Deschidere editie

O parte din Constanţa, retrocedată! Ce au făcut procurorii DNA şi judecătorii de la Curtea Supremă

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României au luat o nouă decizie definitivă în dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare din zona Brătianu - Constanţa.
 
Pe data de 29 iunie, judecătorul Alexandru Ciprian Ghiţă, din Curtea de Apel Bucureşti, a admis cererea formulată de Alin Horaţiu Dima (unul dintre inculpaţii cauzei) privind modificarea măsurii preventive a controlului judiciar, în sensul că i-a încuviinţat părăsirea temporară a teritoriului României şi deplasarea acestuia în Bulgaria, oraşul Varna, în zilele de 7, 8, 9, 21, 22 şi 23 iulie.
 
Mai mult, instanţa a admis şi cererea formulată de inculpata Florentina Savu privind modificarea măsurii preventive a controlului judiciar, în sensul că i-a încuviinţat părăsirea temporară a teritoriului României şi deplasarea acesteia în Italia - Milano, în perioada 27 iulie 2017 - 5 august 2017. Decizia judecătorului Alexandru Ciprian Ghiţă a fost atacată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
 
Aproape de finele săptămânii trecute, Curtea Supremă a României a admis acţiunea promovată de procurorii Anticorupţie. Pe cale de consecinţă, instanţa a respins ca nefondată cererea de încuviinţare a părăsirii temporare a teritoriului României formulată de inculpatul Alin Horaţiu Dima. De menţionat că numele acestuia figurează şi în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa.
 
Hotărârea Înaltei Curţi este definitivă. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 21 septembrie.
 
Inculpaţii prezentei cauze sunt: Crinuţa Nicoleta Dumitrean (fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi al Comisiei Centrale de Despăgubiri), omul de afaceri Horia Simu, evaluatorul Alin Horaţiu Dima (al cărui nume apare şi în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa), Cătălin Florin TeodorescuOana Vasilescu, Dragoş George Bogdan, Florentina Savu.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de Combatere a Corupţiei, potrivit cărora, „la data de 22 octombrie 2009, inculpatul Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziţionat drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren situată în municipiul Constanţa, preţul cesiunii fiind de 700.000 de euro“.
 
„De la acea dată, inculpatul Simu Horia a iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare. Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş, Teodorescu Cătălin Florin şi Marko Atilla Gabor, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente) şi a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 25 de hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 de euro (35 de euro/mp), echivalentul a 37.243.500 de lei“, potrivit DNA.
 
„Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului, respectiv cu suma de 7.715.000 de euro, echivalentul a 32.838.126 de lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat, concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către inculpatul Simu Horia şi alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de 32.209.990,76 de lei. Concret, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă concluziile raportului de evaluare, întocmit cu nerespectarea Standardelor Internaţionale de Evaluare, nu au constatat faptul că inculpatul Dima Alin Horaţiu a supraevaluat terenul respectiv, deşi aveau cunoştinţă de faptul că suprafaţa respectivă era situată în extravilanul municipiului Constanţa şi avea destinaţia de teren agricol.
 
Mai mult, în cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidenţiată poziţia exactă a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia, expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzacţii de vânzare, ci doar oferte de vânzare a unor terenuri situate în intravilanul şi extravilanul municipiului Constanţa care nu aveau categoria de folosinţă teren agricol“, se mai arată în documentele celor de la Anticorupţie.
 
Raportul de evaluare respectiv ar fi fost avizat anterior, „pentru conformitate cu prevederile Standardelor Internaţionale de Evaluare şi ale Legii nr. 247/2005, de către inculpata Savu Florentina, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu ce derivau din funcţia de consilier în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor - Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor“, mai arată anchetatorii.
 
„Pentru «ajutorul acordat», în perioada ianuarie - 2 august 2011, inculpata Dumitrean Crinuţa Nicoleta a acceptat promisiunea şi a primit, printr-un intermediar, de la inculpatul Simu Horia suma de 400.000 de euro. În acelaşi context şi pentru acelaşi motiv, în luna ianuarie 2011, expertul evaluator, Dima Alin Horaţiu, a primit prin intermediar de la acelaşi inculpat suma de 5.000 de euro. În perioada 24.06.2011 - 11.11.2011, inculpatul Simu Horia a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei totale de 5.066.300 de euro, obţinută în maniera de mai sus, prin încheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui număr de nouă contracte de împrumut, nereale“, au conchis procurorii.

Citeşte şi: 

Cine este şi ce avere are! Judecător nou pentru dosarul retrocedării a 25 de hectare din Constanţa (rechizitorii + documente)

Un mega-dosar de la DNA, la un pas de reunire cu retrocedarea a 25 de hectare din Constanţa

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Vanghele Nasta

11 Jul, 2017 08:51

Cu "suspendare"este si dezvoltarea Constantei !

Articole asemanatoare

Ce se va întâmpla când vor începe construcțiile? Asociaţia Verde Urban a realizat câteva hărţi ale fostelor spaţii verzi vândute în epoca Mazăre!

27 Mar 2019 1021

Nemulţumiri Radu Mazăre, prima reacţie oficială după cei nouă ani de închisoare primiţi în Dosarul Retrocedărilor

12 Mar 2019 3826

Fost expert judiciar, condamnat în dosarul privind retrocedarea a 19 hectare din zona Carrefour

21 Feb 2019 2749

Radu Mazăre a fost achitat! Azi, primul termen în apelul dosarului Campusului Social Henri Coandă

18 Feb 2019 1587

info-sud-est Dosarul „Retrocedărilor”. Alte 102 terenuri, în afara celor 80 din minută, sunt vizate de sentința judecătorilor

13 Feb 2019 1105

Solicitarea unui afacerist din Constanța, respinsă Curtea de Apel București explică de ce sunt legale completurile de trei judecători de la Înalta Curte

12 Feb 2019 731

Editorial Lotul Mazăre și îngrijorarea multora. Când nimeni nu se mai aștepta, a venit știrea de la miezul nopții

11 Feb 2019 2136

Cele mai multe, în zona Portului Tomis Unde sunt situate terenurile din Dosarul Retrocedărilor care vor reveni Municipiului Constanţa

11 Feb 2019 4232

Cine este singurul inculpat din Dosarul retrocedărilor din Constanţa care nu a primit cu nicio condamnare

08 Feb 2019 2150

Lista completă a terenurilor din Dosarul Retrocedărilor care vor reveni în posesia statului sau în domeniul public ori privat al UAT Constanţa

08 Feb 2019 8966

Judecătorii se pronunţă azi în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa!

07 Feb 2019 1493

Pronunţarea în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, amânată din nou

05 Feb 2019 1160

UPDATE. Pronunțarea, amânată. Azi se dă sentinţa definitivă în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa! Cine a fost condamnat şi cine a fost achitat!

05 Feb 2019 2540

Dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare din zona Brătianu, un nou termen, azi, la Curtea de Apel Bucureşti

01 Feb 2019 382

Judecătorii se vor pronunţa în două dosare Urmează o lună de foc pentru Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei!

29 Jan 2019 1311