O mămică din Constanţa a dat în judecată spitalul privat unde a născut. Copilul ar fi fost vaccinat, deşi ea s-a opus

O mămică din Constanţa a dat în judecată un spital privat din Constanţa şi a solicitat magistraţilor să constate „încălcarea ilicită dreptului la libertate şi conştiinţă şi a dreptului fiului nou-născut, privind sănătatea şi integritatea fizică, încălcări realizate cu ocazia naşterii acestuia, fără a fi solicitat şi obţinut de unitatea medicală, consimţământul informat sau acordul reprezentanţilor legali“.
 
Prin cererea de chemare în judecată înregistrată la Tribunalul Constanţa, mama susţine că, deşi ea nu a fost de acord, nou-născutului i s-ar fi administrat cele două vaccinuri care, în mod tradiţional, se fac imediat după naştere, respectiv vaccinul antihepatită B şi vaccinul BCG.
 
Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa a reţinut următoarele: „Conform consimţământului informat şi cererii pentru asistenţa medicală acordată nou-născutului, reclamanta a fost de acord cu procedurile de diagnostic şi tratament aplicate copilului său. Reclamanta a bifat că refuză vaccinarea antihepatită B şi vaccinarea BCG“.
 
„Din foaia de observaţie clinică a nou-născutului, se arată de către medicul neonatolog, încă din ziua naşterii (…), faptul că reclamanta refuză vaccinările fiului său, iar la fila 3 este descris în amănunt tratamentul aplicat copilului său în fiecare din cele trei zile, cât a fost internat în clinică, împreună cu reclamanta. În data de (…), tratamentele aplicate nou-născutului au constat în aspiraţii secreţii, toaleta tegumentară, fitomenodion 0,2 ml intramuscular, etamsilat 0,3 ml intramuscular, calciu gluconic 10%/3ml+gluconic 5%-3ml. În celelalte zile de internare, copilului reclamantei nu i s-au administrat alte tratamente sau vaccinuri, astfel cum rezultă expres din foaia de observaţie. Prin urmare, cu privire la tratamentul aplicat în data de (…), reclamanta şi-a dat acordul expres prin consimţământul semnat cu privire la tratamentele aplicate copilului său, iar acestea au constat în fitomenodion 0,2 ml intramuscular, etamsilat 0,3 ml intramuscular, calciu gluconic 10%/3ml+gluconic 5%-3ml“, potrivit motivării judecătorilor.
 
Tot magistraţii au mai reţinut că, „din probele administrate în cauză, rezultă faptul că fiului reclamantei nu i s-a administrat un alt tratament, faţă de care reclamanta a consimţit“.
 
„La externare, reclamanta a mai dat o declaraţie scrisă, în calitate de părinte al copilului, prin care a arătat că, sub sancţiunile prevăzute de art. 292 C. penal, declară că refuză administrarea vaccinurilor obligatorii copilului său născut la data de (…). Din răspunsul la interogatoriu la întrebarea nr. 12, rezultă faptul că reclamanta a arătat că fiul acesteia nu are niciun semn pe corp. De asemenea, din proba cu înregistrare DVD nu rezultă că fiului reclamantei i s-au administrat vaccinarea antihepatita B şi vaccinarea BCG“, potrivit datelor oficiale.
 
Instanţa a mai reţinut că „reclamanta nu a făcut dovada că fiului acestuia i s-a administrat un alt tratament decât cel menţionat în foaia de observaţie clinică a nou-născutului, tratament care a avut ca fundament consimţământul mamei la efectuarea acestuia prin consimţământului informat şi cererii pentru asistenţa medicală acordată nou-născutului“.
 
Pentru aceste considerente, Tribunalul Constanţa a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată formulată de către mămică, în contradictoriu cu spitalul privat.
 

Decizia Tribunalului Constanţa a fost atacată la Curtea de Apel de către reclamantă, însă nici aici nu a avut succes. Judecătorii i-au respins apelul declarat şi au obligat-o la plata sumei de 2.000 de lei.
 
Sursa text: rolii.ro
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Grupul MEMORIAL Hospitals și-a deschis porțile la Constanța! „Scopul este să fim aproape de pacienții noștri!” (VIDEO)

24 Mar 2024 1923

Medicul Dan Mugurel Raica modifică spitalul privat din Eforie Sud, județul Constanța. Unitatea sanitară oferă servicii de recuperare medicală

22 Feb 2024 1119

Știri Constanța azi UPDATE. Accident rutier în Constanța! Implicată o ambulanță privată (FOTO+VIDEO)

31 Jan 2024 1824

UPDATE. Constanța Accident pe bulevardul 1 Decembrie 1918, zona Lidl ICIL (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Oct 2023 4515

Incendiu lângă un spital privat din Constanța

21 Jun 2022 1897

Doi cunoscuți medici ginecologi din Constanța, la judecată cu Colegiul Medicilor din România. Când începe procesul!

29 Apr 2022 7311

Spital privat, dat în judecată Curtea Supremă decide soarta unui proces sensibil. Pacientul din Constanța a murit înainte de înregistrarea dosarului

21 Feb 2022 2249

Patru ani de la decesul care a cutremurat sistemul medical din Constanța!

24 Jan 2022 11056

Un proces mai puțin obișnuit! Un spital privat din București, dat în judecată de un constănțean! Procesul continuă cu pacientul mort

28 Sep 2021 2521

Medic decedat într-un spital privat din Constanța! Procedura de incinerare, suspendată definitiv

04 Jun 2021 2858

Când vor judeca magistrații din Constanța procesul omului care a murit până la înregistrarea dosarului

02 Jun 2021 1754

Un spital privat din București, dat în judecată la Constanța de un fost pacient care a decedat

31 Mar 2021 5017

#ConstantaEsteBine Două aparate de ventilație mecanică, donate Spitalului Militar de Urgență din Constanța

23 Jul 2020 2583

Tânără mămică, moartă după ce a născut într-un spital privat. Stadiul anchetei - „informaţie exceptată de la accesul liber al cetăţenilor“

20 Feb 2020 3124

O tânără mămică a venit să nască la Constanţa. Azi se împlinesc doi ani de la moartea sa

24 Jan 2020 4760