Deschidere editie

Parteneriatele între oraşe trebuie să treacă proba timpului Înfrăţirile municipiului Constanţa, încremenite în mandatele lui Mazăre! (galerie foto+document)

Înfrăţirea între oraşe/regiuni se poate defini ca un acord de prietenie, implicând cooperarea a două colectivităţi din două ţări diferite, cu susţinerea ambelor administraţii locale.
 
Municipiul Constanţa este înfrăţit cu 28 de oraşe/municipii din întreaga lume. Cea mai veche înfrăţire, cea cu oraşul Boulogne-Sur-Mer din Franţa, datează din anul 1965, iar cea mai recentă s-a perfectat în 2015, între Constanţa şi oraşul Tepebasi din Turcia. În stand-by sunt acordurile cu Dobrich - Bulgaria (scrisoare de intenţie) şi Busan - Coreea de Sud (scrisoare de intenţie). Ultimele 12 înfrăţiri au fost perfectate în mandatele controversatului Radu Mazăre, cel care organiza la Constanţa, în 2002, şi Festivalul Oraşelor Înfrăţite.
 

În ultimii doi ani, s-au reînnoit datele de contact!

 
Din 2016 şi până în prezent, potrivit Serviciului Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei Constanţa, „au fost trimise scrisori către toate oraşele înfrăţite, cu scopul de a anunţa alegerea noului primar şi de a reînnoi datele de contact“. Între timp, Serviciul de Relaţii Internaţionale a fost desfiinţat, probabil şi din cauza lipsei rezultatelor notabile.
 
Ca un studiu de caz ce reflectă fidel lipsa de activitate, vă vom face cunoscută o notă prezentată de fostul Serviciu de Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei Constanţa la solicitarea consilierilor locali liberali (nota o puteţi vizualiza şi în secţiunea „Documente“).
 
Pe parcursul anului 2016, trei evenimente au acaparat atenţia serviciului. Primul, în perioada 19 - 23 aprilie, când o delegaţie formată din consilierii locali Marioara Cojoc (PSD), Raluca Trandafir (PNL) şi Liviu Tramudana, angajat al Primăriei Constanţa, a efectuat o vizită de cercetare la Brest. În cadrul vizitei, au fost stabilite proiecte comune. În contrapartidă, pe 29.06.2016, la sediul Primăriei Constanţa au sosit trei reprezentanţi ai oraşului Brest.
 

Consilierii locali din Yokohama nu au mai ajuns în 2017 la Constanţa!

 
Cel de-al doilea eveniment notabil pare greu de descifrat, în ciuda eforturilor de concentrare. Vă redăm ad litteram textul: „În urma corespondenţei dintre cele două părţi, s-a stabilit de comun acord vizita reprezentantului oraşului Yokohama la Frankfurt în data de 12 iulie 2016, la sediul Primăriei Constanţa, pentru a discuta detaliile aniversării a 40 de ani de la semnarea înfrăţirii dintre Constanţa şi Yokohama (12 octombrie1977). La întâlnire s-a stabilit în linii mari în ce va consta vizita unei delegaţii formate din 30 de consilieri locali japonezi, precum şi care vor fi manifestările culturale care vor avea loc. Aniversarea va avea loc în aprilie 2017“.
 
Menţionăm că, din motive care ne sunt necunoscute, evenimentul nu a mai avut loc. Poate Primăria Constanţa va avea o explicaţie pe acest subiect!
 

Înfrăţiri în coadă de peşte!

 
Un al treilea moment, neconcretizat în timp, s-a petrecut în 28.06.2016, când Primăria Constanţa a primit vizita lui Carlos Hernandez, însărcinatul cu afaceri al Republicii Argentina. Acesta a propus înfrăţirea Constanţei cu oraşul Mar del Plata din Argentina, lucru care deocamdată nu s-a întâmplat.
 
O altă idee de înfrăţire rămasă la stadiu de intenţie a aparţinut, în 2015, primarului - interimar la acea vreme - Decebal Făgădău. Prezent la un eveniment alături de Excelenţa Sa Thenjiwe Ethel Mtintso, ambasadorul Africii de Sud în România, Făgădău făcea următorul anunţ: „Ne-am propus să dezvoltăm aceste relaţii, astfel că municipiul Constanţa se va înfrăţi cu oraşul Durban, unul dintre cele mai mari porturi din Africa şi al treilea oraş ca mărime din Africa de Sud, fiind făcute deja demersurile în acest sens“.
 

Unde sunt beneficiile aduse de parteneriatele cu cele 28 de oraşe?

 
Revenind, municipiul Constanţa este înfrăţit cu 28 de oraşe din toată lumea. Ca urmare a încheierii acestor acorduri, cele două comunităţi înfrăţite ar fi trebuit să deruleze proiecte şi să desfăşoare activităţi centrate pe diferite teme. Dacă ar exista un manual al înfrăţirilor, probabil şi angajaţii Primăriei Constanţa ar fi aflat că înfrăţirea oraşelor presupune cooperarea într-o gamă variată de domenii, cum ar fi: învăţământ, cultură, servicii sociale, lucrări şi servicii publice, siguranţa publică, comerţ, sport, investiţii sau că obiectivul proiectelor de înfrăţire a oraşelor este de a creşte resursele umane şi materiale ale autorităţilor locale.
 
Teoretic, înfrăţirile aduc o serie de beneficii atât pentru autorităţile locale, cum ar fi îmbunătăţirea serviciilor furnizate şi a modului de soluţionare a problemelor, creşterea nivelului de conştientizare a apartenenţei, accesul la finanţarea, dezvoltarea şi pregătirea personalului, cât şi pentru cetăţeni: creşterea gradului de toleranţă şi înţelegere, promovarea mai susţinută a parteneriatelor etc. Mai există şi o serie de beneficii comunitare, creşterea bunăstării la nivelul comunităţii, informarea şi educarea publicului, învăţământ, dezvoltare economică şi comercială. Nimic din toate acestea nu se aplică atunci când vine vorba despre înfrăţirile Constanţei.
 
E drept că parteneriatele sunt de mai multe tipuri. Unele sunt acorduri formale sau legături de înfrăţire, ce implică semnarea unui contract, a unui acord ori a unui memorandum de înţelegere, unele implică proiecte cu durată limitată şi unele sunt legături neoficiale, fără vreun acord ori protocol scris. Cu toate acestea, indiferent de natura legăturii, este important să existe o comunicare reală, scopurile şi obiectivele parteneriatului trebuie să fie clare şi transparente, să existe mecanisme prin care să fie implicată comunitatea în sens larg, dacă este cazul. Nici acest lucru nu se întâmplă în cazul parteneriatelor în care municipiul Constanţa este implicat!
 

Promisiuni, turism pe bani publici, înfrăţiri pe hârtie!

 
O explicaţie pentru o lipsă de continuitate în ceea ce înseamnă aceste înfrăţiri poate fi şi faptul că multe au fost făcute la repezeală, la dorinţa primarului aflat la un moment dat la cârma oraşului sau de ochii lumii. În alte state europene şi nu numai, practica dinaintea încheierii unor astfel de parteneriate este ceva mai bine pusă la punct şi începe cu identificarea partenerului potrivit şi continuă cu dezvoltarea unei legături de succes, ce implică timp şi răbdare. Oriunde în lume, cererile de înfrăţire pot proveni de la autorităţi locale sau grupuri comunitare care au obţinut aprobarea autorităţii locale de care aparţin. Partenerii potenţiali trebuie să intre în contact pentru a afla care sunt zonele de interes comun. Vizitele de documentare sunt o modalitate utilă prin care se pot dezbate scopurile şi obiectivele individuale ale unui parteneriat şi se poate asigura consensul cu privire la direcţia parteneriatului.
 
Oficializarea unei legături face obiectul proceselor decizionale din cadrul autorităţii locale şi trebuie ratificată oficial. De obicei, există un acord sau un contract scris. Textul poate fi redactat în două limbi şi fiecare comunitate păstrează un exemplar. Documentul nu are efecte juridice, dar trebuie să descrie motivul pentru care s-a stabilit legătura şi să reflecte interesul şi aspiraţiile ambelor comunităţi. Am fi curioşi să aflăm cum arată, dacă există, „catastiful“ activităţilor şi corespondenţei pe care funcţionarii Primăriei Constanţa le derulează cu oraşele înfrăţite! Până atunci, nu putem reţine decât promisiuni, turism pe bani publici, cheltuieli prevăzute în bugete pentru deplasarea şefilor, a consilierilor şi a unor funcţionari în numele acestor înfrăţiri care dăinuie doar pe hârtie! În orice caz, documentele trebuie să treacă proba timpului. Peste 20 sau 50 de ani, toate documentele trebuie să aibă aceeaşi relevanţă ca în ziua semnării lor!
 

Lista oraşelor înfrăţite cu municipiul Constanţa potrivit datelor oficiale de pe site-ul Primăriei Constanţa!


Sulmona - Italia - 6 iunie 1968
Turku - Finlanda - 23 septembrie 1973
Yokohama - Japonia  - 12 octombrie 1977
Brest - Franţa  - 29 mai 1993
Istanbul - Turcia - 22 mai 2001
Rotterdam - Olanda - 5 iunie 1998
Odesa - Ucraina?
Boulogne Sur Mer - Franţa - 18 august 1965
Thessaloniki - Grecia - 5 septembrie 1988
Mobile - USA - 30 martie 2000
Trapani - Italia - 7 octombrie 1992
Saida - Liban - martie 1996
Lattakia - Siria - iulie 1995
Heraklion - Grecia - 24 iulie 1992
Izmir - Turcia - 24 noiembrie 1994
Novorosisk - Federatia Rusa - 22 octombrie 2002
Alexandria - Egipt ?
Santos - Brazilia - 23 ianuarie 2004
Havana - Cuba - 20 ianuarie 2001
Shanghai - China - 15 aprilie 2002
Genova - Italia - 16 septembrie 2005
Logroño - Spania - 5 aprilie 2006
Cartagena de Indias - Columbia - 15 noiembrie 2006
Sankt Petersburg - Federaţia Rusă - 2 aprilie 2007
Silivri - Turcia - 15 decembrie 2007
Callao - Peru - 10 iunie 2010
Makassar - Indonezia - 26 iulie 2007
Eskișehir-Tepebasi - Turcia  - 9 noiembrie 2015
Dobrich - Bulgaria (scrisoare de intenţie)
Busan - Coreea de Sud (scrisoare de intenţie).
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alertă la ISU Dobrogea. Un incendiu violent a izbucnit la Olteni, județul Constanța. Intervin pompierii

22 Jul 2018 22

Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare din Constanţa angajează comandant. Când este programat concursul

22 Jul 2018 114

Frontiera Tomis Constanţa a câştigat şi Campionatul Naţional de Oină pe plajă (galerie foto)

22 Jul 2018 171

UPDATE Incident în comuna Independența din județul Constanța. Un bărbat, lovit de o căruță, este în comă

22 Jul 2018 1651

O avarie CET Palas afectează furnizarea apei calde către mai mulți abonați din Constanța

22 Jul 2018 225

SSC Farul Constanţa, victorie zdrobitoare în meciul cu Sparta Techirghiol

22 Jul 2018 1281

Familii de chinezi atacate de o pisică în timp ce acestea serveau masa pe o terasă din Portul Tomis. Trei copii au ajuns la spitalul din Constanţa (galerie foto+video)

22 Jul 2018 29847

Tragedia nopţii în judeţul Constanţa. Accident rutier mortal. Un biciclist a murit sub roţile unui autoturism. Oficial de la IPJ (galerie foto+video)

21 Jul 2018 9233

Accident rutier în municipiul Constanţa. Un pieton are nevoie de îngrijiri medicale

21 Jul 2018 1116

UPDATE Cod galben de ploi şi grindină în judeţul Constanţa!

21 Jul 2018 6774

Casă cuprinsă de flăcări în Hârșova, județul Constanța

21 Jul 2018 1049

Oficial de la IPJ Judeţul Constanţa. Accident rutier grav. Un BMW 320D răsturnat după ce s-a izbit de doi copaci. O victimă

21 Jul 2018 8032

SSC Farul, acţionată în instanţă. Dosar la Judecătoria Constanţa

21 Jul 2018 2230

Contract adjudecat de D.O.Style 99 SRL de la CN APM Constanţa. Iată ce servicii va presta firma! (document)

21 Jul 2018 381

Consilierii municipali PNL Constanţa au depus un proiect pentru amenajarea de noi spaţii verzi

21 Jul 2018 286

Hotărâri ale Consiliului Local Constanţa, anulate în primă instanţă. Sunt vizate locuinţe colective (documente)

21 Jul 2018 640

Un ofiţer de la Operaţiuni Speciale Constanţa, inculpat. Noul termen, în septembrie

21 Jul 2018 487

First Tower SRL, bloc de şase etaje pe aleea Universităţii din municipiul Constanţa. Act important emis de municipalitate

21 Jul 2018 367

DNS Birotică SRL şi Office & More SRL au semnat cu o unitare militară din Constanţa (document)

21 Jul 2018 366

Jucători noi la SSC Farul. Cine va televiza meciurile echipei „Un război lung, de uzură, în care pornim cu un oarecare handicap“

21 Jul 2018 3419

Un local faimos pe vremuri are datorii la asociaţia de proprietari în prezent. Cum a decăzut restaurantul Coral din Constanţa (document)

21 Jul 2018 1187

PNL Constanţa nu va avea candidaţi eligibili pe lista pentru europarlamentare. Ce spune preşedintele Huţucă?

21 Jul 2018 711

Interviul online cu inspectorul-şef teritorial din cadrul ISCTR, George Emil Costea, nu a avut loc. Motivul şi cine nu a fost de acord (documente)

21 Jul 2018 751

Festivalul Verii 2018, în aer! Fundaţia Culturală „Teatrul Principal“ contestă decizia comisiei Primăriei Constanţa prin care a fost desemnat un alt câştigător

21 Jul 2018 522

#citeşteDobrogea Scriitorul şi realizatorul TV Corneliu Leu ar fi împlinit, pe 21 iulie, 86 de ani

21 Jul 2018 529

Preotul Radu Datcu de la Biserica „Sfântul Gheorghe“ din Constanţa

21 Jul 2018 1901

Promisiuni legate de spitalul regional Bani pentru aparatură şi modernizare, pentru Spitalul Judeţean. Eugen Teodorovici şi Sorina Pintea, în vizită la Constanţa

21 Jul 2018 518

Accident rutier între o mașină și o motocicletă pe Autostrada A4!

20 Jul 2018 2038

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 iulie 2018

20 Jul 2018 295

Portul Constanta

20 Jul 2018 81

Portul Constanta, 1895

20 Jul 2018 99

SSC Farul Constanţa susţine duminică un nou meci de verificare

20 Jul 2018 1193

Pământul rezultat din săpătura unui imobil de pe Primăverii, în continuare depozitat în incinta stadionului de rugby. Poliția Locală Constanța a aplicat noi amenzi (galerie foto)

20 Jul 2018 677

Harta Portul Constanta in 1896

20 Jul 2018 80

Harta Portul Constanta in 1876

20 Jul 2018 84

Anunţ important de la CSM! Este vizat şeful DNA Constanţa

20 Jul 2018 1062

Dr. Mircea Rosculet. Evolutia Portului Constanta, 1939

20 Jul 2018 80

Ministerul Sănătății a alocat 12 milioane de lei Spitalului Județean Constanța. Ce a declarat ministrul Sănătății, aflat în vizită la Constanța (galerie foto)

20 Jul 2018 466

Judecătorii au motivat arestarea Radu Mazăre ar fi sfidat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României

20 Jul 2018 815

Secția de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie din cadrul Ambulatoriului Integrat Eforie Sud a fost inaugurată. Doi miniștri, prezenți la eveniment

20 Jul 2018 495

Accident rutier pe strada Soveja din Constanța. O femeie de 90 de ani a fost rănită

20 Jul 2018 480

Serviciul Public de Asistenţă Socială Constanţa caută un muncitor necalificat

20 Jul 2018 411

Incendiu în municipiul Constanța. O casă de pe strada Alba Iulia a fost cuprinsă de flăcări. Pompierii chemați în ajutor

20 Jul 2018 951

Imagini de la eveniment. Accident rutier la ieșire din Movilița spre Topraisar. Două mașini implicate. Autoturismele s-au lovit frontal (galerie foto + video)

20 Jul 2018 3600

UPDATE. Accident rutier între Movilița și Techirghiol. Microbuz implicat în accident. Intervine elicopterul SMURD. Mai multe persoane rănite (galerie foto + video)

20 Jul 2018 9685

UPDATE. Alertă la ISU Dobrogea. Un apartament de pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu din Constanța a fost cuprins de flăcări

20 Jul 2018 2141

Constanța. Lista navelor avizate pentru sosire în porturile maritime românești. Trei sunt pentru reparații

20 Jul 2018 291

O firmă din Mureș va livra utilaje agricole Institutului de Cercetare - Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Palas Constanța (document)

20 Jul 2018 200

Mai multe străzi din cartierul Baba Novac, reabilitate de Confort Urban SRL. Ce autorizații de construire a emis municipalitatea

20 Jul 2018 266

Merg la turnee şi prin ţară Comunitatea pasionaţilor de tenis de masă, jucători amatori, e bine reprezentată şi la Constanţa (galerie foto)

20 Jul 2018 494