O bucată din Parcul Arheologic Constanța, „ținta“ unor afaceriști din oraș

  • Compania Ianachis SRL, care deține Pizzeria Il Giardino, ridicată în zona fostului grup sanitar public din Parcul Arheologic, a deschis un nou proces Primarului Municipiului Constanța.
  • Noul litigiu este strâns legat de cazul în care compania acțiuonase în instanță municipalitatea pentru a o obliga să-i vândă terenul din Parcul Arheologic.
  • În prezent, dosarul 535/118/2019* depinde de existența ori inexistența unui drept care face obiectul noului caz, respectiv 2434/118/2021.
  • Cazul a fost suspendat până la soluționarea noului dosar.

O parte din terenul Parcului Arheologic din Constanța ar putea intra în proprietatea unor afaceriști din oraș, ce au deschis mai multe acțiuni împotriva municipalității prin care cer imobilul.

Concret, compania Ianachis SRL, care deține Pizzeria Il Giardino, ridicată în zona fostului grup sanitar public din Parcul Arheologic, a deschis un nou proces Primarului Municipiului Constanța.

Dosarul civil a fost înregistrat pe rolul Secției a II-a Civile a Tribunalului Constanța, sub numărul 2434/118/2021, părți în cauză fiind SC Ianachis SRL, în calitate de reclamant, și, respectiv, Municipiul Constanța, Primarul Municipiului Constanța și Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public și Privat Constanța, în calitate de reclamați.

Noul litigiu este strâns legat de cazul în care compania acțiuonase în instanță municipalitatea pentru a o obliga să-i vândă terenul din Parcul Arheologic situat în zona fostului grup sanitar public, dosar 535/118/2019*, aflat în prezent pe rolul Curții de Apel Constanța.


S-a suspendat judecarea apelului

În acest sens, este sugestiv faptul că, în cazul 535/118/2019*, Curtea de Apel Constanța a decis suspendarea judecării apelului până la soluționarea dosarului 2434/118/2021 al Tribunalului Constanța. Hotărârea poate fi atacată în recurs pe toată durata suspendării.

Conform datelor oficiale, suspendarea a fost decisă în temeiul articolului 413 alineat 1 punctul 1 din Codul de Procedură Civilă și, potrivit textului de lege invocat, „instanța poate suspenda judecata când dezlegarea cauzei depinde, în tot sau în parte, de existența ori inexistența unui drept care face obiectul altei judecăți“.

Cu alte cuvinte, dosarul 535/118/2019* depinde de existența ori inexistența unui drept care face obiectul noului caz, respectiv 2434/118/2021.

Amintim aici că, în dosarul 535/118/2019*, Tribunalul Constanța a respins, în primă instanță, solicitarea afaceriștilor de a obliga municipalitatea să vândă terenul.

În schimb, instanța a admis cererea afaceriștilor de a obliga autoritățile locale să soluționeze cererea de cumpărare a terenului ce le fusese adresată de către compania Ianachis SRL.

Așa cum arătam în edițiile anterioare, în centrul procesului se află grupul sanitar din Parcul Arheologic, din zona Poarta 2, transformat de-a lungul timpului în pizzerie, dar și terenul aferent acestuia.


După ce dosarul a fost trimis între diferite instanțe, judecătorii Tribunalului Constanța au decis, la data de 10 noiembrie 2020, să respingă cererea privind vânzarea imobilului, dar să admită solicitarea afaceriștilor de a li se soluționa cererile făcute către instituțiile locale.


Terenul din zona Statuii „Victoria Împotriva Fascismului“

Firma Ianachis a cerut „în principal, obligarea pârâților la vânzarea imobilului situat în Constanța, strada Mihai Viteazu, zona Statuia «Victoriei Împotriva Fascismului», județul Constanța, compus din teren în suprafață de 96 mp și grup sanitar — subsol — grup sanitar, parter și etaj pizzerie“.

Societatea solicita ca imobilul să fie vândut „la prețul de vânzare ce urmează a fi stabilit de un evaluator autorizat aflat în relații contractuale cu Municipiul Constanța, în conformitate cu dispozițiile hotărârii Consiliului Local al Municipiului Constanța nr. 261/31.07.2017“, potrivit www.rolii.ro.

În subsidiar, firma cerea „obligarea pârâților la continuarea procedurii de soluționare a cererii societății noastre nr. 30/28.02.2018, nr. 39/29.11.2018, nr. (...) /03.12.2018 privitoare la cumpărarea imobilului (...), cerere formulată în conformitate cu dispozițiile hotărârii Consiliului Local al Municipiului Constanța nr. 261/31.07.2017“.

În susținerea cererilor, avocații firmei au arătat, printre altele, că în anul 1999 a fost încheiat un contract de asociere pentru grupul sanitar din parc, în baza căruia a fost și ridicat un spațiu comercial în același loc.

În urma contractului respectiv, au fost realizat lucrări de reamenajare a spațiului.

Au mai arătat afaceriștii, prin avocații lor că, „ulterior, la data de 24.01.2012, între Municipiul Constanța prin Primar, în calitate de vânzător și societatea noastră, în calitate de cumpărător, s-a perfectat Contractul de vânzare — cumpărare (...) având ca obiect transmiterea dreptului de proprietate asupra imobilului teren în suprafatță de 130 mp, situat în Cosntanța, strada Mihai Viteazu, zona Statuia Victoriei Împotriva Fascismului, județul Constanța“.

„De subliniat este faptul că terenul în suprafață de 130 mp ce a format obiectul Contractului de vânzare — cumpărare anterior arătată se află amplasat în imediata vecinatate a imobilului teren și construcție —grup sanitar și pizzerie cu privire la care am formulat prezenta cerere de cumpărare“, se mai arată în cererea de chemare în judecată, potrivit Jurindex.

În replică, avocații municipalității au invocat o serie de excepții.

Astfel, se arată în documentul citat că „pârâții Municipiul Constanța prin Primar si Primarul Municipiului Constanța au formulat întâmpinare prin care au invocat excepția lipsei calității procesuale pasive a Primarului Municipiului Constanța, excepția inadmisibilității cererii de chemare în judecată, raportat la temeiul de drept, excepția prematurității cererii de chemare în judecată cu consecința inadmisibilității, excepția lipsei de interes în ceea ce privește capătul de cerere referitor la construcția edificată peste grupul sanitar, aceasta fiind la data promovării cererii în patrimoniul reclamantei“.

Totodată, la primul termen de judecată, avocații municipalității au invocat excepția necompetenței materiale a instanței de contencios administrativ.

Așa se face că dosarul a fost mai întâi plimbat între diferite instanțe până să se pronunțe o primă hotărâre pe fondul cauzei.
 

Ce a decis Tribunalul Constanța

În cele din urmă, judecătorii Tribunalului au pronunțat la data de 10 noiembrie 2020 hotărârea prin care a fost respinsă cererea de a fi obligată municipalitatea la vânzarea imobilului.

În Hotărârea nr. 1203/10.11.2020 a Tribunalului Constanța judecătorii au arătat că „legiuitorul a fost consecvent pe parcursul timpului în a consacra principiul oportunității vânzării bunurilor din domeniul privat al unităților administrativ-teritoriale, principiu ce nu face decât să transpună dreptul constituțional de proprietate privată, consacrat de art.44 alin.1) și 2) din Constituția României, precum și unul din atributele esențiale ale acestui drept, respectiv dispoziția, astfel cum este reglementat de art.555 C.Civ “.

În aceste condiții, potrivit documentului menționat pe www.rolii.ro, judecătorii au arătat că „având în vedere aceste considerente, instanța apreciază că pârâții C. C. și RAEDPP Constanța – titulari ai dreptului de proprietate asupra imobilului teren și construcție – își pot exercita liberi acest drept și nu pot fi obligați să vândă bunurile deținute, astfel că va respinge primul capăt de cerere al acțiunii, ca neîntemeiat“.

În schimb, magistrații au decis ca pârâții să fie obligați să soluționeze cererile reclamantei.

„(...) Din interpretarea prevederilor HCL menționate, câtă vreme persoanele interesate au dreptul de a formula o cerere de cumpărare a unui imobil, în mod corelativ și autoritățile au obligația de a o soluționa, nu doar a analiza «sine die» solicitarea și de a face schimb interinstituțional de corespondență“, se arată în hotărârea instanței de judecată.

În continuare, se mai arată că „pentru aceste considerente, instanța va admite în parte cererea, în sensul că va obliga pârâții să soluționeze, fiecare, cererile cu care au fost sesizați de reclamantă“.

Hotărârea Tribunalului a fost atacată în apel de către reprezentanții firmei Ianachis, iar cazul a ajuns la Curtea de Apel.

Totuși, între timp, afaceriștii au deschis noul proces, tot împotriva municipalității, ceea ce a dus la suspendarea judecării apelului.
 

Oficial, de la Registrul Comerțului

Potrivit Registrului Comerțului, consultat la data de 5 mai 2021, compania Ianachis a fost înființată în 1993 și are sediul social în Constanța, pe strada Ștefan cel Mare, nr. 19.

Capitalul social subscris este de 300 de lei, integral vărsat, iar pachetul majoritar, ce însumează 70% din acțiuni, este deținut de Zoița Nacee, în timp ce restul acțiunilor, însumând 30%, îi revin lui Ionuț Nacee, acesta fiind și administrator.

Domeniul de activitate principal este reprezentat de „restaurante“, iar firma are un sediu secundar pe strada Mihai Viteazu, în parc, unde se află Pizzeria Il Giardino.

În 2018, cu doi salariați, firma a avut o pierdere netă de 42.137 de lei, iar cifra de afaceri netă a fost 81.184 de lei.

În 2019, cu 0 salariați, pierderea netă a fost de 33.748 de lei, iar cifra de afaceri netă a fost 0.

Pentru anul 2020, la momentul consultării Registrului Comerțului, nu existau înregistrări privind situația financiară.
 

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Ce se construiește:
Omul de afaceri Vural Haci a obținut mai multe documente de la primărie. Va ridica blocuri de 9 și 10 etaje

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firma Ianachis a vrut să oblige Primăria Constanța să-i vândă o parte din Parcul Arheologic. Cum motivează Curtea de Apel respingerea acțiunii (MOTIVARE)

10 Jul 2023 1341

Societatea Ianachis SRL deschide punct de lucru în stațiunea Mamaia

05 Jul 2023 944

Curtea de Apel Constanța tocmai a decis soarta Parcului Arheologic! Se mai poate face recurs! (MINUTA)

26 Oct 2022 1421

Soarta Parcului Arheologic se decide la Curtea de Apel Constanța! O societate privată vrea să cumpere o bucată din parc

22 Oct 2022 1702

O bucată din Parcul Arheologic ar putea intra în posesia unor afaceriști. Răspunsul judecătorilor (DOCUMENT)

28 Jan 2022 3921

Lupta pentru Parcul Arheologic! Decizia Tribunalului Constanța

06 Dec 2021 1814

Parcul Arheologic din Constanța, astăzi, în atenția Tribunalului!

23 Nov 2021 1393

Când va decide Tribunalul Constanța soarta Parcului Arheologic din oraș

12 Aug 2021 1819

Curtea de Apel decide în martie soarta terenului din Parcul Arheologic Constanța

23 Feb 2021 1602

Afaceriștii de la Ianachis merg la Curtea de Apel pentru terenul din Parcul Arheologic

09 Feb 2021 2254

„Pârâții nu pot fi obligați să vândă bunurile“ De ce au respins judecătorii vânzarea terenului din Parcul Arheologic Constanța

28 Dec 2020 2480

Vești bune pentru iubitorii spațiilor verzi Judecătorii din Constanța au refuzat să oblige municipalitatea să vândă terenul din Parcul Arheologic, de la Poarta 2

12 Nov 2020 2555

Terenul din Parcul Arheologic Constanța, subiect de dispută între afaceriști și administrația locală

10 Nov 2020 4060

Administrator nou la Il Giardino

18 Dec 2014 2305

Schimbări la Il Giardino Dimciu Nacee nu mai este administratorul firmei Ianachis. Vezi cine i-a luat locul!

08 Sep 2014 2932