Povestea mai puţin plăcută a unui tânăr care dorea să muncească în Marea Britanie

Un cetăţean trimis în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a fost achitat definitiv, după ce a fost acuzat de fals informatic.
 
În actul de sesizare a instanţei se arată că, încercând să găsească un loc de muncă în Marea Britanie, inculpatul a apelat la serviciile părţii civile (…)SRL, care avea ca obiect de activitate şi intermedierea unor contracte de muncă în diverse state, printre care şi Marea Britanie.
 
Astfel, bărbatul şi-a depus CV-ul la această societate şi documentele de identitate, încheind şi un contract de mediere cu aceasta şi plătind o taxă, respectiv contravaloarea în lei a sumei de 800 de lire (4.688 de lei), pentru ca această societate să îndeplinească anumite formalităţi, în vederea obţinerii şederii sale legale în Marea Britanie, cu obligaţia firmei de a-i procura un loc de muncă în termen de trei luni. În situaţia contrară, firma avea obligaţia restituirii taxei achitate.
 
Întrucât termenul de trei luni prevăzut în contractul de mediere expirase, iar firma nu şi-a îndeplinit obligaţia asumată prin acel contract, inculpatul a făcut demersuri în vederea recuperării taxei plătite, de mai multe ori, însă a fost refuzat, reprezentantul societăţii motivând că, la rândul lor, au fost induşi în eroare de o altă societate cu sediul în Marea Britanie.
 
Având în vedere că partea civilă a refuzat restituirea sumei achitate, inculpatul a promovat acţiune în acest sens în instanţă, ocazie cu care şi-a recuperat banii.
 
În paralel, conform magistraţilor, bărbatul a creat pagina de Facebook (…), unde a postat un text în cuprinsul căruia a descris experienţa sa în raporturile cu partea civilă, relatând împrejurările în care a intrat în contact cu reprezentanţii acesteia, condiţiile încheierii contactului de mediere cu această societate, termenii în care s-a derulat contractul, faptul că partea civilă nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale şi modul în care şi-a recuperat banii plătiţi acestei societăţi.
 
Ulterior, inculpatul a postat diverse comentarii negative la adresa părţii civile şi a reprezentanţilor acesteia atât pe pagina creată de acesta, cât şi pe pagina oficială a societăţii. Mai mult decât atât, inculpatul a promovat pagina de Facebook pe cea a firmei pe care o administrează, cu comentarii negative la adresa părţii civile.
 
În primă instanţă, magistraţii au apreciat că fapta inculpatului, pentru care s-a dispus trimiterea în judecată, nu întruneşte condiţia de existenţă a unei infracţiuni, respectiv trăsătura esenţială a prevederii acesteia de către legea penală (tipicitatea), în absenţa căreia este inutilă analiza celorlalte două (antijuridicitatea şi imputabilitatea).
 

În motivare, judecătorii arată că „inculpatul a creat pe reţeaua de socializare Facebook o pagină pe care menţiona denumirea părţii civile, icepworld, alături de sintagma «o mare ţeapă», introducând astfel date informatice într-un sistem informatic, însă introducerea acestor date nu s-a făcut fără drept. Pentru crearea paginii de Facebook în cauză, inculpatul s-a folosit de propriul sistem informatic (laptop), iar crearea acestei pagini nu s-a făcut în mod nelegal, folosind o identitate falsă sau alte procedee de inducere în eroare a utilizatorilor“.
 
„Faptul că inculpatul a inserat numele societăţii parte civilă pe pagina de Facebook, urmat de sintagma «o mare ţeapă», a alăturat acestora şi sigla societăţii (la acea dată neînregistrată oficial) şi o pictogramă ce simboliza un semn de circulaţie cu semnificaţia «interzis» nu poate conduce la concluzia că acesta a intenţionat inducerea în eroare a utilizatorilor reţelei de socializare, ci la aceea că acesta a dorit să expună public experienţa negativă pe care a avut-o în relaţia cu această societate. (…) Inculpatul nu şi-a ascuns niciodată identitatea, folosindu-se, de regulă, de contul personal de Facebook. Aşa cum s-a reţinut şi anterior, introducerea datelor informatice de către inculpat, prin crearea paginii de Facebook şi efectuarea de postări pe aceasta sau pe alte pagini, din contul personal, nu s-a făcut fără drept, reţeaua de socializare fiind publică, iar inculpatul nu s-a folosit de o identitate falsă.

 
Este adevărat că postările efectuate de inculpat conţin comentarii negative, denigratoare la adresa părţii civile, însă nu se poate susţine că aceste date nu sunt corespunzătoare adevărului, câtă vreme din probele administrate în cauză rezultă că inculpatul a încheiat un contract cu partea civilă, care nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale în raporturile cu inculpatul, motiv pentru care a fost necesar ca acesta să apeleze la justiţie“, se mai arată în motivarea judecătorilor.
 
Sursa text: rolii.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sute de locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

06 Mar 2019 1679

Locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European. Unde ne putem angaja

09 Jan 2019 1951

Ce locuri de muncă sunt vacante în Spaţiul Economic European

04 May 2016 1983

Vrei să lucrezi în Spaţiul Economic European? Iată ce joburi sunt disponibile

27 Apr 2016 2175

Îţi cauţi job? Aproape 300 de locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

08 Apr 2016 1769

Peste 400 de locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

01 Apr 2016 1530

392 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

24 Mar 2016 1456

Sute de locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

16 Mar 2016 1134

Sute de locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

10 Mar 2016 1871

462 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

03 Mar 2016 1606

443 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

26 Feb 2016 1631

1.798 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

16 Jan 2016 2242

2.359 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

29 Dec 2015 2522

2.359 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

29 Dec 2015 2416

Doriţi un loc de muncă în străinătate? Vedeţi care sunt joburile disponibile în acest moment (document)

21 Dec 2015 2995