedinţă de Guvern finanţarea obiectivului de investiţii ai cărui indicatori tehnico-economici sunt aprobaţi conform art. 1. Finanţarea era prevăzută a se face dintr-un credit extern, acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, şi, în completare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie.
 
Potrivit proiectului, amplasamentul Variantei de ocolire a municipiului Constanţa este în sud-estul României, în judeţul Constanţa. Proiectul reprezintă tronsonul de Autostradă A4, asigurând continuitatea cu tronsonul final al Autostrăzii A2, parte integrantă a Axei Prioritare TEN - T7/Ramura nordică care străbate România de la vest la est pe traseul: Nădlac - Arad - Timişoara - Lugoj - Deva - Orăştie - Sibiu - Piteşti - Bucureşti - Cernavodă - Constanţa.
 
Varianta de ocolire a municipiului Constanţa este proiectată la profil de autostradă cu lungimea de 21,775 km şi viteza de proiectare de 140 km/h. Obiectivul, realizat în parte şi dat în exploatare, străbate în general terenuri agricole, viticole, pomicole, se desfăşoară în zona de nord-vest a oraşului Ovidiu, intersectează apoi o serie de drumuri care fac legătura între litoral şi localităţile din zonele adiacente acestuia (DN 3C, DC 87, DC 88, DC 89, DN3, DN 39E, DN 39), CF Bucureşti - Constanţa şi CF Constanţa - Mangalia, închizându-se în zona de nord a Portului Agigea (la nord de Canalul Dunăre - Marea Neagră).
 
Faţă de studiul de fezabilitate iniţial, pe baza căruia au fost aprobaţi în anul 2005 principalii indicatori tehnico-economici, a intervenit necesitatea adaptării unor soluţii la prevederile normelor, normativelor, standardelor în vigoare, precum şi a unor adaptări ce decurg în urma rezultatelor relevante, rezultatelor/concluziilor studiilor de teren aprofundate, cerinţelor acordului de mediu etc.
 
Principalele revizuiri faţă de studiul de fezabilitate din 2005 au constat în modificarea lungimii autostrăzii, creşterea numărului de poduri, pasaje şi podeţe, reconfigurări ale nodurilor rutiere şi suplimentarea zonelor privind consolidările terasamentelor. Necesitatea actualizării constă în asigurarea cadrului necesar finalizării în totalitate a obiectivului de investiţii şi a posibilităţii efectuării recepţiei finale.
 

În secţiunea „Documente“ puteţi consulta nota de fundamentare şi datele tehnice ale investiţiei „Varianta de ocolire a municipiului Constanţa“.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

De 1 Martie, Arimex Comexim 2000 SRL a oferit pacientelor din Constanţa flori, mărţişoare, iconiţe, zâmbete şi un meniu delicios!

01 Mar 2024 971

Compartiment de îngrijiri paliative, și la Constanța Ziua Mondială Hospice și a îngrijirilor paliative

12 Oct 2020 5650

Incendiu izbucnit la o casă din Hârșova

08 Mar 2020 1894

Incendiu de proporții, izbucnit la o casă din Craiova

02 Aug 2019 1644

Revista presei locale

23 May 2019 1901

A fost inaugurat. Compartimentul de îngrijiri paliative „Casa Soarelui“, contract cu CJAS. Se pregătesc protocoalele pentru pacienţii oncologici (galerie foto)

23 May 2019 4270

Imagini de la eveniment Compartimentul de Îngrijiri Paliative, “Casa Soarelui” din Constanța, redeschis (galerie foto + video)

22 May 2019 4384

Compartimentul de Îngrijiri Paliative, “Casa Soarelui” Constanța va fi redeschis mâine. Cât au costat lucrările de amenajare

21 May 2019 3049

Lucrările de reabilitare au fost finalizate „Casa Soarelui“ din Constanţa îşi deschide porţile

16 May 2019 6077

Conducerea CJC, noi termene pentru inaugurarea unor unităţi medicale din judeţul Constanţa

29 Mar 2019 2149

„Casa Soarelui“ va fi funcțională în luna aprilie

23 Mar 2019 2537

Când va fi inaugurată la Constanța Casa Soarelui. Ce a declarat președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu

07 Jan 2019 1951

Firma Baran a plecat din Constanța! RMN-urile din Spitalul Județean și Policlinica 2, Radioterapia și Casa Soarelui, funcționale abia din 2019

20 Dec 2018 2469

Interviu live Cu ce veşti vine 2019 pentru pacienţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa? (galerie foto)

19 Dec 2018 5151

Vreme de plimbare, pe faleza Cazinoului din Constanța (galerie foto+video)

25 Nov 2018 3132