Oficial! Se cere intrarea în faliment a Șantierului din Mangalia! Laurențiu Gobeajă, lider de sindicat - „Această știre reprezintă un șoc!“

 
 
  • Laurențiu Gobeajă, lider de sindicat în cadrul Damen Mangalia, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că această știre „reprezintă un șoc“ și că în această perioadă s-a „primit și notificarea scrisă privind decizia angajatorului de a întrerupe temporar activitatea pentru o perioadă destul de lungă, începând cu 3 iunie până pe 31 decembrie 2024, pentru un număr semnificativ de salariați, aproximativ 70 % din numărul total de angajați“.
  • Cu toate acestea, liderul de sindicat din șantierul din Mangalia le transmite și un mesaj colegilor: „aveți încredere că putem depăși această perioadă dificilă, așa cum am făcut-o și în trecut“!
 
 
Este oficial! Se cere intrarea în faliment a Șantierului din Mangalia! Mai precis, compania Damen Holding B.V., cu sediul în Țările de Jos, cere intrarea în faliment a Damen Shipyards Mangalia SA (Șantierul Mangalia)!
 
Solicitarea companiei Damen se află pe rolul Tribunalului Constanțadosar 3688/118/2024, cu obiect „deschiderea procedurii la cererea creditorului“. Conform portalului instanțelor de judecată, părțile cauzei sunt Damen Holding B.V. cu domiciliul ales la Reff & Asociatii SPRL – creditor, dar și Damen Shipyards Mangalia SA – debitor. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 14 iunie 2024.  
 
Damen Shipyards Mangalia SA a fost înființată în anul 1997 și are sediul social în Mangalia, pe strada Portului nr. 1, având ca obiect de activitate construcția de nave și structuri plutitoare.
 
Acționar majoritar este Șantierul Naval 2 Mai SA, cu 51%, în timp ce compania olandeză Damen Holding BV deține 49%.
 
Din directorat fac parte Liana Laura Constantin, Jape Pravin Suresh și Sofien Lamiri (președinte).
 
În 2021, Damen Shipyards Mangalia SA a declarat 1.907 angajați, pierderi peste 77,98 milioane de lei și cifra de afaceri a depășit 552,48 de milioane de lei.
 
Șantierul Naval 2 Mai SA este controlat de Ministerul Economiei, cu 93.88781 %, De o Listă Persoane Fizice, cu 5.92 %, dar și Persoane Juridice, cu 0.19 %.   

 
Întrerupere temporară a activității, din 3 iunie 2024 până pe 31 decembrie 2024
 

Laurențiu Gobeajă, lider de sindicat în cadrul Damen Mangalia, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că „această știre reprezintă un șoc“ și că s-a „primit și notificarea scrisă privind decizia angajatorului de a întrerupe temporar activitatea pentru o perioadă destul de lungă, începând cu 3 iunie până pe 31 decembrie 2024, pentru un număr semnificativ de salariați, aproximativ 70 % din numărul total de angajați“.
 

„Până la 1038 de salariați vor întrerupe temporar activitatea pentru o perioadă foarte lungă. Acesta este un alt șoc! În perioada următoare se va aplica procedura de insolvență! Este un motiv de îngrijorare pentru salariați“, a mai spus Laurențiu Gobeajă, lider de sindicat în cadrul Damen Mangalia.

 
„Această știre reprezintă un șoc! După alte și alte șocuri“.
 

„Vorbim despre ceva concret, despre ceva care se întâmplă! Și noi am fost puși în fața faptului împlinit, am aflat de pe portalul instanțelor de judecată că la Tribunalul Constanța a fost depusă cererea Damen Holding de deschidere a procedurii de faliment! Această știre reprezintă un șoc! După alte și alte șocuri. În aceeași perioadă am primit și notificarea scrisă privind decizia angajatorului de a întrerupe temporar activitatea pentru o perioadă destul de lungă, începând cu 3 iunie până pe 31 decembrie 2024, pentru un număr semnificativ de salariați, aproximativ 70 % din numărul total de salariați. Până la 1038 de salariați vor întrerupe temporar activitatea pentru o perioadă foarte lungă. Acesta este un alt șoc! În perioada următoare se va aplica procedura de insolvență! Este un motiv de îngrijorare pentru salariați“, ne-a mai declarat Laurențiu Gobeajă.

 
„Le transmit salariaților să aibă curaj și încredere că putem depăși această perioadă dificilă“
 

„Rolul acționarilor și implicit al Statului Român și al tuturor părților interesate și al conducerii societății să asigure continuarea acestui șantier. Partea bună a lucrurilor este că facilitățile șantierului ne așează pe o poziție preferabilă de către clienți și experiența pe care o avem în construcția de structuri off-shore. Am făcut astfel de structuri. Doar ce am livrat al doilea proiect de acest gen. Sunt șanse reale ca începând cu anul 2025 să ne replofilăm și să intrăm cu adevărat pe această piață, care este foarte profitabilă și ne-ar asigura de lucru pentru următorii ani. În perioada imediat următoare, conducerea societății împreună cu Ministerul Economiei trebuie să se asigure că relațiile cu clienții nu sunt afectate de acest șoc al intrării în insolvență. Marți, 28 mai, o parte dintre salariați s-au adunat îngrijorați la sediul sindicatului din șantier. Mă aștept ca salariații să se adreseze către sindicat și către angajator. Le transmit salariaților să aibă curaj și încredere că putem depăși această perioadă dificilă, așa cum am făcut-o și în trecut“, potrivit lui Laurențiu Gobeajă, lider de sindicat în cadrul Damen Mangalia.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Firme Constanța
Demisie la vârful Damen Shipyards Mangalia SA!

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Șantierul Mangalia cere să intre în insolvență! Liderul de sindicat Laurențiu Gobeajă – „Nu se agravează situația, este o măsură de protejare!“

31 May 2024 777

Se cere intrarea în faliment a Șantierului din Mangalia! Angajații semnează o decizie de mărire a salariului și una privind șomajul tehnic

30 May 2024 1108