O bucată din Parcul Arheologic ar putea intra în posesia unor afaceriști. Răspunsul judecătorilor (DOCUMENT)



Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
 
  • Mai exact, este vorba despre o suprafață de 96 de metri pătrați și grupul sanitar existent pe terenul respectiv, bunurile astfel identificate fiind situate în Parcul Arheologic Constanța, în apropiere de statuia Victoria împotriva Fascismului din parc.
  • În prezent, judecătorii Tribunalului Constanța au analizat solicitările formulate de afaceriști, iar, la finele anului trecut, acțiunea a fost respinsă de instanță, ca inadmisibilă.
  • Hotărârea de acum a Tribunalului Constanța, pronunțată în dosarul 2434/118/2021 de completul Cfond 3, prezidat de magistratul Alina Elena Marin, poate fi atacată în apel de reprezentanții Ianachis SRL în termen de 30 de zile de la comunicare.
  • Întreaga Hotărâre nr. 1350/2021 a Tribunalului Constanța poate fi accesată în Secțiunea Document.
 
Aproape 100 de metri pătrați din Parcul Arheologic din Constanța sunt vizați de o acțiune deschisă de niște afaceriști din oraș, care le-au cerut judecătorilor să constate că în patrimoniul firmei pe care o dețin există dreptul de a cumpăra suprafața în discuție!
 
Mai exact, este vorba despre o suprafață de 96 de metri pătrați și grupul sanitar existent pe terenul respectiv, bunurile astfel identificate fiind situate în Parcul Arheologic Constanța, în apropiere de statuia Victoria împotriva Fascismului din parc.
 
Afaceriștii care încearcă să obțină cumpărarea unei bucăți din parc în instanță sunt cei care dețin societatea Ianachis SRL, firmă pe care funcționează pizzeria Il Giardino, în Parcul Arheologic, iar aceasta nu este prima acțiune demarată în instanță pentru achiziționarea terenului.
 
În prezent, judecătorii Tribunalului Constanța au analizat solicitările formulate de afaceriști, iar, la finele anului trecut, acțiunea a fost respinsă de instanță, ca inadmisibilă.
 
Recent, magistrații Tribunalului Constanța au motivat această hotărâre, iar în decizie au arătat, printre altele, că „nu numai că reclamanta nu a fost lipsită de posibilitatea de a solicita realizarea dreptului (nr., de a cumpăra imobilul), dar a și exercitat această posibilitate, în cadrul dosarului nr. 535/118/2019* al Tribunalului Constanța“.
 
Amintim, în dosarul respectiv, Tribunalul Constanța a hotărât respingerea acțiunii prin care Ianachis SRL a solicitat obligarea municipalității să-i vândă terenul, motivând faptul că „instanța apreciază că pârâții (...) titulari ai dreptului de proprietate asupra imobilului teren și construcție – își pot exercita liberi acest drept și nu pot fi obligați să vândă bunurile deținute“.
 

Hotărârea de acum a Tribunalului Constanța, pronunțată în dosarul 2434/118/2021 de completul Cfond 3, prezidat de magistratul Alina Elena Marin, poate fi atacată în apel de reprezentanții Ianachis SRL în termen de 30 de zile de la comunicare.
 
Ce au cerut afaceriștii

 
Decizia are indicativul 1350/2021 și se arată în documentul citat pe Jurindex că, prin cererea de chemare în judecată, reprezentanții firmei au solicitat să se constate „existența în patrimoniul reclamantei a dreptului de a cumpăra imobilul situat în Constanța, (...) Statuia Victoria împotriva Fascismului, jud. Constanța, compus din teren în suprafață de 96 mp (... ) și construcție grup sanitar (subsol) existentă pe terenul menționat“.
 
De asemenea, afaceriștii au mai cerut instanței să constate „existența în patrimoniul pârâtelor a obligației de a vinde către reclamantă imobilul situat în Constanța, (...) Statuia Victoria împotriva Fascismului, jud. Constanța, compus din teren în suprafață de 96 mp (...) și construcție grup sanitar (subsol) existentă pe terenul menționat“.
 
Nu în ultimul rând, reprezentanții firmei au mai cerut să se constate „existența în patrimoniul reclamantei a dreptului de a cumpăra spațiul comercial edificat peste grupul sanitar situat în Constanța, (...) Statuia Victoria împotriva Fascismului, jud. Constanța,  în conformitate cu prevederile contractului de asociere nr. 1007/08.04.1999, precum și existența în patrimoniul pârâtei R.A.E.D.P.P. Constanța a obligației de a vinde spațiul comercial edificat peste grupul sanitar situat în Constanța, (...) Statuia Victoria împotriva Fascismului, jud. Constanța,  în conformitate cu prevederile contractului de asociere nr. 1007/08.04.1999“.
 
Printre altele, afaceriștii au argumentat că „pe parcursul derulării raporturilor contractuale, și-a executat întocmai și la timp obligațiile ce îi reveneau, respectiv a procedat la realizarea și finanțarea în totalitate a proiectului de execuție a lucrării și a documentației tehnice de specialitate necesară începerii și executării lucrărilor în vederea edificării construcției având destinația de spațiu comercial, la întreținerea și menținerea în stare normală de funcționare a grupului sanitar și a spațiului comercial astfel edificat, la achitarea la timp a tuturor obligațiilor financiare prevăzute în contract față de R.A.E.D.P.P“.
 
Ce a spus instanța
 
Pe de altă parte, instanța a arătat că „prin sentința civilă nr. 1203/10.11.2020 pronunțată de Tribunalul Constanța în dosarul nr. 535/118/2019*, a fost admisă în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Ianachis S.R.L., în contradictoriu cu pârâtele (...). Au fost obligate pârâtele (...) să soluționeze cererea reclamantei înregistrată sub nr. (...)/03.12.2018. A fost obligată pârâta R.A.E.D.P.P. Constanța să soluționeze cererea reclamantei înregistrată sub nr. 30/28.02.2018. A fost respinsă cererea reclamantei de obligare a pârâtelor la vânzarea imobilului situat în Constanța, (...) Statuia Victoria împotriva Fascismului, jud. Constanța, compus din teren și construcții, ca neîntemeiată“.
 
În aceste condiții, au arătat judecătorii în noul dosar, „nu numai că reclamanta nu a fost lipsită de posibilitatea de a solicita realizarea dreptului, dar a și exercitat această posibilitate, în cadrul dosarului nr. 535/118/2019*  al Tribunalului Constanța“.
 
„Obiectul acestui din urmă dosar constă în obligarea pârâților la vânzarea imobilului situat în Constanța, (...) Statuia Victoria împotriva Fascismului, jud. Constanta, compus din teren în suprafata de 96 mp și grup sanitar – subsol, parter și etaj pizzerie, identificat cu număr cadastral (...), având carte funciară nr. (...) a localității Constanța“, a arătat instanța în continuare.
 
„Apare, așadar, ca nefondată apărarea reclamantei, în sensul că obiectul celor dosare ar fi diferit, câtă vreme ambele vizează atât spațiul comercial – parter și etaj pizzerie identificat cu număr cadastral (...), având carte funciară nr. (...), cât și imobilul teren, identificat cu număr cadastral (...), pe calea acțiunii în realizare, respectiv constatare“, au mai spus judecătorii.
 
„Împrejurarea că, prin încheierea din data de 26.04.2021 pronunțată de Curtea de Apel Constanța, în dosarul nr.535/118/2019*, s-a dispus suspendarea judecății apelului până la soluționarea definitivă a dosarului nr. 2434/118/2021 al Tribunalului Constanța, nu leagă prezenta instanță în sensul sugerat de reclamantă, de soluționare a cauzei pe fond, dat fiind tocmai caracterul de subsidiaritate al acțiunii în constatare față de cea în realizare, exercitată deja de reclamantă, după cum s-a reținut anterior“, se arată în motivarea hotărârii judecătorilor.
 
Astfel, instanța a arătat că „raportat la ordinea de prioritate în soluționarea excepțiilor, având în vedere soluția care urmează a fi pronunțată, nu va mai fi analizată excepția lipsei calității procesual active, lipsei calității procesual pasive și nici a lipsei de interes, invocate de către pârâte“.
 
„Sunt considerentele de fapt și de drept, pentru care se va admite excepția inadmisibilității acțiunii, invocată de pârâte“, a spus instanța.
 
Întreaga Hotărâre nr. 1350/2021 a Tribunalului Constanța poate fi accesată în Secțiunea Document.
 
Așa cum am arătat anterior, decizia Tribunalului Constanța poate fi atacată în apel, în termen de 30 de zile de la comunicare.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și
Un parc nou va fi înființat la Constanța. Lucrările se vor desfășura pe o suprafață de 4 hectare
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MINAC asigură supravegherea arheologică în cadrul proiectului „Reamenajarea spațiului public din zona parcului Gării” din Constanța

08 Feb 2024 795

Mii de crizanteme plantate zilele acestea în Parcul Tăbăcărie din Constanța

24 Oct 2023 934

Constănțeanul supărat Termele Romane sunt iar acoperite de bălării. Monumentul istoric este domeniul public al municipiului (VIDEO)

16 Aug 2023 1453

ONG Mare Nostrum aduce marea în Parcul Arheologic Constanța și stinge lumina. Când are loc evenimentul și cu ce ocazie este organizat

17 Mar 2023 1235

Parc Arheologic la Termele Romane

02 Feb 2023 1369

Parc arheologic la Poarta Mare a Cetății Tomis. USR Constanța propune alocarea sumei de 100.000 lei pentru elaborarea documentației tehnico-economice

30 Jan 2023 1954

Avarie RAJA în Constanţa. Ce constănțeni sunt afectați de lipsa apei

10 Nov 2022 1129

Curtea de Apel Constanța tocmai a decis soarta Parcului Arheologic! Se mai poate face recurs! (MINUTA)

26 Oct 2022 1421

Soarta Parcului Arheologic se decide la Curtea de Apel Constanța! O societate privată vrea să cumpere o bucată din parc

22 Oct 2022 1702

Proiectul de conservare-restaurare și punere în valoare a Cetății Halmyris, în linie dreaptă

16 Jun 2022 1176

Se implementează proiectul pentru realizarea documentației tehnico-economică a Parcului arheologic Noviodunum

31 May 2022 1214

Scandal în Parcul Arheologic din Constanța. Mai multe persoane au forțat intrarea la Târgul de Crăciun (VIDEO)

03 Dec 2021 6099

Târgul de Crăciun de la Constanța, cu sau fără restricții? Haosul creat de lipsa de comunicare a Primăriei

03 Dec 2021 6430

Remo SRL va amenaja un patinoar în parcul Arheologic din centrul Constanței. Cât ne costă investiția?

25 Nov 2021 3438

Parcul Arheologic din Constanța, astăzi, în atenția Tribunalului!

23 Nov 2021 1393