Deschidere editie

Parteneriatele între oraşe trebuie să treacă proba timpului Înfrăţirile municipiului Constanţa, încremenite în mandatele lui Mazăre! (galerie foto+document)

Înfrăţirea între oraşe/regiuni se poate defini ca un acord de prietenie, implicând cooperarea a două colectivităţi din două ţări diferite, cu susţinerea ambelor administraţii locale.
 
Municipiul Constanţa este înfrăţit cu 28 de oraşe/municipii din întreaga lume. Cea mai veche înfrăţire, cea cu oraşul Boulogne-Sur-Mer din Franţa, datează din anul 1965, iar cea mai recentă s-a perfectat în 2015, între Constanţa şi oraşul Tepebasi din Turcia. În stand-by sunt acordurile cu Dobrich - Bulgaria (scrisoare de intenţie) şi Busan - Coreea de Sud (scrisoare de intenţie). Ultimele 12 înfrăţiri au fost perfectate în mandatele controversatului Radu Mazăre, cel care organiza la Constanţa, în 2002, şi Festivalul Oraşelor Înfrăţite.
 

În ultimii doi ani, s-au reînnoit datele de contact!

 
Din 2016 şi până în prezent, potrivit Serviciului Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei Constanţa, „au fost trimise scrisori către toate oraşele înfrăţite, cu scopul de a anunţa alegerea noului primar şi de a reînnoi datele de contact“. Între timp, Serviciul de Relaţii Internaţionale a fost desfiinţat, probabil şi din cauza lipsei rezultatelor notabile.
 
Ca un studiu de caz ce reflectă fidel lipsa de activitate, vă vom face cunoscută o notă prezentată de fostul Serviciu de Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei Constanţa la solicitarea consilierilor locali liberali (nota o puteţi vizualiza şi în secţiunea „Documente“).
 
Pe parcursul anului 2016, trei evenimente au acaparat atenţia serviciului. Primul, în perioada 19 - 23 aprilie, când o delegaţie formată din consilierii locali Marioara Cojoc (PSD), Raluca Trandafir (PNL) şi Liviu Tramudana, angajat al Primăriei Constanţa, a efectuat o vizită de cercetare la Brest. În cadrul vizitei, au fost stabilite proiecte comune. În contrapartidă, pe 29.06.2016, la sediul Primăriei Constanţa au sosit trei reprezentanţi ai oraşului Brest.
 

Consilierii locali din Yokohama nu au mai ajuns în 2017 la Constanţa!

 
Cel de-al doilea eveniment notabil pare greu de descifrat, în ciuda eforturilor de concentrare. Vă redăm ad litteram textul: „În urma corespondenţei dintre cele două părţi, s-a stabilit de comun acord vizita reprezentantului oraşului Yokohama la Frankfurt în data de 12 iulie 2016, la sediul Primăriei Constanţa, pentru a discuta detaliile aniversării a 40 de ani de la semnarea înfrăţirii dintre Constanţa şi Yokohama (12 octombrie1977). La întâlnire s-a stabilit în linii mari în ce va consta vizita unei delegaţii formate din 30 de consilieri locali japonezi, precum şi care vor fi manifestările culturale care vor avea loc. Aniversarea va avea loc în aprilie 2017“.
 
Menţionăm că, din motive care ne sunt necunoscute, evenimentul nu a mai avut loc. Poate Primăria Constanţa va avea o explicaţie pe acest subiect!
 

Înfrăţiri în coadă de peşte!

 
Un al treilea moment, neconcretizat în timp, s-a petrecut în 28.06.2016, când Primăria Constanţa a primit vizita lui Carlos Hernandez, însărcinatul cu afaceri al Republicii Argentina. Acesta a propus înfrăţirea Constanţei cu oraşul Mar del Plata din Argentina, lucru care deocamdată nu s-a întâmplat.
 
O altă idee de înfrăţire rămasă la stadiu de intenţie a aparţinut, în 2015, primarului - interimar la acea vreme - Decebal Făgădău. Prezent la un eveniment alături de Excelenţa Sa Thenjiwe Ethel Mtintso, ambasadorul Africii de Sud în România, Făgădău făcea următorul anunţ: „Ne-am propus să dezvoltăm aceste relaţii, astfel că municipiul Constanţa se va înfrăţi cu oraşul Durban, unul dintre cele mai mari porturi din Africa şi al treilea oraş ca mărime din Africa de Sud, fiind făcute deja demersurile în acest sens“.
 

Unde sunt beneficiile aduse de parteneriatele cu cele 28 de oraşe?

 
Revenind, municipiul Constanţa este înfrăţit cu 28 de oraşe din toată lumea. Ca urmare a încheierii acestor acorduri, cele două comunităţi înfrăţite ar fi trebuit să deruleze proiecte şi să desfăşoare activităţi centrate pe diferite teme. Dacă ar exista un manual al înfrăţirilor, probabil şi angajaţii Primăriei Constanţa ar fi aflat că înfrăţirea oraşelor presupune cooperarea într-o gamă variată de domenii, cum ar fi: învăţământ, cultură, servicii sociale, lucrări şi servicii publice, siguranţa publică, comerţ, sport, investiţii sau că obiectivul proiectelor de înfrăţire a oraşelor este de a creşte resursele umane şi materiale ale autorităţilor locale.
 
Teoretic, înfrăţirile aduc o serie de beneficii atât pentru autorităţile locale, cum ar fi îmbunătăţirea serviciilor furnizate şi a modului de soluţionare a problemelor, creşterea nivelului de conştientizare a apartenenţei, accesul la finanţarea, dezvoltarea şi pregătirea personalului, cât şi pentru cetăţeni: creşterea gradului de toleranţă şi înţelegere, promovarea mai susţinută a parteneriatelor etc. Mai există şi o serie de beneficii comunitare, creşterea bunăstării la nivelul comunităţii, informarea şi educarea publicului, învăţământ, dezvoltare economică şi comercială. Nimic din toate acestea nu se aplică atunci când vine vorba despre înfrăţirile Constanţei.
 
E drept că parteneriatele sunt de mai multe tipuri. Unele sunt acorduri formale sau legături de înfrăţire, ce implică semnarea unui contract, a unui acord ori a unui memorandum de înţelegere, unele implică proiecte cu durată limitată şi unele sunt legături neoficiale, fără vreun acord ori protocol scris. Cu toate acestea, indiferent de natura legăturii, este important să existe o comunicare reală, scopurile şi obiectivele parteneriatului trebuie să fie clare şi transparente, să existe mecanisme prin care să fie implicată comunitatea în sens larg, dacă este cazul. Nici acest lucru nu se întâmplă în cazul parteneriatelor în care municipiul Constanţa este implicat!
 

Promisiuni, turism pe bani publici, înfrăţiri pe hârtie!

 
O explicaţie pentru o lipsă de continuitate în ceea ce înseamnă aceste înfrăţiri poate fi şi faptul că multe au fost făcute la repezeală, la dorinţa primarului aflat la un moment dat la cârma oraşului sau de ochii lumii. În alte state europene şi nu numai, practica dinaintea încheierii unor astfel de parteneriate este ceva mai bine pusă la punct şi începe cu identificarea partenerului potrivit şi continuă cu dezvoltarea unei legături de succes, ce implică timp şi răbdare. Oriunde în lume, cererile de înfrăţire pot proveni de la autorităţi locale sau grupuri comunitare care au obţinut aprobarea autorităţii locale de care aparţin. Partenerii potenţiali trebuie să intre în contact pentru a afla care sunt zonele de interes comun. Vizitele de documentare sunt o modalitate utilă prin care se pot dezbate scopurile şi obiectivele individuale ale unui parteneriat şi se poate asigura consensul cu privire la direcţia parteneriatului.
 
Oficializarea unei legături face obiectul proceselor decizionale din cadrul autorităţii locale şi trebuie ratificată oficial. De obicei, există un acord sau un contract scris. Textul poate fi redactat în două limbi şi fiecare comunitate păstrează un exemplar. Documentul nu are efecte juridice, dar trebuie să descrie motivul pentru care s-a stabilit legătura şi să reflecte interesul şi aspiraţiile ambelor comunităţi. Am fi curioşi să aflăm cum arată, dacă există, „catastiful“ activităţilor şi corespondenţei pe care funcţionarii Primăriei Constanţa le derulează cu oraşele înfrăţite! Până atunci, nu putem reţine decât promisiuni, turism pe bani publici, cheltuieli prevăzute în bugete pentru deplasarea şefilor, a consilierilor şi a unor funcţionari în numele acestor înfrăţiri care dăinuie doar pe hârtie! În orice caz, documentele trebuie să treacă proba timpului. Peste 20 sau 50 de ani, toate documentele trebuie să aibă aceeaşi relevanţă ca în ziua semnării lor!
 

Lista oraşelor înfrăţite cu municipiul Constanţa potrivit datelor oficiale de pe site-ul Primăriei Constanţa!


Sulmona - Italia - 6 iunie 1968
Turku - Finlanda - 23 septembrie 1973
Yokohama - Japonia  - 12 octombrie 1977
Brest - Franţa  - 29 mai 1993
Istanbul - Turcia - 22 mai 2001
Rotterdam - Olanda - 5 iunie 1998
Odesa - Ucraina?
Boulogne Sur Mer - Franţa - 18 august 1965
Thessaloniki - Grecia - 5 septembrie 1988
Mobile - USA - 30 martie 2000
Trapani - Italia - 7 octombrie 1992
Saida - Liban - martie 1996
Lattakia - Siria - iulie 1995
Heraklion - Grecia - 24 iulie 1992
Izmir - Turcia - 24 noiembrie 1994
Novorosisk - Federatia Rusa - 22 octombrie 2002
Alexandria - Egipt ?
Santos - Brazilia - 23 ianuarie 2004
Havana - Cuba - 20 ianuarie 2001
Shanghai - China - 15 aprilie 2002
Genova - Italia - 16 septembrie 2005
Logroño - Spania - 5 aprilie 2006
Cartagena de Indias - Columbia - 15 noiembrie 2006
Sankt Petersburg - Federaţia Rusă - 2 aprilie 2007
Silivri - Turcia - 15 decembrie 2007
Callao - Peru - 10 iunie 2010
Makassar - Indonezia - 26 iulie 2007
Eskișehir-Tepebasi - Turcia  - 9 noiembrie 2015
Dobrich - Bulgaria (scrisoare de intenţie)
Busan - Coreea de Sud (scrisoare de intenţie).
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Incendiu la ieșire din Hârșova spre Constanța. Pentru ce au fost solicitaţi pompierii la această oră

23 Oct 2018 62

Posturi vacante la Unitatea Militară 02191 Constanța

23 Oct 2018 134

Incendiu în judeţul Constanţa. Un autoturism a fost cuprins de flăcări

23 Oct 2018 764

Pompierii chemaţi în ajutor, la un incendiu în judeţul Constanţa

23 Oct 2018 519

Coordonat de Institutul Național „Grigore Antipa" Proiectul Anemone o colaborare pentru protejarea Mării Negre

23 Oct 2018 223

Apel al Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța. Donatorii sunt așteptați în week-end să doneze sânge

23 Oct 2018 278

Unitatea Militară 02191 Constanța angajează. Ce condiții trebuie îndeplinite și când este programat concursul

23 Oct 2018 322

Constanţa. Mandate puse în aplicare de polițiști. Ce pedepse vor executa cei încarceraţi

23 Oct 2018 206

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 22 octombrie 2018

23 Oct 2018 266

Autospeciale şi motociclete noi, în dotarea IPJ Constanţa! (galerie foto)

23 Oct 2018 1319

Decese Constanţa 23 octombrie 2018

23 Oct 2018 388

Poliţia LocalăZeci de sancţiuni, aplicate persoanelor care fumează în interiorul Spitalului Județean. Ce alte amenzi au fost aplicate

23 Oct 2018 461

Imagini de la evenimentConstanţa. Accident rutier la intersecţia bulevardului Tomis cu strada Cuza Vodă. O maşină a intrat într-un imobil (galerie foto+video)

23 Oct 2018 2660

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 20 octombrie 2018

23 Oct 2018 260

Fostul primar Nicolae Iustin Udrea, obligat în primă instanţă să achite Comunei Limanu peste 100.000 de lei

23 Oct 2018 171

Directori din Consiliul Judeţean, condamnaţi. Înalta Curte a luat o decizie definitivă

23 Oct 2018 547

SSC Farul. Petre Grigoraş a subliniat evoluţia atacantului Nicolae Moise „Mă bucur pentru reuşitele sale. Are atitudine în joc“ (galerie foto)

23 Oct 2018 2124

Fotbalul judeţului Constanţa Sport Prim Oltina a făcut scor cu Viitorul Târguşor în Liga a 5-a

23 Oct 2018 627

Cupă internaţională Luptătorii de la Shobu Constanţa au urcat pe podium şi la Kyokushin Romanian Open (galerie foto)

23 Oct 2018 1156

La Festivalul Național „Crizantema de aur“, ediția 51 Premiu special pentru piesa interpretată de baritonul Iulian Bratu

23 Oct 2018 281

Mara Construct SRL a intrat în insolvenţă. Firma s-a ocupat de reabilitarea Cetăţii Capidava. Procesul, amânat

23 Oct 2018 254

Senatoarea USR Ramona Dinu îi cere explicaţii ministrului Apelor în legătură cu situaţia lacului Tăbăcărie (document)

23 Oct 2018 728

Compania Națională de Căi Ferate repară centralele termice ale punctelor din Constanța. Câte sunt la număr (document)

23 Oct 2018 275

Alex Lux SRL a primit aviz de oportunitate pentru PUZ-ul care vizează un bloc în zona Riviera din Mamaia (document)

23 Oct 2018 590

Bianca Mei-Roşu, din Constanţa, a câştigat, în Belgia, Stiga Masters Minimes Top 14 Europa (galerie foto)

23 Oct 2018 835

Târgul TINIMTEX, specializat pe articole din piele şi blană, organizat de CCINA Constanţa, îşi deschide porţile

23 Oct 2018 2223

Peste 350 de poliţişti din Constanţa, la judecată cu MAI. Ce solicită oamenii legii

23 Oct 2018 1330

Procurorii acuză! Doi copii au murit în timpul unor „liniuţe“ Trei şoferi, condamnaţi cu executare. Ce se întâmplă acum cu dosarul

23 Oct 2018 552

Teatrologul Anaid Tavitian şi scenograful Eugenia Jianu devin cetăţeni de onoare ai municipiului Constanţa

23 Oct 2018 853

Interviu live În turcă, Aciçay, în greacă, Aghikos. În sec. XIX, Agigea se populează cu păstori din părţile Sibiului, Brăilei, Ialomiţei, alături de pescarii greci şi tătarii din Dobrogea (galerie foto + documente)

23 Oct 2018 1051

Constanţa Fostul ginere al lui Ilie Balaci îşi dăduse acordul de principiu pentru a veni antrenor la FC Farul. Ce a stat în calea mutării

23 Oct 2018 3451

Incendiu în județul Constanța. Pompierii ISU Dobrogea intervin

22 Oct 2018 232

Pompierii chemaţi în ajutor, la un incendiu în judeţul Constanţa

22 Oct 2018 464

Cioban ucis aproape de Constanţa. Ce a dispus instanța

22 Oct 2018 953

E-Distribuţie Dobrogea anunţă întreruperea furnizării energiei electrice în judeţul Constanţa

22 Oct 2018 2474

100 de plopi chinezești, plantați de Primăria Municipiului Constanța (galerie foto)

22 Oct 2018 777

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 octombrie 2018

22 Oct 2018 262

DSVSA Constanţa, sancţiuni la unităţile alimentare. Tone de alimente, retrase de pe piaţă

22 Oct 2018 412

Alertă de incendiu în județul Constanța. Ce a luat foc la această oră

22 Oct 2018 322

Maşină, răsturnată la ieşire din Eforie Nord. Care este starea şoferului (video)

22 Oct 2018 1651

Imagini de la eveniment Constanţa. Comandorul de aviaţie Ştefan Gogoaşe, condus pe ultimul drum (galerie foto + video)

22 Oct 2018 3527

Constanţa Intervenţie a poliţiştilor locali şi a angajaţilor Polaris M Holding, în cartierul Anadalchioi. Adăpost improvizat, dezafectat (galerie foto)

22 Oct 2018 1576

Distrigaz Sud Reţele Se întrerupe alimentarea cu gaze în Cumpăna, Lazu, Agigea și Eforie Nord

22 Oct 2018 3516

Vești bune Au început lucrările de conservare la Cazinoul din Constanţa. Când vor fi finalizate (galerie foto+video)

22 Oct 2018 7296

Decese Constanţa 22 octombrie 2018

22 Oct 2018 485

Vânătorii și pescarii sportivi din Constanța, la raport. A fost convocată adunarea generală

22 Oct 2018 294

Imagini de la evenimentAccident rutier pe strada Mihai Viteazu din Constanţa. Un şofer a intrat cu maşina în sediul unei bănci (galerie foto+video)

22 Oct 2018 2050

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 18 octombrie 2018

22 Oct 2018 388

Avarie RAJA la Cumpăna. Mai mulți consumatori, fără apă

22 Oct 2018 193

Expoziţie militară la Constanţa. Se poate vizita interiorul unui TAB. Se pot face fotografii cu arme reale de război

22 Oct 2018 2058