Deschidere editie

Nu obţii certificatul de înmatriculareAnvelopele de iarnă luate „la negru", neacceptate de RAR şi Poliţie

anvelopebluratsursaautoAnunturi-auto.jpgAnvelopele all-season sunt marcate cu unul dintre semnele M+S, M/S (mud and snow - noroi şi zăpadă), însă, unele, nu au marcajul „fulg de nea", în apropierea căruia se află simbolul unui munte, specific doar anvelopelor de iarnă

În aproximativ trei săptămâni, toţi conducătorii auto din România vor fi obligaţi să-şi echipeze autoturismele cu anvelope de iarnă, dacă vor circula în condiţii de zăpadă, gheaţă ori polei. Interesant de remarcat, anvelopele achiziţionate „la negru", fără emiterea unui document din care să reiasă că sunt specifice iernii, nu sunt acceptate de Registrul Auto Român şi nici de Poliţia Rutieră, începând cu data de 1 noiembrie. În aceste condiţii, este de preferat ca anvelopele de iarnă (indiferent de modalitatea prin care au fost cumpărate) să fie montate până la începutul lunii viitoare, altfel Poliţia Rutieră va reţine certificatul de înmatriculare al maşinii şi va elibera o dovadă înlocuitoare a acestuia, fără drept de circulaţie. Altfel spus, în intervalul 1 noiembrie - 1 martie, automobilele „încălţate" cu anvelope de vară ori all-sezon, care au doar însemnele M/S, vor rămâne în locul în care s-a făcut controlul, transportul acestora rămânând în grija proprietarului.

Isteria cauciucurilor de iarnă este aproape să înceapă! În intervalul de timp 1 noiembrie - 1 martie, toţi şoferii din România vor fi obligaţi, prin lege, să-şi echipeze automobilele cu anvelope de iarnă. Cei prinşi pe picior greşit rămân fără certificatele de înmatriculare, însă vor primi o dovadă înlocuitoare a acestui document, fără drept de circulaţie. Mai mult decât atât, şoferii ghinionişti vor primi o amendă, sancţiunile fiind cuprinse între 2.500 şi 4.000 de lei şi sunt destinate şoferilor autovehiculelor de transport marfă şi persoane, iar pentru autoturisme amenda poate varia între 630 de lei şi 1.400 de lei, cu posibilitatea achitării în 48 de ore a jumătate din valoare. Din momentul activării dovezii înlocuitoare fără drept de circulaţie, conducătorul auto nu mai are voie să se urce la volanul acelei maşini, singura variantă pentru ca acesta să-şi transporte automobilul rămânând închirierea unei platforme. După cum este de aşteptat, cheltuielile generate de reţinerea certificatului de înmatriculare rămân în sarcina conducătorilor auto. După ce a montat cauciucuri de iarnă, şoferul prins pe picior greşit se deplasează cu automobilul la Registrul Auto Român în vederii obţinerii unui certificat din care să reiasă că respectivele anvelopele sunt conforme legii în vigoare. Atenţie! Acest certificat se va elibera de către angajaţii RAR numai după ce conducătorul auto va prezenta inspectorilor Registrul Auto Român chitanţa de achiziţionare a anvelopelor de iarnă.

„Carnea", de cel puţin 1,5 milimetri

anvelope-anvelopelanturi.jpgAltfel spus, cauciucurile cumpărate „la negru", fără emiterea nici unui act, nu sunt acceptate de RAR şi, implicit, nici de Poliţia Rutieră. Odată obţinut documentul de la registru, şoferul se deplasează la sediul Serviciului Rutier pentru redobândirea certificatului de înmatriculare. Abia atunci, maşina poate fi dată jos de pe platformă şi condusă. Nu este de trecut cu vederea faptul că anvelopele trebuie să aibă „carnea" de cel puţin 1,5 milimetri. De precizat că anvelopele all-season sunt marcate cu unul dintre semnele M+S, M/S (mud and snow - noroi şi zăpadă), însă, unele, nu au marcajul „fulg de nea", în apropierea căruia se află simbolul unui munte, specific doar anvelopelor de iarnă. Automobilele neechipate cu anvelope de iarnă pot fi utilizate în perioada 1 noiembrie - 1 martie, doar când carosabilul este uscat. Cu toate acestea, conducătorii auto riscă să fie implicaţi în diverse accidente rutiere şi să nu fie despăgubiţi de societăţile de asigurări.

Ce spun specialiştii

Potrivit Romaniaforum.ro, unele anvelope all-season sunt fabricate special pentru a fi utilizate pe parcursul întregului an, pentru toate anotimpurile, îmbinând calităţile anvelopei de vară şi a celei de iarnă. „În condiţii extreme este inferioară celei de vară pe uscat sau celei de iarnă pe zăpadă. Anvelopa de vară: este fabricată special pentru a fi utilizată la temperaturi mai mari de 7 grade Celsius. Are un comportament foarte bun pe asfalt uscat sau umed, dar nu este recomandată pe carosabil acoperit cu zăpadă sau gheaţă. Este fabricată să reziste la temperaturile ridicate din perioada verii, devine foarte rigidă la temperaturi scăzute, ceea ce afectează aderenţa. Anvelopa de iarnă: este fabricată special pentru a fi utilizată la temperaturi mai mici de 7 grade Celsius. Datorită componentelor care îşi păstrează proprietăţile la temperaturi scăzute şi a crestăturilor multiple de pe banda de rulare, anvelopele au o aderenţă mai mare pe zăpadă sau gheaţă", potrivit sursei mai sus citate.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Burebista Rex Dacorum

12 Oct, 2011 21:18

asa, si daca am anvelopele de acum 2 ani si nu mai bonul inseamna ca nu sunt valabile?

Case

12 Oct, 2011 07:08

In conformitate cu definitia anvelopelor de iarna din legislatie, definitie care te trimite la 3 documente legislative europene pe care autorul articolului se pare ca nu le-a citit, singurul insemn pe anvelopa ca aceasta sa fie "de iarna este M S sau MS sau M&S". Simbolistica cu pictograme nu este regasita in aceste texte legislative. Interpretarile facute dupa cum viseaza unii sau scriu pe diverse forumuri ca anvelopa trebuie sa aiba fulg de nea, pisc alpin, faruri de ceata sau mai stiu eu ce le trece prin cap, nu are fundament legal. Pacat ca legea permite interpretari ( firesc in Romania) cand legiuitorul putea defini exact si in doua randuri anvelopa de iarna.

Articole asemanatoare

Accident rutier mai puțin obișnuit. Un autoturism a lovit un urs pe Drumul Judeţean 106

10 Dec 2018 2

Accident rutier pe DN39 în localitatea Agigea. Un tânăr a fost lovit de o mașină în timp ce traversa pe trecere

10 Dec 2018 433

UPDATE. Accident rutier în județul Constanța, între localitățile Medgidia și Tortomanu. Sunt mai multe victime printre care și copii (galerie foto)

10 Dec 2018 2979

Accident rutier pe bulevardul 1 Mai din Constanța. Victima este un copil. A fost întocmit dosar penal

10 Dec 2018 564

Accident rutier pe drumul național dintre Constanţa și Hârșova. O mașină a derapat într-un șant

10 Dec 2018 270

Atenţie şoferi. Cum se circulă pe drumurile din ţară

10 Dec 2018 231

UPDATE Terifiant. Accident rutier grav. Pieton zdrobit la ieşire din Constanţa. Au trecut peste el cel puţin trei maşini (galerie foto+video)

10 Dec 2018 13597

UPDATE. Accident rutier grav pe DN7. Două autoturisme, implicate. Trei victime. Traficul, blocat în zonă

09 Dec 2018 286

UPDATE. Accident rutier în apropierea Spitalului Municipal din Medgidia. Un pieton a fost rănit

09 Dec 2018 688

Trafic blocat pe DN15, în orașul Roznov după un teribil accident rutier. O persoană a murit și alte trei au fost rănite

09 Dec 2018 303

UPDATE. Oficial de la IPJ Constanța Imagini de la eveniment. Accident rutier pe bulevardul IC Brătianu din Constanța. Un pieton a fost lovit de o mașină (galerie foto+video)

09 Dec 2018 5931

Imagini incredibile! Cum a reușit un conducător auto să își „parcheze“ mașina în apropiere de lacul Tăbăcărie din Constanța (galerie foto)

09 Dec 2018 1010

UPDATE. Accident rutier în comuna Peștera, județul Constanța. O victimă. Cadrele medicale de la SMURD, chemate în ajutor

09 Dec 2018 1672

Accident rutier grav pe DN1. O autospecială de poliție, implicată. Doi agenți de poliție au ajuns la spital

09 Dec 2018 301

Tragedie în Sudan. Un elicopter s-a ciocnit de un turn de telecomunicaţii şi a luat foc. Sunt mai multe victime

09 Dec 2018 262

Accident rutier pe DN 22 către Năvodari. Două victime, copii la UPU Constanţa

09 Dec 2018 1688

Tragedie în Bolivia Mai mulţi morţi şi răniţi după ciocnirea a două microbuze

09 Dec 2018 242

UPDATE2. Oficial de la ISU şi de la IPJ Tragedia nopţii în România. Cinci tineri au murit. Un autoturism a intrat sub un autotren cu numere turceşti (galerie foto)

09 Dec 2018 40077

UPDATE. Oficial de la IPJ Carambol rutier în municipiul Constanţa. Unde a avut loc şi ce s-a întâmplat. O victimă (galerie foto+video)

08 Dec 2018 10680

Accident rutier pe DN6. Un autotren și o autoutilitară, implicate. Traficul este restricționat în zonă

08 Dec 2018 448

Accident rutier grav în județul Suceava. Două mașini implicate. Sunt mai multe victime, printre care și copii

08 Dec 2018 560

Accident rutier grav în județul Harghita. O mașină a căzut într-o prăpastie. O persoană a murit

08 Dec 2018 335

UPDATE. Traficul rutier și feroviar blocat în județul Suceava. Ce s-a întâmplat. Intervin pompierii și polițiștii (galerie foto)

08 Dec 2018 609

UPDATE. Accident rutier în localitatea Dorobanțu, județul Constanța. Două victime. Cadrele medicale de la SMURD, chemate în ajutor (galerie foto)

08 Dec 2018 2353

O tânără mămică din Constanţa a murit la doar 27 de ani. Cum a fost posibilă tragedia

08 Dec 2018 722

Accident rutier pe E85. Implicate două mașini. Patru victime transportate la spital

07 Dec 2018 331

Accident rutier la Casa de Cultură din Constanța. O victimă. Echipajele de intervenție la fața locului (galerie foto+video)

07 Dec 2018 6082

Accident rutier pe strada Brizei din Constanța. Șofer băut. Cadrele medicale chemate în ajutor (galerie foto+video)

06 Dec 2018 2878

Accident rutier grav. Un autotractor implicat. Un biciclist decedat

06 Dec 2018 399

UPDATE. Accident rutier la intersecția dintre șoseaua Mangaliei și strada Theodor Burada din Constanța. O victimă. Două autoturisme implicate (galerie foto+video)

06 Dec 2018 2216

Accident rutier pe strada Mircea cel Bătrân din Constanța. Victima este un pieton. A fost întocmit dosar penal

06 Dec 2018 339

Accident rutier în zona City Mall din Constanța. Un autoturism avariat (video)

06 Dec 2018 1050

Pe drumurile României Accident tehnic. Explicaţiile CNAIR. Despre ce este vorba

06 Dec 2018 805

UPDATE. Accident cumplit pe calea ferată. O persoană a decedat, după ce a fost lovită de tren

05 Dec 2018 325

UPDATE. Accident rutier mortal pe DN 56A. Implicate un autocamion şi un autoturism. Șofer decedat

05 Dec 2018 490

UPDATE. Accident rutier pe DN 22C, între Medgidia și Poarta Albă. Persoană decedată. SMURD-ul la fața locului

05 Dec 2018 1034

Accident rutier în Mangalia. O victimă. Echipajele de intervenție la fața locului

05 Dec 2018 744

UPDATE. Accident rutier în zona Celsy, la ieșire din Ovidiu spre Lumina. O victimă. Cadrele medicale chemate în ajutor

05 Dec 2018 1052

UPDATE. Accident rutier pe Podul din Kilometrul 4-5 din Constanța. Două victime. Două autoturisme implicate (galerie foto+video)

05 Dec 2018 4511

Imagini de la eveniment Accident rutier mortal în Constanţa. O femeie a murit (galerie foto+video)

05 Dec 2018 17482

Două săptămâni de la tragedia de pe podul de la Ovidiu. Presupusul autor, în arest la domiciliu. Procurorii continuă ancheta

05 Dec 2018 626

UPDATE. Accident cumplit Tânăr mort după ce a izbit pilonul unei pasarele

04 Dec 2018 2091

Tânără spulberată cu mașina pe trecere de pietoni. Care a fost reacția șoferului

04 Dec 2018 567

Accident rutier în județul Suceava. Implicat un microbuz. Mai multe persoane rănite

04 Dec 2018 429

Accident rutier pe DE 583. Două victime, dintre care un pieton. Trafic îngreunat

04 Dec 2018 314

Imagini de la eveniment Accident rutier între un autoturism şi o ambulanţă pe bulevardul 1 Mai, zona Gării Constanţa (galerie foto+video)

04 Dec 2018 2748

Camion încărcat cu piatră, răsturnat în judeţul Tulcea. Trafic blocat

04 Dec 2018 1023

Accident rutier pe DN 39, dinspre Mangalia către Constanţa. Șofer băut. Două victime (galerie foto)

03 Dec 2018 440

Accident rutier pe bulevardul I.C. Brătianu nr.81 din Constanța. Un autoturism implicat. O victimă

03 Dec 2018 2803

UPDATEConstanţa. Accident rutier pe strada Nicolae Iorga, lângă Şcoala Gimnazială nr. 5. Un copil rănit (galerie foto)

03 Dec 2018 2516