„O cronologie a nesimţirii“ „Frustrare, furie şi neputinţă“ - cele trei cuvinte ce caracterizează reacţia autorităţilor după noua contestare a licitaţiei pentru Cazino (document)


Faleza Constanţei, în toamnă: decor cenuşiu, puţină ceaţă venită de pe mare şi, falnic, pe fundal - Cazinoul. Monument istoric, capodoperă arhitecturală, spun specialiştii în materie, Cazinoul urma să găzduiască ieri autorităţile venite să semneze începerea oficială a lucrărilor de reabilitare a sa. „Cazinoul ne întâmpină cu căldură“, urma să afirme, puţin timp mai târziu, primarul Constanţei, Decebal Făgădău.
Până la această afirmaţie, însă, puţin îniante de ora 13.00, la care fusese anunţată conferinţa de presă, patru turişti ce vorbeau limba germană se plimbau şi ei pe faleza din Constanţa, iar paşii li s-au oprit în faţa Cazinoului. Priveau fără să înţeleagă când spre impresionantul monument, când spre gardul ce îl împrejmuieşte, când spre panoul care ne anunţă despre lucrările de punere în siguranţă a sa. Priveau, acoperindu-şi gurile cu mâna, la găurile ce îi perforează structura, viduri hâde ce reprezintă adevărate răni în zidul Cazinoului, „bombardat“ de capriciile vremii, ale iernilor constănţene şi, mai ales, ale orgoliilor şi ale altor interese.
Un coşmar“
„Am venit aici, astăzi, să facem o cronologie a nesimţirii“, ne-au spus autorităţile încă de la bun început.
„Astăzi, ne pregătiserăm pentru un moment festiv şi, după cum vedeţi, Cazinoul ne întâmpină cu atâta căldură“, a spus primarul Decebal Făgădău, adăugând apoi că, din păcate, momentul mult-aşteptat de către toţi constănţenii privind semnarea contractului pentru reabilitarea monumentului a fost amânat.
În acest context, primarul, însoţit de ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vicepremierul Daniel Suciu, au ţinut o conferinţă de presă privind cronologia licitaţiilor şi a tentativelor de a reabilita Cazinoul efectuate până în prezent.
„E un coşmar ce se întâmplă cu Cazinoul din Constanţa. Am zis că venim să facem o cronologie a licitaţiilor dar, de fapt, este o cronologie a nesimţirii“, a precizat ministrul. Daniel Suciu a numit firma ce a contestat pentru a doua oară licitaţia pentru Cazino, respectiv SC Eldiclau SRL, drept o „contestatoare de profesie“, adăugând că astfel de proceduri sfârşesc prin a face rău unor monumente precum Cazinoul.
„Ne-am adunat astăzi aici pentru că vreau să ştie toată ţara că Eldiclau se opune procesului de reabilitare a Cazinoului. Iar eu nu pot să înţeleg cum o companie românească, în consorţiu cu alte firme româneşti dau dovadă de atâta rea-credinţă“, a spus edilul Constanţei. De asemenea, acesta a adăugat pe parcursul conferinţei de presă că s-a consultat cu echipa de avocaţi ce reprezintă oraşul pentru a găsi soluţii aşa încât Constanţa să poată fi parte în orice litigiu legat de Cazinou, prin cereri de intervenţie formulate. Totodată, a spus că se caută soluţii prin care oraşul ar putea să recupereze eventualul prejudiciu creat de firma contestatoare prin blocarea procedurii de reabilitare a monumentului.
Din toate afirmaţiile făcute pe parcursul discuţiilor cu presa, atât de către primarul Decebal Făgădău, cât şi de către ministrul Daniel Suciu, trei cuvinte pot caracteriza reacţia oficialilor legată de noul impas în care se află licitaţia: „frustrare, furie şi neputinţă“. Cele trei cuvinte au fost folosite chiar de către primarul Făgădău, pentru a ilustra situaţia în care se regăseşte municipalitatea, dar şi constănţenii şi toţi românii ce îşi doresc să vadă Cazinoul reabilitat.
Nu mai avem porumbei“
În paralel, edilul Constanţei a ţinut să dezmintă zvonurile despre care a spus că ştie că sunt vehiculate în oraş, zvonuri potrivit cărora monumentul ar urma să fie demolat, pentru ca în locul său să fie construit un mall ori altceva. „Am auzit şi eu zvonurile care circulă prin oraş, pe Facebook sau prin alte părţi şi vreau să subliniez şi să îi asigur pe toţi constănţenii şi pe toţi cei ce iubesc acest monument unic al nostru de faptul că siguranţa Cazinoului nu este pusă în pericol la acest moment“, a declarat Decebal Făgădău.
„Cu ajutorul unor oameni total dezinteresaţi, care au vrut doar să ne sprijine să salvăm monumentul şi cărora vreau să le mulţumesc public, am reuşit să realizăm lucrările de punere în siguranţă a Cazinoului. El nu se va dărâma în această iarnă, cum spun unii. Într-adevăr, este grav afectat de procesul de deteriorare, însă vreau să vă spun următoarele: Cazinoul stă pe trei fundaţii, se sprijină pe trei fundaţii. El este acum sigur, nu se dărâmă, nu mai avem geamuri sparte, nu mai avem porumbei înăuntru, a fost pus în siguranţă şi de aceea putem sta astăzi înăuntru fără a purta căştile de protecţie pe cap. Însă are nevoie să fie reabilitat“, a spus primarul.
Firme şi acţionari
La rândul său, ministrul Dezvoltării Daniel Suciu a declarat că nu poate înţelege cum o firmă în care statul român este parte ia parte, la rândul său, la acest proces de contestare a licitaţiei, făcând referire la firma Telekom.



Trebuie menţionat că firma Telekom este partener alături de Eldiclau în încercarea de a câştiga contractul pentru reabilitarea Cazinoului. După cum arătam în ediţiile anterioare, la o primă vedere, ar putea părea puţin ciudat ca firma Telekom Romania Mobile Communications SA să se înscrie la această licitaţie. Cu toate acestea, societatea are printre cele 287 de activităţi secundare declarate la Registrul Comerţului şi „activităţi de arhitectură“, precum şi „activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea“.

Printre acţionarii săi se numără şi trei persoane juridice: Societatea Naţională de Radiotelecomunicaţii SA (cu 3 acţiuni - 0, 0000006%), Telekom Romania Communications SA (peste 30%) şi, respectiv, Helenic Telecommunications Organization SA, cu sediul în Atena, Grecia (cu peste 69,99%).
Persoane împuternicite sunt: cetăţeanul grec Mazarakis Charalampos (administrator şi preşedinte al consiliului de administraţie), Fabian-Loretti Mihăilescu (administrator), sloveanul Miroslav Majors (administrator şi director general), cetăţeanul german Daniela Bujic (administrator), grecul Konstantinos Liamidis (administrator), Eirini Nikolaidi (născută în Atena, administrator şi membru în CA), dar şi germanul Nicolas Mahler (administrator şi membru în CA).
Şi dacă am amintit despre acţionariatul Telekom, invocat de ministrul Dezvoltării în cadrul conferinţei de presă, aici este de amintit şi acţionariatul societăţii Eldiclau, partener principal al Telekom şi, aşa cum afirmă primarul Făgădău, „firma care blochează reabilitarea“.
Societatea a fost înfiinţată în 1996, în satul Cârcea din zona Craiovei şi se leagă de numele lui Claudiu Elton Dincă. Denumirea iniţială a societăţii era Eldiclau Impex. La rândul său, Claudiu Elton Dincă figurează în actele oficiale din 2003 ca asociat unic. În mai 2009, Dincă se retrage şi îi lasă cele 2.000 de părţi sociale Doinei Şarpe, care devine şi administratorul firmei. În luna iulie 2009, Doina Şarpe îi cesionează 1.950 de părţi sociale Ştefaniei Dincă, ce devine şi administrator, iar în septembrie 2009 Doina Şarpe se retrage de tot. La momentul de faţă, Eldiclau se leagă de numele Ştefaniei Dincă.
Ca o ironie amară, poate, este de menţionat că, printre cele aproape 300 de activităţi secundare, firma se ocupă şi cu „activităţi de pompe funebre şi similare“.
Contestaţie pe ultima sută de metri
Amintim că luni după-amiază, cu doar câteva ore înainte de a expira termenul de zece zile pus la dispoziţie de legislaţia în materie pentru a formula obiecţiuni, societatea Eldiclau a contestat din nou rezultatul procedurii de atribuire a contractului privind reabilitarea Cazinoului către asocierea condusă de Aedificia Carpaţi. Firma a făcut două acţiuni în acest sens, respectiv una la Curtea de Apel, care nu ar fi împiedicat semnarea contractului de către Compania Naţională de Investiţii cu firmele câştigătoare, şi o altă contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, aspect care blochează procedura.
Astfel, CNI, autorităţile constănţene şi întreaga ţară aşteaptă acum rezultatul noii evaluări a contestaţiei de către CNSC, în contextul în care dosarul recent format a intrat în atenţia aceluiaşi complet al Consiliului, respectiv C7.
După cum au declarat oficialii prezenţi ieri la conferinţa de presă, răspunsul CNSC poate veni în maxim 30 de zile şi de acesta depinde cursul pe care îl va lua ulterior licitaţia pentru reabilitarea Cazinoului. În joc sunt peste 60 de milioane de lei puse la bătaie de CNI pentru salvarea monumentului.



În secţiunea Dcoumente puteţi accesa documentul ce cuprinde istoricul complet al licitaţiilor organizate până în prezent pentru reabilitarea Cazinoului, astfel cum a fost pus la dispoziţie de către Compania Naţională de Investiţii

 

Citeşte şi:

LIVE TEXT
Ministrul Dezvoltării şi primarul Constanţei, la pas prin Cazino. Încep discuţiile legate de amânarea reabilitării Cazinoului (galerie foto)


O epopee de 10 ani. Povestea (ne)semnării contractului pentru reabilitarea Cazinoului din Constanța
 

UPDATE Răsturnare de situaţie! Eldiclau a contestat iar licitaţia pentru Cazinoul din Constanţa

 

Cazinoul din Constanţa ar putea fi reabilitat de Aedificia Carpaţi şi partenerii săi. Iată punctajul obţinut de aceştia!


Un pas înainte pentru Cazinoul din Constanţa Ce anunţ a transmis Compania Naţională de Investiţii privind licitaţia pentru reabilitarea edificiului


Ziua Z pentru atribuire, la finalul lunii
Contractul pentru Cazino îşi caută câştigătorul

 

Licitaţie Cazino Constanţa

Compania Naţională de Investiţii, obligată de CNSC să reanalizeze ofertele Aedificia Carpaţi şi Erbaşu SA

 

Războiul“ înscrisurilor, pe soarta Cazinoului

Eldiclau, Compania de Investiții și Aedificia Carpați se „bat“ în acte la CNSC (document)

 

Constănțenii mai au de așteptat până la reabilitare

Parteneri și subcontractori. Date complete despre societățile care s-au „băgat“ în afacerea Cazinoul
 

Aedificia Carpaţi vs Eldiclau SRL, în lupta pentru Cazinoul din Constanţa

Petre Badea - „Firma acuzatoare este total lipsită de experienţă“


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 739

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 1964

Primăria Constanța pierde la Curtea de Apel terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, ce fusese vândut către Mehmetoglu SRL! Apele Române, victorioase (MINUTA)

12 Mar 2024 674

Curtea de Apel Constanța, așteptată să se pronunțe în procesul pentru terenul de la Cazino Sud

11 Mar 2024 576

FOTOREPORTAJ Imagini dezolante cu toboganul din Stațiunea Mamaia! Cum arată în prezent (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 1314

Primăria Constanța cumpără servicii de realizare a conceptului artistic și execuția proiectului de amenajare a centrului expozițional din cadrul Cazinoului!

07 Mar 2024 532

Ce oferă experiența la cazinouri online?

28 Feb 2024 380

Fotoreportaj Constanța Atmosferă de weekend pe Faleza Cazinoului din Constanța (FOTO+VIDEO)

24 Feb 2024 806

Dosarul Retrocedărilor Beneficiar de top al retrocedărilor din Constanța, proces contra municipalității! S-a fixat primul termen

23 Feb 2024 884

Cazino Constanța, perla albă de la Marea Neagră! Aedificia Carpați – „O fuziune perfectă între tehnologie avansată și estetică rafinată“ (FOTO)

22 Feb 2024 955

70% din operatorii de cazinouri din țară susțin restricționarea totală a publicității

20 Feb 2024 426

Fotoreportaj Cazinoul din Constanța surprins în imagini de sus, cu drona (FOTO+VIDEO)

15 Feb 2024 1060

Primarul Vergil Chițac „În curând, Cazinoul va redeveni perla Constanței!“ (VIDEO)

11 Feb 2024 907

Primarul Vergil Chițac, în vizită la Cazinoul din Constanța „Îndrăznesc să spun că va fi un rezultat care va depăși toate așteptările”

09 Feb 2024 1074

FOTOREPORTAJ Cazinoul, vânt din pupa pentru restaurare! Pardoseli ca ape cristaline, tâmplărie exterioară de nota 10 și „misterul“ sursei de încălzire din interior

09 Feb 2024 1734