„Nu era nimic în neregulă”, dar era Tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Șapte decese, un dosar penal și un manager demis

  • Un incendiu devastator s-a produs astăzi la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța
  • Șapte femei, internate pe secția ATI a unității medicale, au murit
  • Erau 10 pacienți internați pe secție, din 10 paturi disponibile
  • Raed Arafat s-a deplasat la Constanța
  • Managerul spitalului, Stela Halichidis, a fost demisă din funcție
  • Un dosar penal a fost deschis de către procurori
  • Cauza incendiului este încă în verificare urmând să se pronunțe anchetatorii cu privire la cele întâmplate


1 octombrie negru la Constanța. Șapte femei și-au pierdut viața, fie arse, fie asfixiate, în clinica de ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, după ce un incendiu s-a manifestat la parterul clădirii, unde se aflau secția menționată și încă o secție de boli infecțioase.
 
Bâlbe ale responsabililor, număratul deceselor eronat, contradicții în declarații, umeri ridicați de către, mai nou, fostul manager al spitalului nu scuză faptul că cele peste 120 de persoane internate în spital au trecut prin clipe de coșmar.
 
La 9:48 un apel prin 112 alerta autoritățile de un incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, situat în apropiere de zona ICIL. Primul echipaj a ajuns la 9:56, de la 3,5 kilometri distanță. După zeci de autospeciale și ambulanțe, cu zeci de pompieri, medici, asistente și ambulanțieri au luptat alături de personalul spitalului să evacueze. Bilanțul întârzia să apară, dar speculații erau. Prima oară s-a auzit de un mort, apoi de trei, apoi de cinci, apoi de opt sau nouă. Cifra se opriseră la nouă, însă era greșită.


 
Așa cum a spus șeful DSU, Raed Arafat, prezent la Constanța, două victime au fost numărate de două ori, dintr-o... eroare. „Se întâmplă când sunt informații în dinamică”, a spus Arafat. Din păcate, incendiile în spitalele din Românai au lo  din ce în ce mai des, ceea ce scoate la suprafață o infrastructură șubredă, plină de probleme, unde verificările sunt făcute, dar nu sunt verificate daca problemele regăsite sunt și soluționate.
 
Incendiul a fost lichidat după o oră de la izbucnire, dar șapte persoane au murit în tot acest timp – cinci la spitalul unde a pornit focul, una la Spitalul Județean Constanța și ultima la Spitalul Militar. Incendiul a fost lichidat rapid, dar evacuarea și transportul persoanelor au mai durat câteva zeci de minute bune.
 
Până s-au lămurit reprezentanții să prezinte datele presei au trecut alte câteva zeci de minute, până la momentul conferinței de presă de la ora 14.45.


 
 

Stela Halichidis – „Existau avizele legale”

 

În fața jurnaliștilor nu prea a dorit să stea fostul manager al spitalului afectat de incendiu, Stela Halichidis. A venit în fața presei alături de prefectul Silviu Coșa și de primarul Vergil Chițac, dar încerca să scape de întrebările dure venite înspre ea. Ea a declarat că nu existau probleme în spital și că avea toate avizele. Mai puțin avizul de securitate la incendiu, pe care a omis să îl menționeze și care ar fi trebuit să fie obținut de câțiva ani.
 
„Toate defecţiunile au fost remediate, totul funcţiona conform legii. Existau avizele legale, necesare, totul a funcţionat, dar s-a întâmplat un necaz. O să vedem de la ce. Toate actele sunt în regulă, toate defecţiunile care au fost constatate s-au remediat. Nu era nimic în neregulă. Reţeaua a fost verificată, nu era supradimensionată. Nu a existat nimic în plus în afară de aparatura medicală, care are contract de mentenanţă”, a spus managerul spitalului.


 

Silviu Coșa – „A existat o intervenţie concretizată cu peste 50 de autovehicule”

 
Prefectul Constanței a oferit ori de câte ori a fost nevoie informații legate de situația de la incendiu. Silviu Coșa a vorbit despre modul intervenției odată ce au fost informații concrete și alături de celelalte autorități implicate au format o celulă de criză, unde s-a alăturat și șeful DSU, Raed Arafat, la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța.


 
În şapte minute de la alertare, forţele de intervenţie au sosit. A fost activat planul roşu, planul alb pentru spitale, care urmau să preia victimele. A existat o intervenţie concretizată cu peste 50 de autovehicule ale forţelor de intervenţie, peste 125 de subofiţeri şi ofiţeri. Au intervenit atât forţe din cadrul ISU Dobrogea, cât şi din judeţe limitrofe - Galaţi, Călăraşi, Ialomiţa. Ceilalţi pacienţi au fost deja distribuiţi către Spitalul Militar, Spitalul Judeţean şi Spitalul Pneumo. Alte spitale - CFR, Medgidia, Mangalia - sunt pregătite să intervină", a precizat prefectul Silviu Coșa.
 

Vergil Chițac – „Au avut tot ceea ce a fost nevoie…”

 
Primarul Constanței, Vergil Chițac, a spus că nu existau lipsuri sau problem la spital și că personalul și pacienții au avut tot ce a fost nevoie.
 
„Au avut tot ceea ce a fost nevoie de la alimente până la alimentare cu energie electrică, oxigen. Anul trecut, pentru că a fost necesar oxigen, am mai cumpărat în plină iarnă o butelie de oxigen ca să avem în tot spitalul, că iniţial era doar la ATI.

Am suplimentat puterea electrică cu ajutorul ENEL-ului, de la 65 la 105 kilowatti tocmai ca să nu fie probleme. ISU a venit în control, a constatat anumite nereguli, orice control constată nereguli, a lăsat o fişă, spitalul şi-a făcut un plan de remediere a acestora şi a trimis toate documentele către ISU”, a transmis primarul Constanţei.   

 

Potopul după declarațiile locale


 

Şeful ISU Dobrogea, Mihail Amarandei, a declarat că pentru stabilirea incendiului de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa vor fi verificate toate aspectele, el precizând că în urma ultimului control au fost găsite nereguli, atât aspecte tehnice, cât şi organizatorice.
 
”La ora 9,48 am fost anunţaţi prin 112 de producerea unui incendiu la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa. Au fost alertate toate forţele de intervenţie din municipiul Constanţa, la ora 9.53 a fost activat Planul Roşu de Intervenţie, la 9.56 am avut primele date preliminare de la locul intervenţiei. Cele nouă victime au fost identificate la nivelul secţiei de Terapie Intensivă, la momentul producerii incendiului fiind zece persoane internate în acea secţie. Pentru stabilirea cauzei incendiului vom cerceta toate aspectele, vrem să vedem cu exactitate care au fost cauzele care au dus la producerea acestui incendiu. În februarie s-a efectuat un control la toate unităţile medicale, în special la cele care asigurau suport COVID. Au fost constatate disfuncţionalităţi, nereguli, au fost aplicate şi sancţiuni”, a afirmat Amarandei.
 
 
Premierul Florin Cîțu a anunțat vineri că i-a cerut primarului Vergil Chițac, să o demită pe managerul Spitalului de Boli Infecțioase, unde s-a produs incendiul în care au murit șapte oameni.



În urma celor menționate mai sus, Consiliul de Administrație al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța a decis ca Stela Halichidis să fie demisă. 

„Este o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc, un sistem învechit, greu încercat și pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de COVID-19. În acest moment, prioritatea zero este să fie identificate rapid soluții pentru a-i putea transfera și trata pe toți pacienții evacuați din spitalul de la Constanța. Totodată, este imperativ ca, în toate secțiile cu pacienți COVID-19 și mai ales în cele de terapie intensivă, să fie acordată o atenție sporită în primul rând la nivelul spitalelor pentru a putea preîntâmpina astfel de tragedii apărute în condiții de supraîncărcare“, a precizat Klaus Iohannis.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au deschis un dosar penal în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.
 
Potrivit datelor noastre, procurorii fac cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și distrugere din culpă.

Informația a fost confirmată de Viorel Gabriel Teliceanu, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.


 

Raed Arafat – „Bine că sunt șapte și nu nouă”

 
O conferință de presă s-a susținut într-o sală din Spitalul Județean Constanța. La eveniment a participat șeful DSU. Alături de Raed Arafat e Cristian Radu, prim adjunct al IGSU, Rodica Tudoran, șefa UPU de la SCJU, prefectul Silviu Coșa, Cristina Schipor, șefa DSP Constanța.
 
„Incendiul s-a manifestat în secția de ATI, pe o suprafață de 250 mp", a spus colonelul Cristian Radu. 

„Incendiul a fost lichidat la 10.55, la o oră de la apel. În spital au fost 125 de pacienți internați. 5 pacienti non-covid și 120 pacienți covid, din care 10 la ATI", a spus Arafat.



„După verificarea cifrelor, la acest moment nu este necesară evacuarea unor pacienți în alte județe. Nu avem pacienți cu arsuri. Ei vor rămâne în județul Constanța. Au fost identificate 201 paturi care au fost activate", a spus Arafat.

„Sunt mici mișcări ale pacienților între spitale. Pacienții au fost împărțiți între trei spitale - SCJU, Spitalul Militar și Spitalul de Pneumolgoie. În SCJU s-au internat 16 pacienți - din care 8 pacienti ATI covid. Restul până la 42 au fost transferați la Palazu și la Agigea. Acum mai sunt 6 pacienți și cei trei membri ai personalului sanitar, în curs de evaluare. La Spitalul Militar au ajuns 29 de pacienți și un pacient a decedat în timpul transportului. În acest moment, la Pneumologie sunt 50 de pacienți”, a declarat Rodica Tudoran.



„Am avut 7 persoane decedate. La început s-a confirmat cifra de 9. Când raportăm date în dinamică astfel de lucruri se întamplă. Bine că sunt șapte și nu nouă", a spus Arafat.

Raed Arafat spune că cei doi pacienți care au murit în afara Infecțioaselor au fost numărați de două ori din greșeală.

„La spital au fost două controale. Unul în 2020 și unul în februarie 2021. Au fost găsite nereguli la instalații electrice și unele de siguranță. Nefuncționalitatea senzorilor pentru detectarea incendiului. Revin la un aspect - aici nu putem să tragem la răspundere. Există un procuror care se ocupă de aceste aspecte", a declarat Raed Arafat. 
 
Unele nereguli care se referă la instalațiile electrice, unele improvizații, la siguranțe dezechilibrate, adică modul în care sunt reglate și s-a constatat nefuncționalitatea instalației de semnalizare a incendiilor.

Exista senzor pentru oxigen, existau în saloane am înțeles, dar instalația de detecție a incendiilor nu exista.  La acest moment, situaţia este sub control, pacienţii transferati sunt în siguranţă”, a adăugat șeful DSU.
 
 
Condoleanțe familiilor celor decedați!


 
Surse bine informate au precizat că cele șapte persoane decedate în urma tragediei din Constanța de astăzi sunt Iliana Satcâu (decedată la Spitalul de Boli Infecțioase), Georgeta Alupoaie (decedată la Spitalul Militar), Maria Cristescu (decedată la Spitalul Județean), Paraschiva Datcu (decedată la Spitalul de Boli Infecțioase), Negisar Bevlit (decedată la Spitalul de Boli Infecțioase), Angela Paladi (decedată la Spitalul de Boli Infecțioase) și Maria Stoica (decedată la Spitalul de Boli Infecțioase).

Facem precizarea că cele șapte persoane decedate în tragedia de astăzi nu sunt morții nimănui, ci sunt responsabilitatea statului și a autorităților implicate.
 
Citește și:

Incendiu la secția ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Planul Roșu, activat. Șapte morți (galerie foto și video)​

Lista persoanelor care au murit astăzi în tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial de la ISU Dobrogea despre explozia de la Rafinăria Petromidia Năvodari (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 678

Imagini din dronă cu Rafinăria Petromidia Năvodari după explozie! (GALETRIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 1039

LIVE VIDEO+TEXT Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari! Planul Roșu de Intervenție, activat (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 16030

ISU GiurgiuEXERCIȚIU

28 Mar 2024 318

Arde o locuință în municipiul Tulcea! (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 509

ISU GiurgiuEXERCIȚIU

27 Mar 2024 361

ISU Iași2 misiuni pentru transportul persoanelor supraponderale

27 Mar 2024 261

Atac armat urmat de un incendiu uriaş la o sală de concerte de la periferia Moscovei, revendicat de Statul Islamic

23 Mar 2024 542

ISU Constanța Reducerea riscului. Educație în situații de urgență pentru copii și elevi (FOTO)

22 Mar 2024 337

UPDATE Fum gros de la un incendiu izbucnit în Constanța! (VIDEO)

22 Mar 2024 2529

Incendiu la un apartament din Mamaia Nord, Constanța! Pompierii au intervenit

22 Mar 2024 990

Alertă pe strada Mircea cel Bătrân din Constanța, în zona Capelei Militare! Au intervenit pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Mar 2024 1182

Incendiu la o hală a aeroportului din Craiova!

18 Mar 2024 375

ISU BihorIncendiu în comuna Biharia-Atenție unde depozitați cenușa și jarul!

18 Mar 2024 338

Constanța Imagini din dronă cu apartamentul afectat de incendiul de pe Aleea Egretei! O femeie de 93 de ani, transportată la spital (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Mar 2024 1531