„Pământul este mai sărac, iar cerul are un înger în plus“ Zece ani de la moartea scafandrilor Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas

  • Nava „Medy“ s-a scufundat la patru mile marine de Capul Tuzla, având 3.247 de tone fier vechi la bord.
  • În seara zilei de 9 septembrie 2010, Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas au fost văzuţi pentru ultima dată în viaţă, coborând în apă spre epava cargoului.
 

Azi se împlinesc zece ani de la moartea scafandrilor constănțeni  Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas! Cei doi au pierit în seara zilei de 9 septembrie 2010, în interiorul cargoului turcesc „Medy“, scufundat la patru mile marine de Capul Tuzla. Ispas era angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“.
 
Acum, la zece ani de la producerea tragediei, Veronica Gruia, logodnica lui Cristian Zarafu, a fost de acord să ne vorbească despre acești zece ani de dureroasă absență.
 
„Sunt 10 ani..
-de când cel mai curat, cald și bun suflet a plecat din viața mea, a noastră, a celor ce l-am cunoscut, apreciat, iubit.
-de amintire a omului cu care am visat să îmi petrec toată viața.
-de recunoștință pentru onoarea de a-l fi cunoscut pe el, pe Cristian Zarafu, omul minunat și scafandrul curajos care a iubit marea și meseria de scafandru poate mai mult decât orice pe lumea asta.
-în care nu l-am uitat, deși viața merge mai departe pentru fiecare dintre noi, mereu mi-am făcut timp să mă gândesc la el, chiar dacă uneori doar preț de câteva secunde și să aprind o lumânare, pentru că știu că sufletul lui a rămas pentru totdeauna lângă mine și de acolo, de sus mă veghează.
-de când pământul este mai sărac, iar cerul are un înger în plus.
-Odihnește-te în pace, suflet minunat!“.
 
Reamintim că, în anul 2010, pe data de 2 septembrie, nava „Medy“ s-a scufundat la patru mile marine de Capul Tuzla, având 3.247 de tone fier vechi la bord. În seara zilei de 9 septembrie 2010, Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas au fost văzuţi pentru ultima dată în viaţă, coborând în apă spre epava cargoului.  Pe data de 13 decembrie 2010, angajaţii firmei turceşti Aras (veniţi după fierul vechi din cargou) l-au găsit pe locotenentul Ispas, angajat al ISU „Dobrogea“, aproape de sala Maşini. La câţiva metri depărtare, pe data de 23 decembrie 2010, a fost descoperit şi Zarafu.
 


Citește și
 
Prima inspecţie a „cavoului“ scafandrilor Zarafu şi Ispas Unul dintre şefii de la Prodive Services, condamnat pentru evaziune fiscală
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

13 ani de la moartea scafandrilor Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas

10 Sep 2023 5379

12 ani de la moartea scafandrilor Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas

09 Sep 2022 1926

Nouă ani de la moartea scafandrilor Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas

09 Sep 2019 1903

Opt ani de la moartea scafandrilor Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas

09 Sep 2018 1979

Constanţa. Şapte ani de la moartea scafandrilor Cătălin Ispas şi Cristian Zarafu. Au murit în interiorul epavei navei Medy

09 Sep 2017 5619