Deschidere editie

Parteneriatele între oraşe trebuie să treacă proba timpului Înfrăţirile municipiului Constanţa, încremenite în mandatele lui Mazăre! (galerie foto+document)

Înfrăţirea între oraşe/regiuni se poate defini ca un acord de prietenie, implicând cooperarea a două colectivităţi din două ţări diferite, cu susţinerea ambelor administraţii locale.
 
Municipiul Constanţa este înfrăţit cu 28 de oraşe/municipii din întreaga lume. Cea mai veche înfrăţire, cea cu oraşul Boulogne-Sur-Mer din Franţa, datează din anul 1965, iar cea mai recentă s-a perfectat în 2015, între Constanţa şi oraşul Tepebasi din Turcia. În stand-by sunt acordurile cu Dobrich - Bulgaria (scrisoare de intenţie) şi Busan - Coreea de Sud (scrisoare de intenţie). Ultimele 12 înfrăţiri au fost perfectate în mandatele controversatului Radu Mazăre, cel care organiza la Constanţa, în 2002, şi Festivalul Oraşelor Înfrăţite.
 

În ultimii doi ani, s-au reînnoit datele de contact!

 
Din 2016 şi până în prezent, potrivit Serviciului Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei Constanţa, „au fost trimise scrisori către toate oraşele înfrăţite, cu scopul de a anunţa alegerea noului primar şi de a reînnoi datele de contact“. Între timp, Serviciul de Relaţii Internaţionale a fost desfiinţat, probabil şi din cauza lipsei rezultatelor notabile.
 
Ca un studiu de caz ce reflectă fidel lipsa de activitate, vă vom face cunoscută o notă prezentată de fostul Serviciu de Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei Constanţa la solicitarea consilierilor locali liberali (nota o puteţi vizualiza şi în secţiunea „Documente“).
 
Pe parcursul anului 2016, trei evenimente au acaparat atenţia serviciului. Primul, în perioada 19 - 23 aprilie, când o delegaţie formată din consilierii locali Marioara Cojoc (PSD), Raluca Trandafir (PNL) şi Liviu Tramudana, angajat al Primăriei Constanţa, a efectuat o vizită de cercetare la Brest. În cadrul vizitei, au fost stabilite proiecte comune. În contrapartidă, pe 29.06.2016, la sediul Primăriei Constanţa au sosit trei reprezentanţi ai oraşului Brest.
 

Consilierii locali din Yokohama nu au mai ajuns în 2017 la Constanţa!

 
Cel de-al doilea eveniment notabil pare greu de descifrat, în ciuda eforturilor de concentrare. Vă redăm ad litteram textul: „În urma corespondenţei dintre cele două părţi, s-a stabilit de comun acord vizita reprezentantului oraşului Yokohama la Frankfurt în data de 12 iulie 2016, la sediul Primăriei Constanţa, pentru a discuta detaliile aniversării a 40 de ani de la semnarea înfrăţirii dintre Constanţa şi Yokohama (12 octombrie1977). La întâlnire s-a stabilit în linii mari în ce va consta vizita unei delegaţii formate din 30 de consilieri locali japonezi, precum şi care vor fi manifestările culturale care vor avea loc. Aniversarea va avea loc în aprilie 2017“.
 
Menţionăm că, din motive care ne sunt necunoscute, evenimentul nu a mai avut loc. Poate Primăria Constanţa va avea o explicaţie pe acest subiect!
 

Înfrăţiri în coadă de peşte!

 
Un al treilea moment, neconcretizat în timp, s-a petrecut în 28.06.2016, când Primăria Constanţa a primit vizita lui Carlos Hernandez, însărcinatul cu afaceri al Republicii Argentina. Acesta a propus înfrăţirea Constanţei cu oraşul Mar del Plata din Argentina, lucru care deocamdată nu s-a întâmplat.
 
O altă idee de înfrăţire rămasă la stadiu de intenţie a aparţinut, în 2015, primarului - interimar la acea vreme - Decebal Făgădău. Prezent la un eveniment alături de Excelenţa Sa Thenjiwe Ethel Mtintso, ambasadorul Africii de Sud în România, Făgădău făcea următorul anunţ: „Ne-am propus să dezvoltăm aceste relaţii, astfel că municipiul Constanţa se va înfrăţi cu oraşul Durban, unul dintre cele mai mari porturi din Africa şi al treilea oraş ca mărime din Africa de Sud, fiind făcute deja demersurile în acest sens“.
 

Unde sunt beneficiile aduse de parteneriatele cu cele 28 de oraşe?

 
Revenind, municipiul Constanţa este înfrăţit cu 28 de oraşe din toată lumea. Ca urmare a încheierii acestor acorduri, cele două comunităţi înfrăţite ar fi trebuit să deruleze proiecte şi să desfăşoare activităţi centrate pe diferite teme. Dacă ar exista un manual al înfrăţirilor, probabil şi angajaţii Primăriei Constanţa ar fi aflat că înfrăţirea oraşelor presupune cooperarea într-o gamă variată de domenii, cum ar fi: învăţământ, cultură, servicii sociale, lucrări şi servicii publice, siguranţa publică, comerţ, sport, investiţii sau că obiectivul proiectelor de înfrăţire a oraşelor este de a creşte resursele umane şi materiale ale autorităţilor locale.
 
Teoretic, înfrăţirile aduc o serie de beneficii atât pentru autorităţile locale, cum ar fi îmbunătăţirea serviciilor furnizate şi a modului de soluţionare a problemelor, creşterea nivelului de conştientizare a apartenenţei, accesul la finanţarea, dezvoltarea şi pregătirea personalului, cât şi pentru cetăţeni: creşterea gradului de toleranţă şi înţelegere, promovarea mai susţinută a parteneriatelor etc. Mai există şi o serie de beneficii comunitare, creşterea bunăstării la nivelul comunităţii, informarea şi educarea publicului, învăţământ, dezvoltare economică şi comercială. Nimic din toate acestea nu se aplică atunci când vine vorba despre înfrăţirile Constanţei.
 
E drept că parteneriatele sunt de mai multe tipuri. Unele sunt acorduri formale sau legături de înfrăţire, ce implică semnarea unui contract, a unui acord ori a unui memorandum de înţelegere, unele implică proiecte cu durată limitată şi unele sunt legături neoficiale, fără vreun acord ori protocol scris. Cu toate acestea, indiferent de natura legăturii, este important să existe o comunicare reală, scopurile şi obiectivele parteneriatului trebuie să fie clare şi transparente, să existe mecanisme prin care să fie implicată comunitatea în sens larg, dacă este cazul. Nici acest lucru nu se întâmplă în cazul parteneriatelor în care municipiul Constanţa este implicat!
 

Promisiuni, turism pe bani publici, înfrăţiri pe hârtie!

 
O explicaţie pentru o lipsă de continuitate în ceea ce înseamnă aceste înfrăţiri poate fi şi faptul că multe au fost făcute la repezeală, la dorinţa primarului aflat la un moment dat la cârma oraşului sau de ochii lumii. În alte state europene şi nu numai, practica dinaintea încheierii unor astfel de parteneriate este ceva mai bine pusă la punct şi începe cu identificarea partenerului potrivit şi continuă cu dezvoltarea unei legături de succes, ce implică timp şi răbdare. Oriunde în lume, cererile de înfrăţire pot proveni de la autorităţi locale sau grupuri comunitare care au obţinut aprobarea autorităţii locale de care aparţin. Partenerii potenţiali trebuie să intre în contact pentru a afla care sunt zonele de interes comun. Vizitele de documentare sunt o modalitate utilă prin care se pot dezbate scopurile şi obiectivele individuale ale unui parteneriat şi se poate asigura consensul cu privire la direcţia parteneriatului.
 
Oficializarea unei legături face obiectul proceselor decizionale din cadrul autorităţii locale şi trebuie ratificată oficial. De obicei, există un acord sau un contract scris. Textul poate fi redactat în două limbi şi fiecare comunitate păstrează un exemplar. Documentul nu are efecte juridice, dar trebuie să descrie motivul pentru care s-a stabilit legătura şi să reflecte interesul şi aspiraţiile ambelor comunităţi. Am fi curioşi să aflăm cum arată, dacă există, „catastiful“ activităţilor şi corespondenţei pe care funcţionarii Primăriei Constanţa le derulează cu oraşele înfrăţite! Până atunci, nu putem reţine decât promisiuni, turism pe bani publici, cheltuieli prevăzute în bugete pentru deplasarea şefilor, a consilierilor şi a unor funcţionari în numele acestor înfrăţiri care dăinuie doar pe hârtie! În orice caz, documentele trebuie să treacă proba timpului. Peste 20 sau 50 de ani, toate documentele trebuie să aibă aceeaşi relevanţă ca în ziua semnării lor!
 

Lista oraşelor înfrăţite cu municipiul Constanţa potrivit datelor oficiale de pe site-ul Primăriei Constanţa!


Sulmona - Italia - 6 iunie 1968
Turku - Finlanda - 23 septembrie 1973
Yokohama - Japonia  - 12 octombrie 1977
Brest - Franţa  - 29 mai 1993
Istanbul - Turcia - 22 mai 2001
Rotterdam - Olanda - 5 iunie 1998
Odesa - Ucraina?
Boulogne Sur Mer - Franţa - 18 august 1965
Thessaloniki - Grecia - 5 septembrie 1988
Mobile - USA - 30 martie 2000
Trapani - Italia - 7 octombrie 1992
Saida - Liban - martie 1996
Lattakia - Siria - iulie 1995
Heraklion - Grecia - 24 iulie 1992
Izmir - Turcia - 24 noiembrie 1994
Novorosisk - Federatia Rusa - 22 octombrie 2002
Alexandria - Egipt ?
Santos - Brazilia - 23 ianuarie 2004
Havana - Cuba - 20 ianuarie 2001
Shanghai - China - 15 aprilie 2002
Genova - Italia - 16 septembrie 2005
Logroño - Spania - 5 aprilie 2006
Cartagena de Indias - Columbia - 15 noiembrie 2006
Sankt Petersburg - Federaţia Rusă - 2 aprilie 2007
Silivri - Turcia - 15 decembrie 2007
Callao - Peru - 10 iunie 2010
Makassar - Indonezia - 26 iulie 2007
Eskișehir-Tepebasi - Turcia  - 9 noiembrie 2015
Dobrich - Bulgaria (scrisoare de intenţie)
Busan - Coreea de Sud (scrisoare de intenţie).
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 5 aprilie 2018

22 Apr 2018 32

Primăria Constanţa. Cum te poţi programa pentru transcrierea actelor de naştere sau căsătorie

22 Apr 2018 161

Lucrări de pregătire, frezare și asfaltare carosabil și trotuare în municipiul Constanţa

22 Apr 2018 178

Claudiu Palaz solicită sistarea demolării imobilului Consiliului Județean Constanţa, de pe strada Izvor! (galerie foto +documente)

22 Apr 2018 294

Zona Pasajului subteran de la Gara Constanţa, înfrumusețată cu flori și arbuști ornamentali

22 Apr 2018 235

Maxime de 27-28 de grade Celsius. Vreme de vară timpurie!

22 Apr 2018 218

Program special pentru donatori la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa

22 Apr 2018 161

Primăria Constanţa a anunţat calendarul evenimentelor estivale

22 Apr 2018 357

Federația Tinerilor din Constanța o susţine pe Ioana Bran, ca ministrul al tineretului și sportului

22 Apr 2018 167

Constanța. Armamentul militarilor de la Brigada 9 Mecanizată Mărășești bucuria copiilor. Fotografii de care își vor aminti când vor fi mari (galerie foto)

22 Apr 2018 521

Constanța. Aseară, într-o jumătate de oră, au fost trei accidente rutiere grave. Cu protagoniștii beți. Unul cu alcoolemie record. Trei victime

22 Apr 2018 2446

Incendiu la o clinică din Mamaia. Ce s-a întâmplat și ce spun pompierii. De unde a izbucnit focul

22 Apr 2018 1676

Incendiu în municipiul Constanța. Ce spun pompierii de la ISU Dobrogea

21 Apr 2018 757

Viceprimarul municipiul Medgidia, susținut necondiționat de PSD. Ce mesaj a fost transmis la ședința PSD de la Medgidia

21 Apr 2018 425

Imagini de la eveniment. Accident rutier în localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța. Două mașini implicate (galerie foto-video)

21 Apr 2018 3292

Accident rutier în municipiul Constanța. Un adolescent a fost lovit de o mașină pe strada Unirii

21 Apr 2018 1311

Desfășurare impresionantă de forțe de Ziua Forțelor Terestre în parcarea unui mall din Constanța. Participă militarii Brigăzii 9 Mecanizată „Mărășești“ (fotoreportaj+video)

21 Apr 2018 1067

Constanța. 14 nave sunt avizate pentru sosire în porturile maritime românești. Una este pentru reparații

21 Apr 2018 251

Imaginile dezastrului. Cum arată magazinele din Piața Roșie din Constanța după incendiul violent de noaptea trecută (galerie foto-video)

21 Apr 2018 3120

Imagini de la eveniment Rugbyştii de la Tomitanii Constanța, eşec pe teren propriu în derby-ul cu Gloria Buzău (galerie foto-video)

21 Apr 2018 919

Județul Constanța. A pierdut controlul direcției de mers! Accident cu patru victime, două dintre ele copile, în apropiere de Hârșova

21 Apr 2018 1476

Accident la Topraisar. Două mașini implicate. Una s-a răsturnat. Persoane rănite. Ce a făcut unul dintre șoferi

21 Apr 2018 1139

Protest astăzi la Constanța. Cine organizează, cine participă și de ce. Care este traseul

21 Apr 2018 1296

Gala Oss Fighters, un super-eveniment, organizat de One Star Security Costin Mincu a câștigat la Constanța centura mondială WKF (rezultate + galerie foto)

21 Apr 2018 2598

Incendiu, în municipiul Constanța, în Poarta 6. Arde un lanț de magazine (galerie foto)

21 Apr 2018 5424

Interviu online cu lt. col. Daniel Ferencz, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile „Tomis“ Constanța. Jandarmii vor fi la datorie în minivacanța de 1 Mai

21 Apr 2018 2098

Judeţul Constanţa. Meciurile care se joacă în weekend în Ligile a 4-a, a 5-a şi a 6-a

21 Apr 2018 489

Editorial Un semnal de alarmă. De ce stăm din semafor în semafor. De ce nu se face sincronizarea pe verde

21 Apr 2018 545

Handbalistele junioare de la CSS1 Constanţa s-au calificat la turneul final

21 Apr 2018 613

HC Dobrogea Sud a învins campioana Dinamo. Urmează partida decisivă din play-off Laurenţiu Toma - „Cu toţii am făcut un meci minunat“

21 Apr 2018 355

ALDE a făcut sondaje în opt judeţe. La Constanţa le suflă în ceafă liberalilor

21 Apr 2018 383

Derby la Constanţa! Se înfruntă primele două clasate la rugby Cătălin Sasu dă startul partidei Tomitanii - Gloria Buzău

21 Apr 2018 953

„Maria Celan - Crâmpeie din viaţa unui biolog“, expoziţie de documente la Biblioteca Judeţeană Constanţa

21 Apr 2018 559

Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu“, executat silit. Ce spune directorul unităţii de învăţământ

21 Apr 2018 1362

Jetfly Hub SRL, undă verde pentru şantierul terminalului de încărcare şi descărcare a produselor petroliere

21 Apr 2018 776

Instanţa va decide. Un teren din Mangalia, mărul discordiei dintre Muftiatul Cultului Musulman şi Comisia specială de retrocedare

21 Apr 2018 633

O delegaţie de aleşi locali pleacă într-o „misiune“ de cooperare în Turcia. Bugetul local le suportă deplasarea şi diurna!

21 Apr 2018 613

Proiect pentru corvetele militare Michèle Ramis, ambasadoarea Franţei în România, despre importanţa parteneriatului dintre Şantierul Naval Constanţa SA şi grupul francez Naval Group (galerie foto)

21 Apr 2018 898

#scrieDobrogea Evoluţia Portului Constanţa pe drumul refacerii (1945-1957) (IV)

21 Apr 2018 674

A trecut la fapte, ca să demonstreze că se poate! Amplă acțiune de plantare de copaci, la inițiativa unui constănțean (galerie foto)

21 Apr 2018 3738

Concurs Sărbătorim împreună Ziua Cărții!

20 Apr 2018 811

SSC Farul Constanța a surclasat în deplasare Delta Dobrogea Tulcea. Momodou Lamin Jallow a debutat cu gol

20 Apr 2018 1235

Doiniţa Radu este noul şef al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Constanţa (document)

20 Apr 2018 5466

Constanța. 11 nave sunt avizate pentru sosire în porturile maritime românești. Una este pentru remorcaj

20 Apr 2018 449

UPDATE. Imagini de la eveniment Ambasadorul Franţei Michèle Ramis, vizită de lucru în Şantierul Naval Constanţa (galerie foto-video)

20 Apr 2018 793

Primăria Municipiului Constanţa organizează concurs. Iată posturile vacante!

20 Apr 2018 518

Post vacant la Primăria Municipiului Constanţa. Când va avea loc concursul

20 Apr 2018 509

Imagini de la evenimentAccident rutier pe bulevardul A. Lăpuşneanu. Două autoturisme implicate. Intervine motocicleta SMURD (galerie foto+video)

20 Apr 2018 1086

Şoferii vitezomani, sancţionaţi de poliţiştii constănţeni. Sute de amenzi, aplicate

20 Apr 2018 286

UPDATE Imagini de la eveniment Județul Constanța. Tragedia de la miezul nopții. Pieton zdrobit de camion. Salvatorii îngroziți de ce văd. Bărbatul a murit pe loc (galerie foto+video)

20 Apr 2018 11806